Caleidoscopul stricat

Publicat în Dilema Veche nr. 896 din 10 - 16 iunie 2021
Caleidoscopul stricat jpeg

ÔŚĆ Salman Rushdie, Quichotte, traducere de Dana Cr─âciun, Editura Polirom, 2021.

E foarte greu de scris cronica literar─â a unui roman de Salman Rushdie. De aceea am ╚Öi evitat s─â fac treaba asta ani de-a r├«ndul. ├Äntr-un fel, ├«ns─â, Quichotte ├«mi pare a semnala sf├«r╚Öitul unei epoci, un fel de r─âmas-bun pe care Rushdie ╚Öi-l ia de la o abordare a literaturii care i-a adus renumele (├«n special prin genialul P─âm├«ntul de sub t─âlpile ei, roman cu care Quichotte se ├«nrude╚Öte, cel pu╚Ťin prin intermediul personajului feminin care pare s─â explodeze din paginile c─âr╚Ťii), dar ╚Öi un r─âmas-bun al unei genera╚Ťii de prozatori ce pare s─â ╚Ťin─â de o lume deja apus─â. M─â refer aici, bine├«n╚Ťeles, la triada Rushdie-Amis-McEwan (├«mpreun─â cu anexa lor, prima schimbare ├«n echip─â, Julian Barnes), ale c─âror romane rar mai prind ÔÇ×lista scurt─âÔÇŁ la Booker, dar nici nu mai au succesul de public de acum, s─â zicem, un deceniu. Dar apusul acestor prozatori este mai mult un epifenomen, iar spa╚Ťiul de aici nu ne permite s─â dezvolt─âm analiza.

Quichotte poate fi citit ca un remake al lui Don Quijote..., situat nu ├«n La Mancha, ci ├«n Trumpland, cu un hidalgo septuagenar drept protagonist care o ia razna nu de la prea multe romane cavalere╚Öti consumate f─âr─â discern─âm├«nt, ci de la obiceiul de a urm─âri, prin camerele de motel unde-l parcheaz─â meseria sa de agent de v├«nz─âri, emisiuni de tipul reality-show. Avem de-a face, simultan, cu un road novel, dar ╚Öi cu un roman profund legat de proza mai veche a lui Rushdie (calitate pe care Casa Golden sau chiar Seduc─âtoarea din Floren╚Ťa nu o mai aveau). Avem, ├«n plus, un monument ├«nchinat pop culture, c─âci ├«n mintea acestui american cu origini orientale, ├«mb─âtr├«nit, dar elegant ╚Öi cultivat, referin╚Ťele se amestec─â ├«ntr-un mod halucinant. Este un fantasy care-i aduce laolalt─â pe Donald Trump, problema imigra╚Ťiei, opioide precum Fentanyl, conceptul de ÔÇ×iertareÔÇŁ, Law&Order: SVU, Oprah, Paul Simon ╚Öi Jiminy Cricket. ├Än esen╚Ť─â, spune povestea lui Ismail Smile, agent de v├«nz─âri de produse farmaceutice care se ├«ndr─âgoste╚Öte de o t├«n─âr─â gazd─â de emisiune TV (un fel de Oprah 2.0 cu r─âd─âcini indiene) ╚Öi pleac─â de-a curmezi╚Öul Americii ca s-o ├«nt├«lneasc─â ╚Öi s-o cucereasc─â. ├Ä╚Öi asum─â numele de Quichotte ╚Öi ├«ncepe s─â-i trimit─â scrisori ├«nfl─âc─ârate, pe m─âsur─â ce se apropie de ea.

