DILEMABLOG

Pagina 10
Piketty şi datoriile istorice jpeg
Alegeri în Turcia: începutul sfîrşitului pentru Erdogan?
AKP a cîştigat alegerile, dar nu a reuşit să obţină decît un scor relativ modest, adică doar 41% din voturi. Pentru prima oară în ultimii treisprezece ani, AKP nu mai deţine majoritatea absolută.
Oameni ocupați  jpeg
Melancolie
Cînd devii melancolic, tinzi să nu mai fi actor, ci spectator. Cel puțin, mie, una, așa mi se întîmplă: devin spectatoare a propriei mele vieți. Întîmplări faste și nefaste mi se perindă prin fața ochilor uimiți. Uimiți cu atît mai mult cu cît și eu sînt parte (uneori, chiar principala parte...) din ele.
Ce urmează după tragedie? jpeg
Nimeni nu-i de vină
Ați pățit-o? Să vi se facă o nefăcută și cînd cereți explicații, via scuze, să fiți întîmpinat cu un dat al ochilor peste cap, un oftat defensiv și acea temută deja sintagmă: “dar nu este vina mea”?
Oameni ocupați  jpeg
Sfîrșit de liceu
Nu știu cum s-a făcut, dar iar am asistat la o ceremonie de absolvire: copilul meu a terminat și liceul...Ocazie cu care nu doar m-am emoționat și mi-am reiterat toate propriile sfîrșituri de cicluri școlare, mi-am retrecut în revistă toate etapele copilului meu, dar am și observat desfășurarea în sine a festivităților.
Ai sărit ca boul din Louis Vuitton jpeg
Abuzuri la UNATC
Comisiei de etică a UNATC i s-a părut mult mai important să pedepsească lezarea imaginii Universității decît să investigheze criticile aduse de Andrei Rus și Andrei Gorzo și să ceară o anchetă internă.
Oameni ocupați  jpeg
Pe geam: bărbați și femei
Unul dintre binecunoscutele dezavantaje ale locuitului la bloc este faptul că, vrînd-nevrînd, trăiești într-o relație mult prea apropiată cu vecinii: le împărtășești, prin geamuri și pereți, o parte din zbaterile zilnice și dramele existențiale. Tot așa cum și ei, la rîndul lor, ”se înfruptă” din ale tale.
Arta de a îmbătrîni jpeg
Jurnalul lui Sebastian
Recitesc, după aproape 20 de ani de cînd a apărut, Jurnalul lui Mihail Sebastian (Editura Humanitas, text îngrijit de Gabriela Omăt). Cînd a fost publicat, în 1996, eram studentă.
Re uniformizarea şcolară jpeg
Vă rugăm, nu insistaţi
Bănuiesc că, dacă ai avea revelaţii gastronomice, la o masă "între prieteni", nimic nu te opreşte să mai ceri o porţie. Însă să fii pus la zid cu polonicul este o gravă lipsă de politeţe.
Ce a făcut şi ce n a făcut Sorin Oprescu jpeg
Fotbal fabulos
Mingile şutate în văzduh de te gîndeai că nu se mai întorc niciodată înapoi, încercările de scăriţe peste propriul portar, pasele date de la o echipă la alta, huiduielle tribunelor, toate te duceau cu gîndul la cel mai fabulos derby de provincie.
Cafea cu Bradbury, Wallace, Sendak și alții jpeg
Cafea cu Bradbury, Wallace, Sendak și alții
De aproape un an, urmăresc serialul PBS Blank on Blank, proiectul de recuperare a unor interviuri rare cu oameni extraordinari. M-am abonat la YouTube-ul lor și primesc o dată la cîteva săptămîni o animație nouă.
Oameni ocupați  jpeg
Proscrișii cartofi prăjiți
Dacă m-ar întreba cineva care e mîncarea mea preferată, cred că, în mod onest, cea dintîi care mi-ar veni în cap ar fi...cartofii prăjiți. Spun ”în mod onest” pentru că, în ultimul timp, cartofii prăjiți au cam ieșit din meniul cotidian.
Compromisuri în educație jpeg
Compromisuri în educație
Există tot felul de zile de sărbătorit (a apei, a aerului etc). Se sărbătoresc în întervalul orar dedicat cursurilor pentru că elevii mici au după ore un alt program și nu pot fi ținuți oricît, elevii mari nu participă la astfel de activități în afara orelor. După o zi petrecută făcînd serbare, a doua zi se recuperează timpul irosit și astfel se ajunge la o lecție lungă, dificilă, dictată, nefiind timp de altă abordare.
