ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ: la Sala Radio, recital sus╚Ťinut de violoncelistul Andrei Ioni╚Ť─â ╚Öi de pianista Daria Tudor

31 mai 2021
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ: la Sala Radio, recital sus╚Ťinut de violoncelistul Andrei Ioni╚Ť─â ╚Öi de pianista Daria Tudor jpeg

Violoncelistul Andrei Ioni╚Ť─â, singurul c├«╚Ötig─âtor rom├ón al prestigiosului concurs Ceaikovski de la Moscova, va sus╚Ťine, al─âturi de pianista Daria Tudor, un recital ├«n cadrul proiectului Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicale, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera. Evenimentul este programat duminic─â, 13 iunie, de la ora 19:00, la Sala Radio.

Pentru acest prim recital cu public pe o scen─â bucure╚Ötean─â, dup─â o lung─â perioad─â de t─âcere impus─â de pandemia COVID-19, dar ╚Öi ╚Ťin├«nd cont de semnifica╚Ťiile zilei de 13 iunie ├«n istoria Rom├óniei recente, violoncelistul a optat pentru un program ce are ca tem─â ÔÇ×LibertateaÔÇŁ, ├«n care se reg─âsesc: C├«ntec vechi de Paul Constantinescu, Sonata op. 40 de Dmitri ╚śostakovici, In memoriam de Dan Popescu ╚Öi Sonata nr. 3 de Ludwig van Beethoven.

Parte dintre aceste lucr─âri s-au reg─âsit ╚Öi ├«ntr-un recital memorabil sus╚Ťinut ├«n februarie 2021 de Andrei Ioni╚Ť─â ╚Öi Daria Tudor, la Berlin. ├Än cadrul seriei online Hope@home, urm─ârit─â de milioane de oameni din ├«ntreaga lume, cei doi tineri muzicieni au reprezentat Rom├ónia, ├«ntr-un eveniment g─âzduit ╚Öi prezentat de celebrul violonist Daniel Hope, o sear─â care a beneficiat ╚Öi de participarea Herthei Muller, scriitoare originar─â din Rom├ónia, distins─â cu un premiu Nobel pentru literatur─â.

Recitalul sus╚Ťinut de Andrei Ioni╚Ť─â ╚Öi Daria Tudor la Sala Radio din Bucure╚Öti se desf─â╚Öoar─â cu public, ├«n condi╚Ťiile impuse de autorit─â╚Ťi; biletele vor fi disponibile online ├«n re╚Ťeaua www.iabilet.ro, ├«ncep├«nd cu data de 31 mai, ╚Öi la casa de bilete a S─âlii Radio, ├«ncep├«nd cu 2 iunie. De asemenea, este transmis ├«n direct de Radio Rom├ónia Muzical; ├«nregistrarea audio-video a evenimentului poate fi urm─ârit─â din 21 iunie pe conturile Facebook ╚Öi YouTube Radio Rom├ónia Muzical.

Andrei Ioni╚Ť─â (27 ani) este unul dintre cei mai aprecia╚Ťi tineri violonceli╚Öti ai momentului, la nivel mondial, un talent ie╚Öit din comun, cu o tehnic─â ╚Öi o muzicalitate str─âlucitoare. Cea mai mare reu╚Öit─â a sa r─âm├«ne c├«╚Ötigarea, ├«n 2015, a Concursului Ceaikovski de la Moscova, o performan╚Ť─â excep╚Ťional─â: Andrei Ioni╚Ť─â a devenit astfel primul rom├ón care a cucerit medalia de aur la aceast─â competi╚Ťie, printre cele mai semnificative din lume. Printre laurea╚Ťii concursului Ceaikovski s-au num─ârat, de-a lungul anilor, piani╚Ötii Van Cliburn, Vladimir Ashkenazy, Grigory Sokolov, Denis Matsuev, Daniil Trifonov, violonistul Gidon Kremer.

Andrei Ioni╚Ť─â a ├«nceput, mai ├«nt├«i, studiul pianului, de la v├«rsta de 5 ani; de la 8 ani, a luat primele lec╚Ťii de violoncel. A studiat violoncelul al─âturi de Ani Marie Paladi, ├«n paralel urm├«nd cursurile Colegiului Na╚Ťional Sf. Sava din Bucure╚Öti, profilul matematic─â-informatic─â; a fost studentul lui Jens Peter Maintz la Universitatea de Arte din Berlin. Palmaresul s─âu include ╚Öi alte premii importante, la Concursurile Aram Haciaturian de la Erevan, ARD din M├╝nchen sau Emanuel Feuermann din Berlin.

