Contrastele libertății

Publicat în Dilema Veche nr. 890 din 29 aprilie - 5 mai 2021
Contrastele libertății jpeg

● Deniz Otay, Fotocrom Paradis, Editura OhMyGodPoetry, 2020.

OhMyGodPoetry a făcut un salt important în ultima vreme. Dacă din prima serie de cărți nu am reținut decît un titlu, acum putem vorbi despre mai multe volume bune apărute în intervalul 2020-2021.

Cartea lui Deniz Otay e una dintre acestea. Titlul, Fotocrom Paradis, este sinteza poeticii sale, o serie de imagini tulburătoare și contrastante ce se derulează singure, care construiesc nu un „paradis”, ci un organism, un întreg apt. Versurile din poemul de deschidere, „Punct de frontieră”, anunță tema contrastelor ce se adună în sens: „Nu există decît distanțe, / Materia vie e în primul rînd separare, / Apropierea e suprapunere, / Suprapunerea e contaminare”. A te explora din perspective opuse e cea mai bună alegere dacă vrei să știi cu adevărat cine ești. Și care e frumusețea? Că nici după aceea nu știi aproape nimic despre tine. Mai mult, intri în fierbere, sari dintr-o parte în alta, deriva fiind cumva sinusoida care te asigură că ești încă în viață. Dar această, s-o numim, filosofie își are corespondența în realitatea concretă. De exemplu, distanțele nu sînt doar spirituale, ci și fizice.

Din prima secțiune a cărții rețin în primul rînd poemele: „Uneori”, „Alteori” (mai există un al doilea „Alteori”, dar acela nu m-a convins) și „The Separation”. Citez din ultimul: „Eu și prietenul practicăm asta / ca-ntr-o rugăciune new age, / ne ridicăm din iarbă copleșiți de insighturile după-amiezii, / mergem spre casă / leșinați de fericire aerată. / Azi, mai mult ca oricînd, / încărcați și cu tristețe / fiindcă ce e puterea / dacă nu ai și tristesse / adică dacă nu ești adevărat”. Așadar, forța și adevărul despre propria ființă sînt posibile doar prin asimilarea contrariului unui „eu” în confort propriu. Versuri foarte bune, ce întăresc și justifică ce am spus adineauri, găsim în „Metafizica distracției”: „așa ar fi în orice alt loc / sau cu oricare alt băiat / sau în parcuri sau în vise / în care mă pregătesc pentru dimineață / pentru ceva care rupe subtil ritmul confortului, / ritmul de siguranță”. În prima secțiune figurează și alte poeme bune, cum ar fi „Conversațiile”, „Dark speech” și „Originea complexelor”.

A doua parte a cărții, „Spre zona liberă”, e un grupaj eteroclit, din unele puncte de vedere, dar tot la fel de convingător ca și primul. Dacă în „Melancolie și celebrări” exista o idee bine conturată și condusă prin aproape toate poemele, această a doua secțiune este alcătuită din momente și stări. Autoarea pare să ne dea cheia de lectură a acestei părți din carte printr-un citat din H. Bergson: „În labirintul actelor, stărilor și facultăților spiritului, nu trebuie să abandonăm niciodată firul director pe care ni-l furnizează biologia”. În astfel de stări și clipe, poeta se expune, își mărturisește în limbaj conotativ plăcerile trupului: „Au fost și zile în care am existat / doar pentru corp. / Nu doar prin corp, ci pentru el, / pentru delectarea lui hedonistică” („Mood: litoral”). Marea e erotica în sine, ești liber într-un fel aparte. Simțurile se amplifică la maximum. Deniz Otay scrie despre libertate în mai multe moduri, trece uneori prin filtrul științelor exacte splendoarea unor momente trăite. Împlinirile vin uneori din gesturi simple care produc impact emoțional. Un sejur pe hartă însoțit de un altul concret conturează un mod de viață. Restricții nu există în afara celor autoimpuse, dar nu din inhibiții, ci din calcule aproape pragmatice. Toată această parte a cărții e una a ipostazelor. Unele insolite, altele banale, dar revigorate prin puterea scrisului său. Nu mai există granițe între realitate exterioară, autobiografie și ficțiune. Trecută printr-un filtru digital, viața capătă și mai multe aspecte și forme: „Cine se strecoară în vis / dintr-o civilizație evoluată / care se află aici, printre noi. / Ei trăiesc milioane de ani, cuprinși în datele științei de pe altă hartă / mult mai rapizi ca să îi poată percepe / capacitatea de viață primitivă – / o hologramă. / Uneori cineva păcălește codul digital printr-o fantă („Automatizată, iubirea”). De aici vine adevărata libertate, din spargerea codului, prin evadarea prin fanta deschisă a unei rețele care, cu cît te ademenește și te „ajută” mai mult, te face sclavul ei.

