Obama, Iohannis și genocidul

27 aprilie 2015
Obama, Iohannis și genocidul jpeg

Spre deosebire de Papa Francisc, George Clooney, Kim Kardashian sau băieții de la System Of A Down, președintele Obama nu poate să pronunțe cuvîntul „genocid”. A putut, acum șapte ani, cînd era în campanie electorală, dar acum nu mai poate.

În 2008, cînd avea nevoie (și) de voturile comunității armenilor din America, Obama a promis că, după ce va ajunge președinte, va folosi cuvîntul „genocid” în legătură cu masacrul armenilor din Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial, tocmai pentru că el e genul de președinte-care-spune-adevărul de care are nevoie națiunea. Se pare că n-a fost chiar așa. După ce-a ajuns președinte, Obama a uitat cum în 2006 certase administrația Bush pentru că retrăsese ambasadorul SUA în Armenia, pe motiv că rostise cuvîntul „genocid”: „Genocidul armean nu e o afirmație, o opinie personală sau un punct de vedere, ci un fapt masiv documentat, sprijinit de o masă covîrșitoare de dovezi istorice”, a zis Obama atunci. Între timp, a descoperit că Turcia, a doua putere armată din NATO, e un aliat mult mai valoros decît Armenia și a uitat brusc cît de important e să spună adevărul. Din 2009, tot uită. Anul acesta, la comemorarea a 100 de ani de la genocid, Armenia aștepta un semn de la Obama. A trebuit să se mulțumească cu Kim Kardashian. 

În 1915, turcii au ucis între un milion și jumătate de armeni (potrivit Armeniei și a majorității istoricilor, un genocid recunoscut oficial de Parlamentul European și peste 20 de state, printre care Franța, Germania, Canada) și cîteva sute de mii (potrivit Turciei și

). Turcia respinge termenul de „genocid”, spunînd că a fost vorba de ciocniri pe timp de război și că, oricum, au murit atunci și mulți turci. În decembrie 2005, scriitorul Orhan Pamuk a fost adus în instanță sub acuzația de insultă la adresa statului turc, din cauza unor comentarii legate de genocid pe care le făcuse într-un interviu dintr-un ziar elvețian. Pamuk a declarat atunci: „Un milion de armeni și 30 000 de kurzi au fost uciși pe aceste pămînturi și nimeni în afară de mine nu îndrăznește să vorbească despre asta.” Pe 13 decembrie 2005, José Saramago, Gabriel García Márquez, Günter Grass, Umberto Eco, Carlos Fuentes, Juan Goytisolo, John Updike și Mario Vargas Llosa au semnat o declarație comună în sprijinul lui Pamuk. În 2011, scriitorul a fost găsit vinovat și condamnat să plătească o amendă de 6000 de lire. În 2006 luase Nobelul pentru literatură, poate de-aia a scăpat doar cu o amendă. 

Felul în care președintele Obama și președinte Iohannis au ales să comemoreze memoria victimelor unui genocid (spunînd că a fost

,

,

, numai nu

, adică exterminarea sistematică a unui grup etnic, religios etc.) mi se pare cel puțin regretabil. Să folosești eschiva lingvistică și fandarea morală ca să nu-ți superi un aliat strategic e o insultă adusă memoriei victimelor și o contribuție serioasă la falsificarea istoriei. I-aș pune pe ambii președinți să citească cu voce tare cîteva dintre mărturiile urmașilor celor uciși în 1915, adunate de

