Sunetul tăcerii

Publicat în Dilema Veche nr. 892 din 13 -19 mai 2021
Sunetul tăcerii jpeg

● Sound of metal (SUA, 2019), de Darius Marder.

Prima secvență al unuia dintre filmele aflate în centrul atenției la actuala ediție a premiilor Oscar (cu cinci nominalizări, inclusiv la categoria pentru cel mai bun film) este o explozie infinită de sunet, vibrație și beatitudine: chitare electrice – distorsul e la maxim –, ritm și percuție. Este o plonjare brută și electrizantă în performanța scenică a unei trupe rock. Ruben (expresivul și intensul Riz Ahmed) este un om fericit, cîntă ca toboșar în această trupă de heavy metal în plină ascensiune, cu care colindă America în rulota sa alături de Lou (Olivia Cooke). A fost dependent de droguri, însă Lou i-a dat șansa de a se recupera. Lumea lui se năruie în momentul în care începe să își piardă auzul. Rebel ca orice rocker și sedus de propria tinerețe, Ruben sfidează sfaturile medicului, care îi recomandă să evite orice sursă de zgomot puternic pentru a-și păstra măcar 20% din auz cît mai are, însă rezultatul e dezastruos. Ultimul concert la care participă din proprie voință alături de trupă îl lasă complet fără auz.

Coborîrea sa în infern este bruscă și totală: Lou îl părăsește și este nevoit să se interneze într-un centru destinat persoanelor cu dizabilități auditive (cum se spune corect politic) al unui veteran al războiului din Vietnam, Joe (Paul Raci). „Sîntem aici pentru a repara mintea, nu auzul”, îi spune acesta de la început tînărului muzician. Cu alte cuvinte, condiția surzeniei nu trebuie schimbată, ci acceptată, căci nu este un handicap, ci un alt mod de a exista. Joe îi recomandă un exercițiu pe care maeștrii zen l-ar asimila dobîndirii liniștii interioare, acelei absențe a oricăror dorințe, eliberării supreme. Să stea singur la o masă, într-o cameră goală cu vedere spre o grădină interioară, și să scrie tot ce îi trece prin cap. Doar să stai, îi spune Joe.

Interesant că atunci cînd Ruben se scufundă total în tăcere, lumea din jurul lui, atît de vibrantă, pulsatilă și fremătătoare de viață (imaginea: Daniel Bouquet), se mișcă parcă în ralenti, camera plutește ușor, în ritmul fluxului conștiinței celui care doar privește și ascultă. Regizorul Darius Marder, aflat la debut, reconstruiește aproape matematic, minimalist și fără efuziuni noua realitate a lui Ruben, pe două coordonate: spațială (privilegiază secvențele circulare, așa cum noua viață a eroului său se îngustează în spațiu, dar devine mai focusată spre interior) și temporală (printr-un joc paradoxal și ironic, ca atîtea altele în care viața excelează, lipsa auzului îl reconectează pe toboșar la propria memorie ignorată, la o viață subiectivă bogată care cere să irumpă la suprafață). Uneori chiar și un gest mărunt capătă un caracter aproape sacru (de exemplu, în scena în care protagonistul bate toba pe un tobogan, în timp ce un copil de la centru îi ține isonul, dar și zgomotul unor pași sau al fîlfîirii unei mîini în aer, pe care nu îl auzi, dar aproape că îl respiri – „aerul, mistica pătrundere a celuilalt“, spunea Pavese). Universul tăcerii pare să afecteze inclusiv calitatea luminii, așa cum impresioniștii o știau foarte bine. În Eseu despre orbire, José Saramago imagina un infern alb, al celor fără vedere confruntați permanent cu propriul haos atît de sclipitor din exterior. În Sound of metal, lumea celor fără auz are o armonie a ei proprie, clădită pe o calitate a absenței sonore cu atît mai mare cu cît rezonează mai profund în interior.

Conceptual, sound designer-ul Nicolas Becker are merite incontestabile. Nu doar că plonjăm pe nesimțite în lumea lui Ruben, dar devenim martori discreți ai unei rescrieri a limbajului și la o revigorare a forței cuvîntului sau a gestului. Sunetele pe care le auzim acoperă o gamă largă și subtilă, de la foșnete, vibrații, șoapte de diferite intensități și pînă la disonanțele totale, mecanice, brutale din final – un sinonim auditiv pentru felul distorsionat, difuz și indefinit în care Ruben poate percepe totuși lumea după o sofisticată operație auriculară. Un altfel de ton, metalic și frisonant, de frecvență joasă, violentă, al noii sale stări. Totul pare să se confunde, sunetele se suprapun, ca în fosta viață tumultuoasă de depedent a lui Ruben.

