Romanele laureate cu Goncourt 2021, Booker Prize 2020, noi cărți de Elena Ferrante și Leïla Slimani, în colecția Anansi World Fiction

24 ianuarie 2022
Romanele laureate cu Goncourt 2021, Booker Prize 2020, noi cărți de Elena Ferrante și Leïla Slimani, în colecția Anansi World Fiction jpeg

În prima parte a anului 2022, colecția Anansi. World Fiction a Editurii Pandora M adaugă în portofoliu 13 noi titluri, cărți de o amplă varietate tematică și stilistică, multipremiate, ecranizate, vîndute cu succes și recenzate în termeni elogioși în întreaga lume. Lista include atît cărți ce poartă semnătura unor autori din portofoliul clasicilor literaturii universale, precum Franz Kafka, Elsa Morante, Cezar Vallejo sau Manuel Puig, cărți recompensate recent cu importante premii literare precum Goncourt (Cea mai tainică amintire a oamenilor, de Mohamed Mbougar Sarr), sau Booker Prize (Shuggie Bain de Douglas Stuart), cît și noi traduceri din opera unor autori îndrăgiți din portofoliul colecției, precum Elena Ferrante sau Leïla Slimani.

● Goncourt 2021, Booker Prize 2020

La cîteva luni de la anunțarea Premiului Goncourt ediția 2021, în colecția Anansi. World Fiction apare ediția în limba română a cărții cîștigătoare, în traducerea scriitorului Ovidiu Nimigean. Cea mai tainică amintire a oamenilor, romanul picaresc-livresc al lui Mohamed Mbougar Sarr, spune povestea unei „anchete” a tînărului scriitor senegalez Diegane Latyr Faye, care descoperă un fascinant roman publicat în 1938 de către un misterios scriitor supranumit în epocă „un Rimbaud negru”.

Lista cărților recompensate cu importante premii literare internaționale care apar la începutul acestui an în traducere în colecția Anansi este completată de ediția românească a romanului Shuggie Bain de Douglas Stuart. Recompensat cu Booker Prize 2020, romanul spune povestea lui Hugh „Shuggie” Bain, care-și trăiește copilăria în anii ’80 ai secolului trecut în Glasgow-ul administrației Thatcher, alături de o mamă alcoolică, într-un univers bîntuit de spectrul violenței. O carte care a rămas în atenția criticilor și a cititorilor din întreaga lume mult timp după anunțarea marelui premiu apare în limba română în traducerea Mihaelei Ghiță.

● Noi volume semnate de Elena Ferrante și Leïla Slimani

Îndrăgita romancieră și jurnalistă franceză de origine marocană Leïla Slimani revine în atenția iubitorilor de literatură din România cu o nouă carte: Țara celorlalți (traducere de Daniel Nicolescu), primul volum dintr-o trilogie istorică inspirată din viața familiei autoarei. O poveste de dragoste dintre o europeană și un arab care înfruntă împreună tumultul istoriei pe continentul african postbelic

Invențiile ocazionale este titlul cu care Elena Ferrante revine în librăriile autohtone. Superb ilustrat, volumul reunește eseuri scrise de misterioasa autoare italiană pe diverse teme, de la prima iubire la încălzirea globală. Ediția în limba română a cărții poartă semnătura Ceraselei Barbone.

● Cărți-fenomen în ultimii ani în Spania, Marea Britanie și spațiul de limbă germană

Cu siguranță, una dintre cele mai așteptate traduceri în limba română de către iubitorii de literatură care urmăresc romanele-fenomen în plan internațional este cea a romanului În toate a fost frumusețe de Manuel Vilas. Romanul a ocupat locul I în topurile de vînzări din Spania în 2018 și 2019, un fenomen editorial recompensat în Franța cu Prix Femina Étranger. Profund sinceră și minunat scrisă, într-un limbaj deopotrivă poetic și crud, cartea lui Manuel Vilas se citește ca și cum ar fi catharsisul unui doliu imposibil, cel al morții părinților noștri, dar și al sfîrșitului unei epoci, o experiență universală. Cartea apare în traducerea excepțională a lui Marin Mălaicu-Hondrari.

Cursa de noapte spre Tanger, considerat de critici și de revistele de specialitate unul dintre cele mai bune romane ale ultimilor doi ani, constituie prima traducere în limba română din opera scriitorului irlandez Kevin Barry, cîștigător al IMPAC Dublin Literary Award și nominalizat la Booker Prize 2019. Tradus cu succes, romanul a cucerit deopotrivă cititorii, cît și critica de specialitate. S-a spus despre Barry că ar fi reușit în să creeze în acest roman un melanj între Așteptîndu-l pe Godot a lui Becket și Navigînd spre Bizanț al lui Yeats. Cartea apare în traducerea Mihaelei Buruiană.