Arta de a îmbătrîni jpeg
Totul despre like
Îți pasă de cineva și îți vine să iei like-ul lui ca pe un semn de afecțiune. Te agăți de el și te ții bine. Și ajungi să te bucuri ca un copil și să savurezi “marea” victorie. Mi s-a întîmplat. După aceea m-am înfuriat.
Piketty şi datoriile istorice jpeg
Feluri de a fura
Dacă ceva relativ accesibil devine, prin gratuitate, accesibil oricui, tentaţia de a poseda acel lucru dispare.
Cafea cu Bradbury, Wallace, Sendak și alții jpeg
Error.dll
Calculatoare blocate, documente pierdute inexplicabil, Windows-uri blege, fotografii dispărute în gaura neagră a unui recovery pe iTunes, înregistrări nesalvate ș.a.
Oameni ocupați  jpeg
Femei singure în oraș
Nu, articolul de față nu e despre ce pare a fi: și anume despre femeile singure cu adevărat, fără partener, iubit, soț sau cum îi mai putem spune. E despre ceva mai concret și mai puțin spectaculos. Despre femei care ies singure în oraș să mănînce sau să bea ceva.
Ce vă (mai) enervează?  jpeg
Lifturi
Într-unul dintre blocurile în care am locuit, liftul avea un zgomot al lui atunci cînd pornea, aproape uman, ca un oftat.
Re uniformizarea şcolară jpeg
Spune-mi ce-ţi doreşti
Este un lucru ştiut: cu cît îţi doreşti mai mult timp ceva, cu atît acel "ceva" va deveni mai valoros în ochii tăi şi-l vei preţui mai mult căci ideea de reuşită va trece deasupra conceptului material. Cînd oferi jucăria imediat, obiectul în sine îşi va pierde mult din importanţă.
Nadia sau despre absurdul școlar cotidian durabil (cîte decenii?) png
Nadia sau despre absurdul școlar cotidian durabil (cîte decenii?)
Nadia este în clasa a opta. Vrea să intre la un liceu bun şi, pentru asta, are nevoie de note mari la şcoală şi la testarea naţională din iunie. Tatăl este chinez, iar mama româncă. Seamănă cu un manechin de porţelan: e lungă, subţire, cu faţa vag zîmbitoare.
Trezitul de dimineață jpeg
Bună ziua ți-am dat
Din ce în ce mai des mi se întîmplă să fiu pusă în situația de a saluta eu prima, chiar dacă mă aflu, deja, într-o încăpere. Mă uit la noii veniți, cum își bagă capul între umeri și tac mîlc.
Piketty şi datoriile istorice jpeg
E grav. E grevă
Mersul trenurilor e, în Germania, un fel de lege. Sau un fel de axiomă. (Aproape) totul e pünktlich, planmäßig, exakt. Cam aşa e şi mersul grevelor.
Cum să ucizi un nazist (și să scrii un roman) jpeg
Cum să ucizi un nazist (și să scrii un roman)
Operațiunea Anthropoid e un straniu animal literar, un roman certat cu tradiția romanului, care reconstituie, cu obsesia adevărului istoric plutind mereu peste peisajul lipsit de griji al ficțiunii, atmosfera Europei de la finalul anilor '30 și începutul anilor '40.
Puțin mai buni decît este necesar jpeg
Puțin mai buni decît este necesar
Nu mă pot abține să nu mă întreb cum ar fi stat lucrurile dacă povestea s-ar fi petrecut într-o școală de stat din România.
Muzicile mele din 2015 jpeg
Furtişaguri de familie
În familia mea toată lumea s-a dedat, la un moment dat, furtişagurilor. Bunicul, bunica, tata, mama şi, pentru a păstra tradiţia, şi eu. Despre unchi şi mătuşi nu am dovezi. Doar ştiinţă.
Re uniformizarea şcolară jpeg
7 ani de acasă
Pe de o parte, ştim să oferim, vrem să oferim, dar nu o facem din frica reacţiei celuilalt; pe de alta, săturaţi de mitocănie şi nesimţire, cînd dăm peste un gest frumos, normal, dar rar, vrem să-l încurajăm, compleşindu-l pînă la sufocare, cu prea multe mulţumiri.
Oameni ocupați  jpeg
Afară
Ieri, soare afară fiind, orașul era, la propriu, un furnicar. Un furnicar fericit, în care o mare parte din populația zonei centrale părea că ieșise să se bucure de soare, să se miște pur și simplu pe la orele amiezii și serii. În ciuda cenușiului cotidian, împămîntenit, al orașului.
