Portretul libertinului la 43 de ani

Publicat în Dilema Veche nr. 938 din 31 martie – 6 aprilie 2022
Portretul libertinului la 43 de ani jpeg

● Peter Doherty & Frédéric Lo, The Fantasy Life of Poetry & Crime, Strap Originals, 2022.

Pete a devenit de ceva vreme Peter și poartă costume cu cîteva numere mai mari decît în tinerețe. Și-a lăsat o mustață subțire, niște fire albe i se văd prin păr cînd își scoate bereta. De sub toate astea mai iese totuși din cînd în cînd la suprafață mutra aia de copil teribil al Londrei unei perioade glorioase, dacă ar fi să te iei după Tony Blair, iar nu după Liam Gallagher. Mulți au spus că o să fie primit cum se cuvine în rîndurile faimosului și exclusivistului Club 27, dar el stă astăzi bine-mersi pe ARTE, canalul TV franco-german. Este înconjurat de trei viori, vreo trei chitare electrice, un pian și un set de tobe cam timide, într-o înregistrare video făcută într-un căsoi din Étretat, satul din Normandia bătut de valurile Canalului Mînecii în care Maurice Leblanc inventa, acum vreo veșnicie, un personaj obsedant pentru cultura franceză.

Dar Peter al nostru n-are nimic din Arsène Lupin. Pare mai degrabă o combinație aproape reușită de Gavroche și Oliver Twist, ajuns astăzi la 43 de ani, lecuit de ceva veme de droguri, aparent sătul de viața supravoltată din trecutul nu foarte îndepărtat și probabil rușinat de faptul că ultima lui trupă de acompaniament se numea The Puta Madres. Epoca The Libertines pare și ea atît de departe astăzi. „Și, cum-necum, am doi ani și jumătate de cînd sînt curat. Dar au fost momente în care-mi spuneam că e doar o chestiune de timp pînă cînd compulsia mă va învinge. Din motivul ăsta am și compus «You Can Keep It From Me Forever». Cred că atunci mă luptam din greu cu obsesia asta”, spunea el într-un interviu pentru revista InsideHook. Îl are în față acum pe Frédéric Lo, un muzician francez care a colaborat, printre alții, cu Daniel Darc, Pony Pony Run Run, Florent Pagny și Alizée, iar înregistrarea de care vorbeam mai devreme este prilejuită de apariția, pe 18 martie, a unui album semnat de cei doi – The Fantasy Life of Poetry & Crime. Pare că sîntem instalați în sezonul anglo-francez, după Chansons d’Ennui, ultimul album al lui Jarvis Cocker.

„The best laid plans can oft go to fockery, / Run down B&Bs can turn to luxury. / A wish that is wasted still can be granted, / Hope that is doped still can be planted. / I search and I search, / I lurch headlong into atrocities / With an exponential known only to epidemiologists.” Nu-mi amintesc ca falsetto-ul ăsta, cu accentul lui coborît tocmai din nordul Angliei, să fi sunat mai sincer ca pe „The Epidemiologist”, unul dintre single-urile proaspătului LP. Și, în general, nu-mi amintesc ca Pete sau Peter Doherty să se fi arătat vreodată atît de autoreflexiv în vreuna dintre operele sale de pînă azi. TFLoP&C reușește să-l țină treaz și să fie surprinzător de șarmant și cînd muzica lui Frédéric Lo sună baroc, și cînd picură romantism dulceag, și cînd ratează duios întîlnirea cu mood-ul și vocea vulnerabilă a britanicului.

Paul Breazu este jurnalist.

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.