Caleidoscopul stricat

Publicat în Dilema Veche nr. 896 din 10 - 16 iunie 2021
Caleidoscopul stricat jpeg

● Salman Rushdie, Quichotte, traducere de Dana Crăciun, Editura Polirom, 2021.

E foarte greu de scris cronica literară a unui roman de Salman Rushdie. De aceea am și evitat să fac treaba asta ani de-a rîndul. Într-un fel, însă, Quichotte îmi pare a semnala sfîrșitul unei epoci, un fel de rămas-bun pe care Rushdie și-l ia de la o abordare a literaturii care i-a adus renumele (în special prin genialul Pămîntul de sub tălpile ei, roman cu care Quichotte se înrudește, cel puțin prin intermediul personajului feminin care pare să explodeze din paginile cărții), dar și un rămas-bun al unei generații de prozatori ce pare să țină de o lume deja apusă. Mă refer aici, bineînțeles, la triada Rushdie-Amis-McEwan (împreună cu anexa lor, prima schimbare în echipă, Julian Barnes), ale căror romane rar mai prind „lista scurtă” la Booker, dar nici nu mai au succesul de public de acum, să zicem, un deceniu. Dar apusul acestor prozatori este mai mult un epifenomen, iar spațiul de aici nu ne permite să dezvoltăm analiza.

Quichotte poate fi citit ca un remake al lui Don Quijote..., situat nu în La Mancha, ci în Trumpland, cu un hidalgo septuagenar drept protagonist care o ia razna nu de la prea multe romane cavalerești consumate fără discernămînt, ci de la obiceiul de a urmări, prin camerele de motel unde-l parchează meseria sa de agent de vînzări, emisiuni de tipul reality-show. Avem de-a face, simultan, cu un road novel, dar și cu un roman profund legat de proza mai veche a lui Rushdie (calitate pe care Casa Golden sau chiar Seducătoarea din Florența nu o mai aveau). Avem, în plus, un monument închinat pop culture, căci în mintea acestui american cu origini orientale, îmbătrînit, dar elegant și cultivat, referințele se amestecă într-un mod halucinant. Este un fantasy care-i aduce laolaltă pe Donald Trump, problema imigrației, opioide precum Fentanyl, conceptul de „iertare”, Law&Order: SVU, Oprah, Paul Simon și Jiminy Cricket. În esență, spune povestea lui Ismail Smile, agent de vînzări de produse farmaceutice care se îndrăgostește de o tînără gazdă de emisiune TV (un fel de Oprah 2.0 cu rădăcini indiene) și pleacă de-a curmezișul Americii ca s-o întîlnească și s-o cucerească. Își asumă numele de Quichotte și începe să-i trimită scrisori înflăcărate, pe măsură ce se apropie de ea.

Dar, surpriză, Quichotte nu e real. Nu, el e creația tîrzie a unui autor de romane polițiste de mîna a treia, pe numele său Sam DuChamp, care, după o viață întreagă de scris gunoaie, vrea să fie în sfîrșit autorul a ceva real. Hei, dar nici DuChamp nu e real, el e opera unui misterios narator care ține să coasă laolaltă poveștile a numeroși imigranți indieni veniți în America în căutarea celebrului vis. Și așa, fiecare zonă surprinsă de ochiul de ciclop își primește propriile pagini, pînă cînd desfășurarea întregului începe să se asemene cu un caleidoscop stricat: Quichotte e urmat de Sam, căruia îi urmează propria soră (avocată pentru drepturile minorităților, traumatizată de preferința arătată de părinții tradiționaliști fratelui mult mai puțin înzestrat), apoi vine la rînd Salma R., iubirea tîrzie a lui Quichotte (care mie mi-a amintit dureros de mult de Vina Apsara) și, în fine, Sancho...

Da, există și un Sancho, unul făcut din vis, literatură și regret, care apare și dispare în pagină ca un strigoi. Ciudat (sau mai puțin ciudat) este că acest peisaj compozit, haotic este incredibil de frumos. Iar asta pentru că, în fond, spune povestea unui bărbat care iubește o femeie, iar pentru asta e capabil de orice, dar și a unui tată care-și iubește fiul atît de mult încît e capabil să-l inventeze. Ca de obicei, excelentă traducerea Danei Crăciun!

Bogdan-Alexandru Stănescu este scriitor şi critic literar. Cea mai recentă carte publicată: Caragiale. Scrisoarea pierdută, Polirom, 2019.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Prima echipă eliminată de la Euro 2024, după ce Franța și Olanda au remizat în grupa D
Germania și Spania sunt deja în optimile Campionatului European.
image
Cum a rămas un român fără bani în cont în timp ce își rezerva vacanța online. „Am intrat pe link”
Numărul înşelăciunilor legate de rezervări online a crescut de 9 ori în acest an. A păţit-o şi un tânăr din Bucureşti care a rămas fără o sumă importantă din cont.
image
Cele mai cancerigene produse de curățenie pe care toată lumea le folosește. Cu ce le puteți înlocui
Un avocat specializat în vătămări corporale catastrofale a avertizat consumatorii împotriva utilizării a trei produse cancerigene care se găsesc în mod obișnuit în case.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: