⬆
La zi în cultură
Pagina 17
Cum a petrecut Chirița pandemia
Chiritza este chintesența nefardată a națiunii și nu doar în latura sa negativă, ci și în fragilitățile ei – este victima unei înșelăciuni realizate prin explotarea nevoii sale de afecțiune, nevoie acutizată de restricționarea apropierii.
Trei romane din colecția ANANSI, desemnate cărțile anului la British Book Awards 2021
Trei dintre romanele aflate în portofoliul colecției ANANSI. World Fiction au fost declarate cele mai bune cărți ale anului 2020.
Artiști la Malmaison
Pandemia a adîncit precaritatea scenei independente de artă.
Castele în aer
Sînt povestiri afectate de morbul nostalgiei, însă de o nostalgie „vegetală”, telurică și, în același timp, estivală.
Ochiul estetului şi revenirile sale
Asistăm la un exces de comentariu mitologizant din partea naratorului. Acesta cedează unui impuls al decriptării ingenioase, dar redundante.
Sunetul tăcerii
Regizorul Darius Marder, aflat la debut, reconstruiește aproape matematic, minimalist și fără efuziuni noua realitate a lui Ruben, pe două coordonate.
Odd-pop Dowie
Cel mai nou album al lui Ed Dowie, The Obvious I, curge spectaculos. Minimalist, melancolic, aventuros, caleidoscopic, dominat de vocea (de fost corist) trecută prin arpegiator a lui Ed Dowie.
Animale, memorii, portrete
Teatrul și-a reînviat „memoria” atît de discreditată a înregistrărilor de altădată, a arhivelor rar consultate, a ruinelor pe care acum, adesea, le-am revizitat.
Salvarea cetății Ninive
Ioana Pârvulescu scrie un fantasy localizat în timpuri biblice, o țesătură de episoade, unele miraculoase, altele veridice, dar cu miez parabolic.
După lacrimi, furie
Nu atît trupe, stiluri, curente, cît o analiză a rasismului din perspectiva înrădăcinării sale sistemice în societatea britanică.
Echilibru
În anii 2020, tinerii se îmbufnează cînd le spun că muzica adevărată se făcea în anii ʼ90, cînd MTV însemna ceva.
„Poezia este valuta viitorului” – interviu cu scriitorul Andrei CODRESCU
„Acest dar al privirii poetice este sufletul omului, singurul lucru care nu poate fi inteligență artificială.”
Contrastele libertății
O serie de imagini tulburătoare și contrastante ce se derulează singure, care construiesc nu un „paradis”, ci un organism, un întreg apt.
„În Țara Dumneavoastră egzistă să aibă cineva 5 vaci?”
În Basarabia au murit de inaniție între 150.000 și 200.000 de oameni, aproximativ o zecime din populația provinciei reocupate de sovietici.
Starea de grație
Peliculele sale labirintice, în care te pierzi în căutarea unui fir al Ariadnei care nu ți se descoperă decît după ce s-a terminat filmul, au o fascinație anume fără să fie intimidante.
Cîntarea Americii suburbiilor albe și vintage
În briza unei seri care le adună pe Mitchell și Baez lîngă Del Rey se simte deja ceea ce vom ajunge să ascultăm în primăvara asta ciudată a lui 2021.
O epocă – în multe feluri de lectură
Toți am învățat, într-un fel sau altul, din panorama lui Crohmălniceanu, fie în școală, fie consultînd-o de plăcere.
Copiii lui Sitting Bull
Ce face Zhao intră în categoria „ficțiunilor documentate”, dar chiar și așa parcă tot am rata ceva – sentimentul că astfel putem pătrunde, pe urmele camerei sale de filmat, într-o lume mai mult sau mai puțin autarhică, pe care n-am văzut-o niciodată așa.
