Lista neagră

27 martie 2015
Ce vă (mai) enervează?  jpeg

Am regăsit un text de acum vreo 10 ani, de fapt mai mult un soi de anchetă, care m-a amuzat. Unele dintre personaje nu mai sînt atît de prezente, cîteva au cam dispărut de tot, altele au „evoluat”.  Una peste alta, „peisajul” de la TV este în mare parte neschimbat, ceea ce e destul de trist. 

Odată, o bătrînă de peste optzeci de ani, a cărei singură distracție zilnică rămăsese televizorul, mi-a povestit cu multă seriozitate cum, în fiecare seară, oamenii de pe ecran ies pe rînd din aparat, se așează cu ea la masă, „uneori mai servesc și cîte un pahar de vin”, după care stau la taclale. Relatarea pentru a deveni cît mai credibilă era presărată cu replici de genul: „Aseară m-am certat rău de tot cu Virgil Ianțu, a vrut chiar să mă bată!” sau „Săptămîna trecută Andreea Marin mi-a povestit toată viața ei și vai ce-am mai plîns!”. Dincolo de latura amuzantă a poveștii și fără a mai analiza declicul său real - scleroza avansată, am realizat, prin extrapolare, că televizorul poate reprezenta un univers paralel pentru majoritatea dintre noi, poate deveni o altă dimensiune a vieții noastre cotidiene, uneori atît de banală și de monotonă.

Se poate sesiza, că în ciuda aparențelor, aproape nici una dintre vedetele de la TV nu-i o persoană de treabă sau de încredere, e suficient să schimbi programul ca să te trădeze cu un alt telespectator. Astfel (după cum se întîmplă și în viață: oamenii cu cît îi cunoști mai bine, cu atît îți devin mai nesuferiți) pe listele negre personale, alături de vecinul de sus care bate cuie la ora doișpe noaptea, de șeful care te persecută, de mătușa bogată care e zgîrcită și nu te ajută cu nici un ban, de poștașul care de fiecare dată cînd vine cu pensia se uită chiorîș la tine, de doctorul care-ți găsește o grămadă de boli, de fata de la butic care nu-ți dă pe datorie ș.a.m.d. se pot adăuga (ordinea este aleatorie) :

– „Ce aia e trei ori femeie ?! O încrezută care nici măcar nu știe să vorbească, da’ se bagă peste invitate, un cuvînt nu le lasă să spună... că numa’ ea e aia dășteaptă și femeie fatală, de!" (Ana - contabilă, 36 de ani), „Măcar de ar arăta bine, dar n-are față de teve... mai e și vulgară de parcă ar veni din mahala...” (Miruna - elevă, 16 ani), „Dacă ar fi aia nevastă-mea, aș bate-o doișpe din douășpatru și i-aș scoate io gărgăunii și aerele din cap... după care aș trimite-o la cratiță.” (Sandu - mecanic auto, 42 de ani )

– „Ăla e claun de cînd îl știu... m-am săturat să-l văd cum se scălîmbăie și se crede domnu’ foarte amuzant! Fii-mea de doi ani începe să plîngă cînd îl vede la teve.” (Simona – asistentă medicală, 28 de ani), „La Circul Globus, la maimuțe, acolo e locul lui!” (Mihai - student, 22 de ani), „Măcar de-ar avea voce, dacă tot cîntă... oi fi io cam surdă acuma, dar pur și simplu mă poluează fonic! (Nicolina - pensionară, 75 de ani)

– „Cînd prezintă vreo știre d’asta de cataclism sau viol, ea zîmbește, cred că în sinea ei se bucură... n-am mai văzut atîta răutate... și e doar o fătucă de douășdeani... vai de bărbatu’ ăla care o lua-o!” (Ilie - administrator de bloc și pensionar, 64 de ani) „E clar... nu e obiectivă și imparțială... n-are școală de televiziune... cum o fi ajuns la <Observator>?... cred că-i amanta lui Coșarcă. (Cristina - doctoriță, 49 de ani), „Bine le-au zis Cîrcotașii: Alecsandra Storcescu și Radu Coșmarcă... no comment!” (Ionuț - programator, 23 de ani ), „Nu mă mai uit la știri, la antena, din cauza ei... cînd o s-o schimbe, o să mă uit... îmi transmite angoase!” (Irina - ziaristă, 35 de ani)