Romanul Tyll de Daniel Kehlmann, nominalizat în 2020 la Booker International, o carte care cu doi ani înainte a făcut istorie în spațiul de limba germană, apare și el în traducere în colecția Anansi în prima jumătate a acestui an. Romanul lui Daniel Kehlmann, aflat în curs de ecranizare pe platforma Netflix de către producătorii serialului Dark, pune în scenă aventurile lui Till Eulenspeigel, un bufon care a fost subiectul unei cărți de căpătîi în Germania secolului al XVI-lea, în Europa Medievală a Războiului de Treizeci de Ani.

● Autori clasici ai literaturii universale: Franz Kafka, Cesar Vallejo, Elsa Morante, Manuel Puig

Un nou volum ce poartă semnătura lui Franz Kafka apare lunile acestea în colecția Anansi. Este vorba despre o ediție revăzută a Scrisorilor către Felice, carte ce poartă de asemenea semnătura regretului Radu Gabriel Pîrvu. Volumul reprezintă un adevărat roman de dragoste epistolar ce-l are ca protagonist pe Franz Kafka, un volum-companion al Jurnalului, menit să completeze portretul celui mai fascinant scriitor al secolului XX.

Lista cărților-eveniment programate la începutul lui 2022 în colecția Anansi este completată de volumul Cesar VallejoOpera poetică, o ediție îngrijită, cu studiu introductiv, note și traducere semnate de unul dintre cei mai respectați traducători de poezie spaniolă din România: Dinu Flămînd. Volumul reprezintă traducerea integrală a operei poetice a unuia dintre titanii modernismului de secol XX.

Insula lui Arturo de Elsa Morante, romanul-fanion al uneia dintre cele mai apreciate scriitoare italiene a secolului XX, este o poveste de maturizare a unui băiat pe jumătate orfan, care se desfășoară pe insula Procida și abordează teme precum incestul, homosexualitatea, narcisismul. Apărută în traducere românească în anii ’70, ediția actuală semnată de Gabriela Lungu se înscrie în lista recuperărilor literare necesare.

Sărutul Femeii Păianjen, cel mai cunoscut roman al scriitorului argentinian Manuel Puig, carte inclusă de El Mundo în lista celor mai bune romane spaniole ale secolului XX, completează lista titlurilor Anansi din prima parte a anului 2022. Publicat în 1976 și adaptat pentru cinema în 1985 de Héctor Babenco, cartea spune povestea a doi prizonieri, Luis Molina și Valentín Arregui, care împart celula într-o închisoare din Buenos Aires. Traducerea în limba română este semnată de Ilinca Ilian.

Trimise spre tipar la finalul lunii decembrie, trei cărți mult-așteptate urmează să sosească zilele acestea în editură: Meteorii, capodopera lui Michel Tournier (traducere de Irina Bădescu), Numele celălalt. Septologie I-II, o explorare percutantă a condiției umane, de Jon Fosse (traducere de Ovio Olaru) și volumul colectiv Proiectul Decameronul. 29 de povestiri noi din pandemie (traduse în limba română de Ona Frantz, Marin Mălaicu-Hondrari, Cerasela Barbone, Daniel Nicolescu, Simina Popa, Gheorghe Miletineanu și Alexandra Turcu).

Poster Orizontal   29 Martie 2023   Cimarosa si Salieri jpg
Baritonul italian RICCARDO NOVARO, aplaudat la Théître des Champs-Elysées – Paris, invitat la Sala Radio
Miercuri, 29 martie 2023 (19:00), îl veți asculta alături de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK.
989 16 coperta jpg
Imprevizibila ușurătate a vieții și a morții
Definitiv. O trilogie chiar marchează un punct notabil în proza românească de azi.
p 17 1 jpg
Burta balenei
Luat mai cu seamă în contextul particular al cinema-ului românesc, Spre Nord constituie o mare ocazie ratată.
989 17 Breazu jpg
Despre mizeria din dulceață
Să fie cam opt ani de cînd Laura Les și Dylan Brady și-au numit duo-ul după o întîmplare involuntar amuzantă.
989 23 Iamandi jpg
Un exercițiu de imaginație
Prima știre dintre cele douăzeci incluse în acest top este greva generală din 1926.
copertă Murmur jpg
988 16 coperta2 jpg
Retractilități incisive
Atît Cristina Alexandrescu, cît și Mihnea Bâlici sînt două voci deja recognoscibile în poezia românească extrem contemporană.
988 17 Vrabia foto Tudor Neacsu1 jpg
Să cazi la pace cu trecutul
Perioada postcomunistă în România, în special pînă la aderarea țării la Uniunea Europeană, a fost tumultuoasă din multe punctele de vedere.
Matrix fisa cartii jpg
Lauren Groff, Matrix, traducere din engleză de Brîndușa Cotea, Curtea Veche Publishing, 2023 - fragment -
Cu o privire arzătoare, se apleacă peste masa pe care Asta, entuziasmată, a început deja să schițeze planuri.
Giuliano da Empoli Magul de la Kremlin cop1 APROBATA (1) jpg
Magul de la Kremlin de Giuliano da Empoli - fragment-
Acest roman este inspirat din fapte și personaje reale, cărora autorul le-a împrumutat viață particular și replici imaginare.
Afis Sala Radio 17 martie 2023 (2) jpg
Dirijoarea Orchestrei Simfonice din Canberra - JESSICA COTTIS - invitată la Sala Radio
JESSICA COTTIS – o prezență specială pe scena muzicală internațională, unul dintre cei mai remarcabili dirijori britanico-australieni, dirijor-șef și director artistic al Orchestrei Simfonice din Canberra, este invitată pe scenă Sălii Radio!
RRM Iasi 1920x1080 jpg
Din 22 martie, ora 19.00: Radio România Muzical la Iași, pe frecvența 95.4 FM
Radio România Muzical poate fi ascultat la București pe frecvența 104.8 FM, regional pe frecvența Coștila 97.6 FM, iar din 22 martie 2023, pe frecvența locală 95.4 FM la Iași.
p 16 YouTube jpg
Extemporal la erotică
Noul diagnostic îl răstoarnă sau îl echilibrează pe cel vechi: multă gingăşie şi un dram de forţă.
p 17 jpg
Fami(g)lia
A Chiara rulează în cadrul Festivalului „Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”.
987 17 coperta1 jpg
Focus JazzX
Timișoara și Clujul s-au sincronizat, inclusiv în interes politic, în ambiția de a consacra două festivaluri jazz de centru de capitală regională – JazzX și Jazz in the Park
987 15 foto BogdanDincă jpg
987 21 coperta Iamandi jpeg
Economie și psihologie
Una dintre explicațiile referitoare la căderea comunismului acordă factorului economic un rol preponderent.
(1) Beethoven Skizze Eugène Louis Lami FotoJean Marc Anglès Collection Cité de la musique jpg
Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații – conferință NEC
Colegiul Noua Europă are deosebita plăcere de a vă invita la conferința „Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații”, pe care compozitorul Dan Dediu o va susține joi, 9 martie 2023, la ora 17.00.
José Gallegos y Arnosa, El zapatero jpg
IIC BUC VISUALI ITALIANE AFFICHE 230222 jpg
Festivalul „Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România”
Cinematografia italiană are o istorie lungă și prestigioasă, cu capodopere care au cucerit publicul din întreaga lume.
986 16sus coperta jpg
Călătoria fluturelui monarh
Într-un restaurant li se strigă „Go back to Russia!”, iar viața le e punctată de atacurile de panică legate de identitatea lor fluctuantă.
986 16jos coperta jpg
Avataruri ale iubirii
Amestec de Pascal Bruckner, Julian Barnes și David Lodge, pasional, ironic și simultan intelectual, noul roman al lui François-Henri Désérable e o bijuterie literară care merită admirată.
p 17 2 jpg
Cu ușile închise
E vorba, în definitiv, despre caractere. Adică despre lucruri care nu se confundă niciodată cu viața, care e mult mai flexibilă și mai nuanțată.
986 17 coperta audio jpeg
„Lumea asta nătîngă / E tot ce avem”
Acum vreo trei ani, într-un interviu pentru publicația engleză Uncut, Georgia Hubley, una dintre treimile artistice din interiorul Yo La Tengo

Adevarul.ro

image
Pericolele invizibile care se ascund într-o cameră de hotel
În mod obișnuit, evaluarea curățeniei camerei de hotel se bazează pe observații vizuale și olfactive - nu pe microbiologia invizibilă a spațiului, unde rezidă riscurile de infecție.
image
Misterul sinuciderii unei familii în Elveția, rezolvat după 1 an. Ce au descoperit anchetatorii
Cinci membri ai unei familii franceze, care locuiau în orașul Montreux, Elveția, s-au aruncat de la etajul șapte al blocului în care locuiau, în urmă cu un an. Anchetatorii spun acum că totul a fost planificat și că decizia ar putea avea legătură cu teoriile conspirației.
image
Cel mai misterios os din corpul uman. Nici astăzi specialiștii nu i-au înțeles rolul în organism
Corpul uman reprezintă, chiar și astăzi, din unele puncte de vedere, un mister pentru specialiști. Cel mai misterios os din corpul nostru se numește fabella. Specialiștii nu știu nici astăzi ce rol are în organism și când a apărut de fapt.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.