Melancolie

7 iunie 2015
Oameni ocupați  jpeg

Melancolia nu e, neapărat, ceva negativ. Doar că uneori pune așa, tam-nesam (de fapt, nu se petrece chiar din senin, întotdeauna există cauze, mai mult sau mai puțin obscure...), stăpînire pe tine. Și te poți descotorosi de ea la fel de ușor ca de o rîie...

Cînd devii melancolic, tinzi să nu mai fii actor, ci spectator. Cel puțin, mie, una, așa mi se întîmplă: devin spectatoare a propriei mele vieți. Întîmplări faste și nefaste mi se perindă prin fața ochilor uimiți. Uimiți cu atît mai mult cu cît și eu sînt parte (uneori, chiar principala parte...) din ele.

E ca și cum ai tot intra și ieși din diverse scene, sau tablouri. Așa cum făceau Mary Poppins și Bert, Omul-cu-chibrituri, dar și desenator: intrau în desenele lui cu cretă de pe asfalt – „(...) Omul-cu-chibrituri îi apucase și cealaltă mînă și părea foarte mișcat. «Mary», zise el, «Am o idee! O idee adevărată. De ce nu ne-am duce și noi acolo, chiar astăzi, chiar acum? Amîndoi împreună, în desen. Ce zici, Mary?» Și ținînd-o de mîini, o scoase de pe stradă, departe de șinele de fier și de stîlpii de felinar, ducînd-o chiar în interiorul desenului. Așa! Acum erau chiar în mijlocul lui! Ce verde era aici, și ce liniște și ce iarbă moale și ondulată sub picioare! Abia le venea să creadă că e adevărat, dar simțeau ramurile verzi atingîndu-le cu un zgomot surd pălăriile, cînd se aplecau sub ele, și floricele colorate încolăcindu-li-se în jurul picioarelor.” (P.L. Travers, Mary Poppins)

Numai că Mary Poppins și Bert intrau în tablouri ca să se destindă, ca să evadeze din cotidian. Eu mă refer la intrarea și ieșirea sistematică din tablourile care, înlănțuite și devenite scene, reprezintă propria ta viață. Cînd poți, ești fix în inima lor, implicat și activ, un vajnic actor. Cînd nu prea mai ai energie și, în schimb, te scufunzi în melancolie, începi să refuzi intrarea în tablourile de zi cu zi. Mai curînd te menții la marginea lor, într-o zonă gri, undeva la nivelul ramei, și privești de acolo cum merg lucrurile: te privești inclusiv pe tine, actorul, agitîndu-te ușor caraghios în interiorul acelorași scene. Aceleași scene, două perspective.

Desigur, cînd se petrece ceva cu adevărat grav (Doamne ferește!) atunci, vrînd-nevrînd, intri direct în tablou, în postura de actor, fără drept de apel. Altfel, îți permiți să te mai joci așa, alternînd ipostazele și făcînd ture înăuntru și-n afară. Pînă-ți trece melancolia.

Dacă-ți trece, poți da, măcar într-unele din tablouri, de cîteva din bucuriile lui Mary Poppins și ale lui Bert. Bucurii pe care eu, una, le-aș împărtăși, oricînd: „(...) Pe o masă verde, îi aștepta Ceaiul. În mijloc, o piramidă de prăjituri cu dulceață de zmeură, care îi ajungea lui Mary Poppins pînă la talie. Alături fierbea ceaiul, într-un ceainic mare de aramă. (...) «Nu aveți nimic de plată, zise chelnerul. (...)V-am servit cu plăcere. Acolo sînt călușeii.», mai zise el și arătă cu mîna spre un luminiș între copaci, unde Mary Poppins și Omul-cu-Chibrituri văzură învîrtindu-se într-o arenă mai mulți căluți de lemn. Călușeii tocmai se opreau cînd se apropiară ei, așa că săriră amîndoi, Mary Poppins pe un cal negru, iar Omul-cu-chibrituri pe unul cenușiu. Cînd muzica începu iar, porniră și ei și călăriră astfel tot drumul pînă la Yarmouth și înapoi, căci acela era locul pe care doreau cel mai mult să-l vadă.” (P.L. Travers, Mary Poppins)

