La zi în cultură

Pagina 16
Parabolele lui Eugenio Barba jpeg
Parabolele lui Eugenio Barba
Parabolele stabilesc legătura directă, imediat perceptibilă cu auditorii conferințelor sale, cu cei care astfel se hrănesc și se îmbogățesc.
Cuvînt înainte la o antologie jpeg
Cuvînt înainte la o antologie
Proza scurtă este o cursă de viteză dificilă și spectaculoasă.
Din mînă în mînă jpeg
Din mînă în mînă
Găsim în film o concentrare a multor teme care l-au preocupat pe autorul lui înspre finalul carierei.
O provocare art pop jpeg
O provocare art-pop
Chitările aproape dezacordate s-au înmulțit, iar o vagă atmosferă de cosmic rock șaptezecist impregnează din cînd în cînd  cursul unei muzici mai personale, mai consistente și mai provocatoare decît ar putea să lase vederii (sic!) o primă ascultare.
Conferințele Dilema veche de la Timișoara, la final jpeg
Conferințele Dilema veche de la Timișoara, la final
Timișoara a fost primul oraș în care Conferințele au avut loc în acest an, proiectul itinerant avînd fixate încă două repere pe hartă: Arad, în luna august, și Cluj-Napoca, în luna octombrie.
Carte nouă la Humanitas: „Vremuri grele” de Mario Vargas Llosa jpeg
Carte nouă la Humanitas: „Vremuri grele” de Mario Vargas Llosa
Vă prezentăm, în premieră, un fragment din volumul „Vremuri grele” de Mario Vargas Llosa, distins cu Premiul Umbral pentru cel mai bun roman al anului 2019, apărut recent la Editura Humanitas Fiction, în traducerea din spaniolă a lui Marin Mălaicu-Hondrari.
ENTR, noua ofertă digitală multilingvistică adresată tinerilor europeni jpeg
ENTR, noua ofertă digitală multilingvistică adresată tinerilor europeni
ENTR, noua ofertă digitală în șase limbi (franceză, germană, engleză, poloneză, portugheză și română), dezvoltată de France Médias Monde și Deutsche Welle în parteneriat cu zece canale media din Europa, este acum disponibilă pe Facebook, Instagram și YouTube.
Scoțienii noștri jpeg
Scoțienii noștri
De unde și pînă unde interesul scoțian pentru minoritățile exotice din estul Europei?
Critică şi empatie jpeg
Critică şi empatie
Modul aparte în care autoarea însăşi se raportează la ceea ce numim astăzi teorie critică i-ar pune pe gînduri atît pe partizanii dogmelor literare, cît şi pe cei care fug de ele, iar acest fapt reiese din însuşi (sub)titlul cărţii.
Din viața marionetelor jpeg
Din viața marionetelor
La 30 de ani distanță de la premieră, Dubla viață a Veronicăi are alura unui clasic.
Vene albastre jpeg
Vene albastre
În competiție de ambiții cu Jack White, Dan Auerbach e celălalt mogul al blues-rock-ului modern, recuperator de comori, producător neistovit și specialist în apropriere culturală.
START Conferințele Dilema veche la UVT  Programul detaliat jpeg
START Conferințele Dilema veche la UVT. Programul detaliat
Miercuri 23 iunie, de la ora 18.00, în Aula Magna a UVT încep Conferințele Dilema veche.
Conferințele DILEMA VECHE   Timișoara: „Părinți și copii  Vîrste, mode, generații” jpeg
Conferințele DILEMA VECHE - Timișoara: „Părinți și copii. Vîrste, mode, generații”
Între 23 și 25 iunie 2021, vor avea loc la Timișoara Conferințele Dilema veche, organizate de GMMC și revista Dilema veche în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul proiectului „La UVT, Cultura este Capitală”. Ediția timișoreană a Conferințelor este finanțată de Fundația Alber.
Ce am moștenit de la mama jpeg
Ce am moștenit de la mama
Un text despre moștenirea mamelor: ce model de feminitate preiau fiicele, ce tipare de femei există astăzi în societate și cum ne raportăm la ele.
Transa lucidității jpeg
Transa lucidității
Poezia lui Andrei Doboș din Carst pare că își alimentează vigoarea dintr-o anumită stare de echilibru, de așezare, de pace, din plăcerea de a observa lucrurile mărunte.
