„Saloanele SoNoRo” – cinci documentare scurte despre muzică și muzicieni disponibile gratuit, online pe platforma art.raiffeisen.ro

24 martie 2022
„Saloanele SoNoRo” – cinci documentare scurte despre muzică și muzicieni disponibile gratuit, online pe platforma art raiffeisen ro jpeg

Saloanele SoNoRo o serie de cinci documentare scurte despre muzică și muzicieni care poartă amprenta proaspătă și creativă a echipei SoNoRo sînt disponibile gratuit, începînd de astăzi, 24 martie 2022, în platforma online https://art.raiffeisen.ro/muzica/saloanele-sonoro/.

Cele cinci episoade din seria Saloanele SoNoRo vor putea fi urmărite exclusiv în secțiunea Muzică a platformei art.raiffeisen.ro, după cum urmează:

  • joi, 24 martie 2022 – The Cellist on the Roof – cu și despre violoncelistul Valentin Răduțiu, într-o incursiune prin Berlin
  • joi, 7 aprilie 2022 Rhapsodie Roumaine – un making-of al CD-ului cu același nume cu violoniștii Gilles Apap și Alexander Sitkovetsky, violistul Răzvan Popovici, violoncelistul Bernhard Naoki Hedenborg și pianista Diana Ketler care au celebrat Centenarul Marii Uniri, interpretînd Rapsodia Română pe cele mai importante scene ale lumii, printre care Carnegie Hall, din New York sau Concertgebow, din Amsterdam
  • joi, 21 aprilie 2022 Sound Waves – o zi în însorita Californie alături de Gilles Apap, un adevărat enfant terrible al viorii
  • joi, 5 mai 2022 Living Room Music – o imersiune în surprinzătoarele saloane ale marilor compozitori, de la Sir Edward Elgar sau Jean Sibelius, la Dan Dediu și John Cage
  • joi, 19 mai 2022 Stan Golestan – despre compozitorul franco-român care a plecat la sfîrșitul secolului al XX-lea de la Vaslui și a cucerit Parisul.

Tema comună a celor cinci documentare este muzica, poveștile construind un traseu subiectiv către frumusețea vie a acestei arte, fie că este vorba de pasiunea și implicarea interpretului sau despre intensitatea creației și detaliile ce îmbogățesc percepția operei.

Seria Saloanelor SoNoRo se deschide cu The Cellist On The Roof joi, 24 martie 2022. Este un documentar care urmărește viața cotidiană a lui Valentin Răduțiu, unul dintre muzicienii preferați ai Festivalului SoNoRo. Prin lentila aparatului de filmat, spectatorul face cunoștință cu unele dintre lucrările lui favorite pentru violoncel, cu viața artistului de dincolo de scenă și cu modalitatea lui de a cînta la un instrument ca mijloc de dialog cu sinele. Filmul urmărește și pasiunile secrete, din afara muzicii, care îi conturează personalitatea complexă, într-o abordare relaxată, întrețesută cu un fir de umor.

saloanele sonoro valentin radutiu jpg jpeg

Valentin Răduțiu se descrie pe sine drept „ardeleanul bavarez stabilit la Berlin, violoncelist de profesie, dar pasionat de diferite alte subiecte, îngrijorător de contrastante”. Vorbind despre „autoportretul videografic” pe care a fost provocat să-l facă, el mărturisește: „Ce face un muzician în lockdown cu o asemenea provocare? Oferă mult așteptate perspective de tocilar din secretele studiului zilnic, încercări de răbdare în forma unor monologuri filozofice nesfîrșite și vă invită la gătit de paste. Evident, de neratat!”

Un film plin de energie bună, în care protagonist, scenarist, regizor și producător este talentatul violoncelist Valentin Răduțiu. De descoperit o poveste plină de miez, spusă cu umor și antren, asezonată cu o întreagă colecție de muzică minunată, de la Bela Bartok, la Robert Schumann, Ennio Morricone, Antonin Dvorak, Tony Bennett, Cesare Andrea Bixi și mulți alții.  

***

Platforma culturală online Raiffeisen Art Proiect - Stagiunea Virtuală a fost lansată în luna iunie 2020, cu intenția de a crea un hub cultural online, unde legătura dintre artiști și public să poată continua, în pofida restricțiilor impuse de pandemie. Pînă în prezent, 150 de proiecte culturale au putut fi urmărite pe platforma Raiffeisen Art Proiect în cele patru secțiunii: Teatru, Muzică, Explorator și Conversații. Platforma a fost urmărită de peste 250.000 de spectatori virtuali din România, dar și din alte țări, ca SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda, Austria, Franța etc.