Andrei Ioni╚Ť─â a c├«ntat deja pe scene dintre cele mai prestigioase din Europa, Statele Unite ale Americii ╚Öi Asia, ├«n recital sau ├«n concerte al─âturi de orchestre precum Filarmonica din Munchen, Filarmonica Ceh─â, Filarmonica din Tokyo, Filarmonica din Sankt Petersburg. ├Än cadrul festivalului Enescu ÔÇô edi╚Ťia 2017, Andrei Ioni╚Ť─â a ap─ârut al─âturi de Orchestra Filarmonicii din M├╝nchen, condus─â de Valery Gergiev, dirijor care a contribuit mult la promovarea t├«n─ârului violoncelist rom├ón. ├Än noiembrie 2018, Andrei Ioni╚Ť─â a revenit pe scena S─âlii Radio, solist al BBC Philharmonic Orchestra, ├«n cadrul Festivalului RADIRO.

├Äntre anii 2016-2018, Andrei Ioni╚Ť─â a fost parte a proiectului BBC New Generation Artists; ├«nregistr─ârile realizate pentru BBC au fost editate pe un disc cu lansarea programat─â ├«n 15 martie 2019 la casa Orchid Classics.

├Än stagiunea 2019-2020, Andrei Ioni╚Ť─â a fost artist ├«n reziden╚Ť─â al Orchestrei Simfonice din Hamburg; ├«n aceast─â calitate, a sus╚Ťinut ├«n 2020 un emo╚Ťionant recital f─âr─â public ├«n compania legendarei pianiste Martha Argerich.

Una dintre partenerele frecvente de recital ale lui Andrei Ioni╚Ť─â este pianista Daria Tudor (23 ani). Daria Tudor a debutat ├«n concert la doar 9 ani, al─âturi de Orchestra de Camer─â Radio; este laureat─â a numeroase competi╚Ťii na╚Ťionale ╚Öi interna╚Ťionale ╚Öi a sus╚Ťinut recitaluri ╚Öi concerte pe mari scene, ├«n special, ├«n Germania. ├Än februarie 2015, Daria a fost acceptat─â la Universit├Ąt der K├╝nste Berlin la clasa prof. Pascal Devoyon ╚Öi Rikako Murata. ├Än prezent ├«╚Öi continu─â studiile de master ├«n pian solo, muzic─â de camer─â ╚Öi acompaniament de lied la aceea╚Öi universitate, sub ├«ndrumarea Prof. Bj├Ârn Lehmann, Artemis Quartet, Prof. Frank-Immo Zichner ╚Öi Prof. Eric Schneider. ├Äncep├«nd din mai 2015, Daria lucreaz─â la Universit├Ąt der K├╝nste Berlin, ├«n calitate de docent la clasele de Lied contemporan ale prof. Axel Bauni ╚Öi Eric Schneider, precum ╚Öi ca pianist─â a clasei de violoncel ÔÇô prof. Konstantin Heidrich. Din 2017, lucreaz─â ca acompaniatoare oficial─â a academiei anuale Rutesheim Cello Academy, Germania. ├Än iunie 2019, Dariei i-a fost acordat premiul pentru cel mai bun t├«n─âr artist - Enlight Prize - ├«n cadrul Festivalului Art of the Piano ÔÇô Cincinnati, SUA. A participat la festivaluri din Finlanda, Germania ╚Öi Austria: Alpenarte - Schwarzenberg, octombrie 2018; Kissinger Sommer - Baden Kissingen, iunie 2017; Mozartfest - W├╝rzburg, iunie 2016; Festivalul Crescendo - Berlin, mai 2016, 2017.

Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicale este un proiect inaugurat ├«n 2018 de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera. P├«n─â ├«n prezent, sub egida acestui proiect au fost organizate 14 recitaluri ╚Öi concerte, iar ├«n 2019 a ap─ârut ╚Öi un prim disc cu evolu╚Ťii din aceste evenimente sub sigla Editurii Casa Radio. Proiectul ├«╚Öi propune s─â-i prezinte ├«n recitaluri pe tinerii muzicieni ai Rom├óniei, deja confirma╚Ťi pe mari scene interna╚Ťionale, pe care ├«i putem asculta ├«ns─â mai rar ╚Öi acas─â. Recitalurile din cadrul seriei Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicale se adreseaz─â ╚Öi acelui tip de public care, de╚Öi interesat de cultur─â, nu ajunge des ├«n sala de concert, mai ales din cauza unui program foarte ├«nc─ârcat: recitalurile au o durat─â maxim─â de o or─â, se desf─â╚Öoar─â f─âr─â pauz─â ╚Öi prezint─â un repertoriu accesibil pentru un public larg.

Din 2020, Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicale ├«nseamn─â ╚Öi o burs─â ├«n valoare de 4.000 euro, pentru care s-au organizat concursuri ├«n 2020 ╚Öi 2021. Primul bursier Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicale este pianistul Cadmiel Bo╚Ťac; c├«╚Ötig─âtorul edi╚Ťiei a doua va fi anun╚Ťat pe 29 mai 2021.

Parteneri media: Radio Rom├ónia Actualit─â╚Ťi, Radio Rom├ónia Cultural, Rador, TVR, Agerpres, revista Cariere, Adev─ârul, Dilema veche, Historia, Observator cultural, Zeppelin, Psychologies, Tv Mania, Avantaje, liternet.ro.

Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a edi╚Ťie FFE va avea loc la Bucure╚Öti ├«n perioada 5 ÔÇô 11 mai (Cinema Elvire Popesco ╚Öi Cinemateca Eforie) ╚Öi la Timi╚Öoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gal─â, de Ziua Europei.
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti jpeg
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti
Un volum de eseuri care le ofer─â cititorilor o perspectiv─â asupra lumii interioare a autoarei ╚Öi a identit─â╚Ťii sale de scriitoare.
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii jpeg
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii
S├«mb─ât─â, 23 aprilie 2022, Editura Litera s─ârb─âtore╚Öte Ziua Mondial─â a C─âr╚Ťii prin evenimentul ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇŁ.
Matrioșka Emanuel jpeg
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proz─â autobiografic─â, note de subsol, adic─â avem o larg─â dimensiune experimental─â concentrat─â pe tema identit─â╚Ťii, a jocului dintre eul real ╚Öi cel fic╚Ťional, propus din start de dubletul nominal de pe copert─â (Emil-Emanuel).
Bernard Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii jpeg
Bernard-Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii
Chiar a┼ča: de ce ne-ar interesa? ├Än definitiv, nu se ├«nt├«mpl─â la noi, nu ne reprezint─â pe noi...
Pas─ârea vorbitoare jpeg
Pas─ârea vorbitoare
O lume tainic─â prinde astfel s─â ni se reveleze dezordonat, prin flash-uri orbitoare, care cultiv─â deopotriv─â gra╚Ťia gestului de dans ╚Öi precizia observa╚Ťiei antropologice.
Sare și piper jpeg
Sare și piper
LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5 7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ jpeg
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5-7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ
Patronate de cea mai citit─â revist─â de cultur─â din Rom├ónia,┬áÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ┬ás├«nt un proiect itinerant, av├«nd p├«n─â acum edi╚Ťii ├«n Arad, Timi╚Öoara, Cluj-Napoca ╚Öi, ├«ncep├«nd din acest an, Oradea.
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022 jpeg
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022
Gala Premiilor Radio Rom├ónia Cultural, edi┼úia a XXI-a, ┼či-a desemnat c├«┼čtig─âtorii luni,┬á18 aprilie 2022, la Teatrul Odeon.
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio jpeg
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio
├Än Joia Mare (21 aprilie), de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului┬áCristian Oro╚Öanu, vor evolua pe scena S─âlii Radio dou─â dintre ansamblurile Radio Rom├ónia:┬áOrchestra Na┼úional─â Radio┬á╚Öi┬áCorul Academic Radio┬á(preg─âtit de dirijorul┬áCiprian ╚Üu╚Ťu).
Metafizica lui Danilov jpeg
Metafizica lui Danilov
Multe dintre poeme au la origine experien╚Ťe livre╚Öti, ├«n vreme ce altele pot fi considerate prelucr─âri personale, fantasmatice, delirante ale acestor experien╚Ťe.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.