Ultimul concert din această stagiune a Orchestrei de Cameră Radio: Gabriel Bebeșelea dirijează Fr  Couperin și Ravel jpeg
Ultimul concert din această stagiune a Orchestrei de Cameră Radio: Gabriel Bebeșelea dirijează Fr. Couperin și Ravel
Miercuri, 16 iunie, de la ora 19:00, vă invităm la Sala Radio la un regal muzical ce va debuta cu Fr. Couperin și va continua cu Ravel.
Eveniment Humanitas: Cătălin Pavel și Cristina Bogdan în dialog cu Tatiana Niculescu despre „Animalele care ne fac oameni  Blană, cozi și pene în arheologie” jpeg
Eveniment Humanitas: „Animalele care ne fac oameni“, o nouă carte de Cătălin Pavel
Marți, 15 iunie, ora 19:30, vă invităm la lansarea online a volumului „Animalele care ne fac oameni. Blană, cozi și pene în arheologie” de Cătălin Pavel, autorul bestseller-ului „Arheologia iubirii”.
Eveniment Humanitas: Cătălin Pavel și Cristina Bogdan în dialog cu Tatiana Niculescu despre „Animalele care ne fac oameni  Blană, cozi și pene în arheologie” jpeg
Eveniment Humanitas: Cătălin Pavel și Cristina Bogdan în dialog cu Tatiana Niculescu despre „Animalele care ne fac oameni. Blană, cozi și pene în arheologie”
Marți, 15 iunie, de la ora 19:30, vă invităm la lansarea online a volumului „Animalele care ne fac oameni. Blană, cozi și pene în arheologie” de Cătălin Pavel, autorul bestseller-ului Arheologia iubirii. La eveniment vor participa, alături de Cătălin Pavel, Cristina Bogdan și Tatiana Niculescu.
Carte nouă la Nemira: „Cît aur ascund aceste coline” de C Pam Zhang jpeg
Carte nouă la Nemira: „Cît aur ascund aceste coline” de C Pam Zhang
Vă prezentăm un fragment din romanul cu același titlu nominalizat la Man Booker Prize, recent apărut în Colecția „Babel” a Editurii Nemira, în traducerea Silviei Năstăsie.
Păsăroiul vopsit jpeg
Păsăroiul vopsit
Sinuciderea lui Jerzy Kosinski (1933-1991) își are originea în succesul acestui prim roman al său.
Caleidoscopul stricat jpeg
Caleidoscopul stricat
Quichotte îmi pare a semnala sfîrșitul unei epoci, un fel de rămas-bun pe care Rushdie și-l ia de la o abordare a literaturii care i-a adus renumele.
Incertitudinea evidențelor jpeg
Incertitudinea evidențelor
Ideologia își croiește drum prin faliile societății că vrem, că nu vrem, iar a încerca să-i ștergi urmele (în loc să o deconstruiești) înseamnă, în definitiv, a încuraja miopia politică.
Claritas, integritas, consonantia: lumile lui Dante jpeg
Claritas, integritas, consonantia: lumile lui Dante
Nimeni nu i-a făcut vreodată concurență lui Dante, nici ca forță poetică și satirică, nici ca viziune, nici ca bogăție a fețelor răului și-ale binelui, nici ca arhitectură a lumilor imaginare.
Ioan Stanomir și Marian Voicu despre „De unul singur  Memoriile unui membru al Gărzilor Roșii“ de Fan Shen jpeg
Ioan Stanomir și Marian Voicu despre „De unul singur. Memoriile unui membru al Gărzilor Roșii“ de Fan Shen
Marți, 8 iunie, ora 19:30, vă invităm să urmăriți o întîlnire Humanitas live, online, cu Ioan Stanomir și Marian Voicu despre volumul autobiografic al scriitorului american de origine chineză Fan Shen, „De unul singur. Memoriile unui membru al Gărzilor Roșii”.
Concert la Sala Radio, dedicat lui George Stephănescu și centenarului Operei Naționale București jpeg
Concert la Sala Radio, dedicat lui George Stephănescu și centenarului Operei Naționale București
Miercuri, 9 iunie (ora 19:00), cel de-al doilea concert simfonic cu public în sală prezentat la Sala Radio va fi integral dedicat lui George Stephănescu, ale cărui valoroase creații sînt prea puțin cunoscute publicului larg.
