Abuzuri la UNATC

28 mai 2015
Ai sărit ca boul din Louis Vuitton jpeg

Personaje:

Andrei RUS (cadru didactic UNATC, redactor-șef Film Menu)

Andrei Gorzo (cadru didactic UNATC, critic de film Dilema veche)

Sergiu ANGHEL (șef departament Coregrafie UNATC, președintele Senatului UNATC)

Doru ANA (șef departament Actorie UNATC)

Florin ZAMFIRESCU (cadru didactic UNATC, fost președinte al Senatului)

Adrian TITIENI (rector UNATC)

și alte cadre didactice UNATC

La începutul acestei săptămîni, Andrei Rus a fost convocat în fața Comisiei de Etică a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale în urma unui denunț, că nu pot să-i zic altfel, formulat de Sergiu Anghel. Dl Anghel s-a plîns comisiei că pîrîții Rus și Gorzo au răspîndit „informații neadevărate menite să creeze un curent de opinie defavorabil instituției, entităților de conducere sau persoanelor aflate în funcții de conducere”. Informațiile răspîndite de Andrei Gorzo le puteți citi chiar în Dilema, la

. Informații răspîndite de Andrei Rus se află pe

. Andrei Rus a fost anunțat ieri că i se va desface contractul de muncă. Decizia a fost prezentată de către Comisia de Etică membrilor Senatului UNATC, iar agumentele par scoase dintr-o ședință de partid: Andrei Rus e vinovat că ar fi lezat imaginea publică a Universității și pe cea a conducerii UNATC. Comisiei de etică i s-a părut mult mai important să pedepsească lezarea imaginii Universității decît să investigheze criticile aduse de Rus și Gorzo și să ceară o anchetă internă. Nu mai vorbesc de viciile de procedură legate de concediere, care vor fi atacate în justiție. Dar acum, în acest punct al discuției, e capital să privim modul abuziv în care se încearcă îndepărtarea unor persoane care se fac vinovate de a-și fi exercitat pur și simplu spiritul critic.

Vă invit să fiți dvs Comisia de Etică a UNATC, măcar pentru jumătate de oră, și să judecați această execuție tristă, absurdă și regretabilă, petrecută într-o instituție publică de învățămînt din România.

Pe scurt, conflictul dintre apărătorii imaginii UNATC și cele două cadre didactice care au îndrăznit să ridice cîteva semne de întrebare legate de bunul mers al Universității a pornit de la tăierea fondurilor revistei

, singura publicație de profil din România, scrisă și editată de studenții UNATC. Andrei Rus a cerut explicații pentru tăierea fondurilor, Adrian Titieni a răspuns neconvingător, Rus și Gorzo au adus în discuție cîteva probleme majore ale UNATC, printre care mita luată de profesori la admitere, partea adversă s-a coalizat și a răspuns cu totul pe lîngă subiect, violent, miștocar, jignitor. În timp ce Rus și Gorzo au semnalat, punctual și argumentat, cîteva probleme în modul de funcționare a UNATC, Ana și Zamfirescu s-au eschivat făcînd apel la o surprinzătoare bășcălie homofobă.

Cîteva exemple:

Doru Ana:

Profesorul Zamfirescu răspunde, respectînd, desigur, „normalitatea spiritului universitar în care ar trebui să se poarte o polemică”:

Dacă n-au aflat încă despre ce fundație e vorba, le spun eu: revista Film Menu a editat un număr despre Queer Cinema, a organizat cîteva proiecții în colaborare cu Fundația Accept și a fost de acord să găzduiască conferința lui Andrew Solomon, autorul volumului

și președintele Pen Club America, conferință anulată la Biblioteca Națională din București din rațiuni homofobe. În loc să încurajeze deschiderea Universității către toleranță și acceptare, Zamfirescu și Ana vor s-o țină închisă în capsula urii și a disprețului față de alteritate.

