START Conferințele Dilema veche la UVT. Programul detaliat

22 iunie 2021
START Conferințele Dilema veche la UVT  Programul detaliat jpeg

Miercuri 23 iunie, de la ora 18.00, în Aula Magna a UVT încep Conferințele Dilema veche.

Tema programului susținut de cei opt conferențiari, universitari, scriitori, artiști, sociologi, diplomați etc. este Părinți și copii. Vîrste, mode, generații.

Primul eveniment al programului de trei zile va fi susținut de fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu. Într-un dialog cu redactorul-șef al revistei Dilema veche, Sever Voinescu, Daniel Funeriu va încerca, în tripla sa calitate de părinte (responsabil pentru educația propriilor copii), el însuși fiu al unui intelectual și fost ministru al educației (responsabil pentru educația copiilor României), să răspundă unor întrebări precum: Care sînt valorile civice și morale care structurează civilizația Uniunii Europene și în ce măsură sînt ele de găsit în tranziția generațională din România de azi? Din ce este constituită cultura generală, adică nucleul cunoștințelor și atitudinilor care trebuie transmise de la generația părinților de azi la generația copiilor de azi?

În aceeași seară de miercuri, de la ora 19.30, tot în Aula Magna, Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană, păstrînd tema generală a Conferinţelor, va vorbi despre Dispariția bătrîneții în secolul 21. Astfel, pornind de la ideea unor potențiale similitudini între descompunerea valorilor republicane în Roma antică și transformările democrațiilor euro-atlantice în secolul 21, Călin Dan va extinde speculațiile sale despre actualitatea terapeutică a antichității mediteraneene la felul cum se construiesc în urma dispariției Războiului rece 1.0 relația dintre generații și raportarea la moarte.

weekend adv 269x368mm jpg jpeg

Programul celorlalte două zile ale Conferinţelor este următorul:

Joi, 24 iunie, ora 18.00. Barbu Mateescu, Cum au votat generațiile României?

Concentrîndu-ne asupra alegerilor prezidențiale (fără a exclude însă alte evenimente electorale semnificative), vom descoperi împreună - pe baza cifrelor - generațiile României și traiectoriile lor în plan electoral. Vom vedea cum mobilizarea sau bascularea unor segmente de vîrstă dintr-o direcție în alta a dictat destinul politic al țării. De asemenea, vom înțelege un pic mai bine rezultatele alegerilor trecute luînd în calcul fiecare generație (tînără) care căpăta drept de vot pe măsură ce împlinea 18 ani. (Barbu Mateescu, sociolog).

Joi, 24 iunie, ora 19.30. Adriana Babeți în dialog cu Marius Lazurca, Despre imaturitate, altfel

Un dialog despre splendoarea imaturităţii dincolo de vîrste. Despre şansele, dar şi riscurile ei. Despre părinţi care refuză să îmbătrînească şi despre copii îmbătrîniţi prematur. Despre imaturitate ca interval deschis. Despre poetica intervalului şi a formelor sale în literatura şi arta modernă. Despre imaturitate ca refuz al încremenirii în convenţii, ca interval dinamic, în perpetuă căutare, nu doar în artă, ci şi în viaţă. În propriile noastre vieţi. (Adriana Babeți)

Vineri, 25 iunie, ora 18.00. Cătălin Ștefănescu în dialog cu Sever Voinescu, Circulația unei succesiuni

Realizatorul prestigioasei emisiuni culturale ”Garantat 100%” discută cu redactorul-șef al revistei ”Dilema veche” despre modul în care se transmit valorile culturale de la o generație la alta în societatea contemporană. Cătălin Ștefănescu și Sever Voinescu vor discuta despre disponibilitatea și competența generației părinților de a transmite, dar și despre deschiderea generației copiilor de a recepta, precum și despre șansa valorii de a fi recunoscută în cacofonia informațională contemporană. De asemenea, cei doi se vor referi la rolul jurnalismului cultural și la statutul mijloacelor media clasice, precum televiziunea și revistele, în era Facebook-Instragram-TikTok. (Sever Voinescu)

Vineri 25 iunie, ora 19.30. H.-R. Patapievici, Părinți și copii în conflictul dintre generații. O viziune personală

