Alegerea Angelinei

26 martie 2015
Trezitul de dimineață jpeg

Am aflat, ca cei mai mulți dintre pămînteni, că Angelina Jolie a decis, după dubla masectomie preventivă de acum doi ani, să-și extirpe și ovarele. Ambele decizii le-a luat după ce a descoperit că suferă de o mutație genetică care crește foarte mult riscul cancerului la sîn și a celui ovarian. Să nu uităm, povestea are legătură cu faptul că actrița și-a pierdut mama, bunica și mătușa din cauza acestor boli.

Am din ce în ce mai tare senzația că Angelina are acum cel mai complicat rol din întreaga carieră. Unul care se joacă pe viață și pe frica de moarte. La propriu, nu la figurat.

Să ne gîndim puțin: una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute femei din lume alege să renunțe exact la mărcile sexualității. Și de bunăvoie, fără să aștepte, mioritic, să se întîmple ce-o vrea destinul. Nu face din problema ei un secret, ținut departe de ochii lumii, cum ar fi putut, de altfel. Scrie despre aceste experiențe limită în New York Times, dă declarații, descrie etapele medicale și efectele.

Vă spun din capul locului: pe mine Angelina Jolie m-a emoționat profund. Mi se pare că o dată cu aceste știri imaginarul legat de dive se redimensionează. Super oamenii sînt vulnerabili, acceptă acest lucru, și recunosc că sînt speriați ca toți muritorii de rînd.

Dar cum gestionezi informația că femeia asta perfectă încearcă din răsputeri să se salveze? Și că nici un preț nu i se pare prea mare? Și că deocamdată își pune corpul la bătaie și speră, pentru că nimeni și nimic nu poate să-i garanteze că, după aceste operații, va putea să țină boala la distanță.

Inevitabil, te întrebi: eu ce naiba aș face? Alegerea Angelinei, oricum ai privi-o, rămîne una curajoasă. Îți vine să zici că atunci cînd în viețile glossy și perfecte ale vedetelor apar aceste fisuri de o umanitate copleșitoare, cartonul din care par făcuți se moaie și gesturile lor devin exemplare. Vocile li se aud și pot schimba ceva în desenul mare.

În jurul nostru dramele se consumă în tăcere. Ne intersectăm zilnic, de cele mai multe ori fără să știm, cu oameni care trec prin istorii teribile. Dar suferința iese din intimitatea pielii și a cărnii în puține situații.

Angelina nu se martirizează. Vorbește despre menopauza prematură, despre schimbările hormonale care vor surveni, probabil, în următoarea etapă, despre ce i se întîmplă, cu o luciditate clinică aproape. E o femeie de 40 de ani care a ales să lupte. Și nu am nici o îndoială că o va face pînă la capăt. Și, din fericire, statisticile arată că a avut dreptate.

Vlad Mixich scrie pe http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-19736441-efectul-angelina-versus-efectul-olivia-steer-ministerul-sanatatii.htm că: în „Statele Unite, numărul testărilor genetice pentru o posibilă mutaţie a genei BRCA (responsabilă pentru o fracţiune din totalul cazurilor de cancer de sîn) a crescut cu 52%. În Marea Britanie s-a dublat. În Statele Unite a devenit obligatoriu pentru toţi asiguratorii medicali să ramburseze costurile testării genetice pentru femeile cu istoric familial de risc pentru cancerul de sîn”. 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

marian enache si noua sotie ReporterIS jpeg
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
Judecătorul Marian Enache (70 de ani), președintele Curții Constituționale, s-a căsătorit cu Irina Iuliana Costache (58 de ani).
catuse 1 jpeg
Un fost crainic al clubului Dinamo, reţinut după ce ar fi agresat sexual un adolescent în bazinul de înot
Un bărbat de 58 de ani a fost reţinut de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti sub acuzaţia că, în urmă cu doi ani, a agresat sexual un băiat de 16 ani în timp ce înota într-un bazin din Sectorul 2 al Capitalei.
Mii de pagere capcană și stații walkie talkie au explodat din Liban și Siria Colaj
Atacul cu pagere ucigașe. Compania din Bulgaria care este vizată de o anchetă în legătură cu exploziile din Liban
După atacul sângeros cu pagerele din Liban, Bulgaria a anunțat că va deschide o anchetă în care este vizată o companie care are legătură cu vânzarea de astfel de dispozitive.
fructe murate istock jpg
Fructe murate, cea mai delicioasă rețetă. Ingredientul care le păstrează colorate și pline de aromă în borcan
Deja începem să ne apropiem cu pași repezi de începutul lunii octombrie, iar toamna este, întotdeauna, sezonul murăturilor. De la pepeni și până la varză și morcovi, nenumărate legume vor fi puse la murat în această perioadă, de către gospodinele din țara noastră.
gem struguri jpg
Este rețeta de care nu ne vom mai sătura toamna! Cum pregătim acasă faimosul gem de struguri
Atunci când vine vorba despre toamnă în România, câteva preparate delicioase deja au devenit sinonime cu acest anotimp. Este vorba despre pastramă, muraturi, must, cât și, evident, vin.
image png
Fostul şef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei
Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, a fost pus sub învinuire în dosarul cu privire la pretinsele acțiuni de spionaj în interesul Rusiei, conform Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
image png
Un cunoscut model transexual din Georgia, asasinat după adoptarea unei legi „anti-LGBTQ+”
Un cunoscut model transsexual georgian a fost ucis, au declarat oficialii locali, la o zi după ce guvernul a adoptat o lege care va impune limitări radicale ale drepturilor LGBTQ+ în țară.
Copilă de 13 ani victima profesorului de sport de la o școală rurală din Vâlcea Foto ilustrativă jpg
O adolescentă de 12 ani, violată în casă de un angajat al familiei. Agresorul, arestat după o jumătate de an
Incidentul s-a petrecut în Sibiu. Autorul, un tânăr de 25 de ani, a convins-o pe adolescenta de 12 ani să creadă că este îndrăgostit de ea. Ulterior, a profitat de vârsta și naivitatea victimei, fiind acum cercetat penal.
Cameră de hotel - bagaj FOTO Shutterstock
Cele mai bune hoteluri din lume. Unitatea de cazare din Europa care ocupă locul 2
Ziarul italian La Repubblica a prezentat topul celor mai bune hoteluri din lume. Toate cele 50 de hoteluri care figurează în acest clasament se remarcă prin eleganță și lux, iar locul doi este ocupat de unul din Europa, mai exact de hotelul de cinci stele Passalacqua de pe Lacul Como.