Religia la breaking news

Publicat în Dilema Veche nr. 674 din 19-25 ianuarie 2017
Religia la breaking news jpeg

Ce schimbare faţă de acum cîţiva ani în situaţia europeană a religiei! La începutul noului secol (şi mileniu), religia părea că acceptase să se „privatizeze“. Avea o prezenţă moale, discretă, polimorfă, adesea modelată după gustul reţetelor individuale. În societatea mare, glasul ei era firav, delicat. Secularizarea, corectitudinea politică, uitarea păreau să-i vină în curînd de hac. Cel puţin după analiştii fenomenelor sociale, care constatau că ea devenise preponderent treaba insului sau a comunităţii mici de cult. Că era căutată pentru confortul psihic şi moral pe care îl oferea, ca un căuş cald asigurat de un transcendent binevoitor, chiar dacă adesea vag. Blîndă, domestică, introvertită, religia invoca Alteritatea mai ales pentru a-i folosi prestigiul în buna aşezare a vieţii de aici. „Recentrarea pe lume şi om“, adaptarea divinului la nevoile umanului, o cheie de succes în „realizarea personală“: iată care erau principalele atuuri ale religiei în Occidentul tîrziu modern. În 2000, o anchetă asupra pluralismului moral şi religios în Europa a trebuit să renunţe la întrebarea privind noţiunea creştină de mîntuire. O treime din cei chestionaţi n-au înţeles despre ce era vorba.

De cîţiva ani, chipul social al religiei s-a schimbat în mod dramatic. Ea a dat buzna în spaţiul public. Dă teribile bătăi de cap decidenţilor europeni. Nu se mai lasă asimilată unor convingeri private, nici catalogată printre tăcute şi trecute valori culturale. Pune faţă în faţă mari religii ale lumii, fiecare cu bagajul ei de doctrină, de traseu istoric, de imagine a societăţii. Religia are tonuri tari, sonore, răscolitoare pentru mentalitatea lumii occidentale. Tonuri grave, precum tema persecuţiilor şi a refugiaţilor din motive religioase. Tonuri îngrijorătoare, ca problema grupurilor neinserate în disciplina civică a ţării-gazdă: comunităţile turce din Germania, permeabile la ideologia dictatorial-islamistă a lui Erdogan, coloanele greu administrabile de migranţi, milioanele de musulmani din periferiile franceze (François Fillon, candidat la preşedinţia Franţei, vorbea chiar mai larg despre necesitatea „unui control administrativ strict privind cultul islamic atîta vreme cît ancorarea lui în Republică nu se va fi încheiat“). Mai teribil, religia are tonuri de violenţă criminală, împroşcate de grupările extremismului islamist şi de dictaturi din Orientul Mijlociu, ceea ce dă apă la moară temei conflictului între civilizaţii, ortodoxiei oficiale din Rusia lui Putin, tentaţiilor europene către izolaţionism.

Dar izbucnirea religiei în spaţiul public are / poate avea şi tonuri promiţătore. Datorită crizei, vocile responsabililor religioşi capătă relief, audienţă în-tr un cerc mai larg decît cel al comunităţii credincioase. François Fillon s-a adresat, de pildă, episcopilor Franţei, cei care, în octombrie 2016, publicaseră un „Strigăt de alarmă“ privind fracturile societăţii franceze. Ei pledau pentru necesitatea de a regîndi laicitatea, de a produce o „laicitate ospitalieră“ unde religia / religiile să fie ascultate, unde ele să participe la dezbaterea problemelor de societate. Capătă de asemenea un spor de mediatizare colocviile între creştini, evrei şi reprezentanţi ai islamului participant la democraţie. Se cercetează acolo ceea ce face concordanţa religiilor, se aminteşte datoria credinţelor de a se degreva de construcţiile ideologice care le sufocă spiritul, se testează acolo beneficiul întîlnirii dialogale a religiilor.