Raiffeisen Bank se implică de peste 20 de ani în sprijinirea artei și culturii românești, considerînd că trebuie să-și aducă aportul la dezvoltarea României și în acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din România și a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite să deschidă cît mai multe căi de dialog între public și artiști. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales să fie partener de tradiție al unor importante manifestări culturale românești: Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, Festivalul Internațional de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale și turnee cu Teatrul Act și Asociația Goong. Raiffeisen Bank susține, de asemenea, proiecte care promovează patrimoniul cultural al României, printre care Via Transilvanica și Cronicarii Digitali.

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieții culturale românești și a inclus scena muzicală românească într-o rețea de festivaluri europene de înaltă ținută. Pe lîngă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel și Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (16 ani), SoNoRo Interferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (15 ani), SoNoRo On Tour (12 ani), SoNoRo Arezzo (9 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (9 ani) și SoNoRo Musikland, festival dedicat tradițiilor și patrimoniului arhitectural din Transilvania (3 ani).

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

image png
Dragostea plutește în aer pentru Mihai și Elwira Petre, chiar și de 1 Mai. Cum s-au afișat cei doi FOTO
Considerațiunul dintre cele mai îndrăgite cupluri ale showbiz-ului românesc, Mihai și Elwira Petre reușesc mereu să mențină vie flacăra dragostei. Astăzi, de 1 mai, cei doi au ales să petreacă împreună timp de calitate. Ce au făcut și cum s-au afișat în mediul online, descoperiți din continuarea ace
hot Barcelona captura video png
Momentul în care un hoț a fost pus la pământ și imobilizat de un turist, în Barcelona
Un turist chinez a imobilizat un tânăr care ar fi încercat să-i fure echipamentul foto, în Barcelona. Hoțul a fost pus la pământ cu o singură mișcare, iar turistul chinez a fost aplaudat de la trecători.
tractoare agricultura moderna Adrian Duta (1) jpeg
Ministerul Agriculturii va demara „Creditul fermierului”. În ce condiții se pot obține cei 50.000 euro
Ministerul Agriculturii a anunțat că va demara în acest an „Creditul fermierului”, schemă de ajutor de minimis prin care fermierii pot obține credite de maximum 50.000 de euro, în anumite condiții.
persoane arestate in piata Taksim Istanbu foto X jpeg
Peste 400 de persoane arestate la Istanbul de 1 mai. „Taksimul trebuie să-i fie luat acestui regim represiv”
Peste 400 de persoane au fost arestate joi, la Istanbul, în timp ce încercau să ajungă în Piața Taksim pentru a marca Ziua Internațională a Muncii, în ciuda restricțiilor impuse de autorități.
ciorba cu afumatura jpg
Ce trebuie să punem în ciorbă pentru a se lega mai bine. Ingredientul secret știut de puține gospodine
Atunci când ne dorim să pregătim o mâncare care să fie atât gustoasă, cât și sănătoasă, ciorbele sunt una dintre cele mai bune alegeri pe care le putem face.
colaj facebook nicusor dan george simion png
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
Directorul INSCOP, sociologul Remus Ștefureac, arată că, deși atmosfera după turul I de poate schimba, actualele scenarii pentru turul II prezintă arată că doar doi dintre cei trei potențiali contracandidați cu care poate intra George Simion au potențialul de a-l învinge.
pear reggie cel mai scund caine cel mai inalt caine guinness jpg
Între ei este o diferență de aproape un metru! Pearl, cel mai scund câine din lume, îl adoră pe Reggie, care deține recordul canin pentru înălțime
Doi câini cu totul speciali – Reginald, un dog german uriaș, și Pearl, o Chihuahua cât o palmă – s-au întâlnit pentru prima dată într-o vizită adorabilă care a demonstrat că prietenia nu ține cont de dimensiuni.
horoscop martie  iunie logo webp
Horoscop mai 2025. O zodie renaște după mijlocul lunii, Racii au parte de transformări, iese adevărul la iveală pentru Fecioare
Horoscop luna mai 2025. Luna mai aduce pentru fiecare zodie momente-cheie de conștientizare, schimbări de perspectivă și decizii care pot redefini direcții de viață.
manolo jpg