⬆
La zi în cultură
Pagina 11
„Invențiile ocazionale”, o nouă carte de Elena Ferrante în librăriile românești
Un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare.
10 ani de „Noaptea Cărților Deschise“, cea mai mare campanie dedicată Zilei Mondiale a Cărții
Sîmbătă, 23 aprilie 2022, Editura Litera sărbătorește Ziua Mondială a Cărții prin evenimentul „Noaptea Cărților Deschise”.
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proză autobiografică, note de subsol, adică avem o largă dimensiune experimentală concentrată pe tema identității, a jocului dintre eul real și cel ficțional, propus din start de dubletul nominal de pe copertă (Emil-Emanuel).
Bernard-Henri Lévy și resuscitarea compasiunii
Chiar aşa: de ce ne-ar interesa? În definitiv, nu se întîmplă la noi, nu ne reprezintă pe noi...
Pasărea vorbitoare
O lume tainică prinde astfel să ni se reveleze dezordonat, prin flash-uri orbitoare, care cultivă deopotrivă grația gestului de dans și precizia observației antropologice.
Sare și piper
LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.
Conferințele Dilema veche la Oradea: 5-7 mai 2022, despre „Comedia lumii”
Patronate de cea mai citită revistă de cultură din România, „Conferințele Dilema veche” sînt un proiect itinerant, avînd pînă acum ediții în Arad, Timișoara, Cluj-Napoca și, începînd din acest an, Oradea.
Premianții Galei Radio România Cultural 2022
Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XXI-a, şi-a desemnat cîştigătorii luni, 18 aprilie 2022, la Teatrul Odeon.
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio
În Joia Mare (21 aprilie), de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, vor evolua pe scena Sălii Radio două dintre ansamblurile Radio România: Orchestra Naţională Radio și Corul Academic Radio (pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu).
Metafizica lui Danilov
Multe dintre poeme au la origine experiențe livrești, în vreme ce altele pot fi considerate prelucrări personale, fantasmatice, delirante ale acestor experiențe.
Contemptus mundi
Decisivă e, spune Dan Sociu, relația cu existența, pe care un poet e dator să o exploreze cu o curiozitate alertă.
DJ Cupidon & The Love Hoarders
Scena centrală a spectacolului este o masă în familie, în care disensiunile pornesc lent, cu ironii aparent inofensive.
Efterklang live
Trupa daneză Efterklang revine în Control Club, pe 28 aprilie 2022, cu un concert parte din turneul de promovare al celui de-al șaselea lor album de studio, Windflowers.
Premiile Gopo 2022: UNIȚI PRIN FILM
Printr-un sms cu textul FILM trimis la 8840, oricine poate contribui la dezvoltarea Fondului de Urgență pentru Cineaștii din Ucraina.
Carte nouă la Humanitas: „Ultimii cai din stepă” de Maja Lunde
Distopie a dezastrului postclimatic, poveste de dragoste, dramă familială, roman de aventuri de călătorie, cartea șochează, incită și îndeamnă la reflecție.
Shakespeare și avatarurile puterii
Prospero e ultimul mare rol imaginat de Shakespeare. El e un alter ego al artistului care își ia rămas-bun.
Platitudini deconstruite
Poetul face un pact cu cititorul, devoalînd în același timp și una dintre temele dominante ale cărții, lumea interioară cu multiplele ei volute.
Oamenii din container
Modul în care Kaurismäki orchestrează interacțiunile acestor oameni invizibili este, de altfel, cît se poate de grăitor, căci fiecare dialog poartă în el sîmburii unor transformări materiale în țesutul realului.
Răsjazz-uri
Schnellertollermeier e pentru fanii preciziei elvețiene, însă o variantă mai brutalistă (în sensul din arhitectură) decît alți elvețieni pe care i-am prezentat drept creatori de muzică metronomică – Ronin, Sonar etc.
