Răsjazz-uri

Publicat în Dilema Veche nr. 939 din 7 – 13 aprilie 2022
Răsjazz uri jpeg

● Schnellertollermeier, 5, Cuneiform Records, 2020.

● Dans Dans, Zink, Unday Records, 2021.

Pentru prima dată în istoria sa de 23 de ani, festivalul olandez Roadburn dedică secțiuni explicite (nu doar concerte, ci și dezbateri) pentru două nișe aparte: (post-)jazz și LGBT(-metal). Despre unele trupe invitate în a doua categorie am mai povestit aici, vezi Backxwash, Liturgy. Nici prima categorie nu e chiar o premieră pentru festival (vezi Mats Gustafsson, Stian Westerhus), dar în trecut au fost doar cazuri izolate folosite asemeni șerbetului, pentru a reseta gustul între două feluri de concerte metal. Anul acesta însă clubul de jazz Paradox din Tilburg pune umărul la organizare găzduind o secțiune a programului festivalului. E considerată de mulți unul din punctele de atracție ale ediției 2022, deși selecția de trupe nu e familiară publicului obișnuit al festivalului; dar cum la Roadburn publicul e obișnuit cu neobișnuitul, recomandările legate de programul de la Paradox s-au viralizat în ultimele săptămîni. Mă opresc asupra a două trupe care mi-au picat mai cu tronc de la primele ascultări.

Schnellertollermeier e pentru fanii preciziei elvețiene, însă o variantă mai brutalistă (în sensul din arhitectură) decît alți elvețieni pe care i-am prezentat drept creatori de muzică metronomică –  Ronin, Sonar etc. Sound-ul e făcut doar din chitară, bas și percuție, posibil iritant la prima ascultare din pricina senzației de picătură chinezească și tigăi lovite. E o mașinărie pusă în mișcare prin mijloace mecanice, fiecărei piese îi ia minute bune să se tureze cu ambreiajul apăsat înainte să intre într-o trombă spastică. Alteori nu intră deloc, rămînînd într-un cadru ambiental, un tors de bas, o coardă vibrînd prelung în hipertensiune. Momentele cele mai aventuroase de la King Crimson ar putea fi o influență, însă cine e cît de cît familiar cu avangarda muzicală elvețiană va recunoaște o ideologie a ceasornicăriei cu care scena lor avangardistă încearcă să se asocieze, folosindu-se de Steve Reich drept pretext. Dificil de digerat în doze de lungă durată, e un experiment psihoactiv din teritoriul de intersecție în care rock-ul, jazz-ul și muzica electronică se întîlnesc pentru a răscoli senzorial ascultătorul, însă e mai mult provocare intelectuală decît confort. Protagoniștii dau și numele trupei – Andi Schnellman (bass), Manuel Troller (chitară), David Meier (tobe).

939 17 audio cover2 jpg jpeg

Dans Dans e un trio belgian alcătuit din Bert Dockx (Flying Horseman), Fred Lyenn Jacques (basist pentru Mark Lanegan) și Steven Cassiers (Dez Mona). Mai ușor de digerat, mizînd pe estetica noir, o alternativă centrată pe chitară la Bohren & der Club of Gore, ceva ce și-ar putea găsi locul pe coloana sonoră a unui viitor sezon Twin Peaks. E acel post-jazz ce eludează rețetele, cu care ne tot frăgezesc festivalurile de gen de la noi – Smida, mai nou Jazz in the Park – pentru a lărgi popularitatea jazz-ului cu ajutorul unor trupe pentru care jazz-ul e mai degrabă intersecțional. Mă dau în vînt după acest răsjazz cinematic, în care piesele au momente ale subiectului, cu chitara îndeplinind o funcție ritualică, o rețetă consacrată în post-rock, dar mai puțin monotonă aici. Aș îndruma multe trupe de la noi care au ales post-rock-ul ca rampă de debut să lase puțin deoparte Sigur Ros ori Isis și să asimileze niște idei de aici – e un oarecare ocoliș, dar poate fi dătător de revelații pentru cineva interesat de felul în care chitara poate îmbiba muzica, mai degrabă decît să o cînte. Am fost suficient de entuziasmat ca să răscolesc și anturajul grupului, proiectele lor laterale. Mi-au mai atras atenția proiectele indie-pop/folk ale lui Bert Dockx – Flying Horseman și recentul său album solo.

Aron Biro este autorul blog-ului https://aronbiro.blogspot.com.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.