Puțin mai buni decît este necesar

2 mai 2015
Puțin mai buni decît este necesar jpeg

Am citit de curînd

de R.J. Palacio (apărută la Editura Arthur), un best-seller pentru copii și adolescenți care a generat în S.U.A. o întreagă campanie prin care se promovează bunătatea și empatia. Cartea e în topul preferințelor și al copiilor de la noi cu care am tot discutat în ultima vreme despre cărți. N-a creat un fenomen, dar a devenit un soi de

. În primul rînd, nu e un

, nu are magie, inorogi și vrăjitoare, este un roman realist și, în ultima vreme, cărțile pentru copii de acest gen cîștigă cele mai multe premii, se încurajează ideea ca tinerii să afle și să învețe mai multe despre lumea în care trăiesc, decît să hoinărească aiurea pe tărîmuri imaginare. 

Povestea ar fi cam așa: August, un băiețel de 10 ani care suferă încă de la naștere de o boală genetică rară care i-a deformat chipul și arată „ca un monstru” (așa îl văd ceilalți copii) sau „indiferent ce grozăvie v-ați imagina, probabil că este mai rău” (așa se descrie el însuși) merge pentru prima dată la școală, în clasa a V-a, fiindcă părinții lui au luat decizia de a nu-l mai proteja excesiv (pînă atunci primise educație acasă, de la mama sa) și de a-i da o șansă să se integreze în societate. August se consideră un copil obișnuit, adică „mănîncă înghețată”, „merge cu bicicleta”, „se joacă cu mingea”, însă noii săi colegi, cu mici excepții, nu-l văd deloc așa. (De altfel, August e conștient de faptul că pînă și adulții la primul contact cu el își feresc privirile). Cei mai mulți îl marginalizează din start, ba chiar inventează un joc pe seama lui care se numește Ciuma (oricine îl atinge, chiar și întîmplător, se molipsește de „ciumă”). Alții se poartă drăguț cu el doar pentru că așa le-a cerut directorul la începutul anului școlar și speră că dacă vor îndeplini această sarcină, vor avea note mai bune. Puțini dintre ei „nu judecă un om după chip” (unul dintre mesajele cărții) și îl plac cu adevărat pe August, încercînd să-i fie prieteni. Copiii care au acest curaj sînt la rîndul lor eliminați din grupurile elevilor populari și iată că, din cauza lui August, ia naștere un „război” în toată regula în care se implică și unii părinți care îl „șterg” în Photoshop pe băiețelul diform din pozele de grup ale clasei și susțin că școala nu este una pentru copii cu nevoi speciale. De precizat că e vorba despre o școală americană particulară. Nu mă pot abține să nu mă întreb cum ar fi stat lucrurile dacă povestea s-ar fi petrecut într-o școală de stat din România. După mai multe experiențe, mai bune și mai proaste pentru August, el reușește să-i cîștige pe toți copiii de partea sa, chiar și pe băieții cei duri care la o altercație cu copiii dintr-o altă școală îi iau apărarea. La festivitatea de închidere a anului școlar, e aplaudat la scenă deschisă atît de copii cît și de către părinți și primește o medalie, iar directorul școlii ține un speech „motivațional” despre cît de important este „să fim puțin mai buni decît este necesar”: „Ce lucru simplu, bunătatea. Un lucru atît de simplu… Un cuvînt bun de încurajare spus atunci cînd este nevoie. Un act de prietenie. Un zîmbet în trecere…”. Julian, băiatul cel rău prin definiție care rămăsese ultimul „dușman” a lui August se mută la o altă școală, așa că happy end-ul este desăvîrșit. 

Scris cu nerv, cu replici și situații autentice și cu repere din viața adolescenților de astăzi, romanul e emoționant, dincolo de accentele lui melo. Interesant mai este și faptul că povestea e prezentată din perspective diferite (August, sora lui August, prietenul surorii etc., poate că ar fi contat și perspectiva unui adult) și aici își atinge și un scop hai să-i zicem didactic (copiii învață ce înseamnă schimbarea de perspectivă în narațiune, „uite cine vorbește” etc.). Însă, cartea mi-a dat de gîndit într-o altă privință. Dacă ar fi fost doar un roman realist despre ce însemană „să fii diferit”, despre marginalizare, adaptare și acceptare ar fi fost minunat. Dar, autoarea își propune mai mult de atît. Astfel cartea se încadrează cuminte într-un trend antidiscriminare, corectitudine politică etc. pe care copiii din ziua de azi ar trebui să și-l însușească din fragedă pruncie, nu-i așa? De aceea, pledoaria ei pentru bunătate pare un pic forțată și dintr-odată nerealistă. În încercarea ei, de a delimita clar binele de rău (cu binele care învinge în final, ca în orice basm, însă

nu este totuși un basm, se petrece în viața reală), albul de negru, nuanțele se pierd pe drum. Este posibilă povestea lui August, așa cum e scrisă ea în carte, în viața reală? Din păcate, într-o mică măsură. Pentru că viața reală arată mai degrabă ca în

