START Conferințele Dilema veche la UVT. Programul detaliat

22 iunie 2021
START Conferințele Dilema veche la UVT  Programul detaliat jpeg

Miercuri 23 iunie, de la ora 18.00, în Aula Magna a UVT încep Conferințele Dilema veche.

Tema programului susținut de cei opt conferențiari, universitari, scriitori, artiști, sociologi, diplomați etc. este Părinți și copii. Vîrste, mode, generații.

Primul eveniment al programului de trei zile va fi susținut de fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu. Într-un dialog cu redactorul-șef al revistei Dilema veche, Sever Voinescu, Daniel Funeriu va încerca, în tripla sa calitate de părinte (responsabil pentru educația propriilor copii), el însuși fiu al unui intelectual și fost ministru al educației (responsabil pentru educația copiilor României), să răspundă unor întrebări precum: Care sînt valorile civice și morale care structurează civilizația Uniunii Europene și în ce măsură sînt ele de găsit în tranziția generațională din România de azi? Din ce este constituită cultura generală, adică nucleul cunoștințelor și atitudinilor care trebuie transmise de la generația părinților de azi la generația copiilor de azi?

În aceeași seară de miercuri, de la ora 19.30, tot în Aula Magna, Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană, păstrînd tema generală a Conferinţelor, va vorbi despre Dispariția bătrîneții în secolul 21. Astfel, pornind de la ideea unor potențiale similitudini între descompunerea valorilor republicane în Roma antică și transformările democrațiilor euro-atlantice în secolul 21, Călin Dan va extinde speculațiile sale despre actualitatea terapeutică a antichității mediteraneene la felul cum se construiesc în urma dispariției Războiului rece 1.0 relația dintre generații și raportarea la moarte.

weekend adv 269x368mm jpg jpeg

Programul celorlalte două zile ale Conferinţelor este următorul:

Joi, 24 iunie, ora 18.00. Barbu Mateescu, Cum au votat generațiile României?

Concentrîndu-ne asupra alegerilor prezidențiale (fără a exclude însă alte evenimente electorale semnificative), vom descoperi împreună - pe baza cifrelor - generațiile României și traiectoriile lor în plan electoral. Vom vedea cum mobilizarea sau bascularea unor segmente de vîrstă dintr-o direcție în alta a dictat destinul politic al țării. De asemenea, vom înțelege un pic mai bine rezultatele alegerilor trecute luînd în calcul fiecare generație (tînără) care căpăta drept de vot pe măsură ce împlinea 18 ani. (Barbu Mateescu, sociolog).

Joi, 24 iunie, ora 19.30. Adriana Babeți în dialog cu Marius Lazurca, Despre imaturitate, altfel

Un dialog despre splendoarea imaturităţii dincolo de vîrste. Despre şansele, dar şi riscurile ei. Despre părinţi care refuză să îmbătrînească şi despre copii îmbătrîniţi prematur. Despre imaturitate ca interval deschis. Despre poetica intervalului şi a formelor sale în literatura şi arta modernă. Despre imaturitate ca refuz al încremenirii în convenţii, ca interval dinamic, în perpetuă căutare, nu doar în artă, ci şi în viaţă. În propriile noastre vieţi. (Adriana Babeți)

Vineri, 25 iunie, ora 18.00. Cătălin Ștefănescu în dialog cu Sever Voinescu, Circulația unei succesiuni

Realizatorul prestigioasei emisiuni culturale ”Garantat 100%” discută cu redactorul-șef al revistei ”Dilema veche” despre modul în care se transmit valorile culturale de la o generație la alta în societatea contemporană. Cătălin Ștefănescu și Sever Voinescu vor discuta despre disponibilitatea și competența generației părinților de a transmite, dar și despre deschiderea generației copiilor de a recepta, precum și despre șansa valorii de a fi recunoscută în cacofonia informațională contemporană. De asemenea, cei doi se vor referi la rolul jurnalismului cultural și la statutul mijloacelor media clasice, precum televiziunea și revistele, în era Facebook-Instragram-TikTok. (Sever Voinescu)

Vineri 25 iunie, ora 19.30. H.-R. Patapievici, Părinți și copii în conflictul dintre generații. O viziune personală

Generația mea a deschis ochii în lume pe conflictul dintre generații: „Rebel fără cauză”, „Cenușă și diamant”, „Cele 400 de lovituri” și muzica generației hippy, prima generație care nu mai voia să audă de adulți și de lumea lor, pe care o considerau mincinoasă, au fost deopotrivă profesorii și conștiința de sine generației mele. Voi încerca să explic conflictul generațional atît prin modul în care s-a născut lumea modernă, cît și prin modul în care și-a dobîndit conștiința de sine. Voi lega faptul că există o deosebire între naștere și conștiința de sine a nașterii cu structura conflictului generațional și voi vorbi, cu referire la mine, despre timpul și temporalitatea în care se desfășoară toate acestea. (Horia-Roman Patapievici)

Conferințele și dialogurile vor avea loc în Aula Magna a UVT.  

Accesul publicului este gratuit și se face pe bază de rezervare online, completînd un formular pus la dispoziție de organizatori: Conferințele Dilema Veche (google.com)

Toate evenimentele vor fi transmise live pe canalele de Youtube și paginile de Facebook ale organizatorilor și partenerilor.

Organizatori: Grupul pentru Management și Mediere Culturală și revista Dilema veche

Finanțator: Fundația Alber

Parteneri: Universitatea de Vest din Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Teatrul German de Stat Timișoara

Sponsori: City of Mara, Grup West Arad, E. ON, Autonom

Afis 9 dec Sala Radio jpg
CHRISTIAN BADEA DIRIJEAZĂ SIMFONIA „DIN LUMEA NOUĂ” LA SALA RADIO
Vineri, 9 decembrie 2022 (de la 19.00), veți asculta lucrarea compozitorului ceh în interpretareaORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.
973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.