Din tavernă și cabană
Bătrînețe, haine grele, dar și muzică de o profunzime emoțională tot mai rară în epoca deepfake, ne demonstrează doi pionieri importanți ai istoriei rock, post-rock, pe-lîngă-rock, exponenți ai unor forme de experimentalism accesibil.
Alexandru Tomescu va cînta Mendelssohn pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, concert transmis live de la Sala Radio
Miercuri, 21 aprilie, de la ora 19:00, veți urmări LIVE de la Sala Radio acest eveniment prezentat de Orchestra de Cameră Radio, transmis pe conturile de Facebook, dar și pe calea undelor.
Mark Galeotti și Marian Voicu despre „Hai să vorbim despre Putin! Ce nu înțelege Occidentul” și „O scurtă istorie a Rusiei. De la cneazul Rurik la Vladimir Putin”
Marți, 20 aprilie, ora 19:30, vă invităm la o întîlnire Humanitas live online cu istoricul britanic Mark Galeotti, expert în istoria modernă, politica și securitatea Rusiei, și jurnalistul Marian Voicu.
Avignon 2021 sau dreptul la speranță
Tema festivalului este „Se souvenir de l’avenir”. Să ne amintim de viitor...
„Sfîrșitul înseamnă nebunie”
De la lagărul de concentrare și exterminare de la San Sabba, privirea autoarei pare a se îndepărta pentru a cuprinde cît mai mult, în căutarea unui pattern, trecînd în revistă biografiile unora dintre cei mai importanți călăi naziști din lagăre, majoritatea dintre ei nepedepsiți.
Deziluzia fascinației
Unde au dus glumele antisemite și confuzia dintre libertatea de expresie și hate speech știm cu toții.
Incubatorul de lectură: Cui îi e frică de clasici?
Ne vedem cu copii între 8 și 14 ani, sîmbăta, din 17 aprilie pînă pe 15 mai, sărind ziua de 1 mai.
Cioran – 110 ani de la naștere
Peste 1.000.000 de exemplare vîndute, un manuscris inedit, o nouă haină grafică pentru seria de autor
„Camera foto a înlocuit cu succes carnetul de însemnări” – interviu cu artistul vizual Teodor GRAUR
„Artiştii şi autorii au de trimis tot felul de mesaje către semeni: imagine şi text, ceva ce poate fi uşor decodat, înţeles, prizat.”
Un erou al falsei conștiințe
Este un roman al pandemiei, din păcate insuficient dezvoltat, cu informații interesante despre umilirea carantinaților din zona Brașov de către un antreprenor mizerabil.
Carbon
Autorul asociază oamenii pe care-i rememorează, etapele din viața sa, semnificațiile unor evenimente cu cîte un element al Tabelului lui Mendeleev.
Rodion Ladislau Roșca. Un fel de omagiu (4 aprilie 1953 – 27 martie 2021)
Sunau diferit de tot ceea ce propunea rock-ul local în momentul acela.
„Norma ne ține bine în frîu. Timpul revoluțiilor eliberatoare a luat sfîrșit“ – interviu cu scriitorul Boualem SANSAL
„Omul modern a ales: preferă să trăiască în virtual, în această lume pe ecran, unde noțiunile de libertate și de demnitate nu mai au nici o semnificație.”
In Memoriam Bertrand Tavernier
Am ajuns să-l invoc pe Tavernier ca pe unul dintre cineaștii lîngă care am descoperit platoul de cinema.
Spectacolul „Absolut!” - un one man show efervescent cu Marcel Iureș, în platforma Stagiunea Virtuală
Începînd de miercuri, 7 aprilie, de la ora 19:00, cortina Stagiunii Virtuale se ridică pentru un one man show efervescent cu Marcel Iureș: Absolut!, în regia lui Alexandru Dabija.
Față în față: scurtmetraj/lungmetraj, noua serie de filme de la Institutul Cervantes din București
Seria de filme din cadrul evenimentului Față în față: scurtmetraj/lungmetraj / Del corto al largo (y viceversa) va putea fi văzută online, pe canalul de Vimeo al Institutului Cervantes, pe parcursul lunii aprilie, de la ora 21:00.