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

tancuri ucrainene foto shutterstock
Lovitură de geniu dată în plin Rusiei sau sinucidere curată pentru Ucraina? General: „Asta le-ar putea deschide calea să avanseze”
Cel mai controversat moment din ultimul an al războiului din Ucraina este analizat, pentru „Adevărul”, de singurul general român școlit la Harvard în anii 90, Alexandru Grumaz.
pensionar venituri mici jpg
Cine riscă să nu primească pensia în septembrie și octombrie. Soluția găsită de Casele de Pensii
Autoritățile au promis că procesul de recalculare a tuturor pensiilor românilor va fi finalizat până la data de 1 septembrie, însă sunt și situații în care acestea nu au ajuns la beneficiari.
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
O oră de somn pierdută se recuperează în 4 zile. Repausul din weekend face minuni
Un studiu recent sugerează că somnul suplimentar din weekend ar putea reduce riscul de boli de inimă cu 20%. Asta în condițiile în care, potrivit neurologilor, o singură oră de somn pierdută poate necesita până la patru zile pentru a fi recuperată complet.
drone rusesti
Degeaba ridicăm F-urile să urmărească dronele rusești, degeaba le identificăm și le luăm la țintă: „Probabil politicienii noștri așteaptă pierderi de vieți umane”
Românii din Tulcea și Constanța au fost trimiși în adăposturi civile, sâmbătă noaptea, din cauza unor drone rusești. Generalul Virgil Bălăceanu susține că deși armata avea mijloace tehnice să le doboare, nu a putut s-o facă, din cauză că politicienii nu au schimbat legislația.
Daisuke Hori japonezul care doarme doar 30 de minute pe zi de 12 ani Colaj YouTube
Un japonez susține că doarme doar 30 de minute pe zi de 12 ani. Acum predă și cursuri despre asta. Ce spun specialiștii
Un antreprenor japonez susține că a trăit timp de 12 ani dormind doar 30 de minute pe zi. A dezvoltat un program de somn ultrascurt și predă cursuri pe această temă. Experții analizează fezabilitatea acestei practici, iar fenomenul a stârnit o adevărată isterie pe social media.
Castelul Corvinilor și Ceaușescu, la Hunedoara. Foto Adevărul / arhiva CSH.
Ceaușescu a râs pe seama Castelului Corvinilor: „L-ați făcut în mijlocul combinatului”. Acum zona renaște fără industrie
Aflat la poalele Castelului Corvinilor și sufocat în trecut de marile construcții ale combinatului siderurgic, centrul vechi al Hunedoarei urma să fie demolat. Chiar și Ceaușescu a râs pe seama acestei zone. Acum, locul a devenit o atracție turistică după ce uzinele au fost demolate.
plaja pixabay1 jpg
Pățania unei românce înstărite care a plătit 10.000 de euro pentru vacanța perfectă. „E posibil așa ceva, ce este asta?”
O româncă a plătit o mică avere pentru ceea ce ar fi trebuit să fie o vacanță perfectă, dar la final s-a declarat complet nemulțumită. Ea a explicat pe rețelele socializare ce a deranjat-o într-o măsură atât de mare.
bacalaureat jpg
Ce spun părinții despre Bacalaureatul de iarnă. Care este marea lor nemulțumire
Legea Bacalaureatului reprogramat în iarnă și care se va întinde până în vară a fost publicată în Monitorul Oficial. Practic, din acest moment, putem vorbi despre o premieră în sistemul de educație românesc pe care părinții însă au și „taxat-o”.
erdogan alegeri turcia getty jpg
Turcia, pe marginea prăpastiei: mii de firme se închid, oamenii sunt concediați, în timp ce costurile cresc
Turcia este puternic afectată de consecințele politicii monetare de combatere a inflației, circa 15.000 de firme închizându-și porțile în acest an, cu 28% mai mult decât în 2023.
image
image
image