Sunetul t─âcerii

Publicat în Dilema Veche nr. 892 din 13 -19 mai 2021
Sunetul t─âcerii jpeg

ÔŚĆ Sound of metal (SUA, 2019), de Darius Marder.

Prima secven╚Ť─â al unuia dintre filmele aflate ├«n centrul aten╚Ťiei la actuala edi╚Ťie a premiilor Oscar (cu cinci nominaliz─âri, inclusiv la categoria pentru cel mai bun film) este o explozie infinit─â de sunet, vibra╚Ťie ╚Öi beatitudine: chitare electrice ÔÇô distorsul e la maxim ÔÇô, ritm ╚Öi percu╚Ťie. Este o plonjare brut─â ╚Öi electrizant─â ├«n performan╚Ťa scenic─â a unei trupe rock. Ruben (expresivul ╚Öi intensul Riz Ahmed) este un om fericit, c├«nt─â ca tobo╚Öar ├«n aceast─â trup─â de heavy metal ├«n plin─â ascensiune, cu care colind─â America ├«n rulota sa al─âturi de Lou (Olivia Cooke). A fost dependent de droguri, ├«ns─â Lou i-a dat ╚Öansa de a se recupera. Lumea lui se n─âruie ├«n momentul ├«n care ├«ncepe s─â ├«╚Öi piard─â auzul. Rebel ca orice rocker ╚Öi sedus de propria tinere╚Ťe, Ruben sfideaz─â sfaturile medicului, care ├«i recomand─â s─â evite orice surs─â de zgomot puternic pentru a-╚Öi p─âstra m─âcar 20% din auz c├«t mai are, ├«ns─â rezultatul e dezastruos. Ultimul concert la care particip─â din proprie voin╚Ť─â al─âturi de trup─â ├«l las─â complet f─âr─â auz.

Cobor├«rea sa ├«n infern este brusc─â ╚Öi total─â: Lou ├«l p─âr─âse╚Öte ╚Öi este nevoit s─â se interneze ├«ntr-un centru destinat persoanelor cu dizabilit─â╚Ťi auditive (cum se spune corect politic) al unui veteran al r─âzboiului din Vietnam, Joe (Paul Raci). ÔÇ×S├«ntem aici pentru a repara mintea, nu auzulÔÇŁ, ├«i spune acesta de la ├«nceput t├«n─ârului muzician. Cu alte cuvinte, condi╚Ťia surzeniei nu trebuie schimbat─â, ci acceptat─â, c─âci nu este un handicap, ci un alt mod de a exista. Joe ├«i recomand─â un exerci╚Ťiu pe care mae╚Ötrii zen l-ar asimila dob├«ndirii lini╚Ötii interioare, acelei absen╚Ťe a oric─âror dorin╚Ťe, eliber─ârii supreme. S─â stea singur la o mas─â, ├«ntr-o camer─â goal─â cu vedere spre o gr─âdin─â interioar─â, ╚Öi s─â scrie tot ce ├«i trece prin cap. Doar s─â stai, ├«i spune Joe.

Interesant c─â atunci c├«nd Ruben se scufund─â total ├«n t─âcere, lumea din jurul lui, at├«t de vibrant─â, pulsatil─â ╚Öi frem─ât─âtoare de via╚Ť─â (imaginea: Daniel Bouquet), se mi╚Öc─â parc─â ├«n ralenti, camera plute╚Öte u╚Öor, ├«n ritmul fluxului con╚Ötiin╚Ťei celui care doar prive╚Öte ╚Öi ascult─â. Regizorul Darius Marder, aflat la debut, reconstruie╚Öte aproape matematic, minimalist ╚Öi f─âr─â efuziuni noua realitate a lui Ruben, pe dou─â coordonate: spa╚Ťial─â (privilegiaz─â secven╚Ťele circulare, a╚Öa cum noua via╚Ť─â a eroului s─âu se ├«ngusteaz─â ├«n spa╚Ťiu, dar devine mai focusat─â spre interior) ╚Öi temporal─â (printr-un joc paradoxal ╚Öi ironic, ca at├«tea altele ├«n care via╚Ťa exceleaz─â, lipsa auzului ├«l reconecteaz─â pe tobo╚Öar la propria memorie ignorat─â, la o via╚Ť─â subiectiv─â bogat─â care cere s─â irump─â la suprafa╚Ť─â). Uneori chiar ╚Öi un gest m─ârunt cap─ât─â un caracter aproape sacru (de exemplu, ├«n scena ├«n care protagonistul bate toba pe un tobogan, ├«n timp ce un copil de la centru ├«i ╚Ťine isonul, dar ╚Öi zgomotul unor pa╚Öi sau al f├«lf├«irii unei m├«ini ├«n aer, pe care nu ├«l auzi, dar aproape c─â ├«l respiri ÔÇô ÔÇ×aerul, mistica p─âtrundere a celuilaltÔÇť, spunea Pavese). Universul t─âcerii pare s─â afecteze inclusiv calitatea luminii, a╚Öa cum impresioni╚Ötii o ╚Ötiau foarte bine. ├Än Eseu despre orbire, Jos├ę Saramago imagina un infern alb, al celor f─âr─â vedere confrunta╚Ťi permanent cu propriul haos at├«t de sclipitor din exterior. ├Än Sound of metal, lumea celor f─âr─â auz are o armonie a ei proprie, cl─âdit─â pe o calitate a absen╚Ťei sonore cu at├«t mai mare cu c├«t rezoneaz─â mai profund ├«n interior.

