FDP: Rezervație naturală

Publicat în Dilema Veche nr. 934 din 3 – 9 martie 2022
FDP: Rezervație naturală jpeg

● Florin Dan Prodan, Road Poetry, Editura Casa de pariuri literare, 2021.

Florin Dan Prodan – numit în continuare FDP – este un poet unic în literatura noastră de azi. Este autorul a mai multor volume de versuri, tipărite la tot felul de „edituri” inventate de el, în tiraje mai mult decît confidențiale, și asta nu pentru că nu și-ar fi putut publica scrierile în mod corespunzător, dar autorul nu pare străbătut de nici o ambiție pămîntească. Tot ceea ce face el să sub semnul unei gratuități exemplare, dublată de o generozitate rar întîlnită la semenii noștri. Dacă îl vezi pentru prima oară, zici că e un mecanic auto care tocmai a ieșit de sub o mașină, bucurîndu-se sincer că i-ai ieșit în cale. Pe FDP nu îl interesează nimic altceva decît poezia. Muncește pentru a putea călători – singur sau cu prietenii – și călătorește pentru a scrie. Dacă-l suni, de regulă nu are semnal și asta pentru că ba e prin India, ba prin Egipt, Coreea de Sud, New York, ba printr-o zonă insuficient explorată a Americii de Sud. Cînd te sună el, însă, nu se poate afla decît într-un singur loc: în (la) „Rainbow” sau în (la) „Rimbaud” (după cum vrea fiecare), un bar boem din Suceava. Biroul său de lucru e lumea întreagă. Poezia e strîns legată de felul său de a trăi. Călătorește și scrise SMS-uri poetice prietenilor într-o stare de hiper-entuziasm față de tot ceea ce descoperă. FDP e un lucid care îți dă senzația că delirează deoarece atunci cînd se află „la lucru” captează niște frecvențe ce se lasă accesate doar de el. Scrisul său e total neconvențional, dar nu într-o manieră căutată. Citește literatură cu aceeași pasiune a călătoriei, cu aceeași curiozitate inepuizabilă și sfredelitoare.

Road Poetry este a doua sa carte cu poeme de călătorie, după On the Road  (Shamballa Press, Kathmandu, 2012). Textele lui nu seamănă deloc cu acele poeme-reportaj, ele fiind prin excelență stări de spirit organizate post-factum. Scrierea propriu-zisă pare simultană cu experiența, deși nu notează nimic la cald, cu excepția amintitelor SMS-uri. Insolitul poemelor derivă din realitatea neobișnuită pe care o cunoaște nemediat, ea însăși fiind supusă unui proces de atipizare din partea autorului: „Cum să poți să uiți răbdarea / bătrînicii Lhum / care te-a scos / din labirintul Daramshalei / într-o după-amiază / cînd nu mai era nimeni / pe lume?” („Lhum”) sau „Cum să nu îți amintești / de mult prea tăcutul călugăr / care te-a condus / în miez de noapte prin ploaie / pînă la hanul Lose Ling / de parcă te-ar fi însoțit / prin întregul univers?” („Călugărul”). Alte texte par niște transcrieri nude, în absența oricăror procedee retorice vizibile, asemănătoare unor mici narațiuni scurtcircuitate: „Îmi termin berea Cristal / și sendvișul / arunc un rest / lui Che, cîinele toropit de căldură / al cafenelei / un cerșetor / întins în gangul răcoros / strigă / viva la revolucion amigooo” („Che”). În poeme precum „Sri Nara Simha” sau „Bătrînul hipiot”, discursul trece foarte ușor de la persoana a III-a la persoana I, de la cuvintele autorului la cele ale personajelor sale. E un procedeu recurent în textele lui FDP. Această deplasare a accentului de la o instanță la alta îl face pe cel care scrie să fie efectiv cel despre care scrie. Așadar, FDP e, pe rînd, Ernesto, Martina, Chimichu, Lhum, Taxatorul, Nikolai, Lena, Miriam și mulți alții.

Dacă textele sale nu se bazează pe metafore, așa cum am sugerat deja, expresivitatea de acest tip se organizează pe spații mai ample, după parcurgerea mai multor poeme de același gen sau a cărții întregi. Există unele scrieri ce derivă din vorbirea obișnuită a unor oameni. Ce e denotație oarecare în vorbirea liberă a unui personaj devine, prin decupaj, conotație auctorială: „parcă nici nu-s geamuri / în trenul ăsta lung cît o viață / încet și cu mirosuri mai vechi decît lumea / gratii subțiri păzesc / haine ponosite, pături și pungi de mîncare / și somnul copiilor ce parcă / n-au coborît vreodată din el / de mîini lungi și negre / mai iuți decît frica sau foamea / din stații fără nume / zeii or să te dea jos unde trebuie / undeva pe cîmpia asta mare / mare, sir, mai mare și mai largă / decît lumea aceea din care spui că vii / e timpul să dormi, mîine vei fi tot aici / îți vom zîmbi, vom bea încă ceai / și vom merge mai departe / spre alte orașe și peste alte fluvii” („Naran”). Una dintre mizele poeziei de față constă în transmutarea atenției cititorului de pe exterioritate – peisajul ce captivează în mod normal privirea – pe interioritate, adevărata rezervație naturală a lui FDP.

Prin volumul de față, dar și prin ce a publicat anterior, autorul contribuie la modificarea orizontului de așteptare privind literatura de călătorie, la care, de altfel, face trimiteri ironice. Poezia sa își are sursa într-o viață înțeleasă ca un performance al neliniștilor (chiar anxietăților) creatoare. Un performance sută la sută asumat ontologic.

Șerban Axinte este scriitor și critic literar. Cea mai recentă carte publicată: Scrîșnetul dinților, Editura Cartier, 2021.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.