Zamfirescu continuă atacul la adresa lui Andrei Rus și sugerează, cu un grobianism rar, că Rus e homosexual și că, dacă face prozelitism gay printre studenții lui, atunci ar putea veni părinții lor să se plîngă la ușa UNATC-ului (Rus nu e homosexual, dar asta n-are absolut nici o importanță):

„Andrei, poti sa fii cum vrei si cum simți ca te-a făcut natura, dar nu cred ca poti sa trăiești doar intr-o Rezervație. Tu ce faci, lupți ca sa-i convingi pe toți sa fie ca tine? Dacă părinții tai erau de părerea ta? Nu-mi permit sa dau nume, abia asta ar fi discriminare, dar in orice timp si-n orice loc au existat si vor exista homosexuali. In același timp exista si heterosexuali. Mare e grădina domnului si cred ca avem loc cu toții in ea! Deci tu ce dorești de fapt? Avem la admitere locuri pentru rromi, dorești sa se anunțe si locuri pentru homosexuali? Nu cred ca va fi o problema, dar... te-ai fi înscris pe acel loc? (...) Fii cum simți, dar apuca-te totuși de ceeace fac si colegii tai - caută o cale noua in arta, fii revoltat contra a ceeace este șablonat si prăfuit, altfel nu inteleg ce le predai studenților din UNATC. Fiindca dacă le predai ce clamezi, ne putem trezi cu părinții lor la poarta școlii si atunci sa te ții!!! Iar nopțile tale, așa rușinos cum ești, crede-ma, nu interesează pe nimeni!

PS cu regret te anunț ca termenul homofob nici nu exista in dictionar. In schimb exista cuvinte ca perversiune, corupere, etc., care descriu lucruri interzise unui cadru didactic…”

Mi-e greu să citesc rîndurile astea știind că ele aparțin unor oameni care formează viitoarele generații de actori. Mi-e greu să le citesc știind că ele sînt scrise de un cadru didactic de la o instituție de învățămînt superior din 2015.

Dar se poate și mai rău. Sergiu Anghel, cel care i-a pîrît comisiei de etică pe Rus și Gorzo, face frecvent comentarii rasiste și antisemite. Iulia Popovici le-a adunat pe cîteve dintre ele pe

. Doar o mostră:

„Retragerea cetateniei! Imediat! La fel, tuturor tziganilor platiti de cercuri ostile Romaniei care accepta sa functioneze ca agenti de imagine in vederea discreditarii romanilor ca popor european. Arestati-l la aeroport cu prima ocazie! Unde sunteti domnilor de la Oficina (sic) pentru Combaterea Discriminarii?“.

Onor Comisia de Etică, Onor Senatul, felicitări, doamnelor și domnilor, pentru că ignorați xenofobia discursului public al unor profesori care predau la UNATC și sancționați prin concediere opiniile critice la adresa Universității. Imaginea UNATC nu e lezată de Gorzo și Rus, e lezată de dvs, de abuzurile pe care le girați cu atîta naturalețe, de felul retrograd și totalitar în care gestionați o dezbatere despre instituția pe care o conduceți, de miștourile cu care minimalizați părerile care nu vă convin. În acest moment, sînteți în pericol de a îngropa UNATC-ul sub muntele propriei dvs intoleranțe și lașități. Din fericire, sîntem cu ochii pe dvs.

Mi se pare capitală reacția cît mai consistentă a opiniei publice apropo de situația de la UNATC. Vorbim despre o instituție publică de învățămînt superior, despre un anumit cod de bune practici și despre dreptul de a avea o opinie critică. De aceea, sper la o solidarizare masivă a regizorilor, a scenariștilor, a actorilor, a scenografilor, a studenților, a criticilor, a publicului de teatru și de cinema. Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică nu e a domnului rector Titieni și a comisiei de etică a domniei sale. Iar asta ar trebui să fie destul de clar pentru toată lumea. Au apărut deja reacții ale regizorilor

,

și

. Le aștept și pe celelalte. 

Închei oarecum melodramatic, dar simt că e nevoie de o coloană sonoră pentru filmul ăsta prost, care, sper, se va transforma într-o poveste despre triumful curajului și al perseverenței:

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.