Lumea văzută după Brexit

Publicat în Dilema Veche nr. 930 din 3 – 9 februarie 2022
Lumea văzută după Brexit jpeg

● Yard Act, The Overload, Island Records, 2022.

Te întrebi cînd și cum apare un nou val și dacă nu cumva am trecut de vremea postismelor. Înaintea crizei economice de acum mai bine de zece ani, în plin și inconștient elan consumerist, pe la începuturile revoluției tech, boy band-uri cu chitare și foarte transparente referințe post-punk alimentau un peisaj plictisit de moarte după epuizarea cocoșelilor indie naționaliste ale Cool Britanniei lui Tony Blair. Recesiunea și „orbirea” indusă de rapiditatea mișcărilor din tehnologie întăreau impulsul retromaniacal, dar coafura desantului post-post-punk – cum i se spunea atunci – nu rezista prea mult dincolo de afișele festivalurilor posh. Culmea, într-un moment în care punk-ul ar fi avut destule de spus, aproape că doar admirabilul duo Sleaford Mods rămăsese să țină becul aprins într-un regat lovit de noaptea minții conducătorilor săi. Brexit-ul a deschis o ușă care putea bine-mersi să rămînă închisă. Desprinderea Marii Britanii de Uniunea Europeană a aprins imaginația unora, fie că ei se cheamă Squid, „semnați” de nimeni altul decît cultissimul label Warp, Dry Cleaning, Black Country New Road, Billy Nomates, Leggs, The Cool Greenhouse, Wet Leg și Home Counties. Sau Yard Act, subiectul textului de aici.

Cu certitudine, un aer de familie leagă acești artiști, dar parcă astăzi etichetele nu se mai lipesc atît de ușor. Post-punk sau post-post-post-punk – de ce nu? –, parcă nu mai contează atît de mult ca pe vremea cînd NME-ul lui Connor McNicholas mai reușea, de bine, de rău, să vîndă cîteva sute de mii de reviste cu mutrele unor băieți cu chitare atîrnate pe copertă. La urma urmei, și la începutul anilor ’80 termenul era folosit mai degrabă ca o umbrelă pentru grupuri și artiști cu stilistici care se întindeau pe un spectru larg, dar pe care îi aduna împreună expresia unei radicalități inexistente în istoria muzicii de pînă atunci și, foarte posibil, chiar și de după. Poate că ceva-ceva mai reușește totuși să unească alienarea, austeritatea și convulsiile epocii Thatcher de absurdul și contradicțiile anilor Johnson. Și acel ceva să nu fie doar maniera de a performa sprechgesang a vocaliștilor. 

The Yard Act este un cvartet care vine din Leeds și despre care s-ar putea spune că, muzical, le datorează cîte ceva lui Mark E. Smith, liderul inenarabil al trupei The Fall, lui Mike Skinner, alias The Streets, și unor Arab Strap și – da! – Sleaford Mods. Nu doar lor, ci și altora – ca-n toate istoriile geneticii muzicale –, dar mai ales, cum ziceam undeva, peisajului politic britanic din ultimii ani. Pe The Overload, discul de debut al formației engleze, lansat pe 21 ianuarie, amprenta observațională a textelor dense lucrează fluent cu template-ul minimalist și urgent al instrumentației, în care tobele actează ca o drum machine, iar basul – ca un companion atmosferic. Țintele acestei combinații de multe ori reușite pot fi cînd populismul extremei drepte – „Are you seriously still tryna kid me / That our culture will be just finе / When all that’s left is knobheads Morris dancing / To Sham 69?” („Dead Horse”), cînd gentrificarea – „What constitutes a ghetto fetish? Eh? / Is it growing your own lettuces but not filling in the potholes / The local council will be getting an earful believe me / I call their lugholes concrete bollards to the soul” („Payday”), cînd extratereștrii – „Basically, thеy’d discovered, that therе were others just like us, / Other beings, other creatures, other planets with other species / Who had other gods that they believed in, / And they interviewed all of them and everyone of them, / Not one could give any” („100% Endurance”). Oricare dintre ele aruncate în eter de James Smith cu un cinism demn de o lume fără cine știe ce speranțe: „The last bastion of hope this once great nation had left was good music”.

Paul Breazu este jurnalist.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Un Boeing 737 Max 8 a căzut în gol peste 7.000 de metri: 13 oameni au ajuns la spital
Un zbor Korean Air cu destinația Taiwan a trebuit să se întoarcă după ce a fost detectată o defecțiune la presurizare. Datele de zbor arată că avionul a coborât peste 7,6 km într-o perioada de circa cinci minute, la scurt timp după decolare.
image
Dezvăluiri despre accidentul de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Patronul a murit sub ochii soției
Ies la iveală noi detalii despre cumplitul accident de muncă de la Ibănești. Cei patru muncitori au murit din cauza unor cantități mari de amoniac și acid sulfuric de pe fundul bazinului pe care trebuiau să-l curețe. Unul dintre angajații morți avea un bebeluș de numai o săptămână.
image
Vacanță de coșmar pentru o familie de români care a mers în Grecia cu mașina: a rămas fără BMW, bani și documente. „A intrat peste noi în casă”
O familie de români, care a mers cu mașina în vacanță în peninsula Halkidiki, Grecia, a trecut prin clipe de coșmar. Le-a fost furată mașina din parcare, în care aveau documente, bunuri și bani. „A intrat peste noi în casă”, a povestit proprietara mașinii.

HIstoria.ro

image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.