Călătorie la capătul nopții

Publicat în Dilema Veche nr. 911 din 23 – 29 septembrie 2021
Călătorie la capătul nopții jpeg

● Otto barbarul (România 2020, de Ruxandra Ghițescu).

Deși adolescentul rebel Octavian alias Otto (promițătorul Marc Titieni), cu creasta sa de punker înrăit, geaca de piele și gesturile sale de frondă – dar și cu trăirile sale abisale, deseori contradictorii – ocupă cea mai mare parte a debutului Ruxandrei Ghițescu, acest film este de fapt despre Ea. Laura și-a luat viața, după ce a cochetat îndelung cu ideea de a fugi de ea și a exersat de cîteva ori ritualul de a muri. Ultimul avea să-i reușească, chiar sub ochii lui Otto. Deși Laura îl vedea ca pe „prințul salvator”, chitaristul punker nu a salvat-o. Nu a putut, nu a vrut sau nu a crezut că o poate ajuta cu adevărat.

Este premisa în jurul căreia se conturează unul dintre cele mai sensibile filme ale ultimilor ani, care, așa cum au anunțat producătorii, este însoțit și de o campanie de conștientizare a riscului cu care se confruntă adolescenții în fața acestei afecțiuni mentale perfide: depresia.

Otto barbarul este în egală măsură un film despre vină, dar și despre neputință. Pe ecranul mereu viu, mereu în răsturnare de perspectivă (deși predominantă e cea a eroului, cu subiectivitatea sa bulversată de spectrul pierderii ireversibile), ca o întrebare nesfîrșită, depresia pare o capsulă seducătoare, o realitate din interiorul realității care ajunge atît de pregnantă încît strălucirea ei eclipsează cu mult lumea reală, chiar și iubirea. În interpretarea uimitoare a tinerei actrițe Ioana Bugarin – cu un talent nativ pentru cinema –, Laura este rînd pe rînd o seducătoare înnăscută, dar și o mască vie a disperării, cînd exuberantă și visătoare, cînd vulnerabilă și defensivă, dar totuși puternică în felul în care se predă luptei cu viața, care pare o alegere mai grea decît moartea. Filmările video fragmentare cu ultimele ei trăiri, emoții și gînduri se acumulează tot mai mult pe măsură ce povestea avansează și devine un fel de cronică cu martor a unei morți anunțate.

Cineasta urmărește mai multe piste narative, deși nu le structurează pe toate la fel de bine, iar unele par redundante (de exemplu, lungile întîlniri dintre Otto și schematicul asistent social Costin, altfel interpretat profesionist ca de obicei de Iulian Postelnicu, sau lungile cadre de urmărire a protagonistului, deșirat între furie, revoltă, rebeliune, fumat excesiv și gînduri (autodistructive).

Însă fina critică socială este cea care dă substanță filmului. Desigur, la un licean de 17 ani nu te poți aștepta să preia conștient retorica revoluționar-agresivă, care a zguduit din temelii sistemul în deceniul 8, a unor Sex Pistols, The Clash sau Joy Division din epoca de glorie a punk-ului. Revolta sa e mai mult exterioară și în relație directă cu etapa de viață delicată pe care o parcurge: adolescența și primul doliu din viața sa. Totuși, Otto e sensibil la prejudecățile sociale (le reproșează tacit părinților că nu au primit-o niciodată pe Laura în casa lor, poate pentru că a fost crescută de o mamă singură sau din cauza bolii ei mentale). Pe de altă parte, îl oripilează prezența unui boschetar, pe care bănuim că îl agresează într-una din nopțile cînd demonii interiori nu îi dau pace. Figura mamei Laurei (Ioana Flora, într-un rol excelent), confruntată cu propria durere de mamă și cu stigmatizarea socială (familia lui Otto, al cărui tată – Adrian Titieni – este un emerit profesor, o respinge), bîntuie tot timpul din clarobscur, ca un martor mut al unei epoci tributare încă destul de mult inegalității sociale.

În Otto barbarul există o frenezie ardentă (susținută și de imaginea clară și vibrantă a Anei Drăghici) chiar și în cele mai triste cadre, și asta nu doar pentru că este un film despre etapa de înmugurire a vieții la confruntarea cu primul șoc care, de la nivelul unui puștan, îi dinamitează lumea interioară. Chiar și tragica figură a iubitei moarte este luminoasă, deși universul ei se stinge încet-încet, atras de seducția implacabilă a acelui „soare negru al melancoliei” de care vorbea Nerval.

„Știu că am poleit cu mine camera mea, lucrurile mele și pe tine în fiecare colțișor al corpului tău. Știu că voi fi glorioasă și că orice gest își va șterge răul și va rămîne bun și cald în amintire. Și... și știu că nu voi putea să fiu niciodată mai bună decît crezi și îți amintești tu despre mine. Știu că mă ierți”, este ultimul mesaj al Laurei. E ca o ultimă răsfrîngere într-un ochi de aur, parafrazînd-o pe scriitoarea americană Carson McCullers, a unei răni letale în plină iradiere a vieții la 17 ani.

„Filmul viitorului va fi un act de iubire”, spunea marele cineast François Truffaut. În ciuda unor momente de forțare facilă a scenariului, a unor stîngăcii și a unor lungimi, filmul de debut al Ruxandrei Ghițescu poate funcționa ca o astfel de declarație.

Otto Barbarul intră în cinematografe începînd din 24 septembrie.

Andreea Vlad este critic de film.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.