Copii de bani gata

Publicat în Dilema Veche nr. 530 din 10-16 aprilie 2014
Duplicitate și nuanțe jpeg

La un moment dat, a trebuit să fac un reportaj TV la un liceu de fiţe din Bucureşti. Nu vă spun care, posibil să vă daţi şi singuri seama. Printr-o cunoştinţă, am reuşit să ajung la mama unuia dintre protagoniştii filmului. Era un băiat de vreo 17 ani, frumuşel, dezgheţat, genul tipului popular în liceu, după care suspină fetele. Voia să devină regizor de film, dar, de fapt, putea să se facă orice, chiar şi astronaut, familia l-ar fi sprijinit oricum. Mama, o persoană oarecum publică, îşi dorea să apară şi ea în reportaj – că e bine pentru „imagine“. Tatăl-fantomă, pe care nu l-am cunoscut, era un om de afaceri care dăduse nişte tunuri prin anii ’90.

Am stabilit să filmăm o zi „normală“ din viaţa puştiului, alături de gaşca lui – fata unui mogul media şi, pe atunci, şi băiatul unui preot, care părea cel mai sărăcuţ din grup, însă s-a dovedit că nu era deloc aşa (iată cum se consolidează o frumoasă prietenie între mediul de afaceri, mass-media şi Biserică). Toţi au venit dimineaţa la şcoală cu maşinile personale, conduse de şoferii personali (pentru că nu împliniseră încă 18 ani). Asta n-am putut filma din motive de securitate, adică să nu le fie recunoscute maşinile. La liceu, protagonistul era un elev-model, bun la toate, implicat în tot soiul de proiecte, lăudat de toţi profesorii. Mă aşteptam să surprindem momente vii şi haioase cu adolescenţi, de tipul celor din serialul Beverly Hills, dar n-a fost deloc aşa, filmarea noastră era mai boring decît o şedinţă de consiliu a unei corporaţii. Puştiul fusese instruit de acasă cum să se comporte, cei din conducerea liceului îşi pregătiseră şi ei textele de PR. Nu s-a întîmplat nimic special nici la lunch (termen folosit de ei) – în fiecare zi, cei trei prieteni luau masa împreună la un restaurant de prin Dorobanţi, unde aveau în permanenţă o masă rezervată. Şi-au sorbit fresh-urile şi şi-au mîncat salatele în tăcere, puteau să fie la fel de bine şi la o terasă din Pantelimon. A urmat şedinţa de shopping, cu mama care îi alegea cu grijă hainele fiului şi vorbea duios despre planurile lui de viitor. Şi o seară într-un club trendy, unde cei trei s-au zbînţuit timid, în timp ce trăgeau cu ochiul spre cameră, ca să se convingă c-or să dea bine pe sticlă.

Mă tot întrebam care e miza reportajului meu, conştientă de faptul că oamenii care se vor uita la TV se vor aştepta să vadă ceva spectaculos, ieşit din comun. În fond, era vorba de viaţa de lux şi de huzur care face de regulă audienţă şi la care visează mulţi dintre cei de condiţie medie şi mai ales submedie. După ce or să ofteze fetele de 16 ani de la ţară, care fac naveta în fiecare zi la liceul industrial din cel mai apropiat oraş? Pe cine or să invidieze părinţii acelor fete? Vile cu jacuzzi şi maşini scumpe nu apăreau în reportajul meu, iar cei trei copii de bani gata, străduindu-se din greu să păstreze nişte aparenţe, nu păreau deloc fericiţi cu viaţa lor lipsită de griji, ba chiar erau ceva mai apatici decît majoritatea tinerilor de vîrsta lor.  

Dar iată că momentul spectaculos a sosit, dintr-un accident sau mai degrabă o gafă a puştiului-vedetă. Filmam la ei acasă, o vilă dintr-un cartier rezidenţial, mobilată standard. Părinţii erau plecaţi, nu era decît menajera, care încerca să nu deranjeze pe nimeni, aşa că era aproape invizibilă. Cei trei adolescenţi se uitau la mine: „Şi acum ce facem?“ „Păi, ce faceţi de obicei… cum vă petreceţi voi timpul împreună?“ „Ascultăm muzică, jucăm Monopoly…“ Haideţi să jucaţi Monopoly! Puştiul se luminează la faţă, e vorba de un Monopoly special, cu care se poate lăuda, l-a primit tatăl lui cadou de la nu ştiu cine (un nume care, din anumite motive, a fost tăiat la montaj). Şi uite-aşa am filmat cum fiul unui om de afaceri, fata unui mogul media şi băiatul unui preot cu relaţii sus-puse se jucau, făcînd afaceri imobiliare cu case şi hoteluri din aur masiv. Oamenii de rînd vor căsca ochii la TV – e wow. Iar noi, ceilalţi, vom şti că aceasta e realitatea, ilustrată la un mod simbolic de un joc de Monopoly – copiii aceştia nu sînt nici mai buni, nici mai deştepţi decît alţii, însă nu vor părăsi niciodată lumea lor de aur, iar peste 20 ani, după ce vor moşteni averile familiilor lor, vor dispune de o tablă de joc ceva mai mare, pe care îşi vor muta piesele după bunul lor plac.  

Am aflat mai tîrziu că tatăl-fantomă n-ar fi fost deloc încîntat de filmarea cu jocul de Monopoly, ba chiar că ar fi dat-o afară pe menajeră. Anumite lucruri e bine să rămînă în spatele unor uşi închise.       

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.