NEC: Cunoașterea în era digitală - serie de conferințe online

26 octombrie 2021
NEC: Cunoașterea în era digitală   serie de conferințe online jpeg

În anul academic 2021/2022, Colegiul Noua Europă – Institut de Studii Avansate, București lansează seria de conferințe online Cunoașterea în era digitală, organizată sub auspiciile NetIAS (Network of European Institutes for Advanced Study). Conferințele vor avea loc pe Zoom, în ultima zi de joi a fiecărei luni, ora locală 18:00. În mod excepțional, în luna decembrie, conferința va avea loc în a doua zi de joi a lunii.

Cercetători din domenii diferite și provenind din variate centre europene ne invită să reflectăm asupra cunoașterii în epocă digitală. Pentru primul semestru se anunță cîteva incursiuni fascinante în istoria sud-est europeană (Constantin Ardeleanu, Colegiul Noua Europă), în informatică (Violeta Ivanova-Rohling, Zukunftskolleg - Universitatea din Konstanz), istoria științelor și tehnologiei (Lino Camprubi, Institutul de Studii Avansate al Universității din Aix-Marseille) și radiologie (Ruben Pauwels, Institutul de Studii Avansate din Aarhus).

Joi, 28 octombrie 2021, ora locală 18:00, pe platforma Zoom, programul se deschide cu prelegerea Croazieră la periferia de sud-est a Europei în secolul al XIX-lea: vapoare cu aburi, revoluția în transporturi și comunicații și „platforme sociale”, susținută de Constantin Ardeleanu, bursier NEC, profesor de istorie modernă la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Apariția vapoarelor cu aburi pe fluviile și mările lumii a generat o veritabilă revoluție economică, politică și culturală. Vapoarele au fost importanți agenți ai modernizării, stimulînd mobilitatea regională și globală prin faptul că transportau pasageri și mărfuri rapid, în siguranță și fără costuri ridicate. În această prezentare, vapoarele cu aburi devin scene ale istoriei, în care autorul explorează dimensiunea socială a călătoriei din perspectiva interacțiunilor umane generate de revoluția în transporturi în Marea Neagră și estul Mediteranei. Mișcîndu-se de-a lungul unei frontiere disputate politic, care separa și conecta Imperiile Austriac, Otoman și Rus, vapoarele cu aburi adunau voiajori din toate colțurile lumii, care se angajau în schimburi efervescente de idei. Mai multe detalii despre această temă pot fi găsite în recentul volum al lui Constantin Ardeleanu, O croazieră de la Viena la Constantinopol. Călători, spații, imagini, 1830–1860, Humanitas, 2021.

amedeo preziosi la bordul iahtului stefan cel mare jpg jpeg

Pentru a vă conecta, vă rugăm să folosiți link-ul de mai jos:

https://us02web.zoom.us/j/82820967469?pwd=RVV0NDJoTXBoMEN0YktqeDd4SFE0QT09
ID: 828 2096 7469
Parolă: 815904

Vor urma:

Noiembrie 2021

25/11 VIOLETA IVANOVA-ROHLING
Bursieră, Zukunftskolleg, Universitatea din Konstanz (Germania)
Sisteme de învățare programată pentru identificarea erorilor unui computer cuantic

Decembrie 2021

16/12 LINO CAMPRUBÍ
Cercetător Ramón y Cajal, Universitatea din Sevilla (Spania)
Rezident, Institutul de Studii Avansate al Universității din Aix-Marseille (Franța)
Cunoașterea Pămîntului în era digitală

Ianuarie 2022

27/01 RUBEN PAUWELS
Cercetător, Institutul de Studii Avansate din Aarhus (Danemarca)
Profesia de radiolog în contextul dezvoltării inteligenței artificiale

Conferințele și sesiunile Q&A se vor desfășura în limba engleză.

Mai multe detalii puteți citi pe site-ul NEC:

European NetIAS Lectures Series: Knowledge in the Digital Age, every last Thursday of the month, at 5 PM (CET), via Zoom: NEC

Foto: Dieudonné Auguste Lancelot - „Podul Vaporului” (sus), Amedeo Preziosi - „La bordul iahtului Ștefan cel Mare” (jos)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.