Victor Brauner – Onomatomanie sau „portretul“ stărilor interioare
Victor Brauner devine creatorul în jurul căruia gravitează tineri artişti şi scriitori reuniţi într-un grup care se va numi Contragrupul H, grup care se declară împotriva tuturor formelor de demagogie pseudo-revoluţionară.
Concert integral cu muzică braziliană
Miercuri, 6 aprilie, de la ora 19:00, unul dintre cei mai apreciați dirijori brazilieni – Cláudio Cohen – este invitat special la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, într-un concert integral cu muzică clasică braziliană.
Memoriile elegiacului – un eveniment editorial
Un monument al literaturii universale, prezent pentru prima oară, în toată splendoarea lui, în limba română.
Vraja mării
Os de pește e un film din lumea de ieri: însăși tonalitatea sa monocordă, cu cadre molatice și dialoguri frumos șlefuite, îl recomandă ca pe un proiect decuplat de la mizele zilei.
Portretul libertinului la 43 de ani
Pare mai degrabă o combinație aproape reușită de Gavroche și Oliver Twist, ajuns astăzi la 43 de ani, lecuit de ceva veme de droguri, aparent sătul de viața supravoltată din trecutul nu foarte îndepărtat și probabil rușinat de faptul că ultima lui trupă de acompaniament se numea The Puta Madres.
„Cunoașterea în era digitală” - serie de conferințe online (partea a II-a)
Colegiul Noua Europă – Institut de Studii Avansate, București continuă seria de conferințe online Cunoașterea în era digitală în semestrul al II-lea al anului academic în curs, în perioada martie - iunie 2022.
Violoncelistul Răzvan Suma cîntă Saint-Saëns la Sala Radio
Vineri, 1 aprilie, de la ora 19:00, alături de Orchestra Națională Radio, Răzvan Suma va interpreta Concertul nr. 1 pentru violoncel şi orchestră semnat de Camille Saint-Saëns.
Pianistul belgian Julien Libeer, invitat la Sala Radio
Miercuri, 30 martie 2022 (de la ora 19:00), muzicianul belgian va interpreta, alături de Orchestra de Cameră Radio, Concertul nr. 27 pentru pian și orchestră semnat de Mozart.
„Saloanele SoNoRo” – cinci documentare scurte despre muzică și muzicieni disponibile gratuit, online pe platforma art.raiffeisen.ro
Tema comună a celor cinci documentare este muzica, poveștile construind un traseu subiectiv către frumusețea vie a acestei arte, fie că este vorba de pasiunea și implicarea interpretului sau despre intensitatea creației și detaliile ce îmbogățesc percepția operei.
Inadecvare
Timpuri, locuri, evenimente și personaje intersectate într-un puzzle ce înlănțuie pasaje variate ca stil și intensitate epică.
Gheorghe Tașcă: Un gest de recuperare morală și intelectuală
Profesorul Tașcă a fost luat în mod eronat de comuniști drept un „dușman de clasă”; băiat de răzeș, el și-a făcut însă averea și renumele profesional pe speze proprii, nu prin înșelăciuni.
Cu pumnul în aer
Ali au pays des merveilles prezintă viața imigranților algerieni obligați să trăiască precar pe șantierele și prin locuințele sociale insalubre ale Parisului.
CryptoArtanu
Cutia de bijuterii a rockerului român se poate îmbogăți cu un nou proiect memorabilia, omagiu adus uneia dintre figurile pop-rock proeminente cu care a crescut generația mea.
Carte nouă la Humanitas: „Cazul scriitorului dispărut” de Andrei Manolescu
Vă prezentăm un fragment din Cazul scriitorului dispărut, romanul lui Andrei Manolescu, redactor-șef adjunct la revista Dilema veche, volum publicat de curînd în colecția Scriitori români contemporani a Editurii Humanitas.
Gala premiilor Radio România Cultural revine pe scena Teatrului Odeon
După doi ani de absență cauzată de pandemia de Covid 19, Radio România Cultural readuce singura gală care premiază toate domeniile culturii din România pe scena Teatrului Odeon din București.