Fusion : AIR – patru instalații multimedia transpun concepte științifice în artă jpeg
Fusion : AIR – patru instalații multimedia transpun concepte științifice în artă
Evenimentul va avea loc pe datele de vineri, 11 iunie, și sîmbătă, 12 iunie, cu începere de la ora 14:30, în cel mai nou spațiul expozițional din capitală, /SAC @ MALMAISON, situat în strada Plevnei nr. 137C, et. 2.  Expoziția va fi deschisă cu acces liber, timp de trei săptămîni, pînă pe data de 3 iulie, inclusiv; program de vizitare: miercuri - vineri, orele 15:00 - 19:00.
Teatrul În Culise inaugurează spațiul din Alecu Russo nr  12 cu trei spectacole noi jpeg
Teatrul În Culise inaugurează spațiul din Alecu Russo nr. 12 cu trei spectacole noi
Începînd cu luna iunie, Teatrul În Culise își va relua activitatea și inaugurează noul spațiu din str. Alecu Russo nr. 12 printr-o stagiune completă ce cuprinde atît producții mai vechi, deja consacrate (Clinica sinucigașilor, Anti Love Story, The Blue Room), dar și spectacole noi, trei dintre acestea pregătite în perioada de pandemie și jucate în premieră cu ocazia redeschiderii.
Traumatismul viorii și gesturile durerii jpeg
Traumatismul viorii și gesturile durerii
A nu accepta distrugerea și a viza „repararea” e un act de rezistență. Și totodată de speranță în ciuda încercărilor trăite. De „reînviere”.
Drumul ispitelor jpeg
Drumul ispitelor
Walther A. Prager reușește, pe de o parte, să frazeze cu o frumusețe stranie, hipnotică pe alocuri, iar pe de altă parte, să dea vorbelor profunzimea înțelepciunii religioase, evitînd clișeele (para)literaturii de gen și ale retorismului bisericesc.
Fotografii care ne privesc jpeg
Fotografii care ne privesc
E vorba de a merge dincolo de rictusul disprețuitor în fața kitsch-ului comunitar, de atitudinea de suficiență pe care, poate, sîntem pregătiți să o adoptăm față de satul contemporan, sărac, „înapoiat” și în curs de destrămare.
Intimitate jpeg
Intimitate
Film poetic cu elemente de basm, fără să aibă anvergura debutului său Cîinele japonez (2013), este în primul rînd un exercițiu de stil, o etapă coerentă și promițătoare a căutărilor formale ale autorului.
Absurd teatral jpeg
Absurd teatral
Sindromul albumului secund a lovit de multe ori crunt, de la The Doors la The Stone Roses, de la Guns NʼRoses la The Strokes, de la The Clash la The Killers.
Platforma culturală online art raiffeisen ro împlinește un an de la lansare jpeg
Platforma culturală online art.raiffeisen.ro împlinește un an de la lansare
Un sfert de milion de spectatori virtuali au urmărit online pe platforma art.raiffeisen.ro spectacolele și proiectele culturale, audiența provenind atît din România, cît și din alte 10 țări.
„Marele obstacol: să treacă peste scrisul din obligație”   interviu cu Mihaela MICHAILOV, Oana RĂSUCEANU și Ana AGOPIAN jpeg
„Marele obstacol: să treacă peste scrisul din obligație” - interviu cu Mihaela MICHAILOV, Oana RĂSUCEANU și Ana AGOPIAN
„Scrisul organizează gîndirea, structurează un mod de a vedea lumea, te face mai empatic și atent la experiențe pe care le-ai trăit și cu care te identifici, sau pe care le-au trăit alții.”
ANANSI: Memoriile cunoscutului refugiat iranian de etnie kurdă Behrouz Boochani, scrise în detenție jpeg
ANANSI: Memoriile cunoscutului refugiat iranian de etnie kurdă Behrouz Boochani, scrise în detenție
O istorie tăioasă ce descrie poveștile adevărate ale refugiaților de pe Insula Manus, din Papua Noua Guinee, unde autorul a fost închis în 2013, după ce a fost prins încercînd să intre cu barca în apele teritoriale ale statului australian.
„[În]toarcem cînepa spre viitor”, la Muzeul Național al Țăranului Român jpeg
„[În]toarcem cînepa spre viitor”, la Muzeul Național al Țăranului Român
„[În]toarcem cînepa spre viitor” – primul eveniment multidisciplinar dedicat cînepii, cu expoziție de artă documentară, instalații, performance, conferințe și dezbateri pe teme de economie circulară, între 3-27 iunie, la Muzeul Național al Țăranului Român.
