Din tavernă și cabană

Publicat în Dilema Veche nr. 889 din 22 - 28 aprilie 2021
Din tavernă și cabană jpeg

ÔŚĆ Brendan Perry, Songs of Disenchantment: Music from the Greek Underground, Holy Tongue Records, 2021.

ÔŚĆ Steve von Till, No Wilderness Deep Enough, Neurot Recordings, 2021.

B─âtr├«ne╚Ťe, haine grele, dar ╚Öi muzic─â de o profunzime emo╚Ťional─â tot mai rar─â ├«n epoca deepfake, ne demonstreaz─â doi pionieri importan╚Ťi ai istoriei rock, post-rock, pe-l├«ng─â-rock, exponen╚Ťi ai unor forme de experimentalism accesibil. E vorba de Brendan Perry, cunoscut ca lider al avangardi╚Ötilor world music Dead Can Dance, ╚Öi Steve von Till, coordonator al grupului muzical organizat Neurosis. M─â rog, ambele trupe au o conducere bicefal─â, ├«ns─â articolul de fa╚Ť─â recomand─â materiale solitare recente ale celor men╚Ťiona╚Ťi, carierele lor solo fiind la fel de aproape de inimile fanilor ca ╚Öi discografiile trupelor de baz─â. Au pu╚Ťine ├«n comun cu trupele principale ÔÇô c├«t au e mai mult ├«n sens conceptual; ╚Öi vocal, desigur, c─âci e vorba de voci inconfundabile, care pe materialele solo cap─ât─â spa╚Ťiu de exprimare mai larg, ├«mp─ârt─â╚Öit doar cu un minim necesar de instrumenta╚Ťie. Originile rock/punk ale celor doi cu greu se mai ├«ntrez─âresc ├«n aceste piese, preocuparea principal─â e st├«rnirea de emo╚Ťii cu mijloace reduse, ceva ce s─â se poat─â c├«nta ╚Öi ├«ntr-o cafenea, dac─â va mai fi s─â fie.

Despre Dead Can Dance am scris cu ocazia relans─ârii trupei dup─â un hiatus de lung─â durat─â. Din fericire, relansarea nu a pus fr├«n─â carierei solo a lui Brendan Perry ÔÇô de╚Öi albumele lui s├«nt destul de rare (unul pe deceniu), a fost mereu activ, u╚Öor de prins ├«n turnee live, mereu pe drumuri, energic ╚Öi impozant ├«n voce. Cel mai recent material al s─âu e o surpriz─â ÔÇô de╚Öi mare parte din carier─â ├«i este legat─â de experimente world music, e pentru prima dat─â c├«nd dedic─â un album ├«ntreg unui specific regional: genul rebetiko, folk popular al Greciei urbane, l─âut─âria lor de teras─â ╚Öi ouzo, inspirat─â de ritmuri dansante anatoliene, cenzurat─â sub regimul Metaxa datorit─â asocierii cu consumul de ha╚Öi╚Ö, dezavuat─â de comunismul grec pentru vina de a fi muzic─â reac╚Ťionar─â. ├Änarmat cu un bouzouki, ingredientul-cheie al genului, ╚Öi ceva percu╚Ťie tabla ori din palme, Brendan Perry invoc─â demonii muzicii rebetiko ÔÇô ÔÇ×Bring me a cup of wineÔÇŁ, ÔÇ×The hash-den ownerÔÇŁ, ÔÇ×Christos, play the bouzouki!ÔÇŁ. Probabil e primul album de gen ├«nregistrat cu versuri ├«n englez─â, c├«ntecele s├«nt culese din folclor ╚Öi modernizate minimal, la nivelul ingineriei de sunet. Un album bizar care ├«n esen╚Ť─â e alc─âtuit din c├«ntece vesele, aici subtil ├«ncetinite ÔÇô de vocea grav─â, de v├«rsta artistului, de ha╚Öi╚Öul consumat pe t├«rna╚Ťul unde ╚Öi-o fi petrec├«nd pandemia.

