Campanie de str├«ngere de fonduri pentru c─âr╚Ťi destinate bibliotecilor din provincie, derulat─â de Asocia╚Ťia De Basm

11 martie 2022
Campanie de str├«ngere de fonduri pentru c─âr╚Ťi destinate bibliotecilor din provincie, derulat─â de Asocia╚Ťia De Basm jpeg

├Äncep├«nd de luna aceasta, Asocia╚Ťia De Basm, cea mai cunoscut─â institu╚Ťie autohton─â ce promoveaz─â literatura rom├ón─â contemporan─â pentru copii ╚Öi tineret, deruleaz─â o ampl─â campanie de str├«ngere de fonduri pentru achizi╚Ťia de c─âr╚Ťi destinate bibliotecilor din patru localit─â╚Ťi: Aninoasa ╚Öi Mor─âre╚Öti din jude╚Ťul Arge╚Ö, Titu ╚Öi Con╚Ťe╚Öti din jude╚Ťul D├«mbovi╚Ťa. Ini╚Ťiativa este motivat─â de cele mai recente statistici care arat─â c─â, ├«n mediul rural, num─ârul bibliotecilor este ├«ntr-o sc─âdere accentuat─â, conform datelor furnizate de Institutul Na╚Ťional de Statistic─â. ├Än plus, doar 60% dintre ╚Öcoli au bibliotec─â proprie, dup─â cum arat─â datele din Strategia Na╚Ťional─â pentru Dezvoltare Durabil─â 2030.

Planul Asocia╚Ťiei De Basm este s─â le ofere copiilor din cele patru localit─â╚Ťi un fond de carte actual, particip├«nd astfel la atenuarea decalajelor ├«n ceea ce prive╚Öte accesul la educa╚Ťie. Bibliotecile din Aninoasa, Mor─âre╚Öti, Titu ╚Öi Con╚Ťe╚Öti au un fond de carte redus ┼či ├«nvechit, din care lipsesc aproape ├«n totalitate volumele semnate de autorii contemporani de c─âr╚Ťi pentru copii ┼či adolescen┼úi. ├Än spa┼úiul bibliotecilor au fost organizate pu┼úine evenimente culturale pentru copii ┼či au fost vizitate doar de unul sau doi scriitori pentru copii ├«n ultimii zece ani.

Selec╚Ťia c─âr╚Ťilor ce vor constitui fondul de carte donat are ├«n vedere preocup─ârile pe care le au copiii la aceast─â v├«rst─â (6-10 ani), anume, dorin╚Ťa de a lega prietenii, de a fi ├«mpreun─â, de a-╚Öi descoperi ╚Öi dezvolta talentele. Este vorba despre c─âr╚Ťi care spun pove╚Öti despre toleran╚Ť─â, perseveren╚Ť─â ╚Öi ├«ncredere ├«n sine, at├«t de necesare mai ales celor care cresc ├«n medii defavorizate cultural. To╚Ťi cei interesa╚Ťi s─â sus╚Ťin─â aceast─â ini╚Ťiativ─â a Asocia╚Ťiei De Basm s├«nt invita╚Ťi s─â acceseze site-ul oficial al asocia╚Ťiei (debasm.ro), precum ╚Öi pe paginile de Facebook ╚Öi Instagram.

Campania de str├«ngere fonduri pentru achizi╚Ťia de c─âr╚Ťi este parte a unui proiect mai amplu ini╚Ťiat de Asocia╚Ťia De Basm, care se va derula de-a lungul ├«ntregului an 2022. Sub motto-ul Joac─â-╚Ťi cartea!, campania de str├«ngere fonduri ╚Öi de donare de c─âr╚Ťi va fi urmat─â de o serie de ateliere educative interactive, concepute ┼či coordonate de nume cunoscute ale literaturii rom├óne pentru copii ╚Öi tineret, ateliere al c─âror format va fi transpus ├«ntr-un kit pedagogic.

ÔÇ×Misiunea noastr─â este aceea de a le oferi copiilor din zonele defavorizate o ╚Öans─â ├«n plus la educa╚Ťie, prin dotarea bibliotecilor ╚Öi organizarea de ateliere creative. Veni╚Ťi al─âturi de noi ├«n proiectul Joac─â-╚Ťi cartea!, o ini╚Ťiativ─â care va duce pove╚Ötile ├«n bibliotecile comunale ╚Öi le va da copiilor ├«ncredere ├«n for╚Ťele ╚Öi ├«n ╚Öansele lor!ÔÇŁ, au declarat reprezentantele Asocia╚Ťiei De Basm.

