Vă rugăm, nu insistaţi

20 mai 2015
Re uniformizarea şcolară jpeg

Fac parte dintre cei cărora le este foarte greu să spună nu. Nu mă simt bine dacă ştiu că aş putea ajuta şi nu o fac. Iar asta dintr-o trăire pur logică. Căci, dacă refuz să întind o mînă, din comoditate, liniştea şi relaxarea oricum s-ar duce pe apa sîmbetei din cauza sentimentului de vinovăţie, aşa că prefer, decît să mă refugiez într-o scuză confortabilă, să spun da, să mă agit şi să rezolv problema.

De multe ori, însă, mă lovesc de un alt tip de insistenţă care n-are nimic de-a face cu ajutorul. Acea insistenţă de mahala, răsfăţ sau manieră prost înţeleasă. De altfel, de cînd eram mică, mă oripila întrebarea: "să-ţi mai pun o porţie?". Mi s-a întîmplat în cîteva rînduri, la mese tovărăşeşti, să fiu îmbuibată cu mîncare pe motive că, ospitalier este să-ţi îndopi musafirul, şi politicos, să goleşti cămara gazdei. Nu prea ştiu obiceiurile din alte ţări la acest capitol, dar sînt martoră că, la majoritatea meselor de genul "în familie" la care am participat, se poartă acel teribil "il faut manger" din "La grande bouffe".

"Pousse, Michel" devine astfel o insistenţă alimentară care n-are nimic logic în ea. Bănuiesc că, dacă ai avea revelaţii gastronomice, la o masă "între prieteni", nimic nu te opreşte să mai ceri încă o porţie. Însă să fii pus la zid cu polonicul este o gravă lipsă de politeţe.

Altă insistenţă la fel de greu de digerat: cînd eşti la o petrecere şi, după cîteva ore de socializat, vrei să te retragi, ori gazda, ori amicii acesteia încep să tragă de tine. De ce aşa devreme? Dar mai stai! Dar, pînă la urmă, ce ai tu de făcut mîine? - este interogatoriul bine cunoscut de care trebuie să treci ca să-ţi redobîndeşti libertatea.

Există şi insistenţa care vine din exterior. Din medii tangenţiale. Ca de pildă, insistenţa vînzătorilor. Cînd mergi la un fast-food şi ceri doar un sandvich, operatorii de la casă sînt instruiţi să-ţi declame o întreagă poezie a insistenţei: Nu vreţi şi cartofi prăjiţi? Nu. Dar poate vreţi suc? Nu. Vreţi, totuşi, o salată? Nu, nu şi nu. Sau: cînd intri într-o farmacie şi-ţi cumperi o cremă, vînzătoarea nu numai că îţi prezintă oferta de 2 plus 1, dar te mai şi chestionează în legătură cu refuzul, privindu-te suspicios, de parcă ai ceva de ascuns.

Ultima versiune de insistenţă la care am fost recent supusă a fost telefonică. O voce masculină mă invită la o întîlnire pe teme de sănătate, la care vor fi împărţite, gratuit, produse bio. Îi mulţumesc, politicos, şi refuz. Domnul însă insistă, spuîndu-mi că nu pierd nimic, că totul este gratuit, iar în cadrul întîlnirii vor fi oferite participanţilor pateuri şi sucuri. Sîcîită, răspund rece că nu mă interesează.

Vocea, devine şi ea mai agresivă: "Deci să înţeleg că nu vă interesează propria sănătate, doamna Stela?". Şi, cum la impertinenţă îmi pierd uşor cumpătul, discuţia, care se putea încheia absolut civilizat şi rapid după două replici, degenerează într-o luptă a nervilor. Deşi deosebit de curtenitori la început, pe principiul: "fiecare are dreptul să ceară, fiecare să refuze", insistentul ajunge să se inflamează, iar cel care refuză devine mojic, iar conversaţia se încheie cu trîntit de telefon şi nervi inutil. O situaţie din care nimeni nu are nimic de cîştigat.

Aşa că, vă rugăm, nu mai insistaţi.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

Adevarul.ro

image
Misterele celor mai spectaculoase peşteri din munţii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal
Turiştii care ajung în munţii Hunedoarei pot vizita o mulţime de peşteri spectaculoase, pline de mistere. Unele au fost locuite din preistorie.
image
Şoseaua pierdută în munţi, plânsă de localnici: „În scurt timp nu o să mai admirăm peisajul minunat” VIDEO
Doar o parte din şoseaua care se afundă în munţi, pentru a lega Valea Jiului de Băile Herculane, a fost finalizată. Localnicii se plâng de starea drumului naţional.
image
O influenceriţă urmărită de milioane de fani, acuzată că şi-a ucis iubitul. Tânăra mai fusese arestată pentru că l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, în vârstă de 26 de ani, este o influenceriţă şi model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestată pentru crimă, după ce şi-a înjunghiat mortal iubitul, în timp ce se certau.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.