889 17 audio cover2 jpg jpeg

Cu Steve von Till nu e ├«ntrutotul corect ce am spus la ├«nceput, c─â experimentalismul s─âu ar fi accesibil. Proiectul Tribes of Neurot e o pomp─â de zgomot fractalic, albumele Neurosis au reinventat muzica metal, Harvestman e o colec╚Ťie de distorsiuni generatoare de angoase, ├«ns─â albumele solo s├«nt mult simplificate, ni-l prezint─â ca poet-recitator (a ╚Öi publicat recent o retrospectiv─â a versurilor sale), cu suficient─â melodie, ├«nc├«t s─â treac─â drept asortimente de balade. Contrasteaz─â cu albumul lui Brendan Perry ÔÇô aici e muzic─â iernatic─â, trist─â, meteorologic─â, cu ╚Ťur╚Ťuri, n─âme╚Ťi ╚Öi suferin╚Ť─â general─â, abstract─â, f─âr─â culoare politic─â, ce nu poate fi alinat─â cu rezolu╚Ťii. E muzica unui metalist retras la ╚Ťar─â, care nu mai ╚Ötie ce s-a ├«nt├«mplat ├«n lume ╚Öi ├«nc─â dispune de spa╚Ťiul mental necesar ca s─â mediteze la de╚Öert─âciunea de╚Öert─âciunilor. Un element de subtil─â noutate s├«nt inser╚Ťiile electronice peste chitara rece ╚Öi vioara t├«nguit─â ÔÇô nimic ritmat, doar un plus de vibra╚Ťie, ceva anorganic care intr─â ├«n rezonan╚Ť─â cu melodia organic─â. Hai, mo╚Öule, las─â-ne, ar fi o posibil─â reac╚Ťie uzual─â ├«n zilele noastre la astfel de muzic─â ÔÇô albumul se recomand─â a╚Öadar celor care vor s─â aud─â ce are de zis mo╚Öul.

Aron Biro este autorul blogului aronbiro.blogspot.com.

