DJ Cupidon & The Love Hoarders

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 940 din 14 ÔÇô 20 aprilie 2022
DJ Cupidon & The Love Hoarders jpeg

ÔŚĆ Partea 1. Iubirea Texte ale ├«ntregii echipe. Regia: Petro Ionescu, dramaturgia: Cosmin St─ânil─â ╚Öi Petro Ionescu, scenografia: Alexandra Budianu, muzica: Alexandru Condurat, asisten╚Ť─â de regie: Dominik M. Iabloncic, Ioana Toloarg─â, Roxana ╚Üentea. Cu: Andrada Balea, C─ât─âlin Filip, Alina Mi╚Öoc, Adonis Tan╚Ťa ╚Öi Octavian Voina. Spectacolul face parte din proiectul regizoarei Petro Ionescu, Trilogia Solidarit─â╚Ťii, ╚Öi din programul multianual Perspective, derulat de Reactor de Crea╚Ťie ╚Öi Experiment. Reactor de Crea╚Ťie ╚Öi Experiment, Cluj-Napoca

ÔÇ×A tr─âi ├«nseamn─â a iubi, porunce╚Öte cartea cea mare / Dar dragostea nu-i de-ajuns ÔÇô / Inima are nevoie de pu╚Ťin─â zburd─âlnicie!ÔÇŁ Cartea din 2019 a poetului ucrainean Ilya Kaminsky, Republica surd─â (Casa de Editur─â Max Blecher), care pare scris─â azi, printre bombardamente, ocupan╚Ťi ╚Öi atrocit─â╚Ťi, are ╚Öi scurte pasaje luminoase care accentueaz─â, prin contrast, oroarea r─âzboiului. Cam a╚Öa este ╚Öi spectacolul de la Reactor de Crea╚Ťie ╚Öi Experiment din Cluj, Partea 1. Iubirea, ├«n care dragostea se ├«nvecineaz─â cu trauma familial─â, conflictul ╚Öi suferin╚Ťa.

Spectacolul reprezint─â debutul regizoral al lui Petro Ionescu, o dramaturg─â care s-a format ╚Öi a crescut odat─â cu Reactorul clujean ╚Öi care acum ├«╚Öi dezvolt─â abilit─â╚Ťile conceptuale ╚Öi performative prin regie. Este un debut inteligent ╚Öi asumat riscant, ├«n care regizoarea deturneaz─â teatrul la limita performance-ului ╚Öi documentarul la grani╚Ťa fic╚Ťiunii, iar nara╚Ťiunea confesional─â ╚Öi poezia s├«nt mixate. Aparent despre iubire, dar mai mult despre contextul ei contorsionat, spectacolul se bazeaz─â pe pove╚Ötile personale ale arti╚Ötilor, redate brut sau prelucrate fic╚Ťional, intercalate cu pasaje de fic╚Ťiune pur─â care frizeaz─â de multe ori cli╚Öeul ÔÇô de la standardele muzicale din emisiunile radiofonice cu dedica╚Ťii la tiparele conversa╚Ťiilor din cuplu ╚Öi familie. Scenografia Alexandrei Budianu configureaz─â un spa╚Ťiu interior ca pe unul exterior, ├«n care se aglomereaz─â gr─âmezi de obiecte (in)utile, bagajul emo╚Ťional pe care ├«l t├«r├«m dup─â noi. Imaginea este voit neglijent─â, suger├«nd o groap─â de gunoi ├«n care de╚Öeurile emo╚Ťionale se adun─â ├«n r─âni ╚Öi creeaz─â vulnerabilit─â╚Ťi. Intimitatea e anevoioas─â, plin─â de gunoaie sub care ne cuib─ârim ├«ntr-un confort al (auto)victimiz─ârii. Incapacitatea de a gestiona rela╚Ťiile ╚Öi emo╚Ťiile dup─â ratarea acestora, lipsa inteligen╚Ťei emo╚Ťionale (nu exist─â nici un fel de educa╚Ťie psiho-emo╚Ťional─â ├«n sistemul rom├ónesc de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt) ne fragilizeaz─â, l─âs├«ndu-ne prad─â emo╚Ťiilor brute, uneori ne pun la p─âm├«nt, alteori ne transform─â ├«n agresori. Precum mama ale c─ârei sentimente materne ├«nfloresc dac─â copilul se ├«ncadreaz─â ├«n normele de frumuse╚Ťe ale societ─â╚Ťii (exist─â studii care arat─â c─â ata╚Öamentul mamei fa╚Ť─â de copil cre╚Öte dac─â aspectul acestuia respect─â tiparele impuse de societate). Reac╚Ťia mamei este instinctiv─â. De altfel, o bun─â parte din spectacol analizeaz─â rela╚Ťia cu p─ârin╚Ťii, ├«n special cu mama, nevoia de dragoste matern─â, st├«ng─âciile ├«n manifestarea acestei iubiri ├«n ambele sensuri ╚Öi diversele forme de expresie ale ei, nu neap─ârat emo╚Ťionale. S─â munce╚Öti ├«n str─âin─âtate pentru ca copilul t─âu s─â primeasc─â ÔÇ×pachete cu lucruriÔÇŁ e o form─â de iubire foarte puternic─â. Dac─â aceast─â form─â este ╚Öi cea mai bun─â, dac─â de asta are nevoie ├«n primul r├«nd un copil, este o alt─â poveste care ╚Ťine, din nou, de educa╚Ťia emo╚Ťional─â pe care nu o avem. De altfel, dragostea apare ├«n rela╚Ťie cu precaritatea ├«n spectacol ca un semnal al realit─â╚Ťii, departe de imaginile ╚Öi ideile stereotipe despre iubire.

rosencrantz partea 1 iubirea foto vlad braga 16 jpg jpeg

Desigur, spectacolul nu se rezum─â la at├«t. E ╚Öi despre dragoste fizic─â, identit─â╚Ťi sexuale anormative, ├«ndr─âgostirea candid─â adolescentin─â ╚Öi rela╚Ťii schizoide mature. Scena central─â a spectacolului este o mas─â ├«n familie, ├«n care disensiunile pornesc lent, cu ironii aparent inofensive, ╚Öi se agraveaz─â p├«n─â c├«nd explodeaz─â ├«ntr-un conflict efervescent. Este aici ilustrat inteligent mecanismul tensiunilor familiale prin care se acumuleaz─â agresivitate care poate duce fie la violen╚Ť─â domestic─â ╚Öi abuz psihologic, fie la o banalizare a conflictului ╚Öi la integrarea sa ├«n cotidianul familial, asigur├«nd por╚Ťia zilnic─â de nefericire.

A╚Öa cum am remarcat deja, arhitectura dramaturgic─â ╚Öi dramatic─â con╚Ťine elemente de teatru ╚Öi de performance, juxtapuse ├«ntr-o produc╚Ťie hibrid─â, cu un limbaj propriu, ├«n care teatralitatea narativ─â, bazat─â pe text, se altoie╚Öte simbiotic pe o instala╚Ťie sonor-coregrafic─â unde domin─â sunetul ╚Öi corpul. E de remarcat contribu╚Ťia lui Alexandru Condurat aka DJ Cupidon, care creeaz─â universul sonor prin muzic─â live, cu o gam─â larg─â de influen╚Ťe care tu╚Öeaz─â uneori sonorit─â╚Ťi Radiohead, alteori amintesc de poemele suprarealiste ale Adei Milea. De altfel, muzica func╚Ťioneaz─â ╚Öi ca un cadru regizoral, rama conven╚Ťional─â este un concert cu DJ Cupidon & The Love Hoarders, doar c─â produsul fiind un hibrid performativ, concertul con╚Ťine nu doar sunete, ci toate aceste imagini, st─âri, cuvinte, obiecte. Corpurile actorilor intr─â ╚Öi ele ├«ntr-un vizual al contrariilor ╚Öi hibridit─â╚Ťii: s├«nt feminine, masculine, androgine, cu siluete ╚Öi dimensiuni conforme normelor ╚Öi anormative, un eclectism corporal care deschide diferite trasee, amoruri posibile sau stigmatiz─âri. ╚śi mai este aici o trup─â de actori care a crescut la Reactor ╚Öi al c─ârei poten╚Ťial s-a tot rafinat. Alina Mi╚Öoc, C─ât─âlin Filip ╚Öi Adonis Tan╚Ťa lucreaz─â constant la Reactor ╚Öi ╚Öi-au g─âsit vocile individuale, o anume for╚Ť─â a afirma╚Ťiei la Alina, o expresie special─â a reflexivit─â╚Ťii la C─ât─âlin, o form─â de fragilitate cu umor la Adonis. S├«nt ╚Öi doi actori foarte tineri, Andrada Balea, care vine cu un mix ├«ntre autoironie ╚Öi st─âp├«nire de sine, ╚Öi Octavian Voina, care aduce o doz─â de candoare.

Cu acest spectacol, Petro Ionescu ├«╚Öi deschide drum printre formule performative hibride, dincolo de tiparele rigide ale teatrului conven╚Ťional. Nu este un spectacol perfect. Dar nici iubirea nu e perfect─â.

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: Vlad Braga

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

Adevarul.ro

image
Factur─â de aproape 15.000 de euro la telefonul mobil, dup─â accesarea unui link necunoscut
Este p─â┼úania unei familii din Sighetu Marma┼úiei, dup─â ce fiul lor a deschis un link necunoscut. Apelurile au ├«nceput s─â curg─â, ajung├ónd la c├óte 500, zilnic. Factura uria┼č─â de peste 70.000 de lei va trebui achitat─â de c─âtre titularul abonamentului.
image
Amantele criminale din Bihor, trimise ├«n judecat─â. Victima, care era so┼úul uneia, le┬á ÔÇ×agasaÔÇť pentru c─â voia sex cu nevasta
Cele două femei din Bihor care i-au plătit 40.000 lei unui interlop, ca să-l ucidă pe soţul uneia dintre ele, au fost trimise în judecată, procurorii susţinând că acestea aveau o relaţie amoroasă, iar soţia victimei se simţea agasată de faptul că el voia să facă sex.
image
Fetiţă de doi ani, căzută de la etajul trei al unui hotel din Eforie Nord. Copila a fost găsită de un turist în iarbă
O fetiţă de doi ani a căzut de la etajul hotelului Delfinul din staţiunea Eforie Nord. Accidentul s-a produs luni, 4 iulie, ora 11.30, la Hotelul Delfinul din staţiunea Eforie Nord. La faţa locului a ajuns un echipaj al Ambulanţei.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.