„Între două lumi” de Suleika Jaouad, bestseller New York Times, cartea de memorii a toamnei la Humanitas

16 octombrie 2021
„Între două lumi” de Suleika Jaouad, bestseller New York Times, cartea de memorii a toamnei la Humanitas jpeg

Începînd de vineri, 15 octombrie, extraordinara carte a jurnalistei americane Suleika Jaouad, Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată, este disponibilă în librăriile din toată țara.

Considerat unul dintre cele mai bune volume de memorii apărute anul acesta, Între două lumi vorbește despre confruntarea cu necunoscutul și cu durerea. Cînd viața ta atîrnă de un fir de ață, perspectiva asupra fericirii se schimbă pentru totdeauna. Cînd te întorci din lumea umbrelor, să fii fericit înseamnă să te bucuri de fiecare clipă. Între două lumi de Suleika Jaouad este cartea de memorii a acestei toamne la Humanitas.

Suleika Jaouad s-a născut la New York dintr-un tată tunisian și o mamă elvețiană. A urmat studii muzicale la Juilliard, și-a obținut licența cu brio la Princeton University și a absolvit masteratul în literatură la Bennington College. La 22 de ani s-a mutat la Paris din dorința de a deveni corespondent de război. Visurile i-au fost însă curmate de un diagnostic necruțător: leucemie. Au urmat patru ani de tratamente pe patul de spital, despre care Suleika Jaouad a scris o serie de articole pentru New York Times intitulată Life, Interrupted, distinsă cu Premiul Emmy. Articolele ei au mai fost publicate în The New York Times Magazine, The Atlantic, The Guardian, Vogue, Paris Review, Los Angeles Times, Glamour și pe site-ul NPR. Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată a apărut în Statele Unite în primăvara acestui an, bucurîndu-se de un succes impresionant. Discursul ei TED a fost unul dintre cele mai populare în 2019, înregistrînd aproape 5 milioane de vizualizări pe YouTube.

black and white with oscar credit lise ann marsal jpg jpeg

                                Suleika Jaouad cu Oscar (credit foto: Lise-Ann Marsal)

Simona Kessler, Cătălin Ștefănescu, Ioana Ulmeanu, Cătălin Striblea, Delia Apostol-Hanzelik, Mirela Nemțanu și Cătălina Dumitrescu au citit cartea Suleikăi Jaouad și iată ce au scris despre ea:

„Suferința și frica de moarte se însoțesc în mod obișnuit cu tăcerea. Sîntem singuri cu durerea noastră. Suleika Jaouad rupe tăcerea și iese din însingurare scriind. Se descarcă și își împărtășește chinul de neînchipuit celor care nu au trecut printr-o astfel de încercare.
Cartea Suleikăi este a treia lume între cele două – cea de dinainte și cea de după cancer, asemeni unui rit de trecere de la ceea ce nu va mai fi vreodată și șansa de-a supraviețui unei boli cumplite. Ea dă voce tuturor celor care trec prin astfel de momente de chin și dă în același timp speranța că viața poate merge mai departe. Citiți aceste memorii și prindeți curajul de-a trăi din plin acum.“ — Simona Kessler, International Copyright Agency

„Față de toate scrierile de acest fel, povestea pe care o spune Suleika Jaouad pleacă pe alt drum. E tulburător să citești despre suferințele cumplite pe care le traversează orice ființă umană diagnosticată cu o boală terminală. Nu contează cine povestește. Uneori nu mai contează nici cum o face. Emoția e foarte mare, iar identificarea cu povestitorul, deși e dureroasă, se face imediat. Dar Suleika Jaouad nu e cineva care se întoarce din infern pentru a ne spune cum e acolo. Ea e povestitorul care relatează cît de cumplită poate fi vindecarea. Cît de ușoară pare boala, uneori, în comparație cu chinul de a încerca să redevii (odată ce ai fost declarat vindecat) ființa care erai, înainte de a primi diagnosticul.“ — Cătălin Ștefănescu, realizatorul emisiunii „Garantat 100%“, TVR

„Despre cancer s-a mai tot scris, dar ce e diferit la volumul Suleikăi Jaouad nu e doar că și-a înregistrat cu o precizie dureroasă etapele parcurse de la diagnosticul de leucemie pînă la remisie, ci că a reușit să redea și drama care a urmat vindecării.
Jaouad s-a aventurat să descrie neputința de a reveni cu adevărat la viață în urma unei traume majore, zbaterea neîncetată între speranță și frică și lungul drum, la propriu și la figurat, care trebuie străbătut pentru a face pace cu boala, cu propriul corp și cu conștiința propriei mortalități.
Am găsit în Între două lumi, ca cititoare, dar mai ales ca supraviețuitoare a cancerului, privirea neînduplecată și claritatea uluitoare pe care ți le oferă boala, puse la treabă eficient, arătînd în fiecare pagină ce înseamnă să fii și să te simți permanent complet vulnerabil, expus și neputincios, iar acesta nu e deloc puțin lucru.“ — Ioana Ulmeanu, Coordinating Editor, Elle România

„Nu am citit niciodată o carte despre boală care să te țină cu sufletul la gură. Suleika Jaouad își descrie suferința în detaliu, te emoționează, te îndurerează și te pune în genunchi ca să te aducă apoi către lumină și viață. Este o carte care îți dă speranță, te pune să te gîndești și aruncă o lumină nouă asupra milioanelor de oameni care sînt bolnavi de cancer. Suleika are marele merit de a te face să te gîndești la cel de lîngă tine și îți spune că nu ai voie să te predai niciodată.“ — Cătălin Striblea, realizator Europa FM

„O carte sinceră și emoționantă care aduce speranță într-un moment cînd tema izolării e mai actuală și mai acută ca oricînd.
Lecția ei cea mai valoroasă este topirea diferențelor dintre oameni atunci cînd mărturiile lor se întîlnesc. În final, ele rămîn doar experiențe umane universale care ne vorbesc despre îmbrățișarea vulnerabilității ca adevărata putere. Și poate că dacă învățăm ce să facem cu lecțiile primite de la viață vom reuși, fiecare dintre noi, să transformăm suferința în artă.” — Delia Apostol-Hanzelik, redactor-șef Psychologies România

„Cartea Suleikăi este altfel decît te-ai aştepta şi altfel decît cărțile ce tratează acest subiect dureros al acestei boli năpraznice. Este o carte care curge la fel de natural ca trecerea timpului, o carte despre speranţă, despre curaj, despre sine. Este o carte despre prietenii, despre familie, despre a nu fi singur. Este o carte despre viaţă – tumultoasă, neaşteptată, dar pe care nu o poţi lăsa deoparte.“ — Mirela Nemțanu, CEO Hospice Casa Speranței

„Veți descoperi oameni frumoși și buni, povești duioase reale, veți descoperi că vindecarea înseamnă nu dispariția amintirilor traumatice ci a învăța să le integrezi în interior. Un final care te face să înțelegi că iubirea are diferite forme și este cel mai puternic antidot pentru suferință.
O carte pe care trebui să o citească medici, psihologi, oricine dorește să-și dezvolte empatia și înțelegerea, o carte pentru toată lumea, indiferent de pregătirea profesională.“ — Cătălina Dumitrescu, psihoterapeut

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

marian vanghelie inquam jpg
Marian Vanghlie și șeful Economat Sector 5, trimiși în judecată
DNA a dispus trimiterea în judecată a fostului primar al Sectorului 5 și a șefului Economat Sector 5, Leonard Petre, și a altor 7 inculpați în dosarul „Economat”.
Eugen Sechila, Calin Georgescu si Elena Puiu Sechila, foto Facebook jpg
Ce spune bodyguardul lui Georgescu, Eugen Sechila despre controlul judiciar: Nu fugeam din țară, trebuia să ajung la muncă
Eugen Sechila, garda de corp a lui Călin Georgescu, care a fost săltat de ofițerii de la Crimă Organizată în drum spre aeroport, a explicat pentru Adevărul de ce voia să plece din țară.
Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK Foto   Vunk   Facebook jpg
De ce a murit Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, la doar 48 de ani
Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, a decedat joi, la 48 de ani, în urma unui accident vascular cerebral. Artistul a fost unul dintre membrii fondatori ai formației.
Orhidee roz jpg
Ce trebuie să faci pentru ca orhideele tale să înflorească mai des. Ai nevoie de un aliment banal
Cu toții știm că iaurtul este bun pentru sănătate, însă doar foarte puțini români știu că acest produs este util și pentru plante! Deși poate suna neobișnuit, iaurtul ne poate ajuta orhideele să înflorească mult mai spectaculos!
Romania nationala fotbal (Sportpictures) jpg
România speră la Campionatul Mondial, după o pauză de 26 de ani
Naționala României se pregătește de preliminarii.
Bashar al-Assad FOTO EPA-EFE
Ce avere are Bashar al-Assad și cât va plăti pentru azilul primit de la Vladimir Putin
Fostul președinte sirian, Bashar al-Assad, înlăturat de la putere, se află acum în exil în Rusia, având o viață de lux, dar și o „factură politică” pe măsură către Vladimir Putin.
china romania foto ambasada chinei jpg
China și România sărbătoresc 75 de ani de relații diplomatice: O nouă eră în cooperarea economică și comercială
Anul 2024 marchează 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între China și România, un parteneriat solid care a evoluat de-a lungul decadelor.
image png
Patru dintre agresorii care s-au bătut în orașul Pantelimon, trimiși în judecată. Alți nouă și-au recunoscut vinovăția
Pedepsele aplicate celor 8 inculpați, în urma încheierii acordurilor de recunoaștere a vinovăției, au fost cuprinse între 2 ani și 4 luni și 2 ani și 9 luni închisoare a căror executare a fost suspendată. Unul dintre agresori ajunge după gratii.
Ianis Hagi (Sportpictures) jpg