Acestui volum i-aș putea reproșa unele redundanțe, unele versuri care ar putea lipsi, un surplus de retorică, dar, per total, cartea lui Deniz Otay, Fotocrom Paradis, este una dintre cele mai bune ale unei generații ce abia se înfiripă, dar care își arată din plin potențialul.

Șerban Axinte este scriitor și critic literar. Cea mai recentă carte publicată: Scrîșnetul dinților, Editura Cartier, 2021.

958 16 Avanpremiera jpg
Librarul din Florența
Vespasiano n-a făcut el toate cele 200 de manuscrise pentru biblioteca abației din Fiesole, așa cum avea să susțină. Cosimo a cumpărat 20 dintre ele printr-un alt librar florentin, Zanobi di Mariano.
p 17 jpg
O dispariție
Însă această fetiță nu reprezintă, în film, doar tropul copilașului gingaș care e de ajuns să respire pentru a emoționa durabil.
958 17 Breazu jpeg
Un bricolaj reușit
Așa se face că cel mai proaspăt release, Boulder Blues, înregistrat între 2020 și 2022 în Israel, Marea Britanie, Mexic și Germania – locurile în care trăiesc astăzi cei nouă componenți ai grupului și muzicienii invitați la conceperea noului album –, conține toate detaliile plastice amintite
AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordează voci narative surprinzătoare, de la intelectuali și corporatiști la gospodine cu blog de gătit, de la soții ratate bovaric la scriitori călătorind bezmetici pe șosele între lansări de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la înaintașii lui (Chaplin, bunăoară) și a înțeles că hazul ar putea să ne ducă ceva mai aproape de adevărul negru, învăluindu-ne ca o protecție și-apoi abandonîndu-ne în ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradiție din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) plusează cu programe mai spectaculoase și expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre și imagini – interviu cu artistul vizual Ana TOMA
„Recitesc cartea de cîte ori e nevoie pînă se conturează o imagine mentală care să surprindă atmosfera volumului în ansamblu.”
956 15 Banu1 jpg
Ultima dată
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
„Proud Ladies”. O istorie dansată a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan și o tușă feministă – așa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner – „Număr” sau „Domnul 45”
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
„Paradis” aduce la viață o lume extrem de complexă, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimbări care se fac abia simțite, dar care urmează să-l zguduie și să-l scufunde în mîlul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelență al mărturiilor de altă epocă. Iar un elocvent exemplu în acest sens este cartea de amintiri recent apărută a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La răscruce de vremuri
Frammartino lucrează greu („Il buco” este doar al treilea lungmetraj al său în mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e străină nici de rezultate strălucite, nici de orbiri și manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mișcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invocînd condiția magic-răzbunătoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei Șora
Erai ceea ce mi s-a părut a fi primul om cu adevărat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski – cea mai actuală biografie a liderului ucrainean apare în română
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nouă la Humanitas: „Valul negru” de Kim Ghattas
„Kim Ghattas povestește ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observația directă, investigația jurnalistică.”
954 16 Cop1 jpg
Rememorări ficționale
Asistăm în acești ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat îndeobște minor. Vorbim despre biografia romanțată.
p 17 2 jpg
Despre filmele cîștigătoare la Veneția și Berlin
„Evenimentul” este un film realist, și tocmai această opțiune a tonalității îl recomandă drept un vehicul de nădejde pentru o narațiune cu concluzie clară, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi prezentat la secțiunea „History and Cinema” din cadrul BIFF
Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 – „Ramificări”
Ediția a patra a Musica Ricercata Festival, „Ramificări”, are la bază un concept dedicat păcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebeșelea la Napoli, opera „La foresta d’Hermanstad” („Pădurea Sibiului”).
Afis Barbu FormaDeva jpg
„Doctor Coloris Causa” – expoziție Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expoziția „Doctor Coloris Causa”, pînă în data de 5 august 2022, la Galeria Națională de Artă Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoaște diferențele dintre echivocul pur și simplu (periculos, pentru că indecis și flotant) și acela care pune nuanțele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
Șaptesprezece scriitoare de vîrste diferite (născute între 1933 şi 1979) au fost invitate să scrie despre experienţa lor, ca femei, în comunism.

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.