Alegeri în Turcia: începutul sfîrşitului pentru Erdogan?

8 iunie 2015
Piketty şi datoriile istorice jpeg

AKP a cîştigat alegerile, dar nu a reuşit să obţină decît un scor relativ modest, adică doar 41% din voturi. Pentru prima oară în ultimii treisprezece ani, AKP nu mai deţine majoritatea absolută.

Încă o ştire nebăgată în seamă: în Turcia, la recentele alegeri parlamentare, partidul conservator al lui Recep Erdogan pierde vizibil teren. AKP (Partidul Justiţie şi Dezvoltare) a cîştigat, după cum se aşteptau cei mai mulţi analişti, alegerile, dar nu a reuşit să obţină decît un scor relativ modest, adică doar 41% din voturi. Pentru prima oară în ultimii treisprezece ani, AKP nu mai deţine majoritatea absolută în Parlament. E „începutul sfîrşitului pentru Erdogan”, după cum anunţa luni dimineaţa cotidianul german Die Welt. Sau „începutul unei noi ere”, după cum titrează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Care e semnificaţia acestor rezulte? De e sînt atît de importante aceste alegeri din Turcia? Întîi de toate pentru că miza alegerilor parlamentare a fost, de fapt, o reformă constituţională. Printre altele, Erdogan a susţinut schimbarea regimului politic, adoptarea unui regim prezidenţial. Poziţia sa a fost tranşantă – inclusiv în timpul campaniei electorale. Rezultatul alegerilor arată că nu există o majoritate clară în favoarea acestei măsuri, că cetăţenii nu vor o înăsprire a regimului. Este puţin probabil ca susţinătorii reformei constituţionale să revină cu această propunere după înfrîngere.

În al doilea rînd, rezultatele alegerilor arată că schimbarea politică nu e chiar imposibilă. După ce a dominat scena politică mai bine de un deceniu, AKP e un partid mai slab. Ca să poată guverna, liderii vor trebui să facă concesii.

În fine, e destul de clar că societatea civilă, adică miile de oameni care au manifestat, în ultimii ani, în piaţa Taksim împotriva regimului conservator islamist, a reuşit nu numai să influenţeze opinia publică, ci şi să erodeze popularitatea liderului.

Nu în ultimul rînd, însuşi faptul că Erdogan, un lider politic autoritar, pe care mulţi l-au comparat cu Putin sau chiar cu dictatori din Africa, recunoaşte rezultatul alegerilor, e un semn de acceptare a parcursului democratic.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

sat case adobestock jpg
Legea pe care românii care stau la case trebuie să o știe! Riscă să ajungă în fața instanței de judecată
Cei dintre noi care au norocul de a locui la propria curte cu siguranță că nu ar renunța niciodată la această experiență în favoarea unui apartament la bloc.
fiica virgil iantu foto facebook
Ce facultate va urma fiica lui Virgil Ianțu, Jasmina, în străinătate. Prezentatorul TV este un tată mândru: „Ne ducem cu ea, stăm câteva zile”
Virgil Ianțu (53 de ani) este un tată mândru! Fiica sa, Jasmina, în vârstă de 19 ani, tocmai ce a a absolvit liceul și a ales să studieze în străinătate. De asemenea, tânăra a ales un domeniu total diferit de cel în care activează tatăl ei. Ce facultate va urma Jasmina?
chad mcqueen jpg
Hollywood este în doliu după ce unul dintre cei mai îndrăgiți actori din „Karate Kid” a murit! Avea vârsta de 63 de ani
Hollywood este în doliu, după ce un îndrăgit actor a încetat din viață la vârsta de 63 de ani. Este vorba despre Chad McQueen, fiul faimosului Steve McQueen, pe care poate că cei mai mulți dintre noi ni-l vom aminti din primele două filme „Karate Kid”, în care a jucat.
Contor energie electrica curent electricitate factura FOTO Shutterstock
Plafonarea prețurilor la energie ar putea fi prelungită și după 31 martie 2025. Explicațiile ministrului Energiei
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat vineri că România ar putea cere Comisiei Europene prelungirea plafonării prețului energiei și după data de 31 martie 2025, când ar urma să expire.
Göbekli Tepe (© Wikimedia Commons)
Descoperire istorică: Cel mai vechi calendar din lume, găsit în Turcia
Arheologii au descoperit ceea ce ar putea fi cel mai vechi calendar cunoscut în lume. Aceasta descoperire remarcabilă a fost găsită pe un pilon de piatră vechi de 12.000 de ani, situat pe situl enigmatic Göbekli Tepe din Turcia. Experții consideră că acest calendar ar putea rescrie cronologia civil
image png
O treime dintre locuitorii din Spania se plâng de numărul mare de turiști străini. „Orașul meu mi-a fost furat și nu-l voi primi înapoi”
O treime dintre locuitorii din Spania consideră că zona în care locuiesc are în prezent prea mulți vizitatori internaționali, potrivit unui sondaj. Acesta a arătat că majoritatea cetățenilor din Europa simpatizează cu protestele împotriva turismului excesiv.
george puscas sportpictures jpeg
index png
Imagini din filmul care l-a scos din minţi pe Nicolae Ceauşeşcu. „Faleze de nisip“, interzis de comunişti
Studiourile Buftea au publicat imagini în exclusivitate din timpul filmărilor la „Faleze de nisip“, pelicula care l-a scos efectiv din minţi pe Nicolae Ceauşescu. Proiectat doar câteva zile în faţa publicului, în ianuarie 1983, după care a fost interzis şi încuiat timp de şapte ani, filmul lui Dan
charleroi profimedia jpeg
Avertisment din partea MAE pentru românii care călătoresc în Belgia! Un aeroport important rămâne blocat de grevă
Românii care urmau să plece către o importantă destinație din Europa tocmai au primit o veste proastă din partea Ministerului Afacerilor Externe. După ce a început în cursul zilei de ieri, greva de pe Aeroportul Charleroi, din Belgia, urmează să continue și astăzi, 13 septembrie.