Jurnalul lui Sebastian

24 mai 2015
Arta de a îmbătrîni jpeg

Recitesc, dup─â aproape 20 de ani de c├«nd a ap─ârut, Jurnalul lui Mihail Sebastian (Editura Humanitas, text ├«ngrijit de Gabriela Om─ât). C├«nd a fost publicat, ├«n 1996, eram student─â. Mi l-am cump─ârat ╚Öi l-am citit cu pl─âcere, ca pe un roman. ╚śtiam pu╚Ťine lucruri despre scriitor. La fel ╚Öi despre lumea rom├óneasc─â a anilor 1935-1944. ├Ämi aduc aminte foarte bine c─â am fost foarte impresionat─â de nota╚Ťiile despre scris ale lui Sebastian. ├Ämi doream s─â devin scriitoare, visam s─â public, n-aveam cum s─â nu fiu sensibil─â la fr─âm├«nt─ârile, ├«ndoielile ╚Öi victoriile din ÔÇťlaboratorulÔÇŁ lui de crea╚Ťie. Vorbea pe limba mea ╚Öi asta m-a cucerit. Amorurile pe care le consemnase mi se p─âreau imposibile ╚Öi fascinante ╚Öi parc─â nu erau nici ele foarte diferite de ce tr─âiam la acea v├«rst─â. A╚Öadar, ╚Öi capitolul acesta m─â atinsese. Femeile de care a fost ├«ndr─âgostit, ├«n special cameleonica actri╚Ť─â Leny Caler ╚Öi vitala enigmatic─â Zoe, erau descrise c├«nd cu exaltare, c├«nd cu cinism. A, ca s─â nu mai pun la socoteal─â c─â aveam deja la activ c├«teva ├«ncerc─âri de a m─â ╚Ťine pe schiuri, deci ╚Öi ├«n pasiunea montaniard─â ne potriveam.

B─ârbatul acesta se g├«ndea, la 32 de ani, c─â ├«mb─âtr├«ne╚Öte. ├Än acela╚Öi timp, p─âstrese ceva adolescentin ╚Öi irezistibil ├«n modul ├«n care se raporta la lume. Probabil c─â senza╚Ťia mea de familiaritate de acolo venea.

S-a vorbit mult ├«n presa cultural─â a vremii de aceast─â apari╚Ťie. ╚śi am urm─ârit subiectul.

Dar trebuie s─â spun c─â, citit cu mintea de acum, Jurnalul mi se pare pur ╚Öi simplu fascinant. Reu╚Öe╚Öti s─â-╚Ťi imaginezi cum au fost posibile gre╚Öelile istorice. Cum personajele vremii au intrat ├«n malaxor ├«mpinse, de cele mai multe ori, de orgolii ╚Öi ├«nc─âp─â╚Ť├«n─âri. Lumea cultural─â a vremii pare, ├«n Jurnalul lui Sebastian, supus─â unei tomografii care ├«i fotografiaz─â nervurile, sl─âbiciunile ╚Öi p─âcatele.

Antisemitismul nu are leg─âtur─â cu talentul sau cu educa╚Ťia sau cu cine e╚Öti prieten. Ipocrizia la fel. Istoria contorsionat─â ╚Öi ameni╚Ťarea cu care ├«╚Öi tr─âiesc ace╚Öti oameni ultimele momente de lini╚Öte din vie╚Ťile lor vechi, ├«nainte de izbucnirea r─âzboiului, ├«i fac s─â ├«╚Öi ias─â din matc─â. Apoi, s─â ├«╚Öi activeze instinctele de supravie╚Ťuire.

Nae Ionescu, Mircea Eliade, Camil Petrescu s├«nt personajele cu partiturile cele mai ample ├«n paginile lui Sebastian. Lumini ╚Öi umbre ╚Öi sentimente amestecate intr─â ├«n portretul pe care autorul ├«l face fiec─âruia dintre ei: admira╚Ťie, afec╚Ťiune, dezam─âgire, ├«ncercarea disperat─â de a ├«n╚Ťelege reac╚Ťiile controversate, alegerile, op╚Ťiunile. Idealiz─ârile n-au ce c─âuta ├«n peisaj.

