Cartea anului 2021 la Humanitas: „Impudoare. Despre «eu» va fi vorba” de Gabriel Liiceanu

21 octombrie 2021
Cartea anului 2021 la Humanitas: „Impudoare  Despre «eu» va fi vorba” de Gabriel Liiceanu jpeg

Din 20 octombrie, volumul Impudoare. Despre „eu“ va fi vorba de Gabriel Liiceanu este disponibil pentru precomenzi cu autograful autorului pe site-urile Libhumanitas, Cărturești, Diverta, Libris și librarie.net. Livrarea va începe din data de 5 noiembrie.

O carte a frazelor memorabile și surprinzătoare, o călătorie prin lumile nevăzute ale minții și spiritului, pe urmele străinului numit „Eu”, Impudoare este cartea anului 2021 la Humanitas.

„Vieţile noastre, în singurătatea lor, pot fi asemănate, pentru a folosi o vorbă a lui Platon, cu o «panglică de măsurat fără semne pe ea». Am o viaţă. Iată, iau părţi din ea şi, povestindu-le, le pun în vitrină. Scoţîndu-le în lume, pun semne pe panglica vieţii mele. O fac cu gîndul că, astfel «însemnată», viaţa mea ar putea fi folosită ca unitate de măsură. Veţi afla, astfel, doamnelor şi domnilor, dacă viaţa voastră e mai frumoasă sau mai urîtă decît a mea. Dacă are mai multe suişuri şi coborîşuri în ea. Dacă avem mai multe lucruri care ne leagă sau o grămadă care ne despart. Dacă iubim, urîm, ne indignăm, suferim, ne ascundem sau ne dăm pe faţă mai degrabă la fel sau neasemănător.“ — Gabriel Liiceanu

gabriel liiceanu impudoare coperta1 jpg jpeg

Ce-ar fi dacă, în epoca narcisismului de Facebook și a preocupării obsesive pentru look, un scriitor contemporan ar propune lumii un exercițiu de dezbrăcare a sufletului? Un exercițiu dificil, adesea stînjenitor, temerar, dar răsplătit cu bucuria întîlnirii omului cu sine însuși și cu semenii săi. Impudoare invită cititorii la curajul privirii lăuntrice, la o introspecție chirurgicală deopotrivă a metehnelor și a amețitoarelor înălțimi sufletești de care e capabil omul. O călătorie prin lumile nevăzute ale minții și spiritului, pe urmele străinului numit „Eu”.

Ce‑ar fi să ne imaginăm o clipă că există o dezbrăcare și o impudoare mai profunde decît dezgolirea unui trup? Oricît de lentă, dezbrăcarea unui trup ajunge de îndată la limită, şi limita e trupul gol însuşi. Dar dezbrăcarea unui suflet? Unde e limita lui? Doar punîndu‑ne întrebarea asta s‑ar putea să ne dăm seama cît de „îmbrăcaţi“ sîntem şi cum nici o viaţă, oricît de lungă, nu ne‑ar fi de ajuns pentru a ne dezbrăca, pînă la capăt, sufletul. Nimeni nu şi‑a văzut vreodată „sufletul gol“ și nimeni nu a ajuns să‑i contemple cuiva sufletul în toată goliciunea lui. Proza scrutativă a lumii, care se încăpățînează să privească în nevăzut, în lăuntrul și în cel mai adîncul nostru, pornește de la eu ca nucleu al conștiinței și al conștiinței de sine și ajunge dincolo de el, la sine, la Dumnezeul din noi, la inconștient și la necunoscutul din noi.  

cartolina impudoare 0 v3 jpg jpeg

„E o carte nouă, construită cu pietre scoase din clădirile vechi. Gîndul acestui mod de «a construi» mi‑a venit în minte atunci cînd, căzînd în mai multe rînduri peste fragmente disparate descoperite în cărțile scrise de‑a lungul a cinci decenii, am constatat că aceleași idei reveneau obsesiv, în forme diferite, de la o carte la alta. Constantă era recurența obsesiilor, dar punerea lor în pagină varia mereu.

Există aici și fragmente inedite, nu puține, scrise pe măsură ce vechile notații, odată selectate, se cereau întregite sau mă provocau într‑o nouă direcție. Dar chiar și construită cu «pietre scoase din clădirile vechi», cred că această carte este, cum spuneam, una nouă, căci întregul ei n‑a existat niciodată, așa cum într‑un joc de puzzle piesele separate preexistă imaginii finale, dar ele nu‑și capătă sensul decît odată ce întregul este realizat.