├Äntregul proiect se va derula ├«n jurul a trei teme care se reg─âsesc ├«n via╚Ťa de zi cu zi a fiec─ârui copil ╚Öi care ├«i vor defini parcursul ├«n via╚Ť─â: toleran┼úa, prietenia ╚Öi ├«ncrederea ├«n sine. Proiectul se ├«nscrie ├«n sfera educa╚Ťiei prin cultur─â ╚Öi este un demers interactiv care ├«mbin─â ├«nv─â╚Ťarea prin activit─â╚Ťi practice de tip artistic (scriere creativ─â, storytelling, tehnici de ilustra╚Ťie) cu descoperirea ╚Öi ├«ncurajarea abilit─â╚Ťilor personale, cu analiza critic─â ╚Öi opiniile personale, stimul├«nd implicarea, participarea activ─â a copiilor ╚Öi dialogul liber. 

Primul partener care s-a al─âturat acestui proiect este Grupul Editorial ART, care va dona c─âr╚Ťi c─âtre bibliotecile din cele patru localit─â╚Ťi.

De Basm. Asocia┼úia scriitorilor pentru copii ┼či adolescen┼úi din Rom├ónia este o organiza┼úie neguvernamental─â, ├«nfiin┼úat─â ├«n 2018, din dorin╚Ťa de a promova c├«t mai eficient literatura na┼úional─â contemporan─â pentru copii ┼či adolescen┼úi. Asocia╚Ťia ├«╚Öi propune s─â reprezinte la nivel institu┼úional interesele autorilor de literatur─â pentru copii, dar ┼či s─â deruleze activit─â┼úi ┼či programe ├«n zona cultural-educativ─â, prin care literatura contemporan─â de profil din Rom├ónia s─â fie promovat─â, ├«ncurajat─â ┼či racordat─â la circuitul interna┼úional.

Una dintre priorit─â╚Ťile De Basm o reprezint─â difuzarea literaturii contemporane ├«n r├«ndul copiilor ╚Öi p─ârin╚Ťilor ├«n zone defavorizate din punct de vedere cultural. Fie c─â a fost vorba de particip─ârile ├«n caravane ÔÇô Caravana Nesupusele (2019), ateliere creative ╚Öi lans─âri de carte ├«n 39 de localit─â╚Ťi din Rom├ónia; Caravana De Basm (2020), ateliere ├«n comunit─â╚Ťi defavorizate, ├«n ╚Öcoli rurale ├«n care ├«nva╚Ť─â ├«mpreun─â copii romi ╚Öi rom├óni; Caravana De Basm ├«n Oltenia de sub munte (2021), ateliere de scriere creativ─â ├«n ╚Öase sate din jude╚Ťul V├«lcea ÔÇô de ├«nt├«lnirile ╚Öi dezbaterile din cadrul Festivalului Interna╚Ťional LittleLIT, menit s─â conecteze literatura contemporan─â pentru copii din Rom├ónia la cea interna╚Ťional─â, de proiectul de promovare a culturii scrise ÔÇ×Noi facem pove╚ÖtiÔÇŁ prin care copii din 18 sate ale Rom├óniei s-au ├«nt├«lnit online cu scriitori rom├óni de literatur─â pentru copii sau de participarea la t├«rgurile na╚Ťionale ╚Öi interna╚Ťionale de profil, scriitorii Asocia╚Ťiei De Basm au c─âutat cu fiecare ocazie s─â demonstreze c─â literatura pentru copii nu reprezint─â un gen minor, ci unul care poate sta de drept ├«n cadrul marii literaturi.

***

Proiectul, realizat cu sprijinul Administra╚Ťiei Fondului Cultural Na╚Ťional (AFCN), nu reprezint─â ├«n mod necesar pozi┼úia AFCN. AFCN nu este responsabil─â de con╚Ťinutul proiectului sau de modul ├«n care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea s├«nt ├«n ├«ntregime responsabilitatea beneficiarului finan╚Ť─ârii.

TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimu╚Ťe, muzic─â ╚Öi baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana ├«nt├«i, cu un narator de v├«rsta a treia, ce graviteaz─â ├«n jurul unor teme precum nostalgia tinere╚Ťii, muzica, erotismul, totul ├«nv─âluit ├«ntr-o folie de ÔÇ×unheimlichÔÇŁ care a devenit marca autorului nipon.
947 16 jos coperta jpg
Secretul coresponden╚Ťei
O cu totul alt─â carte fa╚Ť─â de aceea, ╚Ötiut─â tuturor, din 1978, este actuala edi╚Ťie, definitiv─â, a ÔÇ×Romanului epistolarÔÇŁ dintre I. Negoi╚Ťescu ╚Öi Radu Stanca.
p 17 2 jpg
Nu te sup─âra, frate
ÔÇ×Fr├Ęre et s┼ôurÔÇŁ r─âm├«ne ilustrativ pentru un cinema anchilozat, cu tr─âiri rezonabile ÔÇô ├«ns─â╚Öi lipsa de m─âsur─â a pasiunilor sf├«r╚Öe╚Öte prin a fi ÔÇ×rezonabil─âÔÇŁ, necesar─â ÔÇô ╚Öi moral─â burghez─â.
947 17 ABiro cover2 jpg
Eroi
Grimus ies din pandemie cu un album ├«n limba matern─â ce le ofer─â mai mult spa╚Ťiu de manevr─â pentru poezie.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.