Pianistul belgian Julien Libeer, invitat la Sala Radio

26 martie 2022
Pianistul belgian Julien Libeer, invitat la Sala Radio jpeg

În cadrul ediției precedente a Festivalului Internațional „George Enescu”, pe scena Ateneului urca  tînărul pianist belgian Julien Libeer care interpreta – alături de Orchestra de Cameră a Filarmonicii Germane din Bremen – lucrarea creată de Dinu Lipatti: Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră de cameră op. 3. Între numele muzicianului belgian și cel al celebrului pianist și compozitor român se construise anterior o frumoasă poveste. Născut în 1987, lîngă Bruxelles, Julien Libeer a început să studieze pianul de la vîrsta de 6 ani și, în adolescență, primul său idol – devenit un adevărat model de urmat în carieră – a fost Dinu Lipatti, pe care l-a descoperit prin înregistrări.

Un admirator al muzicii și al țării noastre, Julien Libeer revine în România ca invitat la Sala Radio. Miercuri, 30 martie 2022 (de la ora 19:00), muzicianul belgian va interpreta, alături de Orchestra de Cameră Radio, Concertul nr. 27 pentru pian și orchestră semnat de Mozart. Lucrarea reprezintă ultimul concert de pian creat de Amadeus, premiera absolută a lucrării avînd loc în 1791, anul trecerii sale în neființă.

Întregul eveniment se va derula sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, care a evoluat în străinătate la pupitrul unor ansambluri apreciate, ca Orchestre de Paris, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin. Seara de la Sala Radio va debuta cu uvertura oratoriului Il ritorno di Tobia – Haydn și se va încheia cu Simfonia nr. 1 semnată de compozitorul francez Charles Gounod, foarte cunoscut de publicul larg drept creatorul operei Faust.


cristian orosanu jpg jpeg

                                                              Cristian Oroșanu

Reputația profesională a dirijorului Cristian Oroșanu a determinat prezența sa încă din tinerețe pe marile scene naționale și internaționale, în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Orchestra Națională Radio, Orchestre de Paris, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin, cu pasiune atît pentru repertoriul simfonic cît și pentru lumea operei. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov.

Drumurile sale au îmbinat armonios cariera internațională, alături de orchestre de top cum ar fi Tonhalle Zurich sau BBC Scottish Orchestra, cu o activitate susținută în țară, la pupitrul filarmonicilor „George Enescu” din București, „Moldova” din Iași sau „Transilvania” din Cluj. Invitațiile orchestrelor filarmonice din Sibiu sau Bruxelles, Oradea sau Strasbourg, Tg. Mureș sau Porto, au îmbogățit experiența sa artistică, cu posturi fixe la Operele Naționale din București, Iași și Cluj, la Filarmonica din Brașov sau la Deutsches Symphonie-Orchester Berlin.

Luînd exemplul Orchestrei Lamoureux, ansamblu asociativ cu mare tradiție în Franța, Cristian Oroșanu s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre în Japonia (Hyogo PAC Orchestra) și a fondat o nouă orchestră în România: Kamerata Kronstadt, cu o activitate concertistică la Brașov și la diverse festivaluri în țară. Cristian Oroșanu a obținut premiul Criticii Muzicale din România și premiul al doilea al Concursului Internațional de Dirijat „Malko”, în Danemarca.


julien libeer credit foto green room creatives jorre janssens ok jpg jpeg

                               Credit foto Julien Libeer: Green Room Creatives, Jorre Janssens

Julien Libeer a fost invitat să concerteze la Palais des Beaux-Arts și Flagey (Bruxelles), Théître de la Ville (Paris), Barbican Hall (Londra), Auditorio Nacional (Madrid), Palau de la Musica (Barcelona), Elbphilharmonie (Hamburg) și Concertgebouw (Amsterdam). În plus, alte turnee l-au dus în Japonia (Tokyo, Sumida Tryphony Hall), Liban (festivalul Beirut Chants), Turcia (Festivalul de Muzică din Ankara) și SUA (Festivalul Internațional de Pian din Miami). A interpretat alături de Orchestra Filarmonică Germană de Cameră din Bremen, Filarmonica din Bruxelles, Orchestra Națională Belgiană, Orchestra Simfonică din Anvers, Orchestra Simfonică din Varșovia și Filarmonica New Japan ș.a.

Momente importante din cariera sa recentă includ recitaluri solo la Concertgebouw (Amsterdam), Concertgebouw (Bruges), Flagey (Bruxelles), Philharmonic Hall (Liège) și seria internațională de concerte Steinway (Cardiff).

Alte puncte importante în cariera sa includ lansarea celui de-al doilea album cu sonate pentru vioară de Beethoven cu Lorenzo Gatto (Alpha Classics), după succesul uriaș al primului album – care a cîștigat premiul Diapason d’or al anului 2016 – plus albumul său de concert în debut, ce conține Concertino pentru pian și orchestră de Lipatti și Concertul pentru pian nr. 27 în Si Major de Mozart (Evil Penguin Records / Orchestra Les Métamorphoses / dirijor Raphaël Feye). În plus, a primit în 2017 premiul Echo Klassik pentru albumul său înregistrat alături de violoncelistul Camille Thomas.

Dincolo de activitatea concertistică, Julien este dornic să inițieze sau să colaboreze în proiecte care au la bază ideea că muzica, în afara valorii sale estetice, poate fi o forță de schimbare pentru oricine dorește să o asculte. Printre aceste proiecte s-a numărat și Julien hosting, un serial TV belgian, care a prezentat ideea de povestiri muzicale. În plus, găzduiește seria de concerte Salon Libeer la Concertgebouw în Bruges, unde se alătură unui coleg muzician și unui invitat (de exemplu un filosof, istoric, autor), precum și proiectul „Glass Bead Game Talks” pe propriul său canal de YouTube, unde găzduiește o serie de discuții care explorează evoluțiile recente din lumea muzicii clasice și ce reprezintă acestea.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele sînt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sînt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Românca desemnată „Omul anului“ în Anglia. Cristina este șoferiță de autobuz în orășelul Hertford. „Ne face ziua mai frumoasă“
O șoferiță de autobuz, originară din București, a primit titlul „Omul anului”, acordat de o comunitate din Anglia. Cristina a întrunit cele mai multe voturi din partea membrilor comunității.
image
Tiramisu alb, un desert spectaculos, cu succes garantat. Secretul prăjiturii cu gust demențial
Nu doar că este delicios, ci este și simplu de făcut. Tiramisu alb este desertul de care nu te mai saturi. Rețeta necesită doar câteva ingrediente și multă răbdare, pentru că se servește a doua zi. Dacă este ținut la rece 24 de ore, rezultatul va fi unul spectaculos.
image
Cine este doctorița înjunghiată mortal în Franța. Tânăra se pregătea pentru rezidențiat
O tânără româncă, care se afla în Franța pentru a-și pregăti rezidențiatul, a fost descoperită moartă într-un apartament. Tragedia s-a petrecut în orașul Amiens, într-un apartament închiriat de ea prin platforma Airbnb.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic