Dub transilvan

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 929 din 27 ianuarie ÔÇô 2 februarie 2022
Dub transilvan jpeg

ÔŚĆ Lil Obeah, From Transylvania, soundofarttocome.bandcamp.com, 2021.

Dub este o tulpin─â de muzic─â electronic─â eclozat─â din reggae, primenit─â ├«n ecouri ╚Öi reverbera╚Ťii pentru a ob╚Ťine un sound mai electro-artificial. E o ni╚Ö─â ╚Öi ├«n context global, dar ├«n context rom├ónesc e echivalentul muzical al acelor partide care nu ating niciodat─â pragul electoral ├«nc├«t s─â fac─â zarv─â ├«n Parlament. ├Äntr-un Parlament al muzicii rom├óne╚Öti, ╚Öi-ar g─âsi locul trap-ul (echivalentul AUR), nu-metalul (USR), ambientalul (PLUS), pop-ul (PSD) ╚Öi muzica de Rock FM (PNL), dar dub-ul ar avea soarta Demos, nici m─âcar nu s-ar sinchisi s─â protesteze la gardul Casei Poporului. ├Än consecin╚Ť─â, genul se dovede╚Öte atractiv pentru exploratori ai periferiilor care pre╚Ťuiesc inova╚Ťia mai mult dec├«t democra╚Ťia. ├Än muzic─â ni╚Öele au o via╚Ť─â bacterian─â, gata s─â evadeze din permafrost, a╚Öa c─â soarta dub-ului rom├ónesc se poate schimba oric├«nd (popularii Subcarpa╚Ťi i-au testat veleit─â╚Ťile comerciale).

Protagonistul ╚Öi compozitorul albumului aici prezentat e transilv─âneanul posedat de demoni jamaicani Lil Obeah (Andrei Bucureci). A fost sufletul proiectului Crowd Control, ast─âzi e antreprenor artistic ╚Öi agent provocateur la c├«rma casei de produc╚Ťie The Sound of Art to Come ╚Öi a show-ului radiofonic Black Rhino, demersuri ├«ndreptate spre scena interna╚Ťional─â, de╚Öi titlul materialului de fa╚Ť─â insist─â c─â e From Transylvania. Albumul urmeaz─â strategia proiectului Dub Colossus (dub master-ul Nick Page ├«n colaborare cu arti╚Öti etiopieni) de a asimila motive folclorice regionale ├«n dub, profit├«nd aici ╚Öi de rezonan╚Ťa horror a Transilvaniei. Dub-ul e ├«n mod tradi╚Ťional inspirat liric de supersti╚Ťiile cu tent─â horror din zona Caraibelor, deci titlul albumului nu e o at├«t o tentativ─â de a c─âlca pe urmele Subcarpa╚Ťilor, c├«t o revelare a conexiunilor cu experimente ca Dub Colossus ╚Öi cu originile scenei dub. Marius Costache ╚Öi al s─âu Studio148 s-au ocupat de ingineria sonor─â a experimentului.

Regretatul Nick Page acrediteaz─â personal pedigree-ul albumului ca un Dub Colossus transilv─ânean: s-a implicat aici ╚Öi ca produc─âtor ╚Öi muzician, aduc├«nd pe c├«teva piese ╚Öi acoli╚Ťi din Transglobal Underground, ╚Öi pe veteranul reggae Winston ÔÇ×HorsemanÔÇŁ Williams. Ceilal╚Ťi contribuabili fac parte din genera╚Ťia t├«n─âr─â de jazz de la noi, uneltind pentru a da na╚Ötere la un hibrid dub-jazz chiar mai ni╚Öat dec├«t cele dou─â genuri luate separat (├«n maniera Sly & Robbie, dintre cei despre care am mai scris). Jazzi╚Ötii implica╚Ťi fac parte din colectivele Arcu╚Ö Trio, Jam Circle, Adi Stoenescu Trio, JazzyBIT ÔÇô Alexandru Arcu╚Ö, Adi Stoenescu, Michael Acker, Mihai Moldoveanu, Laura Benedek ÔÇô la care se adaug─â exotisme precum tereminul lui Leon Loto╚Ťchi (Baba Dochia) ╚Öi ╚Ťambalul lui Marian ╚śerban Fieraru (taraful Jean Americanu). E╚Öantioanele sonore decupate ╚Öi colate, obligatorii pe un album dub, s├«nt creditate unui dictator (Nicolae Ceau╚Öescu), unui poet (Octavian Soviany), bunicilor artistului ╚Öi unor coloane sonore de filme (P─âdurea sp├«nzura╚Ťilor).

Dub e o ╚Ötiin╚Ť─â a remix-ului ╚Öi a reformat─ârii sonore radicale, preocupat cu ÔÇ×versionareaÔÇŁ (forme mai radicale de cover version), astfel c─â o parte din piese au origini moderat recognoscibile ├«n compozi╚Ťii Vali Sterian, Implant pentru Refuz, Mircea Baniciu, Taraful din Clejani. ├Än acela╚Öi spirit, albumul con╚Ťine o palet─â at├«t de divers─â de contribu╚Ťii (voluntare sau colate), ├«nc├«t fiecare pies─â evolueaz─â prin recentrifugare ├«ntr-un nou material de sine st─ât─âtor. A╚Öa se face c─â ├«n siajul albumului vin numeroase EP-uri ╚Öi single-uri ÔÇô version─âri preparate ├«n buc─ât─âria lui Bucureci & Costache pentru a testa toate aromele ╚Öi gusturile care s-ar mai putea distila de aici. Un album dub nu vine niciodat─â singur.

Aron Biro este autorul blogului https://aronbiro.blogspot.com.

p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimu╚Ťe, muzic─â ╚Öi baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana ├«nt├«i, cu un narator de v├«rsta a treia, ce graviteaz─â ├«n jurul unor teme precum nostalgia tinere╚Ťii, muzica, erotismul, totul ├«nv─âluit ├«ntr-o folie de ÔÇ×unheimlichÔÇŁ care a devenit marca autorului nipon.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.