: „Cea mai timpurie amintire a bunicii mele e din ziua în care a săpat, fără lopată sau mistrie, un mormînt pentru capul tatălui ei.”; ”Și-a pierdut toți cei șase copii în timpul marșurilor morții din deșert”; „Erau așa de multe cadavre în rîu, încît pur și simplu a mers pe cadavre ca să scape de propria moarte”; „Au adunat copiii, i-au aruncat într-un șanț mare și le-au dat foc”. Să citim și noi, măcar atît putem face.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Zapartan jpg
Istorioara despre românii de omenie care l-a impresionat pe Papa Francisc: „Încerc să vă înțeleg și vreau să vin la voi acasă”
„Papa Francisc a avut o atenție particulară pentru România”, susține unul dintre românii cei mai apropiați de Suveranul Pontif, ex-ambasadorul României la Vatican, Liviu Zăpârțan. El vorbește despre interacțiunile pe care le-a avut cu Papa și ce a însemnat acesta pentru România.
Cursuri pentru elevi / Foto: World Vision Romania
E pregătită România pentru săptămâna de școală de 4 zile? Studiu de caz la Oradea| ANALIZA
În România, reformele în educație succesive au deja o tradiție. Cel mai recent experiment se desfășoară la Colegiul „Mihai Eminescu” din Oradea, unde elevii de clasa a XII-a au un program de 4 zile pe săptămână, dedicat materiilor de bacalaureat. Restul disciplinelor sunt studiate de acasă.
razboi foto pixabay jpg
Țara care poate salva România, dacă SUA ne-ar întoarce spatele. Adevărul spus de un diplomat român format la Harvard
Diplomat de carieră cu studii la Harvard, Ovidiu Dranga explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, beneficiile parteneriatului strategic dintre România și Japonia. În plan economic și politic, relațiile celor două state sunt importante.
sacel video mp4 thumbnail png
A lucrat un deceniu în Germania pentru a păstra un meșteșug dacic unic: „Am spălat vase până îmi curgea sânge din unghii”
Tănase Burnar, absolvent de facultate de turism, a lucrat un deceniu în restaurante din Germania pentru a nu lăsa să piară un meșteșug dacic de 12 generații: ceramica nesmălțuită de Săcel. Olarul se luptă să supraviețuiască concurenței neloiale a chinezăriilor care au ajuns de la Horezu la Săpânța.
1 marseille vieux port pano Wikipedia jpg
Topul celor mai periculoase orașe din Europa. „Sunt locuri în care turiștii nu ar avea vreun motiv să pună piciorul”
Un top al celor mai periculoase orașe din Europa arată că Marsilia, Birmingham și Napoli nu mai sunt doar destinații turistice spectaculoase, ci și locuri în care călătorii ar putea trece prin experiențe mai dramatice decât și le-ar fi imaginat.
noul cod fiscal
România, marcată de pesimism economic și așteptări de înăsprire fiscală
România se distinge prin pesimism economic și așteptări de înăsprire fiscală, potrivit unui studiu realizat de o firmă de consultanță fiscală și juridică în mai multe țări din regiune, inclusiv România.
image png
A existat viață pe Marte? Descoperirea inedită care schimbă istoria și oferă noi ipoteze
Roverul Perseverance, operat de NASA, a identificat recent o formațiune geologică neobișnuită pe suprafața planetei Marte, stârnind întrebări importante în rândul comunității științifice.
Keith Kellogg FOTO Getty Images
Statele Unite îl trimit pe Keith Kellogg la Londra pentru discuții despre Ucraina: „Secretarul Rubio este foarte ocupat”
Emisarul Washingtonului pentru războiul din Ucraina, Keith Kellogg, va reprezenta Statele Unite la discuțiile organizate miercuri la Londra, a precizat marți, 22 aprilie, Departamentul de Stat, deși inițial fusese anunțată prezența șefului diplomației americane, Marco Rubio.
Batrani pensionari frig calorifer intretinere FOTO Shutterstock
Europa îmbătrânește: scăderea drastică a populației, inclusiv în România, pune presiune pe venituri
Faptul că Europa îmbătrânește nu mai este o noutate, însă procentele din populație care vor lipsi peste șapte decenii sunt uriașe, cu excepția a opt state europene care vor înregistra creșteri ușoare datorită migrației