Pe geam: bărbați și femei

24 mai 2015
Oameni ocupați  jpeg

Unul dintre binecunoscutele dezavantaje ale locuitului la bloc este faptul că, vrînd-nevrînd, trăiești într-o relație mult prea apropiată cu vecinii: le împărtășești, prin geamuri și pereți, o parte din zbaterile zilnice și dramele existențiale. Tot așa cum și ei, la rîndul lor, ”se înfruptă” din ale tale.

Și asta cu precădere cînd geamul tău e foarte apropiat de o serie de alte geamuri dintr-o altă latură a blocului. Latură din care, mai ales dacă locuiești acolo de ceva timp, îi și cunoști pe majoritatea locatarilor.  E adevărat că una e să te întîlnești cu ei, în carne și oase, pe lumina zilei, și alta să auzi niște voci, în noapte, despre care nu știi exact ale cui sînt. Totuși, le auzi...

Cînd treci, uneori, prin fața ușilor oamenilor, sau cînd deslușești vocile de pe geamuri, totul e învăluit într-o altă aură, care pare mai gravă. De pildă, te nimerești în fața unei uși, din spatele căreia auzi niște înjurături și voci ridicate: ai tendința să te gîndești imediat la o dramă, la victime, persoane oprimate, în special de sex feminin... După care, dacă reflectezi mai bine, persoana de sex feminin din spatele ușilor închise ai putea fi chiar tu: de cîte ori oamenii nu își aruncă vorbe grele între ei, care, după un timp, se poate să nu mai însemne mare lucru; și dacă le-ar auzi cineva din afară de fiecare dată...

Desigur, asta nu înseamnă că aprob înjurăturile și țipetele, Doamne ferește, ci doar spun că se mai pot întîmpla, fără să fie neapărat o dramă la mijloc... Ca-n Rear Window- ul lui Hitchcock (1954), în care irezistibilii Grace Kelly și Cary Grant chiar descoperă o crimă, adevărată. Acolo, aproape totul se petrecea la geam. Aproape de geam stau și eu mai mereu, și aud mai tot ce se poate auzi de pe celelalte ferestre deschise (așa cum și ceilalți mă aud pe mine, cu siguranță).

Cînd se lasă seara în mahala, și oamenii se întorc de la serviciu, încep să se audă mai dihai... chestii. Întîi, undeva în zare, dintr-un geam mai îndepărtat, un monolog interminabil spus de o voce feminină, egală și nu foarte inteligibilă, ușor bîiguită, ca o litanie. O litanie cu care, noi, femeile, (cel puțin unele dintre noi...) sîntem foarte obișnuite:  cea a reproșurilor față de partenerii-bărbați, care, evident, nu fac niciodată  decît o mică parte din lunga listă de lucruri pe care le așteptăm de la ei (desigur, dacă e să  întrebăm și partea ”adversă”, nici noi nu prea îndeplinim lista lor...).

Monologul acesta continuă nedeterminat. Peste el se suprapune vocea mai stridentă a unei alte vecine, care are reproșuri punctuale la adresa bărbatului ei. Uneori se aud clar, alteori se pierd în ceața eternelor repetiții. Din cînd în cînd, se distinge și cîte o voce bărbătească: una în defensivă, conciliantă; cealaltă mai dură, întrerupînd bîzîitul feminin cu cîte o palmă verbală, dură  și la obiect, ușor vulgară (cele două reacții posibile?).

Nu contează cine știe ce conținutul conversațiilor. Ni-l putem cu ușurință imagina. Contează veșnica dinamică și dihotomie a relațiilor dintre sexe. Atît de greu de (re)conciliat. Și mai contează faptul că, în oricare dintre cele două situații, putem fi oricare dintre noi. De altfel, eu, una, am și fost. Sînt sigură că și vocea mea s-a auzit, pe alte geamuri, de nenumărate ori. 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Remus Pricopie/ Facebook Pricopie
Remus Pricopie: PSD, PNL ṣi USR să dea dovadă de seriozitate, România are nevoie de un guvern stabil
Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, a transmis un mesaj în care cere partidelor pro-europene să aibă ca prioritate negocierile privind formarea noului guvern, indiferent dacă, în final, participă sau nu la formula de guvernare.
Donald Trump și Vladimir Putin FOTO AFP
Putin nu are nevoie de Trump. Cum profită Kremlinul de pe urma incertitudinii din SUA - Analiză CNN
Vladimir Putin nu are nevoie de sprijinul lui Donald Trump pentru a câștiga războiul din Ucraina. Potrivit CNN, retragerea SUA dintr-un rol activ ar putea aduce avantaje strategice Kremlinului, fără ca acesta să facă vreo concesie.
Cristi Sapunaru (Sportpictures) jpg
Săpunaru spune „adio” carierei de fotbalist. Jucătorul, în lacrimi la ultimul meci
Fotbalistul de 41 de ani se retrage din „sportul rege”.
shutterstock 1261020211 jpg
Arta ca terapie. Medici din Elveția prescriu vizite la muzeu
Medicii elvețieni își extind gama prescripțiilor pentru pacienții care suferă de afecțiuni psihice și de boli cronice, îndemnându-i să facă plimbări în parcuri și grădini publice și să viziteze galerii de artă și muzee, relatează Agerpres.
Nicusor Dan si Mirabela Gradinaru in Amalin by Andreea Raicu   Facebook jpg
Ce diferență mare de vârstă este între Nicușor Dan și partenera sa, Mirabela Grădinaru
Nicușor Dan, noul președinte al României, nu este doar în centrul atenției pentru parcursul său politic, ci și pentru detalii din viața sa personală, mai puțin cunoscute publicului larg. Una dintre acestea este diferența de vârstă semnificativă dintre el și partenera sa de viață, Mirabela Grădinaru.
alcool jpg
Trei milioane de oameni mor anual din cauza consumului de alcool. Cât se bea în România
Trei milioane de oameni mor anual din cauza consumului nociv de alcool, care generează 17% din cazurile de cancer din cele şapte tipuri asociate, potrivit unui raport de specialitate, din care reiese că și consumul mediu anual de alcool în România este ridicat.
Premierul marcel Ciolacu si a dat demisia  4 mai 2025  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de președinte al PSD. Cine ar putea să-i ia locul
Marcel Ciolacu a demisionat marți, 20 mai, din funcția de președinte al Partidului Social Democrat (PSD), în cadrul Consiliului Politic Național al formațiunii, desfășurat la Vila Lac.
Marcel Ciolacu, alături de Sorin Grindeanu și Daniel Băluță FOTO Mediafax
Marcel Ciolacu pleacă din vârful PSD. Și-a depus demisia în ședința Consiliului Politic Național al partidului
Marcel Ciolacu a demisionat din fruntea PSD, marţi, 20 mai, în cadrul Consiliului Politic Naţional al formaţiunii.
razboi ucraina foto reuters jpg
Jocul dublu al Rusiei. Cum folosește Moscova negocierile pentru a avansa pe câmpul de luptă
Moscova face un joc dublu, combinând luptele cu diplomația pentru a acapara și mai mult teritoriu în Ucraina. În timp ce Vestul insistă asupra unui armistițiu pentru reluarea negocierilor de pace, Moscova continuă să evite orice discuție sinceră despre încetarea focului.