Echilibru

Publicat în Dilema Veche nr. 891 din 6 -12 mai 2021
Echilibru jpeg

ÔŚĆ Bush, The Kingdom, BMG, 2020.

ÔŚĆ Walking Papers, The Light Below, Carry on Music, 2021.

├Än anii ╩╝90 ne bosumflam pe cei care spuneau c─â muzica adev─ârat─â s-a f─âcut ├«n anii ╩╝70, ├«nainte ca MTV s-o distrug─â. ├Än anii 2020, tinerii se ├«mbufneaz─â c├«nd le spun c─â muzica adev─ârat─â se f─âcea ├«n anii ╩╝90, c├«nd MTV ├«nsemna ceva. MTV a debutat la miezul nop╚Ťii pe 1 august 1981, cu piesa ÔÇ×Video Killed the Radio StarÔÇŁ. S-a n─âscut atunci un nou tip de regizor, cel de videoclipuri, iar trupele au ├«nceput s─â se preocupe de ÔÇ×imagineÔÇŁ. Rock-ul anilor ╩╝90 a fost al tinerilor liberi ╚Öi frumo╚Öi ÔÇô c─â mai d─âdeau ├«n patima drogurilor ori se sinucideau ├«n culmea gloriei era irelevant, important pentru MTV era s─â mori frumos, s─â nu te vad─â lumea ├«mb─âtr├«nind, concluzii trase din observa╚Ťii empirice asupra superstarurilor anilor ╩╝70. Cu greu ├«mi amintesc c├«nt─âre╚Ťi dincoace de 30-35 de ani ├«n topurile MTV ale anilor ╩╝90, iar rock-ul nu f─âcea excep╚Ťie; azi vremurile s├«nt ceva mai permisive ├«n acest sens.

Nu-metal-ul cumva revine ├«n aten╚Ťie asociindu-se din mers cu trap, dubstep ╚Öi alte apuc─âturi compatibile. Grunge-ul, ├«n schimb, nu e la fel de maleabil ÔÇô cel mai mic pas ├«n lateral ├«l scoate pe muzician ├«n afara genului, a╚Öa c─â supravie╚Ťuitorii merit─â felicita╚Ťi pentru perseveren╚Ť─â (╚Öi pentru spiritul de autoconservare, c├«nd colegii de scen─â se bucurau de fereastra de oportunitate a tinere╚Ťii drog├«ndu-se). M─â opresc asupra a dou─â albume recente care nu vin chiar din prima linie grunge, ├«ns─â surprind prin echilibrul dintre prospe╚Ťimea melodiilor ╚Öi abilitatea de a r─âscoli nostalgii.

Bush s-au lipit de grunge ca ni╚Öte impostori, ei venind din Anglia, unde nu mai aveau loc de Britpop-ul anilor ╩╝90, atr─âg├«nd aten╚Ťia prin abilitatea de a imita timbrul vocal lui Kurt Cobain (parte din vin─â apar╚Ťine inginerului de sunet Steve Albini). Au avut succes mai mult prin virtutea neru╚Öin─ârii, apoi la finele anilor ╩╝90 au depus armele. De un deceniu ├«ncoace tot ├«ncearc─â s─â se relanseze, lipindu-se ba de un joc video, ba de o coloan─â sonor─â de film, ├«ns─â abia cu albumul de anul trecut mi-au atras din nou aten╚Ťia ÔÇô poate datorit─â riff-urilor ├«n─âsprite, cu iz metal, o str─âdanie de a se ├«ndep─ârta de asocierea cu Nirvana, care le-a folosit pe termen scurt, dar le-a d─âunat pe termen lung. E mai mult Pearl Jam aici, mai mult The Cult, chiar ni╚Öte U2 (prea mult U2, conform cronicii din Rolling Stone). Tyler Bates, compozitor-mercenar bun la toate (a mai ajutat pe Marilyn Manson), contribuie la jum─âtate din album, de╚Öi nu e membru al trupei, e posibil ca lui s─â i se datoreze ├«ncordarea muscular─â a materialului. Senza╚Ťia de f─âc─âtur─â de laborator pe care a l─âsat-o mereu trupa nu a disp─ârut, dar nivelul de energie emanat de noile piese e peste tot ceea ce scot veteranii supravie╚Ťuitori ai scenei grunge.

891 17 biro cover2 jpg jpeg

Alt album surprinz─âtor din aceea╚Öi scen─â apar╚Ťine proiectului Walking Papers ÔÇô format ├«n centrul energetic al grunge-ului, Seattle, la lansare avea ├«n componen╚Ť─â pe tobo╚Öarul de la Screaming Trees ╚Öi pe Duff McKagan de la Guns╩╝n╩╝Roses. Rampa de lansare le-a folosit de minune, iar separarea de numele mari nu le-a d─âunat, noul albumul vine cu idei noi, o versiune mai blues a rock-ului moroc─ânos al lui Mark Lanegan, cu multe clape ╚Öi niscaiva saxofon, grunge melancolic alternat cu balade r─âgu╚Öite pentru baruri 40+ frecventate de tineri apropriind cultural nostalgii. Membrii grupului nu s├«nt cu mult mai proaspe╚Ťi dec├«t Duff McKagan ÔÇô veteranul nu a dat o m├«n─â de ajutor unor pu╚Öti, ci unor colegi care n-au reu╚Öit niciodat─â s─â se fac─â auzi╚Ťi ├«n afara scenei locale; poate acum e ╚Öansa lor, albumul are savoarea unui succes Alternative Nation de pe MTV-ul anilor ╩╝90. Kennedy era prezentatoarea emisiunii, poate o mai ╚Ťine╚Ťi minte.

Aron Biro este autorul blogului aronbiro.blogspot.com.

p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimu╚Ťe, muzic─â ╚Öi baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana ├«nt├«i, cu un narator de v├«rsta a treia, ce graviteaz─â ├«n jurul unor teme precum nostalgia tinere╚Ťii, muzica, erotismul, totul ├«nv─âluit ├«ntr-o folie de ÔÇ×unheimlichÔÇŁ care a devenit marca autorului nipon.

Adevarul.ro

image
Cum au ajuns romii ├«n principatele rom├óne. Statistic, ei sunt mult mai numero┼či dec├ót ├«n orice ┼úar─â
De la plecarea lor din India, în urma certurilor dintre conducători, s-au despărţit în două ramuri, o parte îndreptându-se spre Nordul Africii, în timp ce partea cea mai consistentă a luat calea Europei.
image
Povestea nefardat─â a rom├ónului ├«nchis ├«n China:┬áÔÇ×St─âteam ├«ntr-o cu┼čc─â cu gratii ┼či dormeam pe o p─âtur─â plin─â de s├óngeÔÇť
Marius Balo l-a c─âutat pe Dumnezeu la seminarul teologic din Cluj-Napoca, apoi la Academia de studii teologice ÔÇ×Sf├óntul VladimirÔÇť din New York, dar l-a g─âsit cu adev─ârat ├«ntr-o celul─â de 16 metri p─âtra┼úi din Shanghai. A petrecut opt ani ├«n ├«nchisorile chineze┼čti, timp ├«n care a cunoscut iadul pe P─âm├ónt, ├«ns─â acum consider─â c─â toat─â experien┼úa a fost, de fapt, o binecuv├óntare.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.