. Iar destinul unui August real, ar fi mult mai crud și mai dezamăgitor: vor exista mereu copii (dar și adulți) care să-l privească ca pe un „monstru”, să-l discrimineze, să-și bată joc de el și să joace Ciuma pe la spate și nici un speech al vreunui director de școală nu-i va convinge că nu e așa. E adevărat, vor exista și cîțiva, puțini care îi vor fi prieteni și aici nuanțele vor începe să conteze. Dar povestea lui August este posibilă într-o lume ideală, la care cu toții visăm, fără să fim în stare s-o construim cu adevărat, pentru că așa e natura umană. Da, ar fi minunat, însă s-o facă alții, nu noi! Sau hai să ne ascundem în spatele unor concepte precum corectitudinea politică, să băgăm gunoiul sub preș și să ne prefacem că trăim în acea lume ideală în care August va fi acceptat și iubit necondiționat de toată lumea (nu doar de părinții lui, așa cum se întîmplă, de obicei). Și aici se strecoară o mică (sau mare) ipocrizie în cartea lui R.J. Palacio. Și apare o dilemă. Oare cum e mai bine? Să citească copiii această poveste aparent realistă, dar dintr-o lume ideală și, poate, să învețe să fie „puțin mai buni decît este necesar”? Sau să caute alte cărți care să-i prevină din timp asupra lumii reale, necosmetizate, în care trăim, de fapt, ca să știe la ce să se aștepte și să sufere mai puțin cînd este vorba de propriile lor complexe și de (in)toleranța celorlalți?              

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

roxana mînzatu posibila comisar european FOTO FACEBOOK ROXANA MÎNZATU jpg
Reacția sindicatelor după ce Roxana Mînzatu a devenit comisar european: „Arată mai degrabă a compromis politic”
Blocul Național Sindical și-a exprimat marți, 17 septembrie, îngrijorarea cu privire la decizia președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a oferi României portofoliul Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie.
dig vaslui jpg
Imagini apocaliptice din dronă cu un dig din Vaslui distrus de ape. Un angajat al Apelor Române spune că a fost „puterea lui Dumnezeu”. VIDEO
Pericolul nu a trecut pentru județele Galați și Vaslui, grav afectate de cele mai severe inundații din ultimii ani. Hidrologii au emis un nou cod roșu de inundații, care vizează aceleași zone devastate de viiturile puternice din ultimele zile.
Bratara electronica GPS infractori agresori cip supraveghere FOTO AFP
Ordinul de protecție care nu te apără. Un bărbat din Olt și-a agresat soția și a incendiat o locuință, în ciuda restricțiilor
Bărbatul și-a agresat soția a doua zi, iar la câteva ore a dat foc casei. În cele din urmă, polițiștii l-au reținut.
andreea mantea si v slav jpg
Imaginea pe care toată lumea a uitat-o: Andreea Mantea și Victor Slav, fotografiați când împărțeau același pat! Nimănui nu i-a venit să creadă
Prezentatoarea de televiziune Andreea Mantea și fostul său coleg de muncă, Victor Slav, au fost surprinși într-o ipostază inedită, împărțind același pat.
1 fumat jpg jpeg
Uniunea Europeană vrea să interzică fumatul în unele zone exterioare. Ce alte prevederi include proiectul
Uniunea Europeană plănuiește să interzică fumatul și vapatul în spațiile exterioare, inclusiv pe terasele cafenelelor, în stațiile de autobuz și în grădinile zoologice.
sean diddy combs gettyimages jpg
Sean Diddy Combs a fost arestat! Este acuzat de agresiune sexuală
Controversatul rapper Sean Diddy Combs (54 de ani) a fost arestat, luni seară, de poliţia din Manhattan, au anunţat procurorii din New York, după ce împotriva sa au fost depuse mai multe plângeri, inclusiv de agresiune sexuală, relatează News.ro.
trandafiri, freepik jpg
Cu ce trebuie stropiți trandafirii în luna octombrie? Grădinarii cu experiență ne spun secretul
Luna septembrie pare să treacă într-un ritm amețitor, iar o scurtă privire în calendar ne va arăta că deja începem să ne îndreptăm cu pași repezi și spre octombrie.
vladimir putin gettyimages jpg
Vladimir Putin le-a spus rușilor să facă sex la serviciu pentru a crește rata natalității
Vladimir Putin le-a spus rușilor să facă sex la serviciu în timpul prânzului și în pauzele de cafea din cauza scăderii natalității în țară. Rata actuală este de aproximativ 1,5 copii per femeie, cu mult sub rata de 2,1 necesară pentru a menține o populație stabilă, relatează publicația britanică Met
oase jpg
Cele patru alimente și ingrediente care îți slăbesc oasele. Pe listă sunt cafeina și sarea
Menținerea unor oase puternice merge dincolo de simplul consum de calciu și vitamina D. Trebuie evitate alimentele și băuturile care pot avea un impact negativ asupra densității osoase, potrivit ortopezilor.