Scriitoarea Catherine Cusset, autoarea romanului „Celălalt pe care-l adoram“, revine la București
Institutul Francez din România și Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 23 martie, de la ora 18:00, în Sala Atrium a Institutului Francez (Bld. Dacia nr. 77) la o întîlnire cu scriitoarea franceză Catherine Cusset, autoarea romanului Celălalt pe care-l adoram.
Thomas Vinterberg. „Încă un rînd” de Dogma ’95
Vinterberg a menținut un traseu poate mai sigur, mai puțin strident, în congruență cu propriile valori, abordînd teme extrem de personale și autentice.
Noutate la Editura Litera – „Oamenii lui Putin” de Catherine Belton
Una dintre cele mai comprehensive și mai actuale investigații despre ascensiunea lui Putin și a sistemul putinist instaurat la Kremlin
Optimism și mizantropie
Ce anume din ironia degajată a lui Codrescu regăsim în polemicile mai curînd grosolane în care-i vedem angajîndu-se pe literații (de-ar fi numai ei) români?
Teatru în vremuri de război
Există vreun „acasă“ pentru oamenii care își părăsesc țările de nevoie?
Seara Brahms – 125 de ani de la trecerea în neființă
Vineri, 18 martie 2022 (de la ora 19:00), Seara Brahms prezentată de Orchestra Națională Radio se va derula sub bagheta dirijorului bulgar Nayden Todorov și cu participarea pianistului Horia Mihail, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio.
Campanie de strîngere de fonduri pentru cărți destinate bibliotecilor din provincie, derulată de Asociația De Basm
Asociația De Basm, cea mai cunoscută instituție autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii și tineret, derulează o amplă campanie de strîngere de fonduri pentru achiziția de cărți destinate bibliotecilor din patru localități.
Corul de Copii Radio lansează un nou proiect pentru cei mici: „Școala de Cor”
Pentru admiterea în proiectul Școala de Cor, cei mici sînt invitați la PRESELECȚIE în data de 20 martie 2022 (duminică), la ora 10:00, la sediul Radio România din strada Temișana, nr. 31, sector 1, București.
Cînd lumea își iese din țîțîni, teatrul păstrează speranța
Cum să trăim împreună? Ce loc rezervăm migranților, refugiaților politici?
Roata norocului
„Se aplaudă îndelung la sfîrșit, în speranța că Édith Piaf va mai cînta un ultim cîntec.“
Despre două filme din cinematografe
Există ceva obositor în dorința lui Farhadi de a vorbi despre societatea iraniană deopotrivă în tot ce are ea mai retrograd și mai apolitic.
După nouă ani, încă un dans
Stromae aducea în muzica momentului un paradoxal balans între optimismul imprudent al unui pop house exotic, în care sound-urile ieșeau pur și simplu în afara Occidentului stereotipal, și pesimismul actualității.
„Teatrul devine o necesitate cînd acompaniază trăirea și gîndirea” – interviu cu regizorul Alexander HAUSVATER
„Artistul povestitor ia și trăitul și netrăitul, le topește într-un conținut și le dă o formă.”
Dirijorul britanic Leo Hussain revine la Sala Radio
Dirijorul britanic Leo Hussain – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurîndu-se de un mare succes de public – revine vineri, 11 martie 2022 (ora 19:00), la Sala Radio.
La 21 de ani, pianista Kira Frolu cîntă concertul compus de Mozart la aceeași vîrstă
Miercuri, 9 martie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia să o aplaudați pe Kira Frolu la Sala Radio. Alături de Orchestra de Cameră Radio, tînăra pianistă va interpreta Mozart: Concertul nr. 9 pentru pian și orchestră – Jeunehomme, creat de marele Amadeus la doar 21 de ani.
Impactul excesului – sculptura și teatrul
Teatrul este o mărturie fără constrîngeri, și de aceea Zholdak îl preferă operei, unde muzica interzice asemenea libertăți extreme.