- „Soțul meu se uită la banc-show pentru aia, să-i vadă țîțele și cracii... rușine !... de ce nu apare dezbrăcată, măcar să știm o treabă !... m-aș uita și io, dar pe mine nu mă atrage Kabral. (Livia - șomeră, 25 de ani), „Dom’le, io la emisiune mă uit că altceva n-am ce face... da’ de ce or fi găsit doi negrotei s-o prezinte?... n-avem și noi românii noștri frumoși și talentați?... io chiar nu înțeleg!” (Mircea - pensionar, 72 de ani) 

– „Ia să mă mai scutească cu bretelele lui ridicole și cu moaca aia de securisto-comunist sub acoperire!... aștia ar trebui puși la zid! (Cezar - fotograf și declarat de dreapta, 38 de ani), „Evreu și mason... paștele mamii lor de nenorociți, că aștia ne conduc!” (Călin -student, 23 de ani), „Io nu mă uit din principiu la tucă show că-mi deviază televizorul spre stînga! (Andreea - profesoară, 31 de ani)

– „O fufă!” (Radu - muncitor, 40 de ani), „Mai lăsați-ne, dom’le, cu blondele astea care cînd deschid gura îți vine s-o iei la fugă... asta-i bună de banc show... ce, nu știi bancuri cu blonde?!” (Maria - studentă și brunetă, 21 de ani) 

-  „Penibil!” (Narcisa - studentă, 22 de ani)

– „Bine că deocamdată nu mai sînt... dar mi-e frică de momentul în care o să reapară pe firmament! Mi-e frică, pe bune!” (Sorana - șomeră, 26 de ani ) „P’ăsta, pe Oreste io îl știu, îl știu din facultate cînd îmi venea să-l iau la pumni... acuma ce să fac, să sparg televizorul?!” (Bogdan - actor, 28 de ani)

– „Bucureștiul nu crede în lacrimi!” (Ilinca - pensionară pragmatică, 65 de ani) „Nu înțeleg, chiar nu înțeleg ce are fătuca asta de toți bărbații vor s-o... Mi mi se pare o prefăcută și o mîțîită... face pe delicata!” (Lia - vînzătoare, 18 ani)

– „Îmi transformase viața într-un coșmar. Se mișca tot timpu’ pe platou și nu puteam s-o urmăresc cu camera. Era să fiu dat afară din cauza ei” (Marius - operator tv, 33 de ani)

Și lista neagră poate continua la nesfîrșit. Nu-i mai ușor să-ți verși nervii pe amicii tăi de la TV care, totuși, nu te vorbesc pe la spate, nu te pîrăsc conducerii firmei, nu se răzbună, nu-ți leagă cununiile, nu te privesc suspicioși pe vizor cînd duci gunoiul la ghenă? Astfel, cu două, trei înjurături și cu un minimum de efort... gata, te-ai eliberat de stres!

(15 ianuarie 2005)

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau „după bine vine rău“. Cum se manifestă, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune faţă fericire, fără a avea un motiv raţional pentru acest lucru. În termeni de specialitate, această formă de anxietate se numeşte „cherofobie“, iar cei afectaţi fac tot posibilul să evite sentimentul de fericire.
image
Greşeala ce ar putea lăsa nepedepsită o bandă de tâlhari care a terorizat Ploieştiul
Trei hoţi din Prahova care au terorizat ploieştenii în perioada sărbătorilor de iarnă din anul 2020 sunt la un pas să rămână nepedepsiţi din cauza unei greşeli a instanţei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.