Conceptual, sound designer-ul Nicolas Becker are merite incontestabile. Nu doar c─â plonj─âm pe nesim╚Ťite ├«n lumea lui Ruben, dar devenim martori discre╚Ťi ai unei rescrieri a limbajului ╚Öi la o revigorare a for╚Ťei cuv├«ntului sau a gestului. Sunetele pe care le auzim acoper─â o gam─â larg─â ╚Öi subtil─â, de la fo╚Önete, vibra╚Ťii, ╚Öoapte de diferite intensit─â╚Ťi ╚Öi p├«n─â la disonan╚Ťele totale, mecanice, brutale din final ÔÇô un sinonim auditiv pentru felul distorsionat, difuz ╚Öi indefinit ├«n care Ruben poate percepe totu╚Öi lumea dup─â o sofisticat─â opera╚Ťie auricular─â. Un altfel de ton, metalic ╚Öi frisonant, de frecven╚Ť─â joas─â, violent─â, al noii sale st─âri. Totul pare s─â se confunde, sunetele se suprapun, ca ├«n fosta via╚Ť─â tumultuoas─â de depedent a lui Ruben.

├Än acest nou spa╚Ťiu ├«n care Ruben devine captiv ╚Öi de care se las─â sedus ├«ncetul cu ├«ncetul, el pare s─â redescopere lumea cu frenezia ╚Öi setea descoperirii de c─âtre Adam a paradisului: fo╚Önetul aproximativ al unei frunze sau imaginarea fo╚Önetului, vibra╚Ťiile unor b─ât─âi de percu╚Ťie pe un tobogan, atingerea clapelor pianului pentru a atinge senzorial muzica. Dang─âtul unui clopot sau imaginarea sonor─â a dang─âtului unui clopot? Sau, cum spunea acela╚Öi Pavese, ÔÇ×trebuie m─âcar s─â iube╚Öti lucrurile ca s─â creezi cevaÔÇŁ. ╚śi, desigur, s─â ai o imagina╚Ťie sensibil─â O semantic─â improprie, compensatorie, dar fascinant─â a t─âcerii, ├«n care pelicula exceleaz─â.

Sound of metal poate fi vizionat pe Amazone Prime.

Andreea Vlad este critic de film.

