Extreme

Publicat în Dilema Veche nr. 894 din 27 mai - 2 iunie 2021
Extreme jpeg

● Coevality, Multiple Personalities, self release, 2021.

● Liquid Tension Experiment, 3, Inside Out Music, 2021.

Poate o barieră mai rigidă decît cea (stilistică și politică) dintre genurile muzicale este bariera dintre muzica cu glas și cea fără de glas. Un amic mi se confesa că a început să frecventeze festivaluri de muzică psi-electronică observînd că nu mai suporta să audă voce umană peste „muzică” (sau a început să nu mai suporte din pricina acelor festivaluri). Se nimeriseră în două zile consecutive un eveniment de supraexcitare psiho-somatică și un concert mai tradițional, sofisticat liric (ceva din aceeași tagmă cu Nick Cave), iar amicul mi se plîngea că nu mai poate să-l audă pe ăla cu problemele lui; că muzica ar trebui să fie un masaj erotic în timpul căruia ultimul lucru de care ai chef e să intre careva peste tine recitînd poezii.

N-am înțeles atunci perspectiva, însă în ultimii ani aud tot mai des argumentul, se corelează și cu alte activități mai orientate fizic/social („am venit la festival să mă simt bine cu prietenii, nu să mă uit la unu’ cum cîntă”), însă are și rădăcini mai tradiționale – în transele world music, în muzica ambientală homeopată care se vindea cîndva prin farmacii, în jazz-ul analitic pentru spectatori tolăniți într-un scaun de pescar și chiar în anumite nișe ale rock-ului: post-rock ori fusion-rock-ul progresiv.

Albumele pe care le recomand azi fac parte din ultima categorie, acea zonă demilitarizată în care îi mai prinzi pe ascultătorii de jazz cînd au chef de rock și pe cei de rock cînd ar asculta jazz, dar nu vor să pară pretențioși. Am ales două albume la extremele experienței profesionale, decalaj care însă nu se traduce și într-unul de calitate, demonstrînd că poate generațiile noi, pe care le tot acuzăm de deficit de atenție, misecuvinism și apropriere culturală, ar putea avea abilități de învățare mai eficace, ajung la performanță mai rapid decît generațiile predigitale. Chiar nu e mare diferență între albumul debutanților californieni Coevality și cel al veteranilor Liquid Tension Experiment.

894 17 cover jpg jpeg

Nu înseamnă că e la îndemîna oricui astfel de muzică. Coevality anunță pe pagina lor oficială că au lucrat la album zece ani – perioada facultății și încă ceva timp în paralel cu prima slujbă cinstită. E genul de album dedicat părinților, creația chitaristului Jon Reicher care are pe LinkedIn profil de dezvoltator de aplicații mobile, dar a absolvit Berklee, școala de muzică din care au ieșit (sau unde predau) cei de la Dream Theater. Tot acolo a absolvit și basistul Derrick Elliott, care poate ar trebui considerat protagonistul acestui album, căci vine cu o serie de inovații în sound-ul prog-bass ce captează imediat atenția, chiar și a unui profan. Nu e un debut care resetează genul, dar prog-rock-ul instrumental rareori a fost atît de fluid și organic.

La cealaltă extremă e capitolul trei al proiectului Liquid Tension Experiment, așteptat de mai bine de 20 de ani, inițiat ca hobby al lui Mike Portnoy pe cînd „juca” încă la Dream Theater. Componența e, de fapt, Dream Theater al anilor ’90 fără voce și cu basul manevrat de Tony Levin de la King Crimson. În anii ’90 fusese un debușeu pentru excesul de energie al cuplului Portnoy-Petrucci pentru prog-rockerii care, cum zicea amicul pomenit la începutul articolului, percepeau vocea drept un bruiaj peste muzică. Astăzi e un album-eveniment, un maraton de două ore – una de compoziții, una de improvizații –, virtuozități fusion ale unor rockeri încărunțiți de experiență (e bizar că Tony Levin pare cel mai tînăr în fotografii). Tehnic e tot un debușeu, de data asta provocat de sedentarismul carantinei, însă și o dovadă că multă lume a fost extrem de productivă în această perioadă și poate n-ar strica să mai avem astfel de sincope sociale, măcar un an din zece.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Razboi Ucraina Rusia copii participa la o lectie publica de siguranta in preajma minelor si altor explozibil la Kiev FOTO Getty Images
Germania le cere profesorilor să pregătească copiii pentru război. Școlile sunt îndemnate să acorde "o mai mare atenție" protecției civile
Măsuri fără precedent în Germania, unde profesorilor li se cere să pregătescă elevii pentru război şi cetăţenii sunt îndemnaţi să facă provizii de alimente, apă și produse de primă necesitate, ca răspuns la amenințarea tot mai mare a celui de-Al Treilea Război Mondial.
Zodii norocoase, shutterstock jpg
Zodia care trage lozul câștigător înainte de Paște. Primește bani din familie atunci când nu se așteaptă
Într-un moment în care Gemenii păreau copleșiți de grijile cotidiene și de presiunile financiare legate de sărbători, astrele le pregătesc o surpriză cu adevărat remarcabilă.
image png
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor, după ce se scutură florile? Secretul știut doar de bunicile noastre
După ce lalelele se scutură, ai două variante: fie lași bulbii în pământ, fie îi scoți și îi depozitezi corect. Alegerea depinde de cât de mult vrei să ai grijă de ele și de condițiile din grădina ta.
sobolani bombe guinness world records jpg
Acești șobolani dectează bombe! Au salvat mii de vieți omenești
Șobolanii nu se află printre cele mai iubite animale de către majoritatea oamenilor, dar poate aceste rozătoare care salvează zilnic vieți omenești te vor face să-ți schimbi părerea.
greva fabrica vagoane caracal
Aproape 700 de angajați din Arad vor rămâne fără loc de muncă. Fabrica de vagoane Astra Rail se închide
Aproape 700 de angajați vor rămâne fără loc de muncă după ce compania americană Greenbrier a decis să închidă fabrica de vagoane Astra Rail din Arad, din cauza dificultăților economice și logistice.
espressor gagigia care face doua cafele cu cani de sticla intr o cafenea edream (1) png
Cum să fii propriul tău barista acasă și cum te ajută pachetul cu espressor de cafea și râșniță
Începem aproape orice dimineață cu o cafea. Este un ritual matinal de care nu ne dezicem, nici dacă timpul nu ar fi prea permisiv.
image png
Când se văruiesc, de fapt, gardurile înainte de Paște? Mulți români nu știu perioada exactă
Văruitul gardurilor înainte de Paște e una dintre tradițiile faine și vechi din satele românești – și, da, e legată de curățenia de primăvară și de pregătirile pentru Sărbătoarea Învierii.
Cizme Piedone Captura FB png
Cât costă încălțămintea cu talpă verde pe care Cristian Popescu Piedone o poartă la controale. Nu sunt pentru orice buzunar
Nu trece săptămâna fără ca acțiunile de control ale inspectorilor de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), conduși de Cristian Popescu Piedone, să facă valuri.
12943863 jpg
Israelul controlează 50% din Gaza. Mărturii ale soldaților israelieni despre teritoriile-tampon: „O zonă a morții”
Israelul și-a extins dramatic prezența în Fâșia Gaza de la reluarea războiului împotriva Hamas luna trecută. Acum controlează mai mult de 50% din teritoriul enclavei și îi împinge pe palestinieni în porțiuni de teritoriu care se îngustează din ce în ce mai mult.