Live de la Sala Radio: concert Silvestri/Haydn/Mozart
Lucrarea „Trei piese pentru orchestră de coarde” de Constantin Silvestri va deschide concertul Orchestrei de Cameră Radio, prezentat live, de la Sala Radio, miercuri, 7 aprilie, ora 19:00. Evenimentul se va derula sub bagheta apreciatului dirijor al Operei Naționale București Vlad Conta.
Academia Română va participa la licitația manuscriselor lui Mircea Eliade
Vînzarea la licitație a unor documente ce par a fi esențiale pentru înțelegerea operei lui Mircea Eliade presupune riscul ca acestea să fie achiziționte de colecționari privați și, astfel, să li se piardă urma înainte să fi fost cercetate de specialiști.
Compozitorul Theodor Rogalski, omagiat în concertul Orchestrei Naționale Radio
A fost primul dirijor al Orchestrei Naționale Radio, ansamblul pe care l-a condus de la pupitru vreme de două decenii și care îi dedică, de altfel, concertul său prezentat vineri, 2 aprilie, de la ora 19:00.
Gabriel Liiceanu în dialog cu Vlad Zografi despre „Regele și cadavrul” de Heinrich Zimmer
Vă așteptăm joi, 1 aprilie, ora 19:30, la o întîlnire online cu Gabriel Liiceanu și Vlad Zografi despre pasionanta carte a lui Heinrich Zimmer „Regele şi cadavrul. Poveste despre biruinţa sufletului asupra răului”, apărută într-o nouă ediție, în traducerea lui Sorin Mărculescu.
Feminismul românesc al anilor ʼ70
Societatea a considerat întotdeauna că femeile sînt mai puțin combative și mai deschise către compromis.
O tînără adevărată
Marele atu al acestui cinema ține de modul cît mai șters, cît mai inaparent în care înscrie aceste destine singulare în experiența mult mai largă a colectivității.
Progresii pop
E vorba de sortimentul prog-rock englezesc, alternativă la cel de peste Ocean poate mai cunoscut la noi – Dream Theater, Rush etc.
24 de ani de emisie a postului Radio România Muzical
O alăturare sonoră deosebită, sub semnătura genialului Mozart, este ceea ce vă propun miercuri, 24 martie (ora 19:00), trei apreciați muzicieni români: dirijorul Nicolae Moldoveanu, flautistul Matei Ioachimescu și harpista Maria Bîldea - alături de Orchestra de Cameră Radio.
Eveniment Humanitas: Dorian Galbinski în dialog cu Tatiana Niculescu și Cristian Preda despre „Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC”
Luni, 29 martie, ora 19:30, vă invităm la o întîlnire live online cu Dorian Galbinski în dialog cu Tatiana Niculescu și Cristian Preda despre volumul „Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC”, „o carte de aventuri biografice și profesionale, care face delectarea oricărui cititor preocupat de memoria istoriei trăite“, recent apărută la Humanitas, în colecția Memorii/Jurnale.
Ploaia cu diacritice
Se tranșează definitiv problema dacă Andrei Codrescu este și un scriitor de limbă română sau aparține doar spațiului american.
La jumătatea drumului
Personajul se animă, leapădă giubeaua, dă de pămînt cu ișlicul și ivește gusturi aproape occidentale.
Știma apelor
Undine este clădit în ansamblu pe o estetică a minimalismului, cu o poveste de dragoste plasată perfect în modernitate, dar cu discrete accente supranaturale calate pe forța atemporală a mitului.
Un aer retro și, pe undeva, avangardist
Flock ar putea fi muzică pop pentru vremurile astea post-new-normal.
Victor Brauner – Belladonna și „imaginea realului increat“
Artistul imaginează în pictură corespondenţe între părţile corpului uman și elemente preluate din Natură.