Pe urmă, într-un Occident care caută să-şi afirme mai apăsat identitatea, creştinismul revine în atenţia societăţii drept filon formativ al Europei. Apare astfel posibilitatea ca el să fie cercetat, cunoscut, interpretat mai cu atenţie şi cu sîrg. E de sperat ca grija identitară să nu adumbrească seva lui de universalitate. E de aşteptat ca nu lecturile integriste, închise să predomine, ci cele sensibile la ecumenismul Duhului.

În sfîrşit, izbucnirea religiei în spaţiul public arată ce important este ca societatea mare să recupereze cultura religioasă. În confruntarea cu islamul, se simte astăzi lipsa instrumentului cu care Occidentul să se raporteze la nordul realului, la transcendenţa Lui mobilizatoare, în care toate religiile îşi au raţiunea de a fi. Pe de altă parte, islamismul agresiv este şi el tot produsul unei inculturi religioase. Ea e cea care schimonoseşte aşa de uşor credinţa în fanatism, în scenariu totalitar, criminal. Ea e cea care dă divinului statutul brut de dictator. Prima ignoranţă, pentru care credinţa a ajuns doar convingere individuală ori de grup restrîns, e de tip flasc. A doua e de tip îngheţat. Dar ambele mundanizează religia, ambele restrîng statura omului la măsura unei lumi închise. Recuperarea culturii creştine, a culturii religioase în genere poate fi dificilă, problematică, dar poate da o nouă respiraţie Europei. Conjunctural vorbind, recuperarea e cerută de conflictul cu islamismul agresiv. Dar, în mod „absolut“, ea e cerută de statutul omului, fiinţă definită prin capacitatea de a creşte, de a se depăşi, deschisă spre un altul. Fără o cultură spirituală vie, îndrăzneaţă, creatoare, credinţa însăşi riscă să devină conformistă, lipsită de gust pentru transcendent, fără detentă verticală. Omul riscă să-şi caute sensul într-o lume plată, sub „un cer potrivit cu părerile lui“.

Un cer întrucîtva – doar întrucîtva – asemănător a descris Swedenborg în debutul viziunilor sale din cartea Despre înţelepciunea iubirii conjugale. O sumă de înţelepţi adunaţi din toate colţurile pămîntului sînt poftiţi de un înger să arate cum îşi închipuie ei starea de fericire angelică. Unii cred că ea constă în posibilitatea de a obţine o ştiinţă desăvîrşită, prin discuţii şi sfaturi fără limită de timp. Alţii optează pentru neîncetate celebrări ale divinului în compania patriarhilor. Altă ceată vorbeşte despre grădina Paradisului şi frumuseţile ei. Pe scurt, toţi îşi închipuie starea transmundană potrivit unei forme date, gata făcute, familiare. Insensibili faţă de exaltanta ruptură de nivel la care sînt îndemnaţi, ei o modelează prin perpetuarea unor activităţi şi imagini de aici. Nu par să aibă gust pentru dinamica credinţei, captivată de imprevizibilul lui Dumnezeu, atrasă de noutatea Lui de necuprins. După ce toţi îşi expun opiniile, îngerul decide: „Să le alcătuim aşadar un cer potrivit cu părerile lor“. Iar Swedenborg insistă asupra senzaţiei de platitudine sufocantă, de capacană pe care toţi aceşti oameni o au după ce petrec cîteva zile în „cerul potrivit cu părerile lor“. „Sîntem aici abia de trei zile… şi avem neîncetat în faţa ochilor veşnicia plictiselii care ne aşteaptă.“ Parabola – transparentă – arată ce riscă să devină religia cînd raportul cu divinul e conceput după criteriile închise ale lui „aici“: o enormă plictiseală. 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase. Cea mai recentă carte publicată e Modelul Antim, modelul Păltiniş. Cercuri de studiu şi prietenie spirituală, Humanitas, 2015.

Foto: wikimedia commons, Em. Swedenborg

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.