Centenar Horia Damian

25 februarie 2022
Centenar Horia Damian jpeg

Academia Rom├ón─â a marcat centenarul na╚Öterii marelui artist roman Horia Damian (1922 ÔÇô 2012), pe care Salvador Dali ├«l considera drept ÔÇ×cel─âlalt erou al Rom├óniei al─âturi de Br├óncu╚ÖiÔÇŁ, inaugur├«nd ├«n Sala Theodor Pallady a Bibliotecii Academiei o expozi╚Ťie con╚Ťin├«nd picturi, desene, litografii, sculpturi ╚Öi documente din colec╚Ťia criticului ╚Öi istoricului de art─â Radu Varia, prieten ╚Öi promotor al artistului. La vernisaj, Radu Varia a spus:

ÔÇ×Ne reune╚Öte aici opera unei personalit─â╚Ťi de o uria╚Ö─â ├«nsemn─âtate pentru cultura noastr─â ╚Öi pentru arta universal─â. Un artist care de copil era un talent prodigios, care la 14 ani picta la nivelul unui Ion Andreescu, dovad─â Peisajul din 1936 expus ├«n aceast─â sal─â, apoi al unui Gheorghe Petra╚Öcu, ╚Öi care ajuns la Paris la 24 de ani ├«l impresiona pe Fernand L├ęger la punctul c─â acest maestru ├«i l─âsa bilete sub u╚Öa atelierului ÔÇô unele le putem vedea ├«n aceast─â expozi╚Ťie ÔÇô cer├«ndu-i s─â vin─â a doua zi la el pentru a-i ├«ncredin╚Ťa colaborarea la propriile sale picturi, a╚Öa cum avea s─â fac─â ╚Öi ├«n cazul vitraliilor de la biserica din Audincourt, azi monument istoric.

Locul unic al lui Horia Damian ├«n istoria artei contemporane ├«ncepe s─â se defineasc─â ├«ns─â odat─â cu revela╚Ťiile de ordin spiritual pe care le-a avut, abandon├«nd din 1951 lumea aparen╚Ťelor pentru a c─âuta s─â p─âtrund─â ├«n invizibil, s─â ├«n╚Ťeleag─â r├«nduiala cosmic─â, rela╚Ťia noastr─â cu Creatorul, sensul vie╚Ťii, permanen╚Ťa opus─â efemerului, sacrul opus profanului. ╚śi atunci s-a apropiat de fabuloase crea╚Ťii din timpuri imemoriale, de ├«nalta lor semnifica╚Ťie ╚Öi le-a evocat ├«n stil propriu, poetic, ├«n toat─â m─âre╚Ťia lor. Iar pentru a putea face acest lucru el ╚Öi-a inventat propriul s─âu limbaj fondat pe rigorile geometriei, pe monumentalitate, pe punct, cerc, sfer─â ╚Öi a intuit sensul infinitului real, ╚Öi nu virtual, adic─â existen╚Ťa simultan─â, ├«n valoare absolut─â, a tuturor elementelor, Creator ╚Öi Crea╚Ťie.

Expozi╚Ťia noastr─â, marc├«nd centenarul na╚Öterii lui Horia Damian, ne poart─â ├«n universul magic al ├«ntreb─ârilor ╚Öi r─âspunsurilor pe care marile civiliza╚Ťii ni le-au l─âsat.

Vom reg─âsi astfel teme nepieritoare: coloana, ax─â a sacralit─â╚Ťii, reprezent├«nd rela╚Ťia dintre cer ╚Öi p─âm├«nt, prezen╚Ťa Domnului; cerul, care exprim─â credin╚Ťa ├«ntr-o fiin╚Ť─â celest─â, divin─â, Creatorul Universului, al vie╚Ťii pe p─âm├«nt; p─âm├«ntul, ├«nsemn├«nd tangibilul; poarta, locul de trecere ├«ntre cunoscut ╚Öi necunoscut, separ├«nd profanul de sacru; tronul, suport al m─âre╚Ťiei umane ╚Öi divine; sfinxul, simboliz├«nd enigma ╚Öi autoritatea; sarcofagul, loc al metamorfozei, permi╚Ť├«nd accesul la via╚Ťa etern─â, sau piramida ├«n care este depus sarcofagul, la origine morm├«nt al faraonilor aspir├«nd s─â se ├«nal╚Ťe spiritual ├«n v├«rful acesteia, identific├«ndu-se cu Zeul Nemuritor.

Fascinat de operele lui Horia Damian, pe care l-am cunoscut la Paris ├«n 1967, m-am angajat cu toate puterile lu├«nd, timp de 40 de ani, ini╚Ťiativ─â dup─â ini╚Ťiativ─â pentru a le face cunoscute pretutindeni ├«n lume, de la The Solomon R. Guggenheim Museum din New York la Muzeul Na╚Ťional de Art─â Modern─â din Paris, de la Bienala de la Vene╚Ťia la cea de la S├úo Paulo. O art─â de ├«nalt─â eleva╚Ťie ╚Öi nu una a manipul─ârii obiectului, cum era arta dominant─â a timpului.

Sper ca aceast─â expozi╚Ťie, dedicat─â unui mare artist rom├ón, ├«nc─â mult prea pu╚Ťin cunoscut ├«n ╚Ťara natal─â, s─â reprezinte pentru c├«t mai mul╚Ťi o adev─ârat─â revela╚Ťie, aduc─âtoare de armonie ╚Öi de bucurieÔÇŁ.

(Sever Voinescu)

Foto (sus): Mariana Nicolesco ╚Öi Radu Varia la vernisajul expozi╚Ťiei 

centenarul nasterii unui mare artist coperta 2 jpg jpeg
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimu╚Ťe, muzic─â ╚Öi baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana ├«nt├«i, cu un narator de v├«rsta a treia, ce graviteaz─â ├«n jurul unor teme precum nostalgia tinere╚Ťii, muzica, erotismul, totul ├«nv─âluit ├«ntr-o folie de ÔÇ×unheimlichÔÇŁ care a devenit marca autorului nipon.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.