Evenimentele Editurii Litera de Ziua Națională a Lecturii

10 februarie 2022
Evenimentele Editurii Litera de Ziua Națională a Lecturii jpeg

Începînd cu acest an, data de 15 februarie este dedicată sărbătoririi Zilei Naționale a Lecturii în România. Acest eveniment anual își propune să încurajeze lectura în toate formele sale, prin desfășurarea de campanii, proiecte și evenimente specifice.

Pentru această zi specială, Editura Litera a pregătit o serie de evenimente care pun cartea în prim-plan.

 Alături de partenerul Poșta Română, sărbătorim lectura oferind cadou 500 de cărți Litera cititorilor din România. În ziua de 15 februarie, clienții Prioripost ai Poștei Române vor primi cadou, alături de coletul propriu, și o carte pe care sînt invitați să o citească și apoi să o dăruiască mai departe altor pasionați de lectură.

 Un alt eveniment, desfășurat de această dată în mediul online, este concursul „Cărțile te inspiră“. Indiferent de vîrstă sau de preferințe literare, cititorii sînt provocați să dea viață copertei sau personajului îndrăgit al unei cărți într-un mod creativ: prin replicarea inedită a fotografiei copertei, prin adoptarea unei ținute sau a unei atitudini asemănătoare cu personajul cărții etc. Toate creațiile originale care respectă regulamentul concursului vor fi urcate sub formă de fotografii pe pagina de facebook a evenimentului, iar participanții vor primi premii garantate constînd în cărți sau abonamente pe citeste.ro, platforma online cu peste 2.500 de cărți electronice (audiobookuri, ebookuri, videobookuri). 

 Tot de Ziua Națională a Lecturii, sîntem alături de copiii din Constanța care, prin intermediul proiectului „Campioni la citit“, dau viață poveștilor într-un maraton de lectură care va avea loc în sălile de clasă.

Ridichea uriașă, Punguța cu doi bani, de Ion Creangă, Rățușca cea urîtă, de Hans Christian Andersen, Muzicanții din Bremen sau Hansel și Gretel, de Frații Grimm, toate aceste cărți ale copilăriei, în ediții cartonate și tipărite pe format mare, vor fi deschise și așezate pe catedră, iar la semnalul „start lectură“ al doamnei învățătoare, copiii vor păși pe rînd în fața clasei și vor citi cîte un fragment din carte. Cînd ultimul copil va ajunge la zona de „Finish“ a lecturii, maratonul se va fi încheiat și toți elevii vor primi diplome de „campioni la citit“.

Ne bucurăm că, începînd cu acest an, avem instituită în România o zi națională a lecturii, un prilej minunat de a celebra cărțile și pe cei care le-au scris! Sperăm ca evenimentele Litera să inspire la lectură și să genereze noi idei și proiecte educative pentru toți cititorii mici și mari, deopotrivă!

Pentru mai multe informații, urmăriți platformele Editurii Litera, www.litera.ro, Facebook Litera, Facebook Litera Mică, Instagram, YouTube, Litera Blog.

Despre Ziua Națională a Lecturii

Începînd cu anul 2022, în România s-a instituit Ziua Națională a Lecturii.

Ziua de 15 februarie, aleasă pentru celebrarea lecturii, marchează datele de naștere a două personalități care au jucat un rol important în dezvoltarea educației românești și în promovarea lecturii: politicianul și criticul literar Titu Maiorescu (15 februarie 1840), fondator al societății literare Junimea, și Spiru Haret (15 februarie 1851), reputat matematician și ministru al educației creditat cu dezvoltarea sistemului modern de învățămînt al țării. 

Ziua Națională a Lecturii este sărbătorită la date diferite în întreaga lume: pe 19 noiembrie în Germania, pe 2 martie în America, 19 iunie în India ș.a.m.d.

