Progresii pop

Publicat în Dilema Veche nr. 886 din 1 - 7 aprilie 2021
Progresii pop jpeg

● Steven Wilson, Future bites, Caroline International, 2021.

● The Pineapple Thief, Versions of the truth, Kscope, 2021.

Cu muzica lui Steven Wilson am o relație în care iritarea alternează cu admirația – pînă acum cele două faze alternau între perioade diferite, proiecte diferite, acum a reușit însă să le stîrnească pe același album, un experiment deepfake în care nu e clar care, dintre prog-rock și disco, e subiectul măsluirii și care e metoda.

Nu îmi dau seama cît de popular e Wilson prin părțile noastre – cine își ia lumina de la premiile Grammy poate l-a remarcat pe listele de acolo în urmă cu vreo zece ani, în infama categorie Best Surround Sound Album care îi elogia mai degrabă talentele de inginer de sunet. Mare parte a carierei sale a prestat astfel de servicii, alterînd, uneori iremediabil, sound-ul unor trupe (Anathema, Opeth, portofoliul casei de discuri Kscope). Recent ne-a vizitat la festivalul Artmania, unde și-a declarat blasfemic preferința față de pop și muzica ABBA, sugerînd ambiții de Eurovision după aproape 30 de ani în care a condus o revoluție a rock-ului progresiv ca lider al grupului Porcupine Tree. E vorba de sortimentul prog-rock englezesc, alternativă la cel de peste Ocean poate mai cunoscut la noi – Dream Theater, Rush etc. (totuși cele mai bune materiale românești de gen sînt tributare tulpinii britanice, vezi trupa byron).

Temele noilor piese – demența digitală, narcisismul și alte simptome ale epocii deepfake – nu dau doar mesajul, ci și meta-statutul de album rock ce pare să fi fost interceptat de hackeri chinezi și remixat clandestin într-un fel de pop brit-asiatic. Recenziile compară materialul cu alte schimbări radicale de direcție, însă aici e mai mult decît art-rock deconstructiv, e un pop progresiv generat de Inteligențe Artificiale din șabloane descoperite în creierul lui Wilson prin intermediul cine știe cărei tehnologii experimentale de la Elon Musk. Piesele sînt vii, învață din iritarea ascultătorului devenind gradual plăcute. Protagonistul încearcă să construiască alianțe și cu garda veche, avîndu-l invitat pe Elton John să recite cîteva cuvinte; în același timp, face un pariu cu viitorul și cu industria muzicii deficitului de atenție.

886 17 biro cover2 jpg jpeg

„Pînă îmi fac eu de cap, preluați voi sound-ul care mă caracteriza”, așa pare să-i fi instruit Wilson pe cei de la The Pineapple Thief, pe care i-a atras în portofoliul Kscope destul de devreme, încît grupul să pară destinat a umple golul rămas în urma destrămării Porcupine Tree. De altfel, Gavin Harrison, toboșarul porcilor spinoși (mai recent și al legendarilor King Crimson), are pe noul album The Pineapple Thief un aport imens, tobe fragile cu eleganță post-jazz, dar mai simpliste structural – acea strategie less is more cu care Wilson și-a instruit colaboratorii e demonstrată aici prin spețe de manual. E o formă de rock ergonomic care se poate mula pe diverse tipuri de auditoriu, în care instrumentele nu se înghesuie să cînte deodată, intră și ies din scenă conform unor roluri dramatice mai degrabă decît urmînd partituri. Refrenele sînt fundamental prietenoase, ușor de confiscat în remixuri pop. The Pineapple Thief substituie cu succes și pe recent destrămații Anathema, albumul fiind angajat să mențină în viață un soft-rock intubat prin secțiile ATI ale industriei muzicale, prea nestrident ideologic încît să atragă atenția ascultătorului surescitat politic.

Nu știm cînd vor mai da tîrcoale astfel de muzicieni premiilor Grammy. „Wet Ass Pussy” și misecuvinismul TheWeeknd stabilesc acum prioritățile într-o decompensare clinică a industriei, deși secțiunea rock e încă decentă la Grammy (dar conține la fel de puțin rock ca noul album Steven Wilson, e posibil ca aceasta să și fie miza materialului).

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

p 17 2 jpg
Singurătate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e convingător pentru că, înainte de a ne ameți cu panseuri spirituale, se impune în calitatea sa de corp fără rușine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai tîrziu, devenind un fel de dioramă a felului în care a putut naviga o fabuloasă formație uitată a anilor ’80 prin soundscape-ul începutului deceniului următor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Veneția
Ediția din acest an nu e, din fericire, grandioasă și nici sentimentul de parc de distracție nu mai e la dispoziția ta, ca pînă acum.
TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.

Adevarul.ro

image
Reacţia neaşteptată a doi şoferi ucraineni în faţa unui român. „Mi s-a făcut pielea de găină, n-am ştiut ce să răspund“
Un şofer român a povestit cum a decurs întâlnirea neaşteptată cu doi ucraineni la Berlin, într-o parcare. Cei doi au avut o reacţie emoţionantă atunci când au aflat că au în faţă un român.
image
Experienţa unui turist în Cluj: „Nu pare din România. Arată într-un fel... “
Un turist a relatat impresiile sale după ce a vizitat Clujul şi spune că oraşul arată diferit de alte localităţi din România. Turistul a făcut mai multe remarci şi a explicat ce l-a impresionat.
image
Staţiunea balneară construită de la zero într-un oraş din Ardeal. Când vor sosi primii turişti FOTO
Autorităţile din Alba au mai făcut un pas în procesul de finalizare a unei investiţii în valoare de circa 35 de milioane de lei privind construcţia staţiunii de băi sărate din oraşul Ocna Mureş.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.