O noapte

Publicat în Dilema Veche nr. 734 din 15-21 martie 2018
Invizibilii jpeg

Hemingway, Faulkner, Jack London, Stephen King, Edgar Allan Poe, Truman Capote, de Bukowski nici nu mai amintește, că e deja jenant de mainstream să amintești de el. Se consolează cu referințele culturale pe care crede că le știe cel mai bine. Uite ce bețivi au fost ăștia, cum s-au tîrît ei în depresii post-alcool, în vomă, în paranoia și inconștiență, și uite că au făcut ceva, au scris bine și foarte bine unii dintre ei. Numai că tu n-ai scris un rînd demn de a fi reținut. Ei, ce contează… Contează acum orice fel de alinare, căci răul fizic și psihic e extrem.

Băutul și mahmureala. Mahmureala și băutul. L-au însoțit cu retrageri și reveniri, cu absențe largi sau cu istovitoare prezențe pînă acum, la maturitatea trecută bine de treizeci; el, persoană decentă, funcțională și gînditoare. Primul pahar e mai greu. Are la capul patului, pe lîngă paharul cu apă, o Cola răsuflată pe care probabil că a băut-o cînd a ajuns aseară acasă, o folie de Nurofen, ochelarii de televizor, niște chitanțe vechi ieșite din cine știe ce buzunar și un turn instabil de cărți citite și necitite. Printre ele, o ediție veche – 1984 a lui Orwell. Citită și răscitită. Întinde mîna cu grijă, fără să întoarcă prea tare capul și mai ales globii ochilor care par legați cu nervii dezgoliți și sensibili de toți lobii cunoscuți și necunoscuți ai creierului. Întinde mîna, ar vrea să știe unde e telefonul, dar apucă cumva cartea, deschide la întîmplare, pagina pare scrisă în chineză, se mișcă și e blurată pînă cînd ochii ăia chinuiți o stabilizează:

„Mirosea grețos, uleios, ca vodca de orez chinezească. Winston și-a turnat aproape cît de-o ceașcă, s-a pregătit pentru șoc, și a dat-o pe gît ca pe un medicament. S-a făcut roșu la față instantaneu și din ochi i-au țîșnit lacrimi. Chestia aia avea gust de acid nitric, și, peste asta, a lua o gură din așa ceva era ca și cum cineva te-ar izbi peste ceafă cu o bîtă. În orice caz, peste o secundă senzația de arsură din stomac s-a domolit și parcă lumea a început să pară mai veselă.“

Winston și ginul lui. Partenerul care nu l-a părăsit niciodată în odioasa Oceanie.

Așa a început și seara trecută. S-a dus contra inimii la întîlnire, se strîngeau cu toții la cîrciumă și deja anticipa orele de plictiseală și fundul tăbăcit de atîta stat pe scaunele alea de lemn incomode. Primul pahar a fost ca al amărîtului de Winston. S-a dus al dracului de greu pe gît. I au tremurat apoi măruntaiele pe afară, la prima țigară a serii. Bătea al naibii vîntul în București, iar mormanele de zăpadă neagră strînse la marginea trotuarelor luceau grețos ca un oarecare cadavru marin într-un stadiu avansat de descompunere. Uite că deja scria în cap. „Oarecare cadavru?“ „Mariiin?“ Pfff, Chandlere, își rîse el în gînd, ba îl buși un hohot zgomotos. Intră la loc în cîrciumă, iar de aici încolo, paharele au devenit din ce în ce mai dulci, din ce în ce mai aurii în lumina slabă, din ce în ce mai goale.

Își amintește o discuție aprinsă cu unul din comeseni, un prieten al unui prieten pe care abia îl cunoscuse. Ăla se dădea stat-minimalist, dreapta feroce, el își rupea cămașa pe piept cu dreptatea și nevoia omenească de solidaritate socială. Își amintește apoi că a flirtat grosolan cu una dintre fete care părea amuzată de situație și care era cu prietenul ei la masă. În fine. După aia nu-și mai amintește nimic.

Cu ce naiba a ajuns acasă? L-a „uberit“ vreun suflet milos? Unde i-o fi totuși telefonul? Uite-l pe jos, lîngă blugii dezbrăcați pe dos cu tot cu chiloți, ciorapi și tricoul chinuit, răsucit parcă în plină criză de ulcer. Să se uite în telefon? Naaah, nu are curaj. O fi pus naibii ceva pe Facebook din seara trecută, și-o fi instagramat urechea, sprînceana, burta, paharul, într-o secvență blurată pe care o găsise teribil de artistică pe moment? O fi sunat pe cineva la 3 noaptea?

Rușinea și deprimarea i se sparg valuri în capul care bubuie din tîmple. Pasul moale al pisicii îi zdrobește creierul dezgolit. Sînt ouă în frigider, o să-și facă o omletă grasă. Iar mîine va fi mai bine. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.