957 16 sus Pdac Romila jpg
Oameni și poze
Autoarea abordeaz─â voci narative surprinz─âtoare, de la intelectuali ╚Öi corporati╚Öti la gospodine cu blog de g─âtit, de la so╚Ťii ratate bovaric la scriitori c─âl─âtorind bezmetici pe ╚Öosele ├«ntre lans─âri de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la ├«nainta╚Öii lui (Chaplin, bun─âoar─â) ╚Öi a ├«n╚Ťeles c─â hazul ar putea s─â ne duc─â ceva mai aproape de adev─ârul negru, ├«nv─âluindu-ne ca o protec╚Ťie ╚Öi-apoi abandon├«ndu-ne ├«n ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradi╚Ťie din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) pluseaz─â cu programe mai spectaculoase ╚Öi expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre ╚Öi imagini ÔÇô interviu cu artistul vizual Ana TOMA
ÔÇ×Recitesc cartea de c├«te ori e nevoie p├«n─â se contureaz─â o imagine mental─â care s─â surprind─â atmosfera volumului ├«n ansamblu.ÔÇŁ
956 15 Banu1 jpg
Ultima dat─â
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
ÔÇ×Proud LadiesÔÇŁ. O istorie dansat─â a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan ╚Öi o tu╚Ö─â feminist─â ÔÇô a╚Öa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner ÔÇô ÔÇ×Num─ârÔÇŁ sau ÔÇ×Domnul 45ÔÇŁ
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
ÔÇ×ParadisÔÇŁ aduce la via╚Ť─â o lume extrem de complex─â, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimb─âri care se fac abia sim╚Ťite, dar care urmeaz─â s─â-l zguduie ╚Öi s─â-l scufunde ├«n m├«lul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelen╚Ť─â al m─ârturiilor de alt─â epoc─â. Iar un elocvent exemplu ├«n acest sens este cartea de amintiri recent ap─ârut─â a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La r─âscruce de vremuri
Frammartino lucreaz─â greu (ÔÇ×Il bucoÔÇŁ este doar al treilea lungmetraj al s─âu ├«n mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e str─âin─â nici de rezultate str─âlucite, nici de orbiri ╚Öi manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mi╚Öcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invoc├«nd condi╚Ťia magic-r─âzbun─âtoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei ╚śora
Erai ceea ce mi s-a p─ârut a fi primul om cu adev─ârat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski ÔÇô cea mai actual─â biografie a liderului ucrainean apare ├«n rom├ón─â
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×Valul negruÔÇŁ de Kim Ghattas
ÔÇ×Kim Ghattas poveste╚Öte ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observa╚Ťia direct─â, investiga╚Ťia jurnalistic─â.ÔÇŁ
954 16 Cop1 jpg
Rememor─âri fic╚Ťionale
Asist─âm ├«n ace╚Öti ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat ├«ndeob╚Öte minor. Vorbim despre biografia roman╚Ťat─â.
p 17 2 jpg
Despre filmele c├«╚Ötig─âtoare la Vene╚Ťia ╚Öi Berlin
ÔÇ×EvenimentulÔÇŁ este un film realist, ╚Öi tocmai aceast─â op╚Ťiune a tonalit─â╚Ťii ├«l recomand─â drept un vehicul de n─âdejde pentru o nara╚Ťiune cu concluzie clar─â, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar ÔÇ×Regele Mihai: Drumul c─âtre cas─âÔÇŁ va fi prezentat la sec╚Ťiunea ÔÇ×History and CinemaÔÇŁ din cadrul BIFF
Edi╚Ťia a XVIII-a se va desf─â╚Öura ├«n perioada 29 septembrie ÔÇô 9 octombrie 2022, sub ├Änaltul Patronaj al Alte╚Ťei sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 ÔÇô ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ
Edi╚Ťia a patra a Musica Ricercata Festival, ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ, are la baz─â un concept dedicat p─âcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebe╚Öelea la Napoli, opera ÔÇ×La foresta dÔÇÖHermanstadÔÇŁ (ÔÇ×P─âdurea SibiuluiÔÇŁ).
Afis Barbu FormaDeva jpg
ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ ÔÇô expozi╚Ťie Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expozi╚Ťia ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ, p├«n─â ├«n data de 5 august 2022, la Galeria Na╚Ťional─â de Art─â Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoa╚Öte diferen╚Ťele dintre echivocul pur ╚Öi simplu (periculos, pentru c─â indecis ╚Öi flotant) ╚Öi acela care pune nuan╚Ťele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
╚śaptesprezece scriitoare de v├«rste diferite (n─âscute ├«ntre 1933 ┼či 1979) au fost invitate s─â scrie despre experien┼úa lor, ca femei, ├«n comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste ╚Öi al╚Ťi demoni
Alice Diop urm─âre╚Öte ├«n film patru b─ârba╚Ťi pe care ├«i ├«ntreab─â despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare ╚Öi o voce metal l─âtrat─â pentru o pozi╚Ťionare comercial─â c├«t de c├«t coerent─â m─âcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live ╚Öi pentru cei mai pu╚Ťin interesa╚Ťi de identitatea chitaristico-matematic─â a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati, carte ap─ârut─â de cur├«nd la Editura Humanitas, ├«n Colec╚Ťia Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.
image
Cum a primit un ┼čofer aer ├«n loc de combustibil la o benzin─ârie din Arge┼č. Ce nereguli a descoperit Protec┼úia Consumatorului
O pomp─â de combustibil la sta┼úia Fuel One din comuna arge┼čean─â C─âteasca contoriza costul cantit─â┼úii de combustibil livrate, ca ┼či c├ónd ar fi fost distribuit─â ├«n mod real, ├«ns─â ├«n fapt containerul de combustibil era gol, au descoperit dup─â un control efectuat miercuri 10 august inspectorii de la CJPC Arge┼č.
image
┼×oferi┼úa din Ia┼či care a ucis patru muncitori pe ┼čosea, acuzat─â de omor calificat. Declara┼úii uluitoare
O echip─â a firmei Citadin din subordinea Prim─âriei Ia┼či se afla la o lucrare, ├«ntr-o noapte de iunie, c├ónd a fost spulberat─â de ma┼čina condus─â de o femeie ├«n stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost r─âni┼úi.

HIstoria.ro

image
Pacea de la Bucure╚Öti (10 august 1913): ÔÇ×Ne-am jucat de-a Congresul de la VienaÔÇŁ
O surs─â interesant─â despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezint─â ├«nsemn─ârile celor dou─â personalit─â╚Ťi ale Partidului Conservator ÔÇô Titu Maiorescu ╚Öi Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.