Editura Litera are o tradiție de 32 de ani în editarea de carte. Ani în care, cu tenacitate, cu pasiune, cu profesionalism, cu reușite majore, a editat 9000 de titluri, într-un tiraj total de peste 50 de milioane de exemplare. Acoperind practic toate domeniile de ficțiune și nonficțiune, Litera a reușit să se impună prin calitatea catalogului editorial, devenind unul dintre cei mai importanți actori de pe piața de carte din România.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

11779887 jpg
De ce ucrainenii din Donbas se opun cu înverșunare unui acord prin care să fie cedate teritorii în schimbul păcii: „Este stropit cu sângele nostru”
Pe măsură ce forțele ruse avansează în regiunea estică Donbas, crește presiunea asupra Kievului să se așeze la masa de negocieri cu Rusia. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pregătit un „plan de victorie pe care să îl prezinte președintelui american Joe Biden.
Cel puțin 9 morți și aproape 3 000 de răniți în Liban, după ce mai multe pagere au explodat. Foto Captură video X
Cel puțin 9 morți și aproape 3.000 de răniți în Liban, după ce mai multe pagere au explodat
Minimum 3.000 de persoane s-au ales cu răni, iar cel puțin nouă au murit după ce pagerele utilizate de membrii grupării libaneze Hezbollah au explodat. Hezbollah a ținut să anunțe că se va răzbuna pe Israel pentru acest incident care a afectat Libanul.
Copiii implicați în salvarea comorilor ascunse ale României prin Caravana de Patrimoniu Foto Pro Patrimonio
Cum poate prinde patrimoniul național viață. 125 de copii transformă istoria în aventuri educaționale
Peste 100 de copii din diferite județe vor explora patrimoniul național printr-o caravană educațională organizată de Pro Patrimonio, care se va opri la cinci locații istorice emblematice din România. Scopul acestui proiect este să le insufle aprecierea și dorința de a conserva valorile arhitecturale
kane facebook jpg
Liga Campionilor, start în noul format cu un „măcel“: Bayern – Dinamo Zagreb a avut 11 goluri!
Noua formulă gândită de UEFA oferă niște meciuri dezechilibrate.
foucault experiment pendul jpg
18 septembrie, ziua în care s-a născut fizicianul Leon Foucault, cel care a dat numele celebrului pendul, dar şi unui asteroid
La 18 septembrie 1819 se năştea inventatorul celebrului pendul cu care a demonstrat rotaţia Pământului în jurul axei sale, fizicianul francez Leon Foucault. În 1911, tot într-o zi de 18 septembrie, avea loc premiera primului film românesc, „Amor fatal”.
Autorul atacului de la Palatul Parlamentului  Imagine amator jpg
Piromanul de la Palatul Parlamentului a fost prins de Poliție într-un hotel din București. Ce fel de probleme susține că are
Marți seară, suspectul implicat în atacul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București. Conform surselor, bărbatul are un istoric medical care include depresie și a avut probleme cu legea și în trecut.
2014 Nysa, stare miasto 03 JPG
Un oraș foarte iubit din Europa este în pericol să fie luat de ape: „Valul ar putea fi de câțiva metri înălțime”
În Europa Centrală, criza inundațiilor persistă, afectând grav multe localități din Cehia, Polonia și Austria.
Autorul atacului de la Palatul Parlamentului  Imagine amator jpg
A fost prins bărbatul care a provocat incendiul la Parlament. Unde a fost găsit de polițiști
Autorul atacului din clădirea Palatului Parlamentului a fost prins. Bărbatul, în vârstă de 56 de ani, a provocat un incendiu într-un magazin aflat la intrarea în clădire, în urma unui conflict cu vânzătoarea.
gunoi freepik jpg
Cel mai murdar oraș din România. Oamenii „înoată” în gunoaiele neridicate de pe străzi
Situația gunoiului din Drăgășani a devenit atât de îngrijorătoare încât este posibil să fie declarată starea de alertă, în acest municipiu din județul Vâlcea. După ce contractul cu operatorul de salubritate a expirat, deșeurile nu au mai fost ridicate de o săptămână de zile.