Cum să ucizi un nazist (și să scrii un roman)

3 mai 2015
Cum să ucizi un nazist (și să scrii un roman) jpeg

a lui Laurent Binet e despre planul de a-l asasina pe cel mai periculos om din cabinetul lui Hitler. Cel mai bun roman pe care l-am citit în ultima vreme”, exclamă pe Twitter hiper-acidul Bret Easton Ellis (întîmplător, scriitorul contemporan preferat al lui Binet). Numai că romanul nu e doar despre asta și nu e doar roman.

e un straniu animal literar, un roman certat cu tradiția romanului, care reconstituie, cu obsesia adevărului istoric plutind mereu peste peisajul lipsit de griji al ficțiunii, atmosfera Europei de la finalul anilor '30 și începutul anilor '40. Dacă ar fi să închidem această atmosferă într-o singură frază, atunci probabil c-ar trebui s-o împrumutăm de la Joseph Roth: „Ce forfotă în lumea asta, cu o oră înainte de sfîrșitul ei!” (1934). Forfota dinaintea sfîrșitului, foșgăiala de interese naționale și orgolii personale, agitația bolnăvicioasă care pregătește intrarea în cel de-al doilea Război Mondial, ascensiunea nazismului, punerea în mișcare a unui mecanism birocratic al atrocității, dezumanizarea unei lumi – toate acestea constituie contextul subiectului central al cărții, asasinarea lui Reinhard Heyndrich, comandată de rezistența cehoslovacă și serviciile secrete din Marea Britanie și realizată pe 27 mai 1942 de un ceh și un slovac parașutați în Cehia sub ocupație. 

Heydrich era prototipul nazistului ideal, un individ pentru care se pare că însuși Hitler avea un respect ieșit din comun, adjunct al lui Himmler (

- acronim de la Himmlers Hirn heißt Heydrich / Creierul lui Himmler e Heydrich - e titlul original al romanului), șef al Securității celui de-al treilea Reich, responsabil de activitatea funebrelor Einsatzgruppen, Protector al Reich-ului în Boemia și Moravia, a prezidat Conferința de la Wannsee, din 20 ianuarie 1942, cînd s-au stabilit detaliile economice, tehnice și administrative ale Soluției Finale, exterminarea tuturor evreilor din Europa. Așadar, îl avem pe de o parte pe Heydrich, această mașinărie nazistă perfectă, supranumit Măcelarul din Praga, Călăul, Bestia Blondă, și de cealaltă doi membri ai Rezistenței, slovacul Jozef Gabčík și cehul Jan Kubiš. Acestea sunt faptele, acesta este materialul istoric. În funcție de propriile opinii despre ficțiune, adevăr, responsabilitate, un scriitor alege felul în care să spună povestea. La fel alege și Binet, doar că nu se mulțumește să opteze pentru o variantă anume, ci o problematizează, o întoarce pe toate părțile, astfel încît miza devine dublă: desfacerea mecanismului istoriei și dinamitarea conveniențelor romanului istoric. 

Construit în viniete, anti-romanul lui Binet alternează fragmente de ficțiune cu reflecții ale naratorului, identificat cu autorul acestei cărți, asupra ficțiunii pe care o scrie: în ce măsură ai voie să inventezi personaje care nu au existat în realitate (n-ai voie, zice Binet, e ca și cum ai falsifica dovezile unei crime), cum construiești dialogurile între actori ai istoriei, ce responsabilitate ai față de acești oameni pe care îi așezi într-o carte, dar nu vrei, totuși, să-i transformi în personaje, cît de legitim e să te pui în pielea lor și să-ți imaginezi ce gîndeau, care sunt libertățile și limitările ficțiunii în raport cu istoria pe care încearcă s-o transmită cît mai fidel, cum poți ajunge la adevărul istoric, cum renunți la tentațiile literaturizării și rămîi cît mai aproape de fapte. Binet își încurajează cititorul să nu adere prea ușor la pactul ficțional și să practice scepticismul față de ceea ce i se livrează sub haina ficțiunii, ca nu cumva să ia de bune detalii care nu au legătură cu adevărul istoric. Postmodern în formă,

rămîne, de fapt, suprinzător de clasic în esență, tocmai prin credința autorului că există un singur adevăr istoric și că el poate fi reconstituit exact așa cum s-a întîmplat. Tensiunea aceasta permanentă între formă și esență, între ficțiune și istorie, între narațiune și adevăr reușește să facă din

o rescriere vie, polemică, memorabilă a unui episod esențial din istoria Europei secolului XX.

fragment din prefața pe care-am scris-o pentru traducerea în limba română a romanului lui Binet: Operațiunea Anthropoid. Povestea asasinării lui Heydrich , trad. de Mihaela Stan, Editura Corint, 2015

citiți aici un pasaj din carte (în care e vorba despre un „meci al morții” legendar, între echipa de fotbal a Ucrainei și echipa Luftwaffe)

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Insula Hvar, foto Shutterstock jpg
Insula superbă din Europa unde poți primi amendă dacă mergi pe stradă fără cămașă. Sancțiunile ajung la sute de euro
Autoritățile dintr-o destinație de vacanță populară printre români pot amenda turiștii care circulă pe stradă în costum de baie sau fără cămașă. Cei care nu respectă măsurile în vigoare riscă amenzi de până la 700 de euro!
papa francisc catedrala sf iosif 0 jpeg
Biserica Catolică din România, în doliu: reacții emoționante după moartea Papei Francisc
După vestea tristă a trecerii în eternitate a Papei Francisc, Biserica Catolică din România s-a mobilizat nu doar pentru rugăciune, ci și pentru reflecție asupra viitorului spiritual al credincioșilor și al Bisericii Universale.
accident iasi masina electrica foto isu is
O mașină electrică a fost cuprinsă de flăcări după un accident rutier în Iași. Două persoane au ajuns la spital
Pompierii au intervenit luni, 21 aprilie, în urma unui accident rutier produs pe drumul județean DJ 208, în zona localității Luncași, comuna Hălăucești. Un autoturism electric s-a răsturnat în afara părții carosabile.
491354490 1232196775233093 1439030636166507596 n jpg
Familia Regală a României, îndurerată după moartea Papei: „A fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har”
Papa Francisc a fost un exemplu de umanitate, dăruire şi har pentru oameni, indiferent de religie, se arată în mesajul de condoleanțe pe care l-a transmis Familia Regală a României după moartea Suveranului Pontif.
01 Ursula von der Leyen FOTO Wind Europe jpg
Șefa Comisiei Europene, avertisment pentru giganții din domeniul tehnologiei. „Nu ne pasă cine conduce”
Uniunea Europeană este pregătită să aplice integral pachetul său de reguli digitale marilor companii IT, indiferent cine le conduce sau unde sunt înregistrate, a transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Papa Francisc prima aparitie dupa spitalizare FOTO profimedia 0978408614 jpg
Șapte zile de doliu național în Argentina, țara natală a Papei Francisc. „Un ghid pentru milioane de bărbaţi şi femei”
Guvernul argentinian a anunțat luni, 21 aprilie, că va decreta șapte zile de doliu național în memoria Papei Francisc, născut Jorge Bergoglio, care a murit în cursul dimineții la Roma.
12d26853 cc2519f08db0a9d9070cda92a0a25dc6 webp
Rețeta unui produs alimentar banal a produs surprindere și scârbă pe internet: „Aproape că m-a dezgustat”
Rețeta unui produs folosit frecvent în bucătărie a produs surprindere și dezgust pe internet. Este vorba despre maioneză a cărei modalitate de preparare i-a surprins pe cei care au vizionat câteva videoclipuri. Imaginile au avut numeroase comentarii.
banner paști jpg
Vames Politia de Frontiera Vama Romania FOTO Shutterstock jpg
Bani plătiți unei polițiste de frontieră, pontată cu ore suplimentare pentru timpul petrecut la fitness. Proces inedit la Iaşi
Un caz cel puțin stânjenitor aflat pe masa magistraţilor scoate la iveală grave greşeli birocratice și juridice în cadrul Poliției de Frontieră Iaşi, care încearcă să recupereze bani plătiţi unei agente-șefe pentru ore de sală efectuate în afara programului de lucru, trecute ca ore suplimentare.