În risipirea lor, vechile fragmente nu făceau masă critică și, astfel, ratau întîlnirea cu cititorul. Erau firimituri care, intrînd în lume, își ascundeau potențialul expresiv pe care l‑ar fi căpătat poate dacă n‑ar fi fost stinghere. Cînd le‑am scos din zăcămîntul cărților mele și le‑am adăugat altele noi, am văzut că întregul se așază de la sine sub opt teme mari – actualele capitole ale acestei cărți. Atunci am hotărît să le public.“ — Gabriel Liiceanu

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Murături mai deosebite pentru iarnă Colaj
Alimentul surprinzător pe care ar trebui să-l consumăm zilnic. „Îmbunătățește digestia și ar trebui să fie obligatoriu”
Lumea nutriției devine tot mai atractivă pentru cei care doresc să-și îmbunătățească stilul de viață prin alegeri alimentare corecte. Din acest motiv, mulți oameni apelează la sfaturile experților pentru a dezvolta obiceiuri sănătoase.
motor pixabay jpg
La ce turaţie trebuie să menţii motorul la mașinile diesel. Toți șoferii trebuie să știe asta
Probabil că majoritatea șoferilor știu că maşinile care au motoare diesel trebuie să fie conduse diferit comparativ cu cele pe benzină. Evident, cea mai importantă diferenţă este dată de turaţia la care motorul trebuie menţinut pentru a nu fi uzat.
Profesorul de genetică David Sinclair cunoscut drept „gurul de la Harvard” Foto David Sinclair
Secretele longevității, dezvăluite de un expert Harvard: „Mi-am recăpătat creierul de la 20 de ani”
Modificarea tiparelor alimentare pe care le considerăm normale de mult timp poate avea un impact semnificativ asupra procesului de îmbătrânire.
istanbul pixabay jpg
Orașele spectaculoase care leagă două continente! Sunt destinația perfectă în această vară
De-a lungul lumii există nenumărate orașe de o frumusețe rară, pe care trebuie să o explorăm măcar o dată în viață. Însă, numai câteva dintre acestea ne permit să explorăm frumusețea a două continente diferite!
roman thailanda jpg
Paradisul bogaților. Locul „secret” unde românii cu bani își iau case la prețuri mici. „Dobânda la bancă e 0,92%”
Românii cu bani se adaptează prețurilor mari și caută destinații de vis unde casele și proprietățile imobiliare în general sunt mult mai ieftine ca la noi. Un cunoscut vlogger român arată un astfel de loc spre care se îndreaptă unii conaționali.
Captură video cu cei trei jurnalişti răpiţi în Irak jpeg
30 martie: 20 de ani de la difuzarea primelor imagini cu jurnaliștii români răpiți în Irak
Pe 30 martie 2005, televiziunea Al Jazeera a difuzat prima înregistrare cu jurnaliștii români răpiți în Irak. Fără cereri clare din partea răpitorilor, cazul a stârnit îngrijorare și a devenit unul dintre cele mai mediatizate evenimente privind siguranța presei în zone de conflict.
facultate istock jpg
Cele mai inutile facultăți din prezent, conform Inteligenței Artificiale. Pe locul 1 este o specializare foarte căutată
Într-o eră digitală în continuă schimbare, unde tehnologia este în centrul aproape tuturor industriilor, întrebarea care se pune frecvent este: „Ce facultăți sunt cu adevărat utile în prezent?”.
Cetatea Zânelor  Foto cetateazânelor ro jpg
Misterele cetăților dacice din Ținutul Secuiesc. Locuri legendare răvășite de localnicii cuprinși de febra aurului
O mulțime de atracții turistice se regăsesc în regiunea etnografică Ținutul Secuiesc, cu orașe și comune locuite de etnici maghiari. Printre locurile istorice se numără și mai multe cetăți dacice. Două dintre ele au păstrat legende stranii, care au aprins imaginația căutătorilor de comori.
Supa de varză sau supa arde grăsimi pentru o slăbire rapidă Taste Life
Supa ideală pentru slăbit. Contribuie la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul
Este o supă delicioasă, ușor de făcut și perfectă pentru dietă! Acest preparat nu are nevoie decât de câteva ingrediente simple, iar chiar și cei dintre noi fără prea mare experiență în bucătărie o vom putea pregăti rapid!