Care-i treaba cu FB

7 aprilie 2015
Meseria de profesor jpeg

Încerc să pun cap la cap aici, la repezeală, cîteva încrucișări recente cu susnumitul FB, pre numele său adevărat Facebook, pe care nu l-am pus întreg în titlu din motive pe care le veți afla dacă veți citi mai departe.

● Am citit cartea lui Teodor Baconschi,

. Citiți-o, merită. Nu e o “monografie”, nu e un “studiu” și nici nu are pretenția că ar fi ceva de acest gen. E un eseu scris în stilul dens, plastic, compact și elegant al autorului, în care veți găsi mai mult decît considerații despre Facebook. Sînt și meditații asupra geopoliticii contemporane,  și reflecții consistente despre morală, și altele. Cartea are, cu bună intenție, un “ce” provocator, numai bun pentru a stîrni, în spațiul românesc, o dezbatere – așa cum se întîmplă și pe alte meleaguri. La prima vedere, Teodor Baconschi pare mai degrabă a fi contra acestui mod de socializare, dar de fapt se declară fascinat de lumea pe care o scoate la iveală FB. Mai ales că practică el însuși “socializarea” pe Facebook. Cred că ar merita să dezbatem cît putem de serios – dar și de relaxat – ce se întîmplă cu noi cînd “intrăm pe Facebook” și dăm click-uri, like-uri, share-uri la toate alea. O spun ca unul care frecventează destul de puțin numita rețea de socializare – de obicei, mă mulțumesc să-mi pun acolo articolele pe care le scriu (ca să nu mă uite lumea de tot) și mai arunc cîte-o privire fugară să văd ce postează alții și despre ce se mai dezbate asiduu, care mai e “ocupațiunea mintală” a lumii încare trăim...

● Colega mea Luiza Vasiliu și-a suspendat contul de Facebook și a scris un articol despre asta (unde zice că, pe FB, și-a adunat știrile, muzicile, filmele, cărțile

).

Paranteză. Ca să creștem traficul pe dilemaveche.ro (chestie de care avem nevoie ca să obținem publicitatea care vă enervează pe dvs., cititorii noștri, dar ne ajută pe noi să supraviețuim, astfel încît Dilema veche și dilemaveche.ro să mai existe și mîine), promovăm pe bani cîte un articol. Că așa a hotărît Facebook la un moment dat, după ce s-a tot lăudat ani întregi cu gratuitatea: “este și va rămîne gratis”. Va rămîne, dar depinde ce vrei să faci. Dacă ești o revistă și vrei să-ți citească lumea articolele, tre’ să dai 3 lei, 5 lei, 10 lei ca să-ți mai vadă postările încă vreo mie-două de inși. Am închis paranteza.

Am încercat să promovăm articolul Luizei, care se numește “Nu mai am Facebook”, și după cîtva timp am primi un mail de la însuși Facebook în care zicea că “your boosted post wasn’t approved”. Cică regula e să nu accepte promovarea unor chestii care conțin în titlu cuvîntul “Facebook” și orice referire la el. “S-a supărat Facebook pe tine”, îi zic Luizei. “S-a supărat că i-am luat numele în deșert”, îmi răspunde Luiza. Care va să zică, îmi sugerează Facebook, chiar dacă plătești, nu e cazul să te iei de noi, da? Simt că mă enervează Facebook ăsta, începe să aibă un comportament de Big Brother.

● Cică mai multe ziare americane,

negociază cu Facebook să găsească o formulă prin care să posteze conținut jurnalistic

pe FB. Adică să ne vină direct sub nas și sub priviri articole din ziare, fără să mai fie nevoie să mergem pe site-urile lor. Nu știu cum va arăta concret asta, dar – Sfînt Triumf al comodității! – mi se pare că începutul sună prost. Probabil pentru că sînt eu, de cînd mă știu, un obsedat cititor de presă și mă uit, de 20 de ani încoace, cum se tot transformă ziarele și revistele și uneori nici ele nu mai știu încotro s-o ia. Mă apucă brusc temerea că Facebook va ajunge un fel de Marele Ziar al lumii, “Ziarul”,

în care se vor dizolva identitățile, stilurile, personalitățile tuturor ziarelor și revistelor înfometate de

-uri și

-uri ca să poată supraviețui și mîine. 

Drept pentru care mă grăbesc să închei aceste însăilări și să le pun – evident – pe Facebook. O să încerc să promovez și acest text, o să dau 3 lei pe el, să văd dacă îl păcălesc pe Big Brother. De-aia nu i-am pus numele întreg în titlu.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

vot generic mana buletin in urna alegeri prezidentiale 2020 (3) JPG
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale, prezența la vot. Câți români au votat de la deschiderea urnelor
Prezența la vot alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Peste 18 milioane de români sunt așteptați la urne, duminică 24 decembrie. Alegătorii vor avea de ales între 14 candidați înscriși în cursa electorală. Alegerile prezidențiale au început în diaspora, de vineri 22 decembrie.
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Cutremur puternic în România, în ziua alegerilor. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut
În ziua de 24 noiembrie, la câteva minute d ela deschiderea urnelor în România s-a produs un cutremur semnificativ. Seismul a avut loc în zona seismică Vrancea-Buzău, la ora 7.16 minute.
radu dragusin tottenham getty webp
Ange Postecoglou, cucerit total de Radu Drăgușin, după ce a dat de pământ cu Manchester City
Tottenham a dat lovitura pe ”El Ittihad”, învingând cu 4-0.
zone erogene jpg
Acestea sunt zonele erogene mai puţin ştiute ale femeii!
Excitaţia sexuală este la cote maxime atunci când sunt atinse anumite puncte. În afara celor ştiute, există şi altele, care este bine să fie cunoscute.
catalin crisan gabriel cotabita jpg
Care a fost ultima dorință a lui Gabriel Cotabiță. Cătălin Crișan: „În primăvară voiam să facem un...”
Moartea lui Gabriel Cotabiță a zguduit lumea aristică din România. De la cei mai cunoscuți artiști, prezentatori TV până la celebri actori din țară, mesajele din partea colegilor săi de breaslă au curs fără oprire. Cătălin Crișan, unul dintre cei mai buni prieteni ai solistului, a dezvăluit ce planu
O lună de la intrarea în Schengen   Politia de fronntiera jpg
Chiar şi după aderare, doar cu un picior în Schengen. Controalele vor continua la graniţele terestre ale României încă şase luni
Potrivit acordului semnat la Budapesta de miniştrii de Interne ai României, Bulgariei, Austriei şi Ungariei, chiar şi după aderare, controalele la graniţele terestre ale Românei şi Bulgariei vor fi menţinute pentru încă minimum şase luni, în timp ce în Grecia vor dispărea.
sanctiuni=campanie electorala botasani jpg
Județul în care s-au dat amenzi de 7.500 de lei pentru continuarea campaniei electorale, cu o zi înaintea alegerilor prezidențiale
Polițiștii cercetează alte cinci cazuri pentru continuarea propagandei electorale pe rețelele de socializare.
Alegerile în Timișoara. FOTO Inquam Photos / Cornel Putan
A început votarea. Românii își aleg președintele, iar bucureștenii votează și pentru referendum. Câți români au votat în Diaspora
Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 de secţii, care s-au deschis la ora 7,00 în ţară, pentru a pune ştampila pe unul dintre cei 14
rahovac jpg