Nimeni nu-i de vină

1 iunie 2015
Ce urmează după tragedie? jpeg

Ați pățit-o? Să vi se facă o nefăcută și cînd cereți explicații, via scuze, să fiți întîmpinat cu un dat al ochilor peste cap, un oftat defensiv și acea temută deja sintagmă: “dar nu este vina mea”?

Țin minte că, de cînd eram în școală, cînd profesorul te întreba de ce nu ți-ai făcut temele, prima reacție era de a motiva, în mod absurd, că de vină nu ești tu, ci niște circumstanțe nefericite. Iar aici lista era una foarte lungă.

Expresia neaosă a aruncatului pisicii în curtea vecinului atinge și, uneori, depășește limitele absurdului. Lăsînd poveștile cu gafe oficiale (țineți minte episodul în care un fost ministru al Educației a susținut înverșunat că pe steagul Uniunii Europene sînt 15 steluțe, luîndu-se la harță cu mai mulți elevi de clasa a cincea, care îi spuneau, amuzați, că este vorba, de fapt, despre 12? Ca să iasă basma curată, ministrul și-a motivat gafa, spunînd că de vină pentru confuzie sînt... consilierii) care sînt poveștile acestei atitudini la firul ierbii?

Bunăoară, îmi povestește o amică de vecinii ei care timp de o lună îi inundau, frecvent, baia. Bineînțeles, nu era vina lor. Au chemat-o sus, i-au spus că nu e nici o țeavă spartă și că poate se scurge de pe acoperiș. Amica, disperată, a mers la ei cu administratorul, care, alături de vecinii siderați, ridica și el din umeri, și toți, într-un glas și scărpinîndu-se încurcați în creștetul capului mormăiau acel celebru: cine știe ce o fi...

Un alt prieten, o altă situație: aflîndu-se la sediul poliției, pentru rezolvarea unei probleme legată de mașină, zgribulit de frig a îndrăznit să intre alături de ceilalți în biroul încălzit al comisarului șef. Bineînțeles, au fost dați afară și, la protestul lor vis a vis de frigul din sala de așteptare li s-a spus că nu e vina nimănui, căci clădirea nu aparține poliției, etc, etc.

Din același mozaic: dacă primiți somație de nedepunere a declarației de avere, deși ați depus toate actele, trebuie să vă mai pierdeți ore bune de stat pe la ghișee, ca să lămuriți o situație de care nu sînteți responsabil. La final veți primi un sec: nu e vina noastră, scrisorile sînt trimise automat din sistem.
Iar aici intervine acel minunat vecin în curtea căruia se poate arunca oricînd pisica moartă: Sistemul. Vorbind despre această curte generoasă, un exemplu recent: problema obligativității cardului de sănătate. Din prima zi a obligativității au existat serioase blocaje cauzate de funcționarea defectuoasă a... sistemului.

Pe scurt, mentalitatea de  “problem solving” încă nu există în România. De la mic la mare, refuzăm obstinent responsabilitatea, pe de o parte, vina, pe de alta. Cînd se întîmplă să ai o problemă, de orice natură ar fi ea, îți este clar doar un singur lucru: acela că intri într-o lume abisală. Cum nu există o relație simplă între problemă și rezolvare, nici în context public, nici în cel privat, cînd nimeni nu-i de vină, nu-ți rămîne decît să te iei cu mîinile de cap sau să intri în cercul vicios al ridicatului din umeri.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.
image
Şiretlicurile lui Vlad Țepeș: Începutul războiului cu otomanii
În 1460, câțiva dintre boierii nemulțumiți de Vlad Țepeș au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea și i-au prezentat situația din Valahia și probabil unele povești exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul și 500 de băieți, Vlad a trimis vorbă sultanului...
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.