Transa lucidității

Publicat în Dilema Veche nr. 897 din 17 – 23 iunie 2021
Transa lucidității jpeg

# Andrei Doboș, Carst, OMG Poetry, 2020.

Poezia lui Andrei Doboș din Carst pare că își alimentează vigoarea dintr-o anumită stare de echilibru, de așezare, de pace, din plăcerea de a observa lucrurile mărunte. În realitate, însă, această stare de echilibru este mereu minată de unele rupturi, nu foarte evidente, dar existente în celulele multor poeme. Poetul se confundă cu priveliștea pînă în clipa în care își creează unele asocieri cu lumea din afara sa. De aici începe un periplu existențial dur, îmblînzit uneori de persistența privirii în altă parte: „Mă pregătesc de iernare / trag peste mine întunericul și zăpada / ca pe o plapumă, / mă pun să dorm somnul cel bun / primul somn al vulpii în galeria caldă de viezure / Visez locurile unde s-au născut strămoșii / virogi luminoase ce miros / a pămînt atins de fulger / […] / Cuirasele micuțelor orașe comuniste. / Liniștea instalațiilor / de lumini defecte, / torsul matern / al stațiilor de epurare” („Iernare”). Cred că se poate percepe contrastul. Andrei Doboș practică, prin poezia sa, o frumusețe la limită. Și lucrurile progresează în această direcție, la temperaturi mai înalte. Anunțată într-o oarecare măsură prin poemul „Bot de fiară”, adevărata problematizare începe din „Jurnal”: „E mișcarea continuă și munca / din moment în moment și de la zi la zi / De aici tot mai adînc, pînă la nivelurile subtile. / […]. / Nu mai explic nimănui nimic. / Mă ascund de tăvăleală / și de zgomotul subit care apare între oameni. / Respirație și iar respirație: ce se întîmplă / se întîmplă pentru prima oară. / Fără recunoaștere. / Fără vorbărie. / Nu mai explic nimănui nimic”.

Poetul scrie despre tot ce-l subminează. Nu întîmplător acest volum se numește Carst. Prin toate textele există referiri la surpări, la corozivitate. Totul pare a fi o plonjare în regnul vegetal (asociat cu insecte de tot felul), mineral, dar, în realitate, lumea interioară e într-o prăbușire continuă. Meritul lui Andrei Doboș constă în faptul că el apelează la o retorică fină, abia perceptibilă. Nu se revoltă împotriva sa și a lumii exterioare, ci se limitează doar la unele sugestii: „Distanță între lucruri nu ar mai fi, / nici case depărtate de orice ținut. / Doar intimidate – ca seva din molari / ce se resoarbe în carne. / Ca furtuna în corpul albinelor. / Ziua ar trece cu mîinile în pămînt / lîngă bondari rotitori / și rădăcini ce se hrănesc / din humus putred” („Extracție”). Frumusețea și valoarea poeziei lui Andrei Doboș vine și din temperarea imploziei. Poetul face treceri rapide prin diferite situații de viață, aproape toate îl ating, dar el, după ce explorează senzațiile, își îndreaptă privirea în altă parte. Implozia duce la surpare interioară, dar subtilitatea poetică trimite mai mult la ideea de recalibrare, de exercițiu pentru supraviețuire, indiferent că acest lucru se întîmplă undeva la țară sau în metropole. Unele punctaje funcționează în poezia de față ca niște contra-puncte: „Dragoste înghițită / printre arbori cu sfară, / eu am uitat calea afară, / din sistemul nervos. / Nu mi-e bine / Cînd sînt viu niciodată / nu sînt viu pentru mine” („Stanță”). Despre „Plimbare prin oraș”, pot spune că e una dintre cele mai reușite poezii cu rimă pe care le-am citit de cînd această formă de poetizare a reînceput să fie utilizată.

Textele din ultima parte a cărții sînt mai radicale. Explozie și implozie în același timp. Poetul practică o transă a lucidității, își explorează și le împinge spre climax gîndurile contradictorii. Poetul se activează, se dezactivează și se reactivează ulterior altfel. Poeziile de acest tip pot fi citite ca antifraze: „Activează-te. / Meditează: fără obiect. / Cu obiect: de exemplu pe florile / din bucătăria socrilor / a doua zi de Crăciun / […] / Dezactivează-te / Fă bani / risipește banii / Spune în gînd: dă-mi, Doamne, o sinecură, / un post de funcționar mărunt pe viață / ca lui Bacovia. / Branșează-te la o energie mai puternică / decît tine” („Aforisme și sfaturi”). Aceasta ar fi zona de super-fermentare a cărții. Ultimul text din volum, „Interese oculte”, readuce echilibrul ansamblului, chiar dacă există aici și o anumită ambiguitate. Fără furie și revoltă, dar tot în transa lucidității. O rememorare a vieții de la un alt nivel, o trecere prin elementele biografice care au lăsat urme, o poveste despre cîteva „revelații” spirituale. Totuși, „interesele oculte” subminează aparenta desfășurare firească a lucrurilor. Te cunoști mai bine atunci cînd faci totul împotriva ta, atunci cînd porți la tine mereu o armă secretă: gîndul că poți deveni oricînd altcineva.

Șerban Axinte este scriitor și critic literar. Cea mai recentă carte publicată: Scrîșnetul dinților, Editura Cartier, 2021.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.