Și dacă Al III-lea Război Mondial a început deja?

Publicat în Dilema Veche nr. 393 din 25-31 august 2011
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

„Caii troieni“, în versiunea modernă, sînt o combinaţie de structuri binare: cifrele 0 şi 1 dispuse într-un fel anume. Aceste combinaţii pot să ne izbăvească de trudă, pot să ne simplifice viaţa sau, dimpotrivă, pot să trimită ţări întregi într-un infern al paraliziei. 

În primele luni ale anului 2009, guvernul american a cheltuit 100 de milioane de dolari numai pentru prevenirea atacurilor cibernetice. Un program informatic pirat, botezat GhostNet şi bănuit a fi plecat de undeva în China, afectase pînă în februarie 2011 calculatoarele din 103 ţări ale lumii. În Marea Britanie, în computerele guvernamentale vin lunar circa 1000 de e-mail-uri false (unele, potenţial periculoase). Stuxnet (un virus – probabil israelian – care a atacat în 2010 centralele nucleare iraniene de la Natanz şi Buşehr, defectîndu-le centrifugele) a infectat circa 62.800 de calculatoare numai în Iran. În Germania, un specialist de contra-spionaj informatic estima relativ recent că firmele locale pierd pînă la 50 de miliarde de euro pe an ca urmare a sustragerilor/sabotajelor operate de hackeri bănuiţi a acţiona din China – ţară în care există o mare sinergie între domeniul civil şi cel militar, ambele controlate de stat. În 2007, firma americană de informatică Oracle a reclamat firma germană de acelaşi profil SAP ca fiind responsabilă de sustragerea a 7000 de documente confidenţiale din zestrea proprie. În cursulul anului 2010, firma franceză Renault a reclamat la rîndu-i sustragerea unor proiecte industriale secrete pe care le dezvolta. În 2007, computere din ministerul Apărării al Franţei au fost atacate informatic – dintr-o direcţie necunoscută, dar nu lipsesc presupunerile –, iar în 2009 Pentagonul american a recunoscut că diverşi „cai troieni“ i-au infiltrat programele de construcţie ale celui mai nou (şi mai secret) bombardier american, viitorul deocamdată avion F35 Lightning II. În august 2008, NATO a deschis un centru de excelenţă în domeniul ciber-apărării în Estonia (ţară care a acuzat în 2008 un atac informatic bănuit a fi venit dinspre Rusia): în Europa, Franţa şi-a structurat propria sa agenţie de apărare (l’Agence nationale de la sécurité des systèmes d’information – ANSSI) şi numai în anul 2009 aceasta a demantelat circa 2000 de site-uri pirat al căror scop era escrocarea celor neatenţi sau naivi – prin livrarea unei facturi de telefon false etc., de exemplu. 

Printre cele mai mari scandaluri ale anului în curs, măcar două sînt de aceeaşi factură. La începutul acestei veri, firme intens securizate – precum Citibank, Sony PlayStation, Lockheed Martin sau Gmail – au fost atacate informatic (şi iarăşi degetul acuzărilor s-a îndreptat spre o mare şi populată ţară de la Răsărit), în timp ce, simultan, un grup de hackeri autoidentificat haiducesc sub numele Anonymous a atacat firme precum Universal Music sau Viacom. Şi, simultan, presa tabloidă din Marea Britanie s-a aflat în ochiul uraganului unui uriaş scandal, odată cu implozia grupului de presă News International patronat de magnatul Robert Murdoch (şi cu închiderea tabloidului News of the World), descoperite a fi piratat telefoanele a sute, poate mii de persoane (!), incluzînd aici o adolescentă de 13 ani dispărută, văduvele unor soldaţi căzuţi la datorie, părinţii altor copii dispăruţi sau ucişi, ba chiar şi telefoanele prim-ministrului laburist Gordon Brown! Totul a părut, de la bun început, incredibil – şi cu atît mai mare stupefacţia stîrnită de fiecare revelaţie din acest scandal inedit. 

Şi o ultimă ştire – dacă cele de pînă acum n-au fost suficiente: pe 3 august a.c., firma de securitate informatică McAfee a dezvăluit că în ultimii cinci ani a identificat ciber-atacuri declanşate la adresa a 72 de organizaţii şi instituţii din întreaga lume, incluzînd aici Comitetul Internaţional Olimpic, Organizaţia Naţiunilor Unite, guvernul Indiei, uzine din industria oţelului şi multe firme americane de securitate. Operaţiunea de vînare a hackeri-lor a căpătat numele de cod Shady RAT şi seamănă deja cu o parolă de război – cu atît mai mult cu cît vînătoarea continuă (în ambele sensuri). Oficial, nimeni nu acuză pe nimeni; neoficial, China este – iarăşi – prime suspect. De partea cealaltă, oficial şi neoficial, China neagă. Şi poate că are şi motive s-o facă. În definitiv, într-o lume a maximei vizibilităţi, toată lumea spionează pe toată lumea cam prin aceleaşi mijloace – şi aproape prin aceleaşi calculatoare. Şi, dat fiind că aceste paragrafe fac parte dintr-un volum care o să apară în această toamnă (unde dezvolt subiecte ale actualităţii internaţionale, cu trimiterile de rigoare) şi că am scris acest volum 100% pe un calculator, nu-mi rămîne decît să mă întreb cam cîţi alţi ochi l-au mai citit – oare – înaintea dumneavoastră.

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Visul lui Machiavelli, Editura Curtea Veche, 2010.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.