În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio

17 aprilie 2022
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio jpeg

Așa cum și-au obișnuit publicul meloman, Orchestrele și Corurile Radio România propun în fiecare an, în apropierea Paștelui, un concert deosebit cu un repertoriu axat în special pe o tematică religioasă, o seară muzicală a cărei emoție este o pregătire în sine pentru sărbătoarea pascală.  

În acest an, în Joia Mare (21 aprilie), de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, vor evolua pe scena Sălii Radio două dintre ansamblurile Radio România: Orchestra Naţională Radio și Corul Academic Radio (pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu).

Programul serii se va deschide cu Simfonia nr. 49 - La Passione, partitură semnată de Haydn, considerat un părinte al simfoniei și creator a 104 simfonii. Seara va continua cu Recviem în do minor pentru cor şi orchestră, semnat de compozitorul italian Luigi Cherubini, lucrare ce a stîrnit admirația unor mari compozitori ca Schumann, Berlioz, Brahms și Beethoven, fiind interpretată la înmormîntarea celui din urmă.

Reputația profesională a dirijorului Cristian Oroșanu a determinat prezența sa încă din tinerețe pe marile scene naționale și internaționale, în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Orchestra Națională Radio, Orchestre de Paris, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin, cu pasiune atît pentru repertoriul simfonic cît și pentru lumea operei. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov.

Drumurile sale au îmbinat armonios cariera internațională, alături de orchestre de top cum ar fi Tonhalle Zürich sau BBC Scottish Orchestra, cu o activitate susținută în țară, la pupitrul filarmonicilor „George Enescu” din București, „Moldova” din Iași sau „Transilvania” din Cluj. Invitațiile orchestrelor filarmonice din Sibiu sau Bruxelles, Oradea sau Strasbourg, Tg. Mureș sau Porto au îmbogățit experiența sa artistică, cu posturi fixe la Operele Naționale din București, Iași și Cluj, la Filarmonica din Brașov sau la Deutsches Symphonie-Orchester Berlin.

Luînd exemplul Orchestrei Lamoureux, ansamblu asociativ cu mare tradiție în Franța, Cristian Oroșanu s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre în Japonia (Hyogo PAC Orchestra) și a fondat o nouă orchestră în România: Kamerata Kronstadt, cu o activitate concertistică la Brașov și la diverse festivaluri în țară. Cristian Oroșanu a obținut premiul Criticii Muzicale din România și premiul al doilea la Concursului Internațional de Dirijat „Malko”, în Danemarca.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical - și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele sînt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sînt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Captură video cu cei trei jurnalişti răpiţi în Irak jpeg
30 martie: 20 de ani de la difuzarea primelor imagini cu jurnaliștii români răpiți în Irak
Pe 30 martie 2005, televiziunea Al Jazeera a difuzat prima înregistrare cu jurnaliștii români răpiți în Irak. Fără cereri clare din partea răpitorilor, cazul a stârnit îngrijorare și a devenit unul dintre cele mai mediatizate evenimente privind siguranța presei în zone de conflict.
facultate istock jpg
Cele mai inutile facultăți din prezent, conform Inteligenței Artificiale. Pe locul 1 este o specializare foarte căutată
Într-o eră digitală în continuă schimbare, unde tehnologia este în centrul aproape tuturor industriilor, întrebarea care se pune frecvent este: „Ce facultăți sunt cu adevărat utile în prezent?”.
Cetatea Zânelor  Foto cetateazânelor ro jpg
Misterele cetăților dacice din Ținutul Secuiesc. Locuri legendare răvășite de localnicii cuprinși de febra aurului
O mulțime de atracții turistice se regăsesc în regiunea etnografică Ținutul Secuiesc, cu orașe și comune locuite de etnici maghiari. Printre locurile istorice se numără și mai multe cetăți dacice. Două dintre ele au păstrat legende stranii, care au aprins imaginația căutătorilor de comori.
Supa de varză sau supa arde grăsimi pentru o slăbire rapidă Taste Life
Supa ideală pentru slăbit. Contribuie la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul
Este o supă delicioasă, ușor de făcut și perfectă pentru dietă! Acest preparat nu are nevoie decât de câteva ingrediente simple, iar chiar și cei dintre noi fără prea mare experiență în bucătărie o vom putea pregăti rapid!
Alexandru mitrita foto facebook u craiova1 jpg
Fotografie făcută pe 17 iunie 2022 arată albia unui râu secat din Torino Italia FOTO Profimedia
România, printre țările cu un deficit îngrijorător de apă
Cu temperaturile crescând în fiecare an, problemele legate de exploatarea și deficitul de apă devin din ce în ce mai importante, cu atât mai mult cu cât secetele devin mai frecvente și pun o presiune tot mai mare asupra resurselor de apă.
borsec jpg
Stațiunea din România, veche de 300 de ani, unde se găsește cea mai bună apă din lume. Pe vremuri era considerată un adevărat Monaco
Stațiunea Borsec celebrează 300 de ani! Doar în anii 2000, tratamentele balneare au fost suspendate, perioadă în care mai multe centre din țară au ajuns ruine. Și Borsecul a fost în această situație, dar acum a renăscut, datorită unui proiect de peste 34 de milioane de lei.
Hetty Green jpg
Secretele și controversele celei mai bogate femei din America. A dominat într-o lume a bărbaților și a salvat economia SUA
Hetty Greene a fost cea mai bogată americană din istorie, dar și cea mai bogată femeie a timpului său. A trăit la începutul secolului XX și avea o avere de aproximativ 4.33 de miliarde de dolari. A fost un personaj controversat, victimă a știrilor false.
imperiul roman jpg
O nouă ipoteză surprinzătoare. De ce s-ar fi prăbușit, de fapt, Imperiul Roman
Imperiul Roman este, fără doar și poate, cel mai faimos stat din istoria omenirii. Vreme de milenii, o bună parte din Europa, cât și zone întinse din Orientul Mijlociu și Nordul Africii s-au aflat sub conducerea acestuia.