Casa Universitarilor, la prînz jpeg
Cui să mulțumim?
La prima mea „ieşire” în Occident care s-a întîmplat relativ tîrziu, cînd deja obosisem să-mi imaginez „lumea de dincolo” am redescoperit plăcerea de a spune „mulţumesc” atunci cînd cineva îţi face loc să urci în metrou sau cînd un tînăr de culoare îţi ridică moneda de 10 cenţi atunci cînd îţi cade pe jos.
Obama, Iohannis și genocidul jpeg
Obama, Iohannis și genocidul
Spre deosebire de Papa Francisc, George Clooney, Kim Kardashian sau băieții de la System Of A Down, președintele Obama nu poate să pronunțe cuvîntul „genocid”. A putut, acum șapte ani, cînd era în campanie electorală, dar acum nu mai poate.
Trezitul de dimineață jpeg
Bărbatul care mînca guguștiuci
Cînd l-am cunoscut pe nea Vasilache, trăia de cîteva decenii într-o singurătate absolută. Nu-i plăceau oamenii. Se certa cu vecinii. Avea de toate și o grădină frumoasă și nu ar fi împrumutat nimănui nici măcar un capăt de ață.
Piketty şi datoriile istorice jpeg
Universitatea Princeton a cumpărat biblioteca lui Jacques Derrida
Actul lecturii era, pentru Derrida, un performance, un gest creativ în sine.
Situaţii absurde jpeg
Situaţii absurde
Ați trecut prin vreo situație absurdă într-o instituție publică din România? Povestiți-ne-o într-un mail (dilema@dilemaveche.ro) pînă luni, 27 aprilie - cele mai bune texte vor fi publicate pe Blogul cititorilor și într-un dosar despre absurd la care lucrăm intens.
Să ne ferim a l înțelege pe Fellini jpeg
Să ne ferim a-l înțelege pe Fellini
Să ne ferim a-l înțelege pe Fellini: în această reușită zace, mai întotdeauna și un eșec. Eșecul de a ne bucura de el, de a-l savura ca pe un mare (poate cel mai mare) poet ermetic pe care l-a dat Cinematograful.
Amazoana jpeg
Amazoana
Am fost foarte iritat cînd, în urmă cu ceva vreme, unul dintre derbedeii megalomani din presa noastră a vorbit despre Simona Halep ca despre o „țărăncuță”. Nu-mi imaginez, firește, că Halep e o ființă perfectă.
Fellini şi Rubinstein trebuie crezuţi jpeg
Fellini şi Rubinstein trebuie crezuţi
Fellini, cineastul, zice că e necesar din cînd în cînd – la trei ani o dată – să fii bolnav: “o boală nu prea gravă, dar mai ales nu prea dureroasă”.
Trezitul de dimineață jpeg
Pesimistul și optimistul
Vă mai aduceți aminte de povestea lui Creangă, Prostia omenească? Situația e una exemplară și profund umană pentru cei care văd jumătatea goală a paharului.
Re uniformizarea şcolară jpeg
Spiritualitate de mahala
Dacă ar exista un minimum bagaj educaţional, vedetele de carton ar înceta să mai fie un exemplu pentru tinerii care, neavînd habar despre religie şi credinţă, adoptă mecanic o pseudo-spiritualitate, merg la Slujba de Înviere pentru că e cool, trimit, fix la 12 noaptea (ca de Revelion) sms-uri cu "Cristos a Înviat", la care răspund, uneori cu "mulţumesc" şi îşi croiesc momentele de spiritualitate după tiparele eronate inoculate de mass media.
Piketty şi datoriile istorice jpeg
Mersul cărţilor. Pe ruta Bucureşti-Sibiu
Cu Proust, timpul nu e niciodată pierdut. Nici măcar atunci cînd îţi petreci şase ore într-un tren care de-abia se tîrîie între două oraşe aflate la mai puţin de 300 de kilometri unul de celălalt.
La dolce strada jpeg
La dolce strada
„Ştiţi că e alb-negru, nu?!“ Răspund politicos că, da, ştiu. O asigur pe domnişoară că n-o să mă plîng, şi mai cer o dată biletul. „E şi mut!“, insistă ea, surprinsă şi uşor alarmată de tembelismul unuia care se încăpăţînează să meargă la o porcărie.
Fellini și spiritele jpeg
Fellini și spiritele
Țin, mai întîi, să spun că Fellini are calităţi impozante, greu de regăsit, în aceeaşi fericită combinaţie, în „reţeta“ altor cineaşti ai vremii: imaginaţie, cultură vizuală, umor, spirit de asociaţie, patos, curaj. Filmele lui sînt o colecţie amplă de imagini memorabile, de „puneri în scenă“ ingenioase, de „momente“ antologice, de inspirate manevre dirijate de la masa de montaj.
Adolescent, caut responsabil jpeg
Adolescent, caut responsabil
Discuţia, în fond, nu a fost alta decît în ce măsură face bine sau rău o materie ca Religia minţii crude şi foarte uşor impresionabile a elevului. Mă bucur. Dar m-aş fi bucurat şi mai tare dacă lucrurile ar fi mers cu o treaptă mai sus, punîndu-ne întrebarea: la urma urmei, ce educaţie îi oferim minţii tinere?
Meseria de profesor jpeg
Care-i treaba cu FB
Încerc să pun cap la cap aici, la repezeală, cîteva încrucișări recente cu susnumitul FB, pre numele său adevărat Facebook, pe care nu l-am pus întreg în titlu din motive pe care le veți afla dacă veți citi mai departe.
Trezitul de dimineață jpeg
O viaţă
O femeie care a născut doi băieți și care s-a căsătorit la 22 de ani. Pe lîngă serviciul ei a mai avut unul cu normă întreagă: să-l servească pe bunicul fără să i se pară ceva prea mult sau prea greu. Probabil că l-a iubit.
Ce vă (mai) enervează?  jpeg
Cu ochii-n ecran
Dimineața, în primele 10 minute după ce mă trezesc, sînt deja în fața laptop-ului, verificîndu-mi mail-ul și frunzărind Facebook. E o operațiune care se va repeta pe parcursul zilei cam o dată la două ore. Pe Facebook, cîteodată, nici măcar nu mai sînt atentă la conținut, e un gest reflex, ca cel de a fuma – refresh and scroll.
Obama, Iohannis și genocidul jpeg
Nu mai am Facebook
Mi-am suspendat contul de Facebook de două săptămîni. 350 de ore fără să mai dau mii de refresh-uri ca să văd ce s-a mai întîmplat în lume, 350 de ore fără să mai citesc mesaje din care să aflu ce s-a mai întîmplat în viața oamenilor din jurul meu, 350 de ore fără virale și dezbateri mîzgălite pe șervețele.
Ce vă (mai) enervează?  jpeg
Lista neagră
Am regăsit un text de acum vreo 10 ani, de fapt mai mult un soi de anchetă, care m-a amuzat. Unele dintre personaje nu mai sînt atît de prezente, cîteva au cam dispărut de tot, altele au „evoluat”. Una peste alta, „peisajul” de la TV este în mare parte neschimbat, ceea ce e destul de trist.
Re uniformizarea şcolară jpeg
Sîmbătă seara, la Corso
În sală e într-adevăr frig, chiar mai frig decît afară, căci se combină şi cu o uşoară umezeală jilavă. Îţi găseşti un loc, te aşezi şi îţi pui, preventiv, haina pe tine. Începe filmul, dar luminile întîrzie să se stingă.
Trezitul de dimineață jpeg
Alegerea Angelinei
Am aflat, ca cei mai mulți dintre pămînteni, că Angelina Jolie a decis, după dubla masectomie preventivă de acum doi ani, să-și extirpe și ovarele. Ambele decizii le-a luat după ce a descoperit că suferă de o mutație genetică care crește foarte mult riscul cancerului la sîn și a celui ovarian.
Meseria de profesor jpeg
Goagăl Școler și Hirschu’ meu personal
Lumea universitară românească e în dîrdoră: se evaluează cercetarea științifică. E  foarte bine că se face, e foarte bine că au apărut criterii sistematice, indicatori etc. Intrăm în rîndul lumii – căci toate universitățile au astfel de sisteme de evaluare.
Piketty şi datoriile istorice jpeg
Trei cîştigători şi trei perdanţi
Nicolas Sarkozy visează la alternanţă. Marine Le Pen spune: "Nous sommes les seuls gagnants". Manuel Valls şi-a aprins o ţigară.
Trezitul de dimineață jpeg
Tăbăciți și nu prea
Există momente în care veștile despre căsătorii, despărțiri, boli sau morți se aglomerează. Și, inevitabil, îți trece prin cap că o fi vorba despre un sezon al unora sau al altora. Unii au ieșit mai șifonați din rupturile astea, alții mai vioi. După caz.