Generația mea a deschis ochii în lume pe conflictul dintre generații: „Rebel fără cauză”, „Cenușă și diamant”, „Cele 400 de lovituri” și muzica generației hippy, prima generație care nu mai voia să audă de adulți și de lumea lor, pe care o considerau mincinoasă, au fost deopotrivă profesorii și conștiința de sine generației mele. Voi încerca să explic conflictul generațional atît prin modul în care s-a născut lumea modernă, cît și prin modul în care și-a dobîndit conștiința de sine. Voi lega faptul că există o deosebire între naștere și conștiința de sine a nașterii cu structura conflictului generațional și voi vorbi, cu referire la mine, despre timpul și temporalitatea în care se desfășoară toate acestea. (Horia-Roman Patapievici)

Conferințele și dialogurile vor avea loc în Aula Magna a UVT.  

Accesul publicului este gratuit și se face pe bază de rezervare online, completînd un formular pus la dispoziție de organizatori: Conferințele Dilema Veche (google.com)

Toate evenimentele vor fi transmise live pe canalele de Youtube și paginile de Facebook ale organizatorilor și partenerilor.

Organizatori: Grupul pentru Management și Mediere Culturală și revista Dilema veche

Finanțator: Fundația Alber

Parteneri: Universitatea de Vest din Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Teatrul German de Stat Timișoara

Sponsori: City of Mara, Grup West Arad, E. ON, Autonom

landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.
979 17 Biro coperta1 jpg
Filiera basarabeană
Nu cred că am dus vreodată lipsă de dive în cultura noastră pop – înainte de ’90, Angela Similea ori Corina Chiriac dominau preferințele și colecțiile de discuri Electrecord, dominație de gen ce s-a păstrat și în anii ’90
979 22 coperta1 jpeg
Rushdie neînțelesul
El însă a ajuns în această situație pentru că nu a avut cum să fie altfel decît el însuși.
p 23 Fiinta retractata si refractata, spionata de constiinta sa, 1951 jpg
Victor Brauner – Retractarea sau „retragerea în sine“
Prin reinstaurarea imaginilor mitice, căderea este „răul eliberator“ care conduce la obţinerea elixirului vieţii (Gershom Scholem, La Kabbale et sa symbolique, Payot, Paris, 2003).
Afis Lettre jpg
De Ziua Culturii Naționale, dezbatere despre viitorul presei culturale tipărite, organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întîlnire cu tema Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil
Afis 13 ian 2023 Sala Radio jpg
Concert de Ziua Culturii Naționale la Sala Radio
Vineri, 13 ianuarie 2023 (de la 19.00), primul concert al noului an pe scena Sălii Radio va fi prezentat cu ocazia Zilei Culturii Naționale și se va desfășura sub bagheta lui ADRIAN MORAR, dirijor al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
MRM ian15 2023 portrait jpg
„Moștenitorii României muzicale”: turneu susținut de pianista Kira Frolu
Câștigătoarea bursei “Moștenitorii României muzicale” – ediția 2022, va susține o serie de recitaluri-eveniment ce vor avea loc la Brașov, București și Timișoara

Adevarul.ro

image
Ce îi distrează la culme pe americani în România. „Nu eram pregătit pentru asta, dar n-a fost așa rea pe cât aș fi crezut” VIDEO
Americanii de la Lifey au realizat pe Youtube un top cu 22 de lucruri pe care ei le consideră amuzante și despre care spun că sunt specifice României. Este vorba, spun ei, despre „șocuri culturale românești”, povești haioase sau tradiții fascinante
image
Băiatul unei românce a fost aruncat de colegi sub tren, în Italia. Imagini cu puternic impact emoțional VIDEO
Un băiat în vârstă de 15 ani, fiul unei românce, a fost atacat de câțiva colegi în Italia. Tânărul a fost victima unei tentative de omor la care a supraviețuit în mod miraculos după ce a fost aruncat sub un tren.
image
Cum și-a pierdut Florina Cercel marea iubire. Artista și bărbatul care a cucerit-o au murit de aceeași boală, la jumătate de veac distanță VIDEO
Artista Florina Cercel a povestit într-un interviu drama trăită la vârsta de 29 de ani, când a pierdut o sarcină iar, la scurt timp, iubirea vieții ei s-a îmbolnăvit și a murit.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.