Doamna Ecaterina Andronescu este indignată de felul în care PSD guvernează țara. Este revoltată de modul în care Liviu Dragnea conduce partidul. Citez din scrisoarea publică adresată de doamna ministru colegilor săi: „Dragi colegi din PSD, vă rog să fim obiectivi şi realişti. Nu întîmplător am ajuns în această situaţie. De cînd există partidul acesta, noi am avut cele mai profesioniste guverne, iar din componenţa lor au făcut parte cei mai buni experţi şi profesionişti din ţară. Partidul a avut şi are resurse umane de foarte mare calitate şi specialişti adevăraţi, dar din nefericire componenţa actualului guvern nu este expresia PSD-ului şi nu reprezintă nivelul şi capacitatea profesioniştilor din partidul nostru. Se poate compara acest guvern cu guvernele anterioare ale PSD-ului? Se poate compara acest guvern cu guvernele Văcăroiu, Năstase sau Ponta? Nu, în nici un caz. Acest guvern nu mă reprezintă nici pe mine, nici pe dumneavoastră, dragi colegi, nici PSD-ul, nici România. Acest guvern este expresia unei singure persoane, ceea ce nu este în regulă.“

Este, desigur, îmbucurător că un vechi membru PSD îi critică pe cei care formează guvernul cel mai slab al României, de cînd e ea mare și unită. Dar:

● Ideea de a face din domnul Ponta o lumină a partidului, un far călăuzitor, un personaj care a coagulat elitele guvernamentale este cel puțin dezamăgitoare. De numele domnului Ponta se leagă, totuși, ca să dăm un singur exemplu, unul dintre cele mai dure atacuri la adresa onorabilității învățămîntului românesc. El a anulat autoritatea oricărei instituții care ar fi putut dovedi plagiatul din teza sa de doctorat. Iar doamna îngrijorată i-a ținut isonul cu multă hărnicie: a petrecut lungi ore pe platourile de televiziuni pentru a șlefui statuia de victimă a luptei politice a domnului Victor Ponta.

● Mă tem că doamna Andronescu nu are nici un motiv să fie acum stupefiată de incompetența și corupția celor care o înconjoară. Căci, contrar opiniei exprimate în scrisoare, lucrurile nu s-au înrăutățit peste noapte: pesediștii au muncit din greu, mulți ani, ca să ajungă la dezastrul de acum. Iar doamna fostă ministru al Educației a fost, ca să spun așa, implicată activ în efortul de demolare a bunelor principii și virtuți care servesc unei guvernări benefice.

● Doamna Ecaterina Andronescu a avut multe ocazii să fie indignată: cînd domnul Ponta, prim-ministrul „excepțional“ dat exemplu în scrisoarea de mai sus, a fost descoperit ca plagiator, cînd domnul Liviu Pop, un farsor mărunt, a fost numit ministru al Învățămîntului, cînd Valentin Popa a ajuns pe scaunul cel mare al școlii românești, din care dă ordine agramate și fără noimă.

● Doamna Ecaterina Andronescu are încă ocazia să își exprime indignarea, dacă vede ce se întîmplă, zilele acestea, cu școala românească: manuale tipărite la repezeală, pline de informații greșite și de erori de redactare, manuale care vor apărea pe băncile elevilor însoțite de erate (incredibil!), un minstru al Educației cu grave carențe de educație, o editură unică de partid și de stat etc. Tot acest dezastru s-a construit cu „efortul“ nenumăraților miniștri PSD ai Educației, cu „efortul“ acelor „experți, profesioniști“ cărora le duce dorul doamna Andronescu.

● Cred că orice încercare de a curăța partidul aflat la guvernare de lichele este benefică și merită susținută. Mai cred că un om poate să-și privească critic drumul ales și tovarășii de drum, și să aibă revelația efectului dezastruos pe care l-au avut alegerile sale. Dar pentru a fi credibil, pentru ca schimbarea să fie plauzibilă, atunci discursul ar trebui să înceapă cu asumarea propriilor greșeli. Doamna Andronescu nu a scos un cuvînt despre propriile vinovății în dezastrul care guvernează acum țara. Nu a scos nici un oftat privind în urmă, la „performanțele“ partidului. Nu are nici un regret. Dimpotrivă: pare a crede că PSD se comportă acum ca un adolescent năbădăios, el, cel care pînă mai ieri era un copil cuminte foc. Dar, în fine, mai bine mai tîrziu şi mai iritant, decît niciodată… 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: adevarul.ro