Dirijorul libanez Lubnan Baalbaki și pianista Sînziana Mircea, în primul concert cu public la Sala Radio jpeg
Dirijorul libanez Lubnan Baalbaki și pianista Sînziana Mircea, în primul concert cu public la Sala Radio
Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntîlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (de la ora 19:00).
„Moștenitorii României muzicale”: la Sala Radio, recital susținut de violoncelistul Andrei Ioniță și de pianista Daria Tudor jpeg
„Cristos și cultura” jpeg
„Cristos și cultura”
Cartea este un punct de reper pentru oricine dorește să înțeleagă mai bine relația creștinului cu societatea.
Sala Radio se redeschide pentru concertele cu public jpeg
Sala Radio se redeschide pentru concertele cu public
Începînd din data de 31 mai 2021, se pun în vînzare biletele pentru concertele ce se vor derula în luna iunie la Sala Radio.
Lansare Humanitas: „Acul de aur și ochii Glorianei”, noul roman al lui Radu Paraschivescu jpeg
Lansare Humanitas: „Acul de aur și ochii Glorianei”, noul roman al lui Radu Paraschivescu
Joi, 27 mai, ora 19:30, vă invităm la o întîlnire online & live cu Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea despre „Acul de aur și ochii Glorianei”, un roman de aventuri din Italia sfîrşitului de secol XVI, o poveste care porneşte din inima Umbriei şi se ramifică spre Roma şi Londra, spre urzelile palatului papal de la Quirinale şi tronul Angliei elisabetane.
„Libertatea este infinit mai puternică decît orice concept” ‒ interviu cu Gheorghe RASOVSZKY jpeg
„Libertatea este infinit mai puternică decît orice concept” ‒ interviu cu Gheorghe RASOVSZKY
„Atîta timp cît în spatele imaginii se află un artist autentic, lucrurile sînt în ordine chiar dacă direcțiile, mesajele par să o ia razna și cred că e foarte bine așa.”
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Teatrul lui Roth (II)
Skyhorse Publishing a anunţat că vor retipări luna viitoare Philip Roth. The Biography cu exact aceeaşi copertă cu care apăruse şi în versiunea trimisă la topit.
Actualitatea lui Swift jpeg
Actualitatea lui Swift
O frescă nefinisată, dar expresivă a societății londoneze.
La telefon jpeg
La telefon
Filmul, prea indecis între nevoia moale a unei povești care să strîngă totul laolaltă și magnetismul peisajului atotcuprinzător, ar fi avut de cîștigat dacă s-ar fi lăsat pe de-a-ntregul în voia celui de-al doilea.
Extreme jpeg
Extreme
Poate o barieră mai rigidă decît cea (stilistică și politică) dintre genurile muzicale este bariera dintre muzica cu glas și cea fără de glas.
Victor Brauner – În vizită la Paracelsus jpeg
Victor Brauner – În vizită la Paracelsus
O furtună îi împiedică pe călători să-și atingă țelul și grupul face cale întoarsă. Brauner pictează în același an Marea călătorie (Le grand voyage), o pînză de mari dimensiuni în care grupul de prieteni ocupă un vehicul care amintește atît de autobuzele pariziene, cît și de elicopter.
Dezbatere Humanitas: „Scriitor, marinar, soldat, spion  Aventurile secrete ale lui Ernest Hemingway, 1935–1961” de Nicholas Reynolds jpeg
Dezbatere Humanitas: „Scriitor, marinar, soldat, spion. Aventurile secrete ale lui Ernest Hemingway, 1935–1961” de Nicholas Reynolds
Marți, 25 mai, ora 19:30, vă invităm la o întîlnire live online cu Cristian Preda, Ioan Stanomir și Tatiana Niculescu despre volumul Scriitor, marinar, soldat, spion. Aventurile secrete ale lui Ernest Hemingway, 1935–1961 de Nicholas Reynolds.
Un trecut, totuși, nepătat jpeg
Un trecut, totuși, nepătat
Informația conform căreia Blaga ar fi avut simpatii (sau adeziuni) legionare e cît se poate de nerezonabilă.
Corpul din Plexiglas jpeg
Corpul din Plexiglas
Poeta nu și-a pierdut deloc din dexteritatea de a înșuruba versuri-sentințe în creierul cititorului.