958 16 Avanpremiera jpg
Librarul din Floren╚Ťa
Vespasiano n-a f─âcut el toate cele 200 de manuscrise pentru biblioteca aba╚Ťiei din Fiesole, a╚Öa cum avea s─â sus╚Ťin─â. Cosimo a cump─ârat 20 dintre ele printr-un alt librar florentin, Zanobi di Mariano.
p 17 jpg
O dispari╚Ťie
├Äns─â aceast─â feti╚Ť─â nu reprezint─â, ├«n film, doar tropul copila╚Öului ginga╚Ö care e de ajuns s─â respire pentru a emo╚Ťiona durabil.
958 17 Breazu jpeg
Un bricolaj reușit
A╚Öa se face c─â cel mai proasp─ât release, Boulder Blues, ├«nregistrat ├«ntre 2020 ╚Öi 2022 ├«n Israel, Marea Britanie, Mexic ╚Öi Germania ÔÇô locurile ├«n care tr─âiesc ast─âzi cei nou─â componen╚Ťi ai grupului ╚Öi muzicienii invita╚Ťi la conceperea noului album ÔÇô, con╚Ťine toate detaliile plastice amintite
AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordeaz─â voci narative surprinz─âtoare, de la intelectuali ╚Öi corporati╚Öti la gospodine cu blog de g─âtit, de la so╚Ťii ratate bovaric la scriitori c─âl─âtorind bezmetici pe ╚Öosele ├«ntre lans─âri de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la ├«nainta╚Öii lui (Chaplin, bun─âoar─â) ╚Öi a ├«n╚Ťeles c─â hazul ar putea s─â ne duc─â ceva mai aproape de adev─ârul negru, ├«nv─âluindu-ne ca o protec╚Ťie ╚Öi-apoi abandon├«ndu-ne ├«n ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradi╚Ťie din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) pluseaz─â cu programe mai spectaculoase ╚Öi expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre ╚Öi imagini ÔÇô interviu cu artistul vizual Ana TOMA
ÔÇ×Recitesc cartea de c├«te ori e nevoie p├«n─â se contureaz─â o imagine mental─â care s─â surprind─â atmosfera volumului ├«n ansamblu.ÔÇŁ
956 15 Banu1 jpg
Ultima dat─â
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
ÔÇ×Proud LadiesÔÇŁ. O istorie dansat─â a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan ╚Öi o tu╚Ö─â feminist─â ÔÇô a╚Öa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner ÔÇô ÔÇ×Num─ârÔÇŁ sau ÔÇ×Domnul 45ÔÇŁ
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
ÔÇ×ParadisÔÇŁ aduce la via╚Ť─â o lume extrem de complex─â, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimb─âri care se fac abia sim╚Ťite, dar care urmeaz─â s─â-l zguduie ╚Öi s─â-l scufunde ├«n m├«lul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelen╚Ť─â al m─ârturiilor de alt─â epoc─â. Iar un elocvent exemplu ├«n acest sens este cartea de amintiri recent ap─ârut─â a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La r─âscruce de vremuri
Frammartino lucreaz─â greu (ÔÇ×Il bucoÔÇŁ este doar al treilea lungmetraj al s─âu ├«n mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e str─âin─â nici de rezultate str─âlucite, nici de orbiri ╚Öi manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mi╚Öcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invoc├«nd condi╚Ťia magic-r─âzbun─âtoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei ╚śora
Erai ceea ce mi s-a p─ârut a fi primul om cu adev─ârat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski ÔÇô cea mai actual─â biografie a liderului ucrainean apare ├«n rom├ón─â
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×Valul negruÔÇŁ de Kim Ghattas
ÔÇ×Kim Ghattas poveste╚Öte ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observa╚Ťia direct─â, investiga╚Ťia jurnalistic─â.ÔÇŁ
954 16 Cop1 jpg
Rememor─âri fic╚Ťionale
Asist─âm ├«n ace╚Öti ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat ├«ndeob╚Öte minor. Vorbim despre biografia roman╚Ťat─â.
p 17 2 jpg
Despre filmele c├«╚Ötig─âtoare la Vene╚Ťia ╚Öi Berlin
ÔÇ×EvenimentulÔÇŁ este un film realist, ╚Öi tocmai aceast─â op╚Ťiune a tonalit─â╚Ťii ├«l recomand─â drept un vehicul de n─âdejde pentru o nara╚Ťiune cu concluzie clar─â, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar ÔÇ×Regele Mihai: Drumul c─âtre cas─âÔÇŁ va fi prezentat la sec╚Ťiunea ÔÇ×History and CinemaÔÇŁ din cadrul BIFF
Edi╚Ťia a XVIII-a se va desf─â╚Öura ├«n perioada 29 septembrie ÔÇô 9 octombrie 2022, sub ├Änaltul Patronaj al Alte╚Ťei sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 ÔÇô ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ
Edi╚Ťia a patra a Musica Ricercata Festival, ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ, are la baz─â un concept dedicat p─âcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebe╚Öelea la Napoli, opera ÔÇ×La foresta dÔÇÖHermanstadÔÇŁ (ÔÇ×P─âdurea SibiuluiÔÇŁ).
Afis Barbu FormaDeva jpg
ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ ÔÇô expozi╚Ťie Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expozi╚Ťia ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ, p├«n─â ├«n data de 5 august 2022, la Galeria Na╚Ťional─â de Art─â Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoa╚Öte diferen╚Ťele dintre echivocul pur ╚Öi simplu (periculos, pentru c─â indecis ╚Öi flotant) ╚Öi acela care pune nuan╚Ťele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
╚śaptesprezece scriitoare de v├«rste diferite (n─âscute ├«ntre 1933 ┼či 1979) au fost invitate s─â scrie despre experien┼úa lor, ca femei, ├«n comunism.

Adevarul.ro

image
Cu c├ót vor cre┼čte salariile bugetarilor. OUG cu major─âri ┼či sporuri a fost retras─â, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, ├«n dezbatere public─â un nou proiect de ordonan┼ú─â de urgen┼ú─â, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, ├«ncep├ónd din luna august, cu un sfert din diferen┼úa dintre salariul prev─âzut pentru anul 2022 ├«n legea salariz─ârii bugetare ┼či cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, ÔÇ×un om de extrem─â rigiditate moral─â, ├«n timp ce partidul s-a ar─âtat dispus la tranzac┼úiiÔÇť
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.