Dar, surpriz─â, Quichotte nu e real. Nu, el e crea╚Ťia t├«rzie a unui autor de romane poli╚Ťiste de m├«na a treia, pe numele s─âu Sam DuChamp, care, dup─â o via╚Ť─â ├«ntreag─â de scris gunoaie, vrea s─â fie ├«n sf├«r╚Öit autorul a ceva real. Hei, dar nici DuChamp nu e real, el e opera unui misterios narator care ╚Ťine s─â coas─â laolalt─â pove╚Ötile a numero╚Öi imigran╚Ťi indieni veni╚Ťi ├«n America ├«n c─âutarea celebrului vis. ╚śi a╚Öa, fiecare zon─â surprins─â de ochiul de ciclop ├«╚Öi prime╚Öte propriile pagini, p├«n─â c├«nd desf─â╚Öurarea ├«ntregului ├«ncepe s─â se asemene cu un caleidoscop stricat: Quichotte e urmat de Sam, c─âruia ├«i urmeaz─â propria sor─â (avocat─â pentru drepturile minorit─â╚Ťilor, traumatizat─â de preferin╚Ťa ar─âtat─â de p─ârin╚Ťii tradi╚Ťionali╚Öti fratelui mult mai pu╚Ťin ├«nzestrat), apoi vine la r├«nd Salma R., iubirea t├«rzie a lui Quichotte (care mie mi-a amintit dureros de mult de Vina Apsara) ╚Öi, ├«n fine, Sancho...

Da, exist─â ╚Öi un Sancho, unul f─âcut din vis, literatur─â ╚Öi regret, care apare ╚Öi dispare ├«n pagin─â ca un strigoi. Ciudat (sau mai pu╚Ťin ciudat) este c─â acest peisaj compozit, haotic este incredibil de frumos. Iar asta pentru c─â, ├«n fond, spune povestea unui b─ârbat care iube╚Öte o femeie, iar pentru asta e capabil de orice, dar ╚Öi a unui tat─â care-╚Öi iube╚Öte fiul at├«t de mult ├«nc├«t e capabil s─â-l inventeze. Ca de obicei, excelent─â traducerea Danei Cr─âciun!

Bogdan-Alexandru St─ânescu este scriitor ┼či critic literar. Cea mai recent─â carte publicat─â: Caragiale. Scrisoarea pierdut─â, Polirom, 2019.

p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimu╚Ťe, muzic─â ╚Öi baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana ├«nt├«i, cu un narator de v├«rsta a treia, ce graviteaz─â ├«n jurul unor teme precum nostalgia tinere╚Ťii, muzica, erotismul, totul ├«nv─âluit ├«ntr-o folie de ÔÇ×unheimlichÔÇŁ care a devenit marca autorului nipon.

Adevarul.ro

image
Mu┼čc─âtura de viper─â: ce nu ai voie s─â faci dac─â e┼čti mu┼čcat de acest ┼čarpe veninos
Mu┼čc─âtura de viper─â poate fi grav─â, ajung├óndu-se la deces ├«n lipsa interven┼úiei prompte. Speciali┼čtii explic─â ce trebuie f─âcut ┼či, mai ales, ce nu trebuie f─âcut ├«ntr-o astfel de situa┼úie. Sunt, de asemenea, m─âsuri de preven┼úie ┼či informa┼úii pe care orice amator de drume┼úii ar trebui s─â le cunoasc─â.
image
Un b─ârbat care ┼či-a ├«n┼čelat so┼úia a fost obligat de judec─âtori s─â-i achite desp─âgubiri de 20.000 euro
Un b─ârbat care ┼či-a ├«n┼čelat so┼úia ┼či a l─âsat-o f─âr─â avere a fost obligat de instan┼ú─â s─â-i pl─âteasc─â daune morale ┼či compensatorii ├«n valoare total─â de 20.000 euro.
image
P─â┼úania nea┼čteptat─â a unei rom├ónce ├«n Grecia. ÔÇ×Asta cu seriozitatea ┼či amabilitatea grecilor e doar un mitÔÇŁ
O rom├ónc─â spera s─â petreac─â un concediu de vis ├«n Grecia, iar pentru asta ┼či-a rezervat din timp camere la un hotel de patru stele. Ajuns─â acolo, turista a avut o surpriz─â nepl─âcut─â.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.