În acest nou spațiu în care Ruben devine captiv și de care se lasă sedus încetul cu încetul, el pare să redescopere lumea cu frenezia și setea descoperirii de către Adam a paradisului: foșnetul aproximativ al unei frunze sau imaginarea foșnetului, vibrațiile unor bătăi de percuție pe un tobogan, atingerea clapelor pianului pentru a atinge senzorial muzica. Dangătul unui clopot sau imaginarea sonoră a dangătului unui clopot? Sau, cum spunea același Pavese, „trebuie măcar să iubești lucrurile ca să creezi ceva”. Și, desigur, să ai o imaginație sensibilă O semantică improprie, compensatorie, dar fascinantă a tăcerii, în care pelicula excelează.

Sound of metal poate fi vizionat pe Amazone Prime.

Andreea Vlad este critic de film.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

profimedia 0956150865 jpg
Israelul a lansat o operațiune militară majoră în Cisiordania
Armata israeliană a ucis marți cel puțin 10 palestinieni, inclusiv un copil, în Cisiordania ocupată, după ce Israelul a anunțat o „operațiune militare la scară largă” în orașul Jenin, la doar două zile după armistițiul din Fâșia Gaza a intrat în vigoare, relatează CNN.
Banner Cătălin Botezatu
4fa93bb5d8cecf65542ce8a922ae22fc webp
Recunoști personajul din imagine? Actrița cu cei mai frumoși ochi din filme a dispărut în plină glorie. A jucat într-un film legendar
O recunoașteți pe actrița din imagine? S-a făcut remarcată nu doar prin talentul ei actoricesc, ci și prin faptul că avea cei mai frumoși ochi. A jucat rolul Firei în toate cele 6 filme din seria cu haiduci, iar ulterior a devenit una dintre cele mai îndrăgite artiste.
gripa jpg
Explozie de cazuri de gripă în Olt. Numărul deceselor a ajuns la trei. Cele mai multe îmbolnăviri sunt în rândul copiilor
Direcția de Sănătate Publică Olt a anunțat alte două decese cauzate de gripă. Este vorba de pacienți nevaccinați, care aveau și alte afecțiuni. Îngriijorător este numărul foarte mare de cazuri diagnosticate în cursul săptămânii trecute, de peste două ori mai mare decât în săptămâna anterioară.
horoscop 17 martie webp
Zodii cărora viața le zâmbește din nou. Destinul li se schimbă, vor avea parte de adevărate surprize în viața lor
Universul pregătește un val de schimbări pozitive pentru câteva semne zodiacale, iar începutul acestui an marchează o etapă de renaștere pentru ele.
AD 4nXdpWBR95N3yvbFZK1Oc3OqWzvoGQ9KCTqLjn3FO0ADPr8 BvaM5oQqWGbeCqSfncBgtsvVqpt0QipU3GRNn8Ja8QP3blU8ox6HXb16XysOabxT2ln378eAxeBuEszd4i1 JipcqqA
Cinci modalități eficiente de a obține surse de finanțare rapidă pentru proiectele tale
În viața de zi cu zi, pot apărea adesea situații în care să ai nevoie de bani rapid pentru a-ți îndeplini un vis sau pentru a face față unor situații neprevăzute.
Samuel von Brukenthal, portret aflat în colecția Muzeului Național Brukenthal
Misterul mormântului baronului Brukenthal, descifrat după mai bine de 200 de ani?
Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, a anunțat într-o conferință de presă că intenționează cu ajutorul arheologilor să descifreze misterul mormântului baronului Samuel von Brukenthal.
sala universitate istock jpg
Mai multe universități din România apar în cel mai nou clasament global Times Higher Education
Universitățile din România și-au extins prezența în cea mai recentă ediție a clasamentului Times Higher Education, publicat miercuri, care analizează performanțele pe domenii de studiu. Instituțiile românești au înregistrat 63 de apariții în cele 11 domenii evaluate.
BeFunky collage (34) jpg
Ce s-a ales de amanta lui Irinel Columbeanu. Cu ea a înșelat-o pe Monica Gabor
Flore Salalidis, cunoscută drept „blonda lui Iri”, ar fi fost motivul pentru care Irinel Columbeanu a divorțat de Monica Gabor. După episodul în care a ținut prima pagină a tabloidelor, tânăra a ales să se retragă într-un con de umbră. Cu ce se ocupă acum și cum și-a schimbat numele de familie.