Luciditatea ╚Öi drama merg m├«n─â ├«n m├«n─â. P├«n─â la ultima nota╚Ťie f─âcut─â de Sebastian pe 31 decembrie 1944. Pe 29 mai, ├«n anul urm─âtor, scriitorul a murit c─âlcat de un camion.  Romanul Accidentul, pe care l-a publicat ├«n 1940, i-a dat mari b─ât─âi de cap, mai ales dup─â ce, prima variant─â a pierdut-o la Paris, apoi s-a apucat ╚Öi l-a rescris ├«n ├«ntregime.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Polite╚Ťe ├«nainte de toate!
├Ämi cer scuze doamnei c─âreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul c─â am publicat formula ireveren╚Ťioas─â.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Po╚Ťi iubi mai mul╚Ťi oameni ├«n acela╚Öi timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, ast─âzi
Un grup de credincio╚Öi a lansat lumii o declara╚Ťie cu privire la cea mai dureroas─â problem─â care r─âne╚Öte azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot s─â ajut? jpeg
Eu cum pot s─â ajut?
Fric─â. Negare. Furie. Neputin╚Ť─â. ├Ängrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar ├«mpiedicarea propriului guvern s─â apere ╚Ťara cu for╚Ťe armate c├«nd aceasta este atacat─â militar este pacifism?
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin ortodox─â jpeg
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin-ortodox─â
Nu exist─â nici un fel de disput─â ├«ntre oameni care s─â justifice uciderea semenului nostru, c─âci ├«n orice ucidere de om ucidem ceva esen╚Ťial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
Rom├ónia e ├«n linia ├«nt├«i a UE ├«n fa╚Ťa nebunului s├«ngeros de la Kremlin, dar se comport─â sub conducerea lui Iohannis ca ╚Öi cum ar vrea s─â se trag─â mai ├«n spate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el at├«tea istorii de via╚Ť─â c├«te locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus urm─âtorul g├«nd ├«n col╚Ťul meu de re╚Ťea: ÔÇ×Fauci are dreptate c├«nd spune c─â, dac─â vaccin─ârile antivariol─â ╚Öi antipoliomielit─â ar fi fost ├«nso╚Ťite de discu╚Ťiile nebune╚Öti de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost ast─âzi eradicate. Recunosc, ├«mi e ├«n continuare cu neputin╚Ť─â s─â ├«n╚Ťeleg atitudinile antivaccin...ÔÇŁ
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Rom├ónia analfabe╚Ťilor func╚Ťional
Constatarea mea este c─â propor╚Ťia de 44% analfabe╚Ťi func╚Ťional se verific─â ╚Öi ├«n cazul adul╚Ťilor.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Izolarea de dup─â izolare
Poate c─â ochiul ÔÇ×izolatuluiÔÇŁ, ca ╚Öi cel al str─âinului, vede mai mult ╚Öi e mai c├«rcota╚Ö.
Cea mai bun─â parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am ├«n╚Ťeles c├«t de ad├«nc reac╚Ťion─âm la familiaritate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Slobod la gur─â. ╚śi la minte
Doi prieteni vechi ╚Öi deja b─âtr├«ni vorbesc despre New York, via╚Ť─â ╚Öi lume, ca alt─âdat─â p─âpu╚Öile din┬áMuppets.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Puterea televizorului
Nemul╚Ťumirile au s─âpat ad├«nc ╚Öi discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la r├«nd.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Vie╚Ťile netr─âite
├Än─âuntrul nostru s─âl─â╚Öluiesc o multitudine de vie╚Ťi ne├«ncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
├Än ap─ârarea celor 12 milioane de t─âcu╚Ťi
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu r─âspund convoc─ârii la urne este o barbarie odioas─â.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschis─â    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschis─â... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva? jpeg
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva?
Una dintre cele mai importante tradi╚Ťii ale democra╚Ťiei americane este ├«n pericol: recunoa╚Öterea ├«nfr├«ngerii.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Oglinzi
Mie ├«mi r─âm├«ne ag─â╚Ťat de creier cuv├«ntul ÔÇ×doamn─âÔÇŁ, pe care el ├«l spune ├«ntr-un fel ap─âsat ╚Öi solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura ├«n societatea american─â este at├«t de mare ├«nc├«t cele dou─â triburi nici m─âcar asupra condamn─ârii violen╚Ťelor de strad─â nu au mai c─âzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
L─âsa╚Ťi USL ├«n pace! E o amintire ur├«t─â, o gre╚Öeal─â pe care foarte pu╚Ťini au evitat-o.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva s─â ne plac─â exact pentru ceea ce s├«ntem: cu e╚Öecurile, fricile, nesiguran╚Ťele noastre.

Adevarul.ro

image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al ┼ó─ârii Rom├óne┼čti. A dus o prigoan─â aprig─â ├«mpotriva marilor dreg─âtori
Mircea Ciobanul - domnitorul ┼ó─ârii Rom├óne┼čti care a primit acest nume pentru c─â ├«nainte de a urca pe tron cump─âra oi pentru Constantinopol. Chiar dac─â avea o preocupare pa┼čnic─â, asta nu l-a ├«mpiedicat s─â devin─â unul dintre cei mai cruzi domnitori rom├óni.
image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un ora┼č din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxene┼úi ┼či prostituate datorit─â tarifelor mari care sunt practicate ├«n aceast─â zon─â.
image
ÔÇ×Pietrele FoameiÔÇŁ au ie┼čit la suprafa┼ú─â ├«n albiile secate ale R├óului Elba: ÔÇ×Dac─â m─â vezi, s─â jele┼čtiÔÇŁ
Europa se confrunt─â cu o secet─â sever─â ├«n urma unor valuri de canicul─â f─âr─â precedent, ceea ce a determinat sc─âderea dramatic─â a debitului unor r├óuri europene importante. ├Än Germania, ├«n albiile secate ale r├óurilor au ie┼čit la iveal─â pietre masive folosite ├«n urm─â cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relateaz─â Miami Herald.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.