Spune-mi ce-ţi doreşti

6 mai 2015
Re uniformizarea şcolară jpeg

Cînd au copii mici, părinţii sînt sfătuiţi să nu le îndeplinească imediat dorinţele, ci să ofere un  spaţiu temporar între cerinţă şi îndeplinirea acesteia - metodă benefică pentru crearea unor mecanisme adiacente fericirii - aşteptarea şi anticiparea. Este un lucru ştiut: cu cît îţi doreşti mai mult timp ceva, cu atît acel "ceva" va deveni mai valoros în ochii tăi şi-l vei preţui mai mult căci ideea de reuşită va trece deasupra conceptului material. Cînd oferi jucăria imediat, obiectul în sine îşi va pierde mult din importanţă, iar sentimentul de împlinire se va diminua.

De multe ori am văzut copii îngropaţi în jucării, jucării primite fără a fi dorite în mod real, obţinute în mod facil, doar pentru că acei copii şi-au tras părintele de haină şi au spus: "vreau păpuşa acum"; am văzut însă şi copii care aveau un singur ursuleţ de pluş, la care au visat luni în şir, pe care îl preţuiesc ca pe ceva îndelung dorit şi anticipat, şi pe care unii ajung să-l păstreze chiar şi în vremurile adulte - căci reprezintă, nu-i aşa, ceva deasupra planului material.

Ce înseamnă şi ce declanşează însă, la vîrstă adultă, anticiparea şi dorinţa?

Într-un articol pe huffingtonpost.com, "Anticipation: The Psychology of Waiting in Line", se vorbeşte despre efectele pe care anticiparea realizării unei dorinţe le are asupra psihicului, efecte studiate de către psihologul Thomas Gilovich (Cornell University).

Cînd este vorba despre un real "stat la coadă", fie că stai la un ghişeu, fie că aştepţi la telefon legătura cu operatorul televiziunii prin cablu, sentimentele sînt, fără îndoială, neplăcute şi angoasante. Ce se întîmplă însă cînd ne dorim un televizor nou cu ecran lat, plecarea într-o vacanţă exotică sau chiar împlinirea unei poveşti de amor?

Este, în aceste cazuri, anticiparea o experienţă pozitivă prin care ajungem să savurăm practic aşteptarea? "Este binecunoscut faptul că oamenii îşi găsesc de multe ori fericirea mai degrabă din experienţe fericite decît din cumpărarera lucrurilor. Cum diferă însă sentimentul de anticipare în ceea ce priveşte cele două surse de bunăstare? Să aştepţi o experienţă de viaţă este oare mai satisfăcător decît să aştepţi să-ţi cumperi ceva nou?"

Într-unul dintre sondajele studiului, voluntari, femei şi bărbaţi, au fost rugaţi să răspundă la chestionare privind satisfacţia pe care au simţit-o cînd şi-au cumpărat diverse lucruri noi, îndelung dorite, pe de o parte, sau cînd au ajuns la un concert demult visat.

Dacă anticiparea unei noi achiziţii era cotată drept pozitivă, dar implica şi stresuri (căutarea unui preţ cît mai bun, compararea mai multor produse din aceeaşi categorie, etc), aşteptarea unei experienţe de viaţă a fost notată de către voluntari ca fiind una total plăcută şi senină. Astfel cumpărarea unui televizor e plăcută, dar asociată şi cu o stare de nerăbdare, pe cînd anticiparea unei experienţe plăcute provoacă bucurie pură.

Ironia, conchide articolul, este că, deşi ne simţim mult mai bine plecînd într-o vacanţă exotică sau mergînd la un concert, preferăm să investim banii în lucruri materiale, pe motiv că "experienţele sînt efemere". Chiar dacă o săptămînă în Caraibe ne aduce mai multă fericire decît un mega televizor cu plasmă, televizorul rămîne constant în sufragerie, pe cînd călătoria rămîne doar în minte.

Dar, dacă un televizor nou declanşează în noi dorinţa, dar şi răsfăţul de copil: "vreau jucăria acum", psihic, anticiparea unei călătorii sau a unei trăiri emoţionale va fi savurată îndelung şi mai intens, ceea ce îi va dubla valoarea pozitivă.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Xi Jinping si Vladimir Putin FOTO Profimedia
„Parteneriat fără limite” între Rusia și China, în timp ce spionii cibernetici ai Beijingului culeg informații despre apărarea Moscovei
„Parteneriatul fără limite” dintre Rusia și China nu i-a oprit pe hackerii Beijingului din a cerceta industria de apărare rusă.
Vadim Krasnoselski
Liderul separatist de la Tiraspol o atacă pe Maia Sandu cu acuzații halucinante: Din cauza acțiunilor dumneavoastră mor oameni
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, o acuză pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că împiedică furnizarea gazelor în regiunea transnistreană, lăsată fără resurse energetice de Kremlin. Președinția nu a comentat acuzațiile, iar Guvernul subliniază că acestea sunt falsuri și
grindeanu jpg
Sorin Grindeanu, după ce Bolojan a promis restructurări la Senat: „Dacă tăiau frunză la câini, foarte bine că face această reducere”
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a declarat că în cazul în care restructurările de la Senat s-au făcut doar de ochii presei, atunci cei afectați ar putea să-și recâștige în scurt timp posturile în instanță.
banner Mihai Traistariu
Reacția dură a lui Mihai Trăistariu, după retragerea Republicii Moldova de la Eurovision: „Am vrut să particip pentru ei. Nu cred că mai opreau Eurovisionul cu Trăistariu în cărți!”
Reacția dură a lui Mihai Trăistariu, după retragerea Republicii Moldova de la Eurovision: „Nu permit în concurs și soliști străini!”
6 gheorghe marmureanu cutremur jpeg
Ziua și cutremurul, în România! Gheorghe Mărmureanu atrage atenția asupra blocurilor cu bulină roșie: „Au consumat banii!” Ghid de supraviețuire, în caz de seism major
Încă din primele zile ale anului 2025, România a fost zgâlțâită de aproape 20 de cutremure, de mică intensitate.
Captură de ecran din 2025 01 23 la 19 51 03 png
Greșeala banală care le poate aduce șoferilor amenzi uriașe! Ce trebuie să aibă mereu asupra lor
Șoferii din țara noastră trebuie să fie foarte atenți înainte de a se urca la volan, dacă nu vor să se trezească cu o amendă uriașă din partea autorităților. Este foarte important să se asigure că au asupra lor patru documente anume, în original.
Protest spontan al funcționarilor publici angajați în Senatul României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ce tăieri de cheltuieli și-a propus Ilie Bolojan la Senat. Sindicat: „Vor fi trimiși acasă cei care muncesc de ani de zile și nu sinecurile”
Ilie Bolojan, președintele Senatului, a anunțat că aproximativ 200 de angajați ai instituției pe care o conduce de câteva săptămâni vor fi disponibilizați, la această măsură adăugându-se și alte tăieri de cheltuieli.
tricouribihor jpg
458292200 26612273641721305 7430102791262231119 n jpg
Timpul record făcut de zborul New York - București datorită curenților de aer. Pilot: „Un nou record mondial”
Zborul HiSky H4102 dintre New York și București, operat pe 22 ianuarie 2025, a avut o durată de șapte ore și 47 de minute, fiind